Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Στρώνει το έδαφος για συμμετοχή της Ελλάδας

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κρούση από τις ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ και μίλησε με κολακευτικά λόγια για το μετριοπαθή (!) λόγο των ιμπεριαλιστών

Σε χώρες όπως η Τσεχία, η προσπάθεια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να εγκαθιδρύσουν την αντιπυραυλική ασπίδα πυροδότησε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις
Σε χώρες όπως η Τσεχία, η προσπάθεια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να εγκαθιδρύσουν την αντιπυραυλική ασπίδα πυροδότησε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις
Ανοιχτό άφησε χτες ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στη νέα «αντιπυραυλική ασπίδα» που θα βοηθάει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπερασπίστηκε με θέρμη τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά την υφήλιο, λέγοντας ότι έτσι εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζή, είπε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα ανακάλεσε το σχέδιο «αντιπυραυλικής ασπίδας» της προηγούμενης κυβέρνησης και έκτοτε «άρχισε να κυοφορείται ένα νέο σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας από τις ΗΠΑ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη πρώιμη φάση του». Πρόκειται, είπε, για ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο που δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένα στο ΝΑΤΟ.

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε αυτό, είπε χαρακτηριστικά:

«Πριν λίγες εβδομάδες, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Αμερικάνος υπουργός Ρ. Γκέιτς παρουσίασε τα αρχικά σχέδια των ΗΠΑ, κάνοντας δύο πρόσθετες προφορικές παρεμβάσεις πολύ μεγάλης σημασίας γιατί ήταν διατυπωμένες με σχετικά μετριοπαθή τρόπο, για τη σημασία που έχει η δυνατότητα συμμετοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο σχέδιο αυτό και τη δυνατότητα να διασυνδεθούν ρωσικά συστήματα επιτήρησης με αυτό το αμερικανικό σχέδιο. Η Ελλάδα ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν έχει τεθεί ούτε προ συγκεκριμένων προτάσεων, ούτε προ συγκεκριμένων διλημμάτων, ούτε έχει δεχθεί οποιαδήποτε πίεση συμμετοχής σε κάποιο τέτοιο σχέδιο».

Δικαιολογώντας τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές του επεμβάσεις, είπε ότι «μετέχουμε στο ΝΑΤΟ και στις διεθνείς αποστολές στη Μεσόγειο, τη Σομαλία, το Κοσσυφοπέδιο γιατί έτσι ενισχύουμε τη θέση της χώρας στους διεθνείς και περιφερειακούς σχεδιασμούς, γιατί έτσι θωρακίζουμε τη χώρα σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα». Το κριτήριό μας, ισχυρίστηκε ο Ε. Βενιζέλος, είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και «δεν παρασυρόμεθα, δεν πιέζουμε, αλλά δεν εκθέτουμε τη χώρα σε περιττούς διπλωματικούς κινδύνους. Δεν την κάνουμε αποσυνάγωγη, με αποτέλεσμα να μένει και ανυπεράσπιστη και τελικά να μην μπορεί να διαμορφώσει συμμαχίες οι οποίες είναι απολύτως χρήσιμες την κρίσιμη στιγμή».

Αδίστακτα τα «γεράκια» και η πολιτική τους

Η ενδεχόμενη ένταξη και εμπλοκή της χώρας μας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» είναι ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα, αφού οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι, τόνισε στην παρέμβασή του ο Σ. Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας ότι προχτές ακόμα ο Μ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα στείλει 40.000 νέους στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Σχολιάζοντας τη θέση του Ε. Βενιζέλου ότι είναι πρόωρη η δημόσια συζήτηση για το θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», είπε ότι «είναι συχνό το φαινόμενο οι εργαζόμενοι της χώρας μας να είναι προμηθείς και όχι επιμηθείς γιατί αν ληφθούν οι αποφάσεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο». Σ' αυτό το πλαίσιο, κάλεσε το λαό να δράσει έγκαιρα πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ζήτησε ακόμα από τον υπουργό - χωρίς όμως να πάρει απάντηση - να ανακοινώσει εάν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να εντάξουν στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και την περιοχή του Αιγαίου, κάτι που θα αποτελέσει επικίνδυνη εξέλιξη όπως έχει δείξει η δολοφονική και τρομοκρατική δράση των ΗΠΑ κατά των λαών.

Πιστεύουμε, συνέχισε ο Σ. Χαλβατζής, ότι καμία θωράκιση δεν εξασφαλίζεται για τη χώρα μας μέσα από τη συμμετοχή μας σε επεμβατικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η υλοποίηση, είπε, της «αντιπυραυλικής ασπίδας» ανοίγει δρόμο για παραπέρα κλιμάκωση των εξοπλισμών και κάλεσε την κυβέρνηση να μη γίνει συνένοχος σε αυτήν την κλιμάκωση από την οποία οι κίνδυνοι για τη χώρα και το λαό μας είναι προφανείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ