ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ανοίγουν τη «βεντάλια» της αντιλαϊκής πολιτικής

Την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής αξιολογούν από χτες οι υπουργοί της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που βρίσκονται στην Αθήνα. Τα παζάρια και οι συνεννοήσεις ξεκίνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Για σήμερα, προγραμματίζονται συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας, ενώ αύριο θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη από την πρώτη συνάντηση, τα κλιμάκια της τρόικας έβαλαν εκ νέου στο τραπέζι:

-- Την πρόταση για τη χρονική επιμήκυνση των λεγόμενων «έκτακτων μέτρων» (εισφορά αλληλεγγύης κ. ά.),

-- Τα «ισοδύναμα μέτρα» για την αναπλήρωση των «απωλειών» που επέρχονται μετά τις δικαστικές αποφάσεις, σχετικά με τα «ειδικά μισθολόγια» που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο.

-- Την κλιμάκωση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, και των «αλλαγών» στο φορολογικό σύστημα, τα οποία αποτελούν τις προϋποθέσεις, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για φοροελαφρύνσεις.

«Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι», ήταν το σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου μετά τη χτεσινή συνάντηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα ζήτησε «ενημέρωση» σχετικά με τα προαπαιτούμενα μέτρα, την έξοδο στις αγορές, αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Στην προκειμένη περίπτωση, πασχίζουν για τη μείωση της φορολογίας κεφαλαίου ως έναν παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων, αφού ενισχύεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά να τη χρυσώσουν και με κάποια ασήμαντη φοροελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, ως δέλεαρ στήριξης της πολιτικής τους. Αυτό το τελευταίο το παρουσιάζουν ενίοτε και ως μέσο αύξησης του λαϊκού εισοδήματος,(κοροϊδεύουν, δηλαδή), που θα ενισχύσει τη ζήτηση!

Το κρατικό χρέος

Υποσχέσεις στη συγκυβέρνηση γύρω από την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους έδωσε χτες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλ. Ρέγκλινγ. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το Γιούρογκρουπ τον Νοέμβρη του 2012 για την «περαιτέρω ελάφρυνση», προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σχετική συζήτηση το Σεπτέμβρη. Απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη «σημαντική πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας ότι η «Ελλάδα βρίσκεται ακόμα χαμηλά» σε σχέση με τα άλλα κράτη της ΕΕ. Ο επικεφαλής του ESM απέδωσε εύσημα στον διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι σχετικά με την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ζήτησε την κατά το δυνατόν «ταχύτερη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η «παροχή ρευστότητας στην οικονομία» και η «ελάφρυνση» του χρέους είναι στις προϋποθέσεις για τη «βιώσιμη ανάπτυξη», δηλαδή για την ικανότητα του κεφαλαίου στην Ελλάδα να αναπαράγει και να διευρύνει την κερδοφορία του.


ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
«Εξοδος στις αγορές» εν μέσω αναταράξεων

Εν μέσω αναταράξεων στα χρηματιστήρια της Νότιας Ευρώπης, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες σε νέα έξοδο στις «αγορές». Η συγκυρία επέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματα της δημοπρασίας του κρατικού ομόλογου και το υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε τις «προσφορές» των διεθνών τραπεζών για ποσά ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Παράλληλα και παρά τα μειωμένα ποσά που τελικά έγιναν αποδεκτά, το μέσο επιτόκιο για το 3ετές ομόλογο έφτασε σε 3,375%, αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Οι «ανησυχίες» στα χρηματιστήρια αποδίδονται στις εξελίξεις στην Πορτογαλία, συγκεκριμένα στην πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo, η οποία δεν κατέβαλε έγκαιρα τις οφειλές της που προέρχονται από βραχυπρόθεσμο χρέος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο της Πορτογαλίας κατρακύλησε χτες σε ποσοστό 4,1%, της Ισπανίας 2%, της Ιταλίας 1,6%, ενώ η πτώση στο χρηματιστήριο της Αθήνας διαμορφώθηκε σε 1,87%. Ανακοίνωση σχετικά με την πορτογαλική τράπεζα εξέδωσε χτες το ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο «οι εγχώριες τράπεζες της Πορτογαλίας παραμένουν ευάλωτες σε τυχόν κινδύνους». Παράλληλα σημειώνει ότι η «ομαλοποίηση της κατάστασης δεν χρήζει κρατικής στήριξης ή έκτακτων μέτρων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Οπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε προχθές και χθες στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%). Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία».

Ολα τα παραπάνω βεβαίως διαμορφώνονται απ' αυτούς τους επενδυτές, θεσμικούς και μη, που, έχοντας χρηματικό κεφάλαιο, πασχίζουν να δημιουργήσουν συνθήκες δικής τους κερδοσκοπίας. Δηλαδή μειώνονται οι δείκτες στα χρηματιστήρια, αυξάνεται το κόστος δανεισμού. Βεβαίως, όλα αυτά ενδιαφέρουν το λαό μόνο από τη σκοπιά ότι αυτός πληρώνει και το δανεισμό και τα αυξημένα επιτόκια. Ολα τα παραπάνω δείχνουν επίσης ότι με την κρίση το κεφάλαιο έχει δρόμο ακόμη για να περάσει σε σταθερή ανάκαμψη, αλλά ο λαός δεν πρέπει να περιμένει την ανάκαμψη του κεφαλαίου, πρέπει να παλεύει για την ικανοποίηση των αναγκών του σε ρότα ανατροπής του καπιταλισμού.


«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Ημερίδα για τη χρήση γης και το Ρυθμιστικό Σχέδιο

Ημερίδα εργασίας με θέμα «Χρήση Γης: Για ποιον;» διοργανώνει η «Πανεπιστημονική Μηχανικών», σήμερα Παρασκευή, στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος), στις 19.00, με στόχο τη συλλογική συμβολή των φίλων της στην επεξεργασία του θέματος.

Το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει:

  • Εισηγήσεις

-- «Χρήση γης και καπιταλιστική ανάπτυξη», από τον Γρηγόρη Γρηγοριάδη, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

-- «Οι οικονομικοί στόχοι της άρχουσας τάξης στην Αττική», από τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

  • Παρεμβάσεις

-- «Αλλαγή χρήσεων γης στη Ν. Φιλαδέλφεια», από την Δανάη Γκούμα, δημοτική σύμβουλο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ.

-- «Οι εξελίξεις στο Ελληνικό και στο παράκτιο μέτωπο», από την Αφροδίτη Αυγερινού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔΑΣ.

-- «Οι εξελίξεις στη Δασική Πολιτική», από τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα φέρνει το λεγόμενο νέο «αναπτυξιακό πρότυπο», στο οποίο εστιάζει το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Με αφορμή το Συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, διατυμπάνισε εκ νέου χτες τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης που αφορούν σε:

-- Μειώσεις φόρων επί των εταιρικών κερδών.

-- Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται.

-- Φορολογικές περικοπές στον τομέα Ενέργειας, ζήτημα που θέτουν επίμονα οι ντόπιοι βιομήχανοι.

-- «Επέκταση της φορολογικής βάσης», ώστε να καταβάλλεται «ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους ανέργους». Πρόκειται για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης.

Προλειαίνοντας το έδαφος για τα επερχόμενα νέα αντεργατικά μέτρα, ο Ν. Δένδιας ανέφερε τον κυβερνητικό στόχο για την «αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας». Επίσης και τη «σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά», μέτρο μέσω του οποίου τροφοδοτούν τους επιχειρηματίες με τεχνογνωσία, συνδέοντας την έρευνα οργανικά με τις επιδιώξεις τους και βεβαίως πάμφθηνο και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέφερε και το ζήτημα της διαχείρισης των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, το οποίο αποτελεί όχημα για τις «αναδιαρθρώσεις», τις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών. Ο στόχος, όπως είπε, είναι «αφ' ενός μεν να στηρίζονται οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και να μην επιτρέπεται σε επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις».

Οι ανταγωνισμοί στην Ενέργεια

Στο επίκεντρο των χτεσινών παρεμβάσεων στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», βρέθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα. Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μ. Παπαγεωργίου, διεκδικώντας την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας και των ντόπιων μονοπωλίων, σημείωσε ότι η «Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχτεί σε ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων Ενέργειας που χαράσσονται», και οι «χώρες που παίζουν ρόλο εγγυητή στην ενεργειακή ασφάλεια είναι αυτές που επιτυγχάνουν και τα αντίστοιχα αναπτυξιακά οφέλη». Στην ανάγκη δημιουργίας «νέου στρατηγικού διαδρόμου από την Κασπία προς την Ευρώπη» αναφέρθηκε ο διευθυντής στην Ελλάδα του TAP, R. Scoufias, σύμφωνα με τον οποίο το «2020 ο αγωγός θα είναι έτοιμος να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη». Ο γενικός διευθυντής της «National Energy Security» (Ρωσία) Κ. Simonov σημείωσε ότι η «απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ». Παράλληλα, κατηγόρησε την Κομισιόν για «ασάφειες» σχετικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη «Socar», λέγοντας ότι «έχουμε απευθυνθεί στις Βρυξέλλες με ερώτημα, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση». Ο ίδιος εκτίμησε ότι το χειμώνα θα υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία φυσικού αερίου, λόγω Ουκρανίας, και όχι με ευθύνη της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός υποστήριξε την κατάτμηση της εταιρείας, λέγοντας ότι οι «αλλαγές με τη μικρή ΔΕΗ θα διασφαλίζουν το μέγιστο συμφέρον για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ