ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
Σελ. /72
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα

Την κατηγορηματική τους απόφαση να διεκδικήσουν αγωνιστικά την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εξέφρασαν χτες σε μαζική τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της πρωτεύουσας.

Το τελεσίγραφο που έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση οι εργαζόμενοι της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) με την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, είναι ότι αν δεν υπογραφεί μέχρι τις 26 Ιούνη η νέα ΣΣΕ, τότε θα αρχίσουν καθημερινές επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Αν, μάλιστα, για το θέμα αυτό διαφανεί κωλυσιεργία εκ μέρους της παρούσας διοίκησης της ΕΘΕΛ, με πρόσχημα τη λήξη της θητείας της το επόμενο 15νθήμερο, τότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αρχίσουν από τις 17 του Ιούνη. Οι οδηγοί της ΕΘΕΛ ζητούν η νέα ΣΣΕ να έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2002 και να επικυρωθεί στην πρώτη συνεδρίαση τού ΔΣ της Εταιρίας.

Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων με παλιότερη απόφαση Γενικής τους Συνέλευσης (20/9/2001) διεκδικούν σύνταξη στα 55 χρόνια με 9.000 ένσημα για τους άντρες και στα 50 χρόνια αντίστοιχα για τις γυναίκες. Σ' αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης, στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 18 του Ιούνη.

Πρόβλημα υδροδότησης στη Χαλκιδική

Το πρόβλημα της υδροδότησης της Χαλκιδικής, που οξύνεται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω υπερδιπλασιασμού του προσωπικού, έφερε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Για ένα γενικό πρόβλημα της χώρας, έκανε λόγο απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κονδύλια 5 δισ. ευρώ, απ' όπου «θα χρηματοδοτηθούν έργα σε όλη την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι προβλέπονται «στη Χαλκιδική έργα ύψους 260.000 ευρώ», ενώ «όπου υπάρχουν ώριμες μελέτες έχουν προωθηθεί για ένταξη και χρηματοδότηση». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στους δήμους, αναφερόμενος σε δήμο όπου «όλη η χρηματοδότηση πήγε στο να μπορέσει με βυτιοφόρα να μεταφέρει νερό».

Σχολιάζοντας την ύπαρξη συνολικότερου προβλήματος υδροδότησης, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι «υπάρχει έλλειψη για ένα εθνικό σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων». Ειδικά για τη Χαλκιδική, ανέφερε ότι λόγω του τουρισμού «κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός αγγίζει το 1.000.000» και «το θέμα δεν είναι να έχεις μόνο ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια», τονίζοντας ότι στα έργα υδροδότησης «η Χαλκιδική είναι ελλειμματική». Παράλληλα, επισήμανε ότι δίνονται υποσχέσεις για θαλάσσιους αγωγούς και άλλα μέτρα, χωρίς, όμως, να υλοποιούνται, ενώ «οι δήμοι που στηρίζονται στις γεωτρήσεις έχουν σοβαρά προβλήματα, γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει σε μεγάλο βάθος». Τέλος, κατέληξε, αναφέροντας πως από τις 120 δημοτικές επιχειρήσεις υδροδότησης στη Χαλκιδική μόνον οι 30 διαθέτουν μικροβιολογικά εργαστήρια, οπότε οι κάτοικοι «πίνουν νερό αμφιβόλου ποιότητας».

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
700 τόνοι επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Με καθυστέρηση πολλών χρόνων το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης υπόσχεται ότι θα αντιμετωπιστεί στους αμέσως επόμενους μήνες το θέμα των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται σε αποθήκες του εργοστασίου της πρώην «Διάνα» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Σε ειδική σύσκεψη για το θέμα, που έγινε μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων της Σταυρούπολης και οικολογικών οργανώσεων, καταγράφηκαν 700 τόνοι φυτοφαρμάκων και επιβεβαιώθηκε από επιστήμονες η επικινδυνότητά τους. Πέρσι προκηρύχτηκε διεθνής διαγωνισμός για την απομάκρυνση και καταστροφή των φυτοφαρμάκων και μέχρι τις αρχές Ιούλη η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αναμένεται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Για το σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί 400 εκατ. δρχ., εκ των οποίων τα 100 εκατ. διαθέτει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Συνταγματικός ο νόμος για τους «διπλοθεσίτες» γιατρούς

Συνταγματικός είναι ο νόμος 2889/2001 του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου που απαγορεύει την παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1678/2002), η οποία δημοσιεύτηκε χτες.

Ωστόσο, το Γ' Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για οριστική κρίση, καθώς υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το ποιο είναι αρμόδιο όργανο να απολύει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Οπως είναι γνωστό, δεκάδες γιατροί απολύθηκαν από τις θέσεις τους μέσω των κατά τόπους Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ), ενώ στις προσφυγές τους στο ΣτΕ οι γιατροί υποστήριξαν ότι τα ΠΕΣΥ δεν είναι ο αρμόδιος φορέας για απολύσεις, αλλά θα πρέπει να γίνονται από πανεπιστημιακά όργανα.

Διχογνωμία μεταξύ των εισηγητών υπήρξε για το ποιο είναι αρμόδιο όργανο για τις απολύσεις, καθώς οι Γ. Σταυρόπουλος και Π.Ν. Φλώρος υποστήριξαν ότι μπορούν να απολύουν τα ΠΕΣΥ, οι Γ. Παπαμεντζελόπουλος και Ν. Σακελλαρίου ισχυρίστηκαν ότι αρμόδια όργανα για απολύσεις είναι τα οικεία ΑΕΙ, ενώ «ενδιάμεση» ήταν η άποψη των Α. Γκότση, Μ. Γκορτζαλίδου και Κ. Πισπιρίγκου, δηλαδή συνδυασμός ΠΕΣΥ και ΑΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ