ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
Σελ. /72
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση

Τη Δευτέρα 10 του Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς) η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Αθήνας - Πειραιά θα πραγματοποιήσει την πρώτη κεντρική συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν: Ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος, η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Αλέκος Βερναρδάκης.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους οι δυνάμεις που συμπαρατάσσονται στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλούν το λαό και τη νεολαία με τον αγώνα και την ψήφο τους να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική, να παλέψουν για μια Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του λαού. Καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου να βρεθεί στο Πεδίον του Αρεως. Μέσα από τη συμμετοχή τους, να δώσουν νέα πνοή στον αγώνα τους, στηρίζοντας τη νομαρχιακή παράταξη που αγωνίζεται με συνέπεια και αποτελεί σήμερα το μοναδικό πόλο αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής για μια Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.


ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ
Υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα η «αντιτρομοκρατική» σταυροφορία

Διαπιστώθηκε ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΝΑΤΟ και νέας δομής, που θα αποφασιστεί οριστικά τον ερχόμενο Νοέμβρη, στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Οι ΗΠΑ έθεσαν χτες επίσημα υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα» την «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και το ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας (NAC) συζήτησε στις Βρυξέλλες στην «ημερήσια διάταξη» το «πακέτο αντι-τρομοκρατικών μέτρων που θα δεσμεύει τη Συμμαχία για ανάπτυξη δυνάμεων όπου και όταν χρειαστεί». Οι ΗΠΑ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον θεωρούν ότι «υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης» του ΝΑΤΟ και «νέας δομής», που θα αποφασιστεί οριστικά, τον ερχόμενο Νοέμβρη, στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής της Πράγας. Και ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για «ανάγκη διατήρησης των υφιστάμενων λεπτών πολιτικών ισορροπιών», ομολογώντας έμμεσα ότι η «νέα δομή» του ΝΑΤΟ θα θίξει τόσο το ζήτημα των Στρατηγείων, όσο και τις «εθνικές ιδιαιτερότητες» στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Πρόκειται για αλυσίδα νέων «αντι-τρομοκρατικών» απειλών, που θα 'χουν επιπτώσεις και στις «εθνικές» διαφορές, όπως τα Ελληνοτουρκικά.

Στο χτεσινό NAC συζητήθηκε επίσημα και η «εκκρεμότητα» του ευρωστρατού και των σχέσεων ΕΕ/ΝΑΤΟ, με πολλές πιέσεις.

Στην Πράγα, θα κωδικοποιηθεί το νέο παγκόσμιο, αντιλαϊκό «ευαγγέλιο», σε συνδυασμό με την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ και τη νέα ΝΑΤΟική διεύρυνση προς έξι, τουλάχιστον, νέες χώρες. Η «νέα δομή» του ΝΑΤΟ θα 'χει σαφή «αντι-τρομοκρατικό» προσανατολισμό, που θα αναιρεί και τα τελευταία απομεινάρια των «επίπεδων»/«εθνικών» γεωστρατηγικών αντιλήψεων, αντικαθιστώντας τα και επίσημα με «αποεδαφικοποιημένες ροές» ηγεμονίας και εξάρτησης, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμών όσο και σχετικά με τις «επιχειρησιακές δράσεις». Και όλα αυτά υπό αμερικανική πυρηνική ομηρία, αφού όπως δήλωσε και ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου «οι ΗΠΑ χειρίζονται το σύνολο, σχεδόν, των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ» και απλώς «ενημερώνουν» τους Συμμάχους στις Βρυξέλλες.

Αλλά η «νέα δομή» του ΝΑΤΟ θα συνοδεύεται, για πρώτη φορά στην ιστορία του, και από μία «εσωτερική αναθεώρηση» που θα θίγει, με άλλοθι τη διεύρυνση, τον υφιστάμενο τρόπο λήψης των ΝΑΤΟικών αποφάσεων στη βάση της «αρχής της ομοφωνίας». Στη νέα «αντι-τρομοκρατική» περίοδο, το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει «ευέλικτα» πλειοψηφικό, αφού δεν «απειλούνται» χώρες, αλλά συμφέροντα. Οπως δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, «σήμερα θα συζητήσουμε την προσαρμογή του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα (...) μια εσωτερική μεταρρύθμιση που θα κατοχυρώνει ότι η διευρυμένη Συμμαχία θα παραμείνει μια ευέλικτη οργάνωση».

Με το ίδιο ακριβώς άλλοθι, τη διεύρυνση, αναθεωρείται προς το αυταρχικότερον και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου ψέλλισε ότι «η νέα δομή του ΝΑΤΟ θα πρέπει να διατηρήσει την αρχή της ομοφωνίας και να σεβαστεί τις εθνικές ιδιαιτερότητες». Δήλωση που, αν διαβαστεί ανάποδα, ομολογεί ότι το νέο ΝΑΤΟ απειλεί και το δικαίωμα βέτο των κρατών - μελών και τις «ιδιαιτερότητές» τους.

«Αντι-τρομοκρατική» ΝΑΤΟική «ομπρέλα»

Οι ΗΠΑ «έθεσαν» στο ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας «πακέτο» θεμάτων για τα οποία η οριστική απόφαση θα ληφθεί, τον ερχόμενο Νοέμβρη, στην Πράγα.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί:

1) Μια νέα «διακλαδική συμφωνία εξοπλισμών» που θα υποτάσσει το σύνολο των «εθνικών» εξοπλισμών κάθε κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ στα παγκόσμια στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ. Αφορά, κυρίως, «συνεργασία» σε επίπεδο «αμυντικής» βιομηχανίας και εξοπλισμών, αλλά θα θίγει υποχρεωτικά και τα (...) «τεχνολογικά», ενώ θα επιβληθεί και νέος «επιμερισμός δαπανών» (Γ. Παπαντωνίου). Η πυρηνική ομηρία από τις ΗΠΑ δεν αμφισβητείται.

2) «Συγκεκριμένες» ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις, όσον αφορά τα βιολογικά και χημικά όπλα, που φαίνεται ότι δεν ελέγχονται πλήρως από τον Αμερικανό ηγεμόνα.

3) Ενα μη επακριβώς καθορισμένο «πακέτο αντιτρομοκρατικών μέτρων» που θα «δεσμεύουν» πολιτικά ολόκληρο το ΝΑΤΟ και θα επιτρέπουν στρατιωτικές επιχειρήσεις «όπου και όταν χρειάζεται» (as and where required). Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, το ΝΑΤΟ «αναδομείται κατά της τρομοκρατίας» και αυτό σημαίνει «αναδιάρθρωση των παραδοσιακών σχημάτων», αφού «η τρομοκρατία χτυπά μ' άλλα μέσα» και υπάρχει «ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον».

4) Μια «εσωτερική μεταρρύθμιση» με στόχο την κατάργηση του βέτο και μια «διευρυμένη συμμαχία», με «ευέλικτη οργάνωση».

Υπενθυμίζεται ότι την «αντιτρομοκρατική σταυροφορία», οι ΗΠΑ δεν την (...) κατασκεύασαν μετά την 11/9/2002. Φιγουράρει ως «προτεραιότητα» ήδη από το 1994, όταν άλλαξε το «δόγμα» εξαιτίας του τέλους του «ψυχρού πολέμου» και αποτελεί την ιδεολογική βάση του ΝΑΤΟ, όπως αυτή διατυπώνεται στη «Συμφωνία της Ουάσιγκτον» (Απρίλης 1999), ενώ οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν τη Σερβία. Παρ' όλα αυτά η εισβολή στο Αφγανιστάν έγινε με (...) την ευχή του ΝΑΤΟ και το κουμάντο των ΗΠΑ/Βρετανίας. Τώρα επανέρχεται ως πολιτική εξάρτηση στη νέα παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ελληνικές εμπλοκές

Η «νέα δομή» του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της «αντι-τρομοκρατικής ομπρέλας» των ΗΠΑ θίγει άμεσα μια σειρά από ελληνικές «ιδιαιτερότητες», που θα αναδυθούν μέχρι την τελική απόφαση της Πράγας. Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε αυτοβούλως ότι «η υφιστάμενη δομή ανταποκρίνεται σε λεπτές πολιτικές ισορροπίες που θα πρέπει να διατηρηθούν». Ερωτηθείς αν η «νέα δομή» ενδέχεται να «θίξει» και τα ΝΑΤΟικά Στρατηγεία στην Αν. Μεσόγειο, ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο υπουργός Αμυνας απάντησε: «Δεν είναι δυνατόν να δοθεί απάντηση σήμερα. Εχουν δημιουργηθεί επιτροπές που εξετάζουν όλα τα ζητήματα ενόψει της Πράγας. Θα προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα. Η απάντηση αναβάλλεται».

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου «και η Ελλάδα θα συμβάλει στην αντι-τρομοκρατική ανασύνταξη του ΝΑΤΟ, αλλά για μας υπάρχει ακόμη συμβατικός κίνδυνος εξ Ανατολών». Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα, και μόνο αυτή από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ δαπανά το υπέρογκο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Οπως ομολόγησε ο υπουργός Αμυνας, «μακάρι το ΝΑΤΟ να εξασφάλιζε την ασφάλεια της χώρας και να μην απαιτείται αυτή η μεγάλη θυσία» (...).

Η «νέα δομή» θα θίξει και τα Βαλκάνια. Η Αθήνα ανησυχεί και ο Γ. Παπαντωνίου «συνηγόρησε» για να «παραμείνει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια» γιατί, λέει, «παραμένουν εστίες αστάθειας». Το θέμα, δυστυχώς, συνδέεται με την προαποφασισμένη απόφαση ν' αντικατασταθούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στη Βοσνία και τα Σκόπια από τον (...) ευρωστρατό, δηλαδή τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης που ενεργοποιείται από 1/1/2003. Υπάρχουν «επιφυλάξεις» της Ελλάδας στη «συμφωνία της Αγκυρας» των ΗΠΑ / Βρετανίας / Τουρκίας. Ερωτηθείς χτες ο Γ. Παπαντωνίου «αρνήθηκε» ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο NAC γιατί, λέει, «εδώ είναι ΝΑΤΟ και όχι ΕΕ». Παρ' όλα αυτά η επίσημη γραπτή απόφαση του NAC κάνει ολόκληρη αναφορά στο θέμα του ευρω-στρατού και επισημαίνει ιδιαίτερα ότι «απομένει να πραγματοποιηθεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της στήριξης από το ΝΑΤΟ των επιχειρήσεων που θα διευθύνονται από την ΕΕ. Παραμένουμε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε πρόοδο σε κάθε πτυχή της σχέσης μας και επισημαίνουμε ότι είναι αναγκαίο να βρούμε ικανοποιητικές λύσεις για όλους τους Συμμάχους στο θέμα της συμμετοχής των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ». Αρα ο ευρω-στρατός συζητήθηκε και στο ΝΑΤΟ.

Τέλος ο Γ. Παπαντωνίου ερωτηθείς απάντησε ότι όσον αφορά τις αμερικανικές απαιτήσεις για «αντι-τρομοκρατικές νηοψίες» στο Αιγαίο «δεν τίθεται θέμα» (αλλά δε θα τεθεί από τη νέα αντιτρομοκρατική δομή;), ενώ για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου πάνω από τη Ρόδο «υπήρξε ενημέρωση του ΝΑΤΟ από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αντωνακόπουλο». Για τον Γ. Παπαντωνίου οι τουρκικές παραβιάσεις «είναι αρνητικό στοιχείο, αλλά είναι πρόωρο να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ