ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
«Ολα αλλάζουν (προς το χειρότερο) και όλα τα ίδια μένουν »

«Συναινετικό» χαρακτήρα θέλει να προσδώσει η κυβέρνηση στην περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του Συντάγματος μέσω της επικείμενης αναθεωρήσής του, ενώ όλοι συμφωνούν στη διατήρηση των καλπονοθευτικών χαρακτηριστικών του εκλογικού συστήματος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις του προέδρου της Βουλής με τους αρχηγούς των κομμάτων με αντικείμενο τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός της πρώτης συνόδου της Βουλής.

Στο μεταξύ η συζήτηση γύρω από τον περίφημο «διάλογο» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, συνεχίζεται. Το κυριότερο σημείο, όμως, της εξελισσόμενης φιλολογίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις όλων των κυβερνητικών παραγόντων, είναι ότι το εκλογικό σύστημα... δεν αλλάζει, αφού όλοι (τους) συμφωνούν για τη διατήρηση των σημερινών καλπονοθευτικών χαρακτηριστικών.

Παραμένει η «ενισχυμένη»

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη (συμμετείχαν οι Απ. Κακλαμάνης, Μ. Σταθόπουλος), ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση Ε. Βενιζέλος, δήλωσε ότι «βασική επιδίωξη» της κυβέρνησης «είναι η αναθεώρηση να γίνει αντικείμενο μεγάλης εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης» και ανήγγειλε τις επαφές του Απ. Κακλαμάνη με τις ηγεσίες των κομμάτων, κάτι που επανέλαβε αργότερα και ο πρόεδρος της Βουλής.

Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη διεξαγόμενη συζήτηση «τελείως ανεπίκαιρη». Υποστήριξε ότι αυτό που έχει νόημα είναι «η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του εκλογικού δικαίου γενικά» δεδομένου ότι «συναρτάται και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί όλες οι εκλογικού χαρακτήρα διατάξεις του Συντάγματος είναι υπό αναθεώρηση. Αλλά - συνέχισε - η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή του εκλογικού συστήματος δεν είναι κάτι το επίκαιρο». Κατέληξε, δε, τονίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε για την καρδιά αυτού του θέματος που είναι η ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας μέσα από τη διευκόλυνση της ανάδειξης μεγάλων αυτοδύναμων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών».

Ως προς αυτό ο Ε. Βενιζέλος σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε υπάρξει πιο συγκεκριμένος, τασσόμενος ευθέως υπέρ της «ενισχυμένης αναλογικής» και δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για θέσπιση της απλής αναλογικής ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι ώριμο και επιτακτικό ένα αίτημα αλλαγής της βασικής αρχής που είναι η ανάδειξη αυτοδύναμων πλειοψηφιών»...

Αλλαγές στη διοικητική δομή

Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί νωρίτερα και η Β. Παπανδρέου, η οποία υποστήριξε ότι «το να έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι απαραίτητο», συμπληρώνοντας ότι «αυτό που θέλουμε σίγουρα από τις εκλογές είναι ότι θα πρέπει να προκύπτει κυβέρνηση». Η υπουργός Εσωτερικών, όπως και ο Ε. Βενιζέλος, ανέφεραν επίσης ότι «θα ανοίξουμε μια συζήτηση για τη διοικητική δομή της χώρας» που σημαίνει, όπως είπε ότι «αν η διοικητική δομή της χώρας αλλάξει, αυτό συνδυάζεται και με το εκλογικό σύστημα». Κατά την υπουργό, αυτή η συζήτηση που θα αφορά τις αλλαγές στη διοικητική δομή («πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις» στον τομέα αυτό δήλωσε) και τον εκλογικό νόμο «θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Τέλος εκείνο που παραμένει αδιευκρίνιστο - όχι τυχαία αφού η κυβέρνηση δε θέλει να παραιτηθεί από ένα ακόμα πολιτικό όπλο που κατέχει - είναι το αν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ως συνέπεια των διοικητικών αλλαγών στη χώρα και κυρίως των πολιτικών υπολογισμών της άρχουσας τάξης, θα εφαρμοστούν στις επόμενες ή στις μεθεπόμενες εκλογές. Το θέμα αυτό, όπως δήλωσε η Β. Παπανδρέου χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις, θα συζητηθεί «κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Προγραμματικά ψεύδη και ταξική αναμέτρηση

Tώρα που οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό και ψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τώρα που τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα ήχησαν για μια ακόμα φορά μέσα στους 4 τοίχους της Βουλής, το ερώτημα παραμένει: Και τώρα τι γίνεται;

Φυσικά, για το τι θα γίνει εκτός (και εντός) Βουλής, για το τι θα γίνει στα ράντζα των νοσοκομείων και στα σαλόνια των υποκλίσεων έναντι των εταίρων και των συμμάχων, για το τι πραγματικά θα γίνει με τις ουρές της ανεργίας και με τους συνταξιούχους, για όλα αυτά και για όλα τα υπόλοιπα, πάνω -κάτω είναι γνωστό τι θα γίνει.

Στο τέλος τέλος, και επειδή η συζήτηση διεξάγεται επί τη βάσει των προγραμματικών λόγων της κυβέρνησης, ποιος αλήθεια θυμάται τι είχε πει ο κ. Σημίτης κατά το δίωρο της ανάγνωσης των προγραμματικών του δηλώσεων πριν από 4 χρόνια, το 1996; Αντίθετα, εκείνο που κατοχυρώθηκε στις λαϊκές μνήμες ήταν (όχι το τι είπε) αλλά το τι έκανε, έκτοτε, ο πρωθυπουργός. Και το τι έκανε ο κ. Σημίτης σ' αυτά τα 4 χρόνια που ακολούθησαν δεν είχε καμία σχέση με ό,τι είχε δηλώσει ότι θα κάνει...

***

Βεβαίως, η τακτική του «άλλα λέω και άλλα κάνω» δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Ισα ίσα, θα λέγαμε. Συνιστά την πεπατημένη όλων των αστικών κυβερνήσεων, αφού ποτέ οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας δε λένε τι πραγματικά προγραμματίζουν να πράξουν. Για την ακρίβεια, υπόσχονται ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που ετοιμάζουν.

Η τελευταία δεκαετία (για να μην πάμε πιο πίσω) είναι απολύτως ενδεικτική και αποδεικτική της παραπάνω αλήθειας. Για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης, στις δικές του προγραμματικές δηλώσεις το 1990, έλεγε ότι θα ασκήσει μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική προς όφελος της ειρήνης. Εκείνο που αντίθετα έκανε ήταν να στείλει το αντιτορπιλικό «Λήμνος» στον Περσικό, να βάλει την υπογραφή του για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και να σύρει την Ελλάδα πίσω από τα σοβινιστικά συλλαλητήρια εναντίον των Σκοπίων.

Και τότε, το 1990, είχαμε ακούσει πολλά περί ενίσχυσης ασθενέστερων. Εκείνο που είδαμε, όμως, ήταν οι μαθηματικής... ευρυμάθειας πολιτικές του 0+0=14%. Είχαμε ακούσει και τότε περί κοινωνικής φροντίδας και προστασίας. Αντίθετα, εκείνο που είδαμε ήταν να δολοφονείται ο Τεμπονέρας και να κυνηγιούνται οι απεργοί της ΕΑΣ και οι οικογένειές τους επί δυο χρόνια από τα ΜΑΤ, στους δρόμους της Αθήνας.

***

Τα ίδια ζήσαμε και το 1993, τα ίδια και το 1996. Ο κ. Σημίτης είχε μιλήσει και τότε, το '96, περί ισχυρής Ελλάδας. Ποτέ, φυσικά, δε μας είπε ότι εννοούσε το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ο κ. Σημίτης και τότε είχε μιλήσει περί αλληλεγγύης. Δε μας είχε πει ότι εννοούσε την παράδοση του Οτσαλάν.

Είχε μιλήσει για κοινωνική συνοχή και ασφάλεια. Δε μας είχε πει ότι εννοούσε τους ασφαλίτες στα σχολεία, τις δολιοφθορές εναντίον των αγροτών και τις τραγωδίες όπως αυτή της οδού Νιόβης.

Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο: Τίποτα απ' ό,τι αλυσοδένει την Ελλάδα, τίποτα απ' ό,τι ταλαιπωρεί το λαό μας δε θα το βρείτε στις προγραμματικές δηλώσεις καμιάς από τις κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτό τον τόπο. Πολύ δε περισσότερο, δε θα το βρείτε στις προεκλογικές εξαγγελίες των εκάστοτε νικητών των εκλογών.

Για να μην πηγαίνουμε πολύ πίσω θα συνεχίσουμε να θυμίζουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα, αυτά της προηγούμενης δεκαετίας:

Ποτέ, λοιπόν, δεν είπαν στο λαό ότι προγραμμάτιζαν να ψηφίσουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ποτέ δεν είπαν ότι θα κυρώσουν τη Συνθήκη του Σένγκεν ή το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Ποτέ δεν είπαν ότι θα συμμετέχουν στους πολέμους που προκαλεί το ΝΑΤΟ στον κόσμο. Ποτέ δεν είπαν ότι θα στείλουν Ελληνες φαντάρους να πολεμούν έξω από τα ελληνικά σύνορα. Ποτέ δεν είπαν ότι θα αναγνώριζαν συνοριακές διαφορές με την Τουρκία. Ποτέ δεν είπαν ότι θα καταργήσουν το 8ωρο, ότι θα τινάξουν την ανεργία στο 13% και ότι αντί για μισθούς θα δίνουν στους εργαζόμενους ό,τι... προαιρείται η Κομισιόν.

***

Οι προγραμματικές δηλώσεις όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού - και οι τελευταίες του κ. Σημίτη - έχουν αξία μόνο για όσα... δε λένε. Εχουν αξία για όσα βρίσκονται κρυμμένα πίσω από εκείνα που ακούγονται και αποτελούν τη βιτρίνα της εξαπάτησης.

Πρόκειται για εκείνα ακριβώς τα σημεία που πολύ τα εκτιμά η ολιγαρχία. Βέβαια, εδώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο κ. Σημίτης εκπροσωπεί εκείνο το είδος κυνικής εφαρμογής μιας απόλυτα αντιλαϊκής πολιτικής, που με τις προγραμματικές του δηλώσεις προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Είπε κάποια πράγματα - αν όχι με το αυθεντικό όνομά τους - τουλάχιστον τα είπε με το... παρατσούκλι τους.

Ετσι ακούσαμε τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται (και οι βουλευτές του να το επικροτούν) για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Τον ακούσαμε να δεσμεύεται ότι η Ολυμπιάδα της «Κόκα Κόλα» θα γίνει με όλους (και με τους 2004) τους τρόπους που επιθυμούν οι πολυεθνικές. Πράγματι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι του ιμπεριαλισμού, σε βάρος του λαού μας και των υπόλοιπων λαών της περιοχής.

***

Κάποιοι ίσως πουν ότι αδικούμε τον πρωθυπουργό. θα θελήσουν πιθανώς να μας θυμίσουν ότι ο κ. Σημίτης μίλησε για «καλύτερη» υγεία, για «καλύτερη» παιδεία, για «καλύτερες» εργασιακές σχέσεις, για «καλύτερη» ασφάλεια και μάλιστα - θα μας πουν - ζήτησε και συναίνεση για την επίτευξη όλων αυτών των ωραίων.

Μα ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Αλήθεια, αν κάποιος ήθελε να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική θα είχε ανάγκη να γίνεται κήρυκας των σκουριασμένων θεωριών περί «ταξικής συνεργασίας»; Κάποιος που θα ήθελε πραγματικά να φτιάξει με τρόπο φιλικό για το λαό τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους χώρους εργασίας κλπ., γιατί άραγε θα είχε ανάγκη να ζητά από το λαό να μην τον... εμποδίσει; Γιατί θα είχε ανάγκη να ζητά από το λαό να καταθέσει τα όπλα; Γιατί θα είχε ανάγκη να ομιλεί περί συναίνεσης; Δε θα ήταν δεδομένη αυτή η συναίνεση σε μια τέτοια περίπτωση;

Εν ολίγοις, την παράδοση άνευ όρων - όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός - δεν τη ζητούν από το λαό οι ανύπαρκτοι, άλλωστε,... ευεργέτες. Τη ζητούν οι δήθεν ευεργέτες για να μπορέσουν να γίνουν μια ώρα αρχύτερα δυνάστες.

***

Ναι, αλλά υπάρχει και ένα σημείο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, με το οποίο εσείς οι αριστεροί και κυρίως οι κομμουνιστές δε θα πρέπει να έχετε αντίρρηση - θα επιμείνουν ορισμένοι - με αφορμή την αναφορά του Κ. Σημίτη στην έναρξη «διαλόγου» για τον εκλογικό νόμο. Θα απαντήσουμε ότι αυτή ειδικά είναι μια από τις χειρότερες (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) εξαγγελίες, από όσες ακούστηκαν με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Σημίτη.

Για να το σκεφτούμε λίγο: Αν ο πρωθυπουργός και ο δικομματισμός στο σύνολό του, ήθελαν ένα δίκαιο, μη καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, τότε προς τι ο «διάλογος»; Θα προωθούνταν η απλή, ανόθευτη και αδέκαστη αναλογική και «λήξαν» το θέμα (που λέει και ο Βενιζέλος με τον Πάγκαλο).

Αλλά, μάλλον, άλλαι αι βουλαί του κ. Σημίτη, άλλαι αι βουλαί των «κεντροαριστερών» φίλων του και της ΝΔ, φυσικά. Ζητούν «διάλογο» για τον εκλογικό νόμο, όχι για την προώθηση της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας της ψήφου (προς τι, επαναλαμβάνουμε, ο διάλογος για το αυτονόητο;), αλλά για να συμφωνήσουν σε ένα εκλογικό σύστημα που θα συνεχίσει να κλέβει τις λαϊκές ψήφους, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν πλέον δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό.

Με δυο λόγια, φαίνεται ότι ψάχνουν από τώρα τις τεχνικές για τη συγκρότηση των αντιλαϊκών κυβερνήσεων του μέλλοντος.

***

Συνήθως λέγεται ότι τα λόγια κάποιου θα κριθούν από τις πράξεις του. Δυστυχώς για τον τόπο, η μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια ούτε για τις ελάχιστες αυταπάτες. Τα όσα είπε ο κ. Σημίτης και υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη κριθεί:

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει πράξη όσα δεσμεύτηκε έναντι της ολιγαρχίας και των ξένων δυναστών του τόπου.

Ο πρωθυπουργός θα ξεχάσει πολύ σύντομα τα «γλυκόλογα» και τις προσκλήσεις περί συναίνεσης. Θα επανέλθει στο «κοινωνικό φραγγέλιο» αμέσως μόλις τα θύματα της πολιτικής του αρχίσουν να αρνούνται το ρόλο του... πασχαλινού οβελία.

Γι' αυτούς τους λόγους, ταυτόχρονα με τη λήξη της χτεσινής ψηφοφορίας, μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε και για την τυπική έναρξη μιας ακόμα περιόδου ταξικών αναμετρήσεων.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Συναυλία Ειρήνης

Την Κυριακή, 7 Μάη, στις 9.00 το βράδυ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Στα πλαίσια του Δεκαημέρου Ειρήνης, το οποίο θα γίνει από τις 4-14 Μάη, η ΕΕΔΥΕ θα διοργανώσει την Κυριακή 7 του Μάη 2000, στις 9μμ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μεγάλη συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο, που μαζί με την ορχήστρα του θα χαρίσει μια ανεπανάληπτη βραδιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προσαρμοσμένο ειδικά για μια συναυλία που είναι αφιερωμένη στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.

Ο Μάης έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕΔΥΕ μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης και μια σειρά από εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, με αποκορύφωμα την Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 14 του Μάη.

Η συναυλία του Δ. Μητροπάνου θα σηματοδοτήσει την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης, μιας πολύ σημαντικής εκδήλωσης, που θα γίνει κι αυτή στα πλαίσια του Δεκαημέρου Ειρήνης (10-14 του Μάη). Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή 500 συνέδρων, οι οποίοι εκπροσωπούν φιλειρηνικές οργανώσεις και κινήματα από όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη συναυλία θα είναι ένα μουσικό γεγονός, το οποίο θα αποτελέσει μια εξαίρετη ευκαιρία για να ανακαλέσουμε τραγούδια από το παρελθόν μέσα από αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες της ελληνικής μουσικής, όπως τον Θεοδωράκη, τον Μούτση, τον Τόκα και άλλους, αλλά και σύγχρονα τραγούδια του Δ. Μητροπάνου που ο κόσμος έχει αγαπήσει. «Ομορφη πόλη», «Ενα δειλινό», «Ρόζα» είναι ένα μικρό δείγμα από τα όσα οι θεατές θα έχουν την τύχη να απολαύσουν.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ακουστούν συνθέσεις που όχι μόνο άντεξαν στο χρόνο, αλλά κάποιες φορές καθόρισαν τη μουσική εξέλιξη του τόπου μας.

Εισιτήρια για τη συναυλία μπορείτε να προμηθευτείτε, από τα κεντρικά δισκοπωλεία, τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48 - τηλέφωνο: 3844853) και το ραδιοφωνικό σταθμό «Μελωδία FM 100» (Σωκράτους 57 Ομόνοια). Η τιμή εισιτηρίου είναι 3.500 δραχμές.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναινετική για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

Την τακτική της, ώστε να χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά τον πλέον αποτελεσματικότερο τρόπο, όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξετάζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ ενός πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι η ΝΔ διαθέτει σε αυτή τη Βουλή πάνω από 120 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις αναθεωρητέες διατάξεις που απαιτούν πάνω από 180 ψήφους θα χρειαστούν τη δική της συναίνεση, είναι σε επίγνωση της Ρηγίλλης, η οποία φιλοδοξεί να παίξει ένα «πρωτοποριακό» και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να συμβάλει στην επιβολή πιο αυταρχικών και νεοφιλελεύθερων διατάξεων.

Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων έδωσε ένα γενικό περίγραμμα της στάσης του κόμματός του λέγοντας ότι «επιδίωξή μας είναι να συμφωνήσουμε στον ευρύτερο δυνατό κύκλο ζητημάτων». Εξειδικεύοντας ανέφερε ότι αποδίδει έμφαση στη «διαφάνεια της πολιτικής ζωής», φράση που παραπέμπει μεταξύ άλλων και στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, στον τερματισμό της κατάχρησης του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας και την έκπτωση των βουλευτών που υπερβαίνουν τις εκλογικές δαπάνες.

Ειδικά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το κυριότερο σημείο διαφωνίας με την κυβέρνηση, είπε «όχι» στην κατάργηση της διάταξης για προσφυγή σε εκλογές, ενώ ως εναλλακτική λύση πρότεινε την απευθείας εκλογή από το λαό. Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι «παραμένουμε σταθεροί στη θέση πως το εκλογικό σύστημα είναι ανάγκη να εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ σε προσυνέδριο του κόμματος τον περασμένο Γενάρη είχε προτείνει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επί το... ληστρικότερον. Συγκεκριμένα είχε ζητήσει τη διαίρεση των εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες και την εκλογή ενός αριθμού βουλευτών με λίστα στις «μείζονες περιφέρειες» και των υπολοίπων στις «πιο μικρές εκλογικές περιφέρειες».

Πιο σαφής ήταν η Ντ. Μπακογιάννη που τότε πρότεινε το ένα τρίτο των βουλευτών να εκλέγεται με λίστα σε επίπεδο περιφέρειας και τα δύο τρίτα των βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες. Την πρότασή της αυτή επανέφερε χτες μιλώντας στο «Φλας». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρότασή της κινείται στη γραμμή του γερμανικού εκλογικού νόμου και με βάση αυτόν οι μισοί βουλευτές θα εκλέγονται στην περιφέρεια και οι άλλοι μισοί στις μονοεδρικές. Χρειάζεται όμως πρόσθεσε μελέτη κομπιούτερ για να δούμε πώς θα βγαίνουν οι πλειοψηφίες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ είπε ότι δε θα συζητηθούν καταστατικές αλλαγές, αλλά θα γίνει μια συζήτηση για το πολιτικό στίγμα και την ουσία της πολιτικής της ΝΔ στο νέο σκηνικό.

Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης είπε (στον «Πλάνετ») ότι «ο αριθμός των 120 βουλευτών και πάνω είναι μαγικός. Είναι απαραίτητος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι αυτάρκης σε μια πρόταση μορφής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ