ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Συναινετικό «ξέπλυμα» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Να ελέγξουν από κοινού τις εξελίξεις επιχειρούν τα δύο κόμματα

Συναινετικές διαδικασίες δρομολογούν από κοινού κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για το κουκούλωμα της υπόθεσης με τις μίζες της «Ζήμενς», επιχειρώντας ταυτόχρονα να «ξεπλύνουν» τις πολιτικές ευθύνες τους. Πίσω από τις φραστικές κόντρες και κοκορομαχίες, οι δύο μονομάχοι έχουν επί της ουσίας συμφωνήσει να συγκαλύψουν το σκάνδαλο και να υπερασπιστούν τη «σταθερότητα» του δικομματικού συστήματος. Θολώνοντας τα νερά, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εξαντλούν κάθε πυροτέχνημα και διαδικαστική πρωτοβουλία ...θεσμικού χαρακτήρα, προκειμένου να εμφανιστούν ως «αρχάγγελοι της κάθαρσης»... Ιδιαίτερα προκλητική από την άποψη αυτή είναι η άποψη που εκφράζει στην επιστολή που απέστειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι τάχα «ο λαός περιμένει από τα δυο μας κόμματα, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης» να επιδείξουν την πολιτική βούληση για «να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε πρακτικές και λειτουργίες που υπονομεύουν κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης στη διακυβέρνηση της χώρας». Μάλιστα, θέτει το δίλημμα «είτε θα συμφωνήσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτή και άλλες μεγάλες υποθέσεις που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου (...) είτε θα παραιτηθούμε από τις ευθύνες που μας αναλογούν».

Ηδη το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε να συμμετάσχει στη Διακομματική Επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων που πρότεινε ο Κ. Καραμανλής, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει, εκ του ασφαλούς, να προκαλεί θόρυβο με τις προτάσεις του για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κ.ο.κ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση «καλωσόρισε» την ανταπόκριση του ΠΑΣΟΚ στην πρωτοβουλία της και κινείται στην κατεύθυνση του πλήρους ελέγχου της υπόθεσης και των «παρενεργειών» που προκάλεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Στην επιστολή που απέστειλε στον Κ. Καραμανλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του, γιατί ο πρωθυπουργός αποδέχεται «τη σημασία της διακομματικής συνεργασίας για το ζήτημα της διαφθοράς», αλλά εκφράζει τις γνωστές επιφυλάξεις του για την πρόταση για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, επειδή «εξουδετερώνει για τουλάχιστον τρεις μήνες τη Βουλή ως θεσμικό χώρο διερεύνησης και αντιμετώπισης» της υπόθεσης «Ζήμενς». «Δεν μπορεί η υπόθεση "Ζήμενς" να είναι ανοιχτή, αλλά η Βουλή κλειστή», αποφαίνεται, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές προτάσεις του κόμματός του.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη ότι ελέγχει την κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις στον «διαφωνούντα» Π. Τατούλη να παραιτηθεί και να μην πάρει την κρίσιμη έδρα, προχωρώντας σε ανεξαρτητοποίηση. «Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση απειλείται με πτώση. Πιστεύω, αντιθέτως, ότι η πλειοψηφία του 151 συνήθως είναι πολύ ισχυρότερη από εκείνη του 160», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βουλγαράκης. Παράλληλα, έστειλε ένα αφ' υψηλού μήνυμα στον Π. Τατούλη λέγοντας (στον Αλφα 9,89) ότι «εγώ ξέρω ότι το να ρίξει κανείς την κυβέρνηση δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο». Μετά τον Β. Μεϊμαράκη υπέδειξε και αυτός την οδό της παραίτησης, λέγοντας με νόημα «ο λαός έδωσε μια εντολή στον Κ. Καραμανλή να κυβερνήσει και όλοι εμείς βγήκαμε βουλευτές με τη ΝΔ και αρχηγό τον Κ. Καραμανλή».

ΒΟΥΛΗ
Κορόνες εντυπωσιασμού

Τη διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναμένεται να ενημερώσει για το θέμα της «Ζήμενς» τις επόμενες δύο βδομάδες ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης. Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχτηκε να παραστεί στη διαρκή επιτροπή μετά από σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε. Σχετική πρόταση κατέθεσαν προχτές οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας και Κώστας Αλυσανδράκης, οι οποίοι είναι μέλη της επιτροπής. Στην επιστολή τους ζητούσαν πλήρη ενημέρωση για το σύνολο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στη «Ζήμενς» και στο ελληνικό δημόσιο.

Στο μεταξύ, συνέχεια στις εντυπωσιοθηρικές προσπάθειες εκμετάλλευσης της υπόθεσης της «Ζήμενς» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δόθηκε χτες στη Βουλή. Παρεμβαίνοντας σε συζήτηση πρότασης νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε το αίτημά του για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Παράλληλα, ζήτησε επανεξέταση όλων των συμβάσεων ανάμεσα στη «Ζήμενς» και το δημόσιο, καθώς και τον αποκλεισμό της από προμήθειες του δημοσίου, μέχρι να κλείσει η υπόθεση. Επίσης, ζήτησε την ενεργοποίηση της επιτροπής Ζορμπά για το «μαύρο» χρήμα. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «χειραγωγεί αδίστακτα τη Δικαιοσύνη, καταφεύγει σε θεσμικές εκτροπές και τελειώνει άρον - άρον την προανακριτική εξέταση, μόλις αυτή έχει ακουμπήσει κάποιον υπουργό της», ενώ συνολικά επισήμανε πως «η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία υποσκάπτει και την εμπιστοσύνη των πολιτών μας σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα».

Εντύπωση προκάλεσε πάντως χτες και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «μισθοφόρους των Μέσων Ενημέρωσης» που παράγουν «στείρο αντικοινοβουλευτισμό» με αφορμή την υπόθεση της «Ζήμενς». Επισήμανε ότι «οποίοι θέλουν να κλείσει το κοινοβούλιο και να αλλάξει το πολίτευμα καθώς και τους λοχαγούς να βγουν από τους στρατώνες να το πουν».

Ηρθε η ώρα των φοροελέγχων

Με... φορολογικούς ελέγχους, που τυπικά ξεκίνησαν από χτες, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο θέμα της «Ζήμενς», αφού με ειδική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών συγκροτούνται δύο Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου, με επικεφαλής Προϊστάμενο Οικονομικό Επιθεωρητή της Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών το καθένα. Το ένα θα κάνει τακτικό (οριστικό) έλεγχο των ανέλεγκτων χρήσεων της «ΖΗΜΕΝΣ ΑΕ», ενώ το άλλο αναλαμβάνει «τη διενέργεια επανελέγχου των ελεγμένων χρήσεων της ίδιας πιο πάνω επιχείρησης από τη χρήση 1/10/1996 - 30/9/1997».

Σύμφωνα με την απόφαση, έργο των συνεργείων είναι η σύνταξη όλων των σχετικών εκθέσεων του τακτικού φορολογικού ελέγχου και επανελέγχου και αποστολή αυτών στην αρμόδια Εφορία για την περαιτέρω διαδικασία έκδοσης φύλλων ελέγχου, τυχόν συμπληρωματικών φύλλων ελέγχου, πράξεων προσδιορισμού του φόρου κλπ.

  • Στο μεταξύ η υπόθεση της «Ζήμενς» φαίνεται να έχει και άλλες προεκτάσεις σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο ήδη εκκρεμεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι φέρονται να «έκλεισαν» με το... αζημίωτο τα βιβλία της εταιρείας για δύο φορολογικά έτη.
Υποκρίνονται

Δήλωση του Σπύρου Χαλβατζή

Απαντώντας, στο Ηράκλειο, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις για τα σκάνδαλα, ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολίασε:

«Το τελευταίο διάστημα βγήκαν και βγαίνουν στην επιφάνεια μια σειρά σκάνδαλα τα οποία σχετίζονται με χρηματισμό των κυβερνητικών κομμάτων και των πολιτικών τους παραγόντων. Είναι πολλά σημαντικά ζητήματα. Αυτοί οι οποίοι πέφτουν από τα σύννεφα απλά υποκρίνονται. Αυτή η κατάσταση σχετίζεται με τη συνύφανση του κράτους και των μονοπωλίων. Δίνουν δουλειές, υπογράφουν κρατικά συμβόλαια και παίρνουν προμήθειες.

Καταδικάζουμε αυτή την πολιτική και βεβαίως δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπορεί να βγουν στην επιφάνεια και πολύ περισσότερο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όσο υπάρχει αυτό το σύστημα. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα οι προτάσεις που γίνονται από τα κόμματα εξουσίας».

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Τη Δευτέρα καταθέτει ο Κλαδάς

Οι Νίκος Κακαουνάκης και Κώστας Τσαρούχας κατέθεσαν χτες ως μάρτυρες στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που εξετάζει τη μήνυση του Θέμου Αναστασιάδη σε βάρος του δεύτερου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του. Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου, ο Κακαουνάκης είπε στους δημοσιογράφους πως έχει γίνει κακή αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού από τον ανακριτή, στον οποίο καταλόγισε παραλείψεις και παρατυπίες καθώς και επηρεασμό του από την εμπάθεια κάποιων μαρτύρων. Ο Τσαρούχας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στην εισαγγελέα ότι δεν κλήθηκε από τον ανακριτή για να καταθέσει, παρότι είχε στοιχεία για την υπόθεση. Ως μάρτυρας κατέθεσε επίσης και ο λογιστής της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Στο μεταξύ, η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σχετικά με μεσολάβηση του Σπύρου Κλαδά, μέσω του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου, προκειμένου να διευθετηθεί ευνοϊκά το θέμα των 5,5 εκατ. ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη, έχει καλέσει τη Δευτέρα τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων να καταθέσει ως ύποπτος. Με την κατάθεση Κλαδά κλείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα από την οποία δε φαίνεται να προέκυψαν καινούρια στοιχεία.

ΚΚΕ
Ο λαός εισαγγελέας και πρωταγωνιστής

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνεχιζόμενη δικομματική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ» και τη Δικαιοσύνη, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Αν ο ίδιος ο λαός δε γίνει ο εισαγγελέας και πρωταγωνιστής των εξελίξεων μέσα από το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, ούτε κάθαρση, αλλά ούτε και λύση των οξυμένων προβλημάτων του πρόκειται να δει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ