Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Διά χειρός» των πολυεθνικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν μάθαμε κάτι από τη σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Ζήμενς είναι η παμπάλαια αλήθεια ότι οι συμβάσεις γράφονται «διά χειρός» των πολυεθνικών. Διασφαλίζουν δηλαδή ολόπλευρα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εγγυώνται την κερδοφορία τους, ενώ είναι πάντα σε βάρος του δημοσίου. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές φορές αυτό γίνεται κυριολεκτικά. Νομικά γραφεία δηλαδή των μεγάλων εταιρειών συντάσσουν τις συμβάσεις και απλά οι εντεταλμένοι ανώτεροι υπάλληλοι του δημοσίου βάζουν την υπογραφή τους, συνήθως με άνωθεν κάλυψη και παρότρυνση. (Με την ευκαιρία: το ίδιο δεν έγινε με την αγορά δομημένων ομολόγων από τις διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων;). Δεν προκαλεί καμία έκπληξη λοιπόν που η ΔΕΗ δεν ενεργοποίησε τη ρήτρα αποζημίωσης των 3,3 εκατ. ευρώ επειδή η Ζήμενς δεν είχε ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της. Η γερμανική εταιρεία είχε φροντίσει μονά ζυγά να είναι δικά της και σε κάθε περίπτωση να χάνει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός. Ο τελευταίος όμως κάποια στιγμή θα φωνάξει «φτάνει πια» και θα στείλει τους δυνάστες στο σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας.

Με σημαία την επιχειρηματικότητα!

«Πρέπει να στηριχτεί η ελληνική επιχειρηματικότητα. Πρέπει να γίνει η σημαία της πολιτικής κάθε κόμματος που σέβεται την ανάπτυξη και σέβεται την ευημερία αυτού του τόπου. Δεν έχουμε δυνατότητα άλλη παρά μόνο να στηρίξουμε ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις που να γίνουν εθνικοί πρωταθλητές... Αρα η επιχειρηματικότητα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε διεθνή ορίζοντα πρέπει να είναι μέλημα και χρέος κάθε κυβέρνησης». Οχι, δεν είναι λόγια του προέδρου του ΣΕΒ, ούτε του Γ. Αλογοσκούφη, που είναι γνωστοί θιασώτες της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Είναι λόγια του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου που είπε χτες στο «Φλας». Και φυσικά δεν πρόκειται για αιρετικές ή μειοψηφικές απόψεις, αλλά για την κυρίαρχη άποψη του ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και ως κυβέρνηση και ως κατ' ευφημισμόν αντιπολίτευση. Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια ώρα δημαγωγούν ασύστολα και επιχειρούν να πείσουν ότι αυτή η πολιτική εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του λαού. Αυτή είναι η αποστολή και ο ρόλος τους, αλλά είναι καιρός οι εργαζόμενοι να χειραφετηθούν και να προτάξουν τη δική τους πρόταση εξουσίας.

Φοροασυλία για τους τραπεζίτες;

Οσο και αν ακούγεται εξωφρενικό, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής, Τ. Αράπογλου, μιλώντας πριν λίγες μέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ζήτησε να μειωθεί κι άλλο η φορολογία για τις ανώνυμες εταιρείες και φυσικά για τις τράπεζες. Ως γνωστόν οι ΑΕ και οι τράπεζες φορολογούνται με συντελεστή 25%, μετά τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από το 35%, μέσα σε τρία χρόνια από την κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί σημαντικά η φορολόγηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και κυρίως οι έμμεσοι - πιο αντιλαϊκοί - φόροι. Χάρη στη φοροαπαλλαγή τους οι τράπεζες παρουσίασαν τα προηγούμενα χρόνια ιλιγγιώδη υπερκέρδη της τάξης του 40%-55% κατά μέσο όρο. Επιδιώκοντας λοιπόν να διασφαλίσουν την υπερκερδοφορία τους οι τραπεζίτες ζητούν στην πραγματικότητα πλήρη φοροασυλία(!), συνεχίζοντας βέβαια τη νόμιμη τοκογλυφία σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι μόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γαλάζια κυβέρνηση, που τείνει πάντα ευήκοον ους, όπως έκανε και η προκάτοχός της, θα κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει το «αίτημα» του τραπεζικού κεφαλαίου. Ως γνωστόν οι τραπεζίτες δεν είναι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία...

«Ανακάλυψαν» ότι σκοτώνονται άμαχοι!

Συναγερμό σημαίνει ο Ερυθρός Σταυρός σε έκθεσή του αναφορικά με τους θανάτους αμάχων στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι πάνω από 250 Αφγανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν τις τελευταίες έξι μέρες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ή βομβιστικών επιθέσεων μεταξύ Ταλιμπάν και κατοχικών δυνάμεων... Σαν να «ανακάλυψαν την Αμερική»! Ολες οι πλευρές, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση καλούνται να «αποφεύγουν τις απώλειες σε αμάχους, με την υποκρισία να ξεχειλίζει...

Η αφορμή για το «ενδιαφέρον» της επιβίωσης των αμάχων δόθηκε μετά την επίθεση της Δευτέρας στην ινδική πρεσβεία (που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους) και τις δύο αεροπορικές επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων κατά το Σαββατοκύριακο, που σκότωσαν δεκάδες...

'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες

Να πατάς σε δυο βάρκες δε γίνεται. Κι όσοι προσπαθούν να πείσουν τους εργάτες γι' αυτό, απλά επιχειρούν να κρύψουν ότι υπηρετούν πιστά τους εχθρούς της εργατικής τάξης. Η πείρα που αποκτούν οι εργαζόμενοι στον «Ομιλο Λαναρά» είναι σημαντική. Η χρηματοδότηση του Ομίλου με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο, που αβαντάρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ξανά στο μεγαλοεπιχειρηματία ζεστό χρήμα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» του. Την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας, για την οποία βέβαια ο κάθε Λαναράς έχει αποδείξει ότι θεωρεί εμπόδιο το δικαίωμα των εργαζομένων σε σταθερή και μόνιμη εργασία.

Οι εκλεκτοί του δικομματισμού αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που στα λόγια εμφανίζονται να «συμπονούν» τους εργάτες, έσπευσαν στην προχτεσινή τριμερή συνάντηση να συμπαραταχτούν με τα αιτήματα της εργοδοσίας. Ολοι τους, από την υφυπουργό Απασχόλησης μέχρι τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, καλούν τους εργάτες να υπογράψουν τη θανατική τους καταδίκη. Καλούν, τους περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, που έχουν να φέρουν μεροκάματο στις οικογένειές τους πάνω από δυόμισι μήνες και βλέπουν τα εργοστάσια να μένουν χωρίς πρώτη ύλη, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες που παρακολουθούν τις συνέπειες της ανεργίας να παρασέρνουν όχι μεμονωμένες οικογένειες αλλά ολόκληρες περιοχές, να δεχτούν το ίδιο έγκλημα που συντελέστηκε και τα προηγούμενα χρόνια.

Να δεχτούν να ξαναγίνει αυτό που το 2005 άφησε χωρίς μεροκάματο 200 οικογένειες βάζοντας «λουκέτο» στα «Κλωστήρια Β'» και την «Ολυμπιακή». (Το 2004 έκλεισε την «Τρικολάν» που από 500 εργάτες είχε φτάσει να απασχολεί 100). Να χειροκροτήσουν την πολιτική που πέταξε στο δρόμο 100 εργάτες της ΦΑΝΚΟ, 50 εργάτες της «ΟΤΤΟ Εβρος», που έχει καταδικάσει 1 στους 2 Ναουσαίους στην ανεργία, που μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο έχει οδηγήσει από την προηγούμενη δεκαετία στην απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας και χιλιάδες απολυμένους να τρέχουν σήμερα σε προγράμματα κατάρτισης και ολιγόμηνης απασχόλησης για 500 ή 600 ευρώ το μήνα!

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εργατικής τάξης δε «συμφιλιώνονται». Οι εργάτες πρέπει να εμπιστευτούν αυτό που πηγάζει από την καθημερινή τους εμπειρία. Μόνο συνεχίζοντας τον αγώνα στην ίδια γραμμή που οδήγησε στην επιτυχία και της προχτεσινής, μαζικής και μαχητικής κινητοποίησης στην Αθήνα μπορούν να απαντήσουν στην - όπως όλα δείχνουν - κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται. Το νέο βήμα που σημειώθηκε στο συντονισμό του αγώνα τους, καρπός της ακούραστης και σταθερής δουλειάς που συνεχίζει με συνέπεια η ΟΕΚΙΔΕ όλα τα χρόνια, οικοδομώντας ουσιαστικούς δεσμούς με τον κλάδο, παρεμβαίνοντας μαχητικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κλωστοϋφαντουργών, δίνοντας βάρος στην αναμέτρηση με τον Λαναρά, μπορεί να τους εξοπλίσει με νέα δύναμη και αισιοδοξία. Οπως και η έμπρακτη συμπαράσταση που εξέφρασαν οι ταξικές δυνάμεις από δεκάδες κλάδους, αναδεικνύοντας ότι η εργατική τάξη πρέπει να αντιπαλέψει την ενιαία και ολομέτωπη επίθεση που δέχεται, ενωμένη σα γροθιά. Οτι η ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης και ενότητας είναι βασική προϋπόθεση για την προοπτική των αγώνων των εργαζομένων. Γι' αυτό άλλωστε φοβίζει το κεφάλαιο και τους υπαλλήλους του.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Υποκρισίες της... αντιπολιτευτικής εποχής

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΛΟΙΠΟΝ, ΕΚΤΟΣ από τις πολυεθνικές που λυμαίνονται το δημόσιο βίο και δωροδοκούν πολιτικούς, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να τσακίσει και τις τράπεζες.

Πήγε χτες στη Βουλή και τα 'πε ξεκάθαρα. Εκμεταλλεύονται - λέει - τους δανειολήπτες και πρέπει να μπει ένα τέλος σ' αυτό.

Μιλάμε για έναν πραγματικό σοσιαλιστή ηγέτη, που αποφάσισε να μετρηθεί μια και καλή με τα συμφέροντα των ισχυρών.

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι πού βρήκε το κουράγιο να ανέχεται όλη αυτήν την εκμετάλλευση όσο ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη.

Φαίνεται, θα δαγκωνότανε εκεί στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο επί ΠΑΣΟΚ τα συμφέροντα αλώνιζαν. Περίμενε να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνει πρόεδρος για να... ξεσπαθώσει.

Αλλο σενάριο δεν υπάρχει για να εξηγήσει αυτά τα μυστήρια φαινόμενα. Τα ανεξήγητα...

Εκτός πια αν ο Γιώργος Παπανδρέου μας δουλεύει ψιλό γαζί, πράγμα που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση έστω και να σκεφθούμε για τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, κάπου ανάμεσα στους καύσωνες του Ιούλη, θα δεήσει και ο υπουργός Πολιτισμού να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της «Ζήμενς».

Αυταπάτες περί «άπλετου φωτός» στην υπόθεση δεν έχουμε. Αν ήταν αυτά τα πράγματα να ξεδιαλύνονταν με μια απλή κατάθεση ενός υπουργού, τότε θα μαθαίναμε κατά καιρούς πολλά.

Σίγουρα, πάντως, στη Ρηγίλλης και στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για έναν πρώτου μεγέθους σκανδαλοθηρικό καυγά.

Τέτοιο ώστε η ουσία του πράγματος, δηλαδή το πόσο κερδοσκοπούν οι κάθε λογής προμηθευτές του Δημοσίου με τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (πάντα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ), να μη συζητηθεί ποτέ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Περαστικά τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκανε ζέστη, όχι ακριβώς καύσωνα, αλλά αρκετή ζέστη. Της είχαν πει να μείνει μέσα στο ερκοντίσιον αλλά (ευέξαπτη όπως πάντα) βγήκε να δει την αισθητικό της. Εκεί ανακάλυψε καινούριες ρυτίδες και να 'σου η παλιά κρίση της κατάθλιψης. Και όταν πιάνουν αυτές οι κρίσεις ποιος μας φταίει; Το ΚΚΕ. Και της φταίει το ΚΚΕ που από τώρα δημοσίευσε τις θέσεις του για τις ευρωεκλογές (χωρίς να τη ρωτήσει προφανώς) και δώστου της φταίει επίσης το ΚΚΕ που δεν ανέχεται φακελώματα των μελών και οπαδών του και «ματάκηδες» στις εσωκομματικές του λειτουργίες... Η περίπτωση της «Πανδώρας» από το «Βήμα» δε σηκώνει γιατρειά, αλλά προσωρινά ας δοκιμάσει κρύα ντους και φυσική ζωή στα βουνά και στα λαγκάδια... Αν βρει κάποια βελτίωση, δε χρειάζεται να μας ευχαριστήσει, ας συμβουλέψει την ίδια θεραπεία στον «ΒΗΜΑτοδότη» που με μισή καρδιά, του στιλ «πείθομαι δεν πείθομαι», δημοσιεύει μέρος της διάψευσης του Αχιλ. Κανταρτζή για τη λάσπη που είχε επιχειρήσει να ρίξει ενάντια στους βουλευτές του ΚΚΕ. Περαστικά και στους δύο και να μην εκτίθενται τόσο πολύ στον ήλιο... Χαλάει το δέρμα και φαίνεται η ασχήμια και η σαπίλα του κόσμου τους...

Υπερδύναμη - δυνάστης

Το όραμα μιας υπερδύναμης που στηρίζεται στην «ήπια ισχύ» για να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και να αποσπά μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των αγορών, υιοθετεί πλήρως και προβάλλει ευθέως η Ντ. Μπακογιάννη. «Γινόμαστε πολίτες μιας υπερδύναμης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες», είπε μιλώντας πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΚΕΜΕ), σπεύδοντας να γίνει περισσότερο σαφής: «Κυρίαρχη θέση μεταξύ αυτών έχει η "ήπια ισχύς" την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί. Μια ισχύς που στηρίζεται όχι μόνο στη στρατιωτική δύναμη, αλλά κυρίως στη δύναμη της συνεργασίας, της συνεννόησης, της ισοτιμίας και της ενότητας». Ακριβώς «σε μια τέτοια υπερεθνική ανταγωνιστική οντότητα, με ισχυρούς θεσμούς και αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση, προσβλέπουμε εμείς, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος για την αντιμετώπιση των διεθνών απειλών και προκλήσεων», τόνισε η ΥΠΕΞ εκφράζοντας φυσικά τη συνολικότερη στρατηγική της κυβέρνησης. Βέβαια, η υπουργός διαστρέβλωσε πλήρως την πραγματικότητα όταν αναφέρθηκε στα οφέλη της χώρας από την ένταξη - ανακάλυψε για παράδειγμα ότι «διασφαλίστηκε το εισόδημα των αγροτών» και «ενισχύθηκαν οι εξαγωγές»(!) - αλλά είναι προφανές πως δεν μπορεί να βρει πολλούς που συμμερίζονται το όραμα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας. Η ΕΕ έχει καταντήσει συνώνυμο της βαρβαρότητας και των αντιδραστικών πολιτικών και αυτό θα (πρέπει) να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές.

Στερούν τη νοσηλεία από χιλιάδες αρρώστους

Επικαλούμενος «υπηρεσιακές ανάγκες» και κάνοντας χρήση του διευθυντικού δικαιώματος που του διασφαλίζουν οι νόμοι 2889/2001 (του ΠΑΣΟΚ) και 3329/2005 (της ΝΔ) ο διοικητής του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Πάνος Παπαϊωάννου, αποφάσισε «την αναστολή της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων τις μέρες της εφημερίας του νοσοκομείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί το Τμήμα των Επειγόντων από 1/7/2008 μέχρι 31/12/2008».

Οι «υπηρεσιακές ανάγκες» που επικαλείται ο διοικητής είναι η δραματική έλλειψη προσωπικού, καθώς υπηρετούν μόλις 535 νοσηλευτές σε ένα νοσοκομείο με 720 κλίνες, που θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον χίλιους.

Ιδού λοιπόν τι σημαίνει αυτή η αναστολή: Το Κρατικό της Νίκαιας εφημερεύει ανά τριήμερο - δηλαδή 10 φορές το μήνα. Κάθε μέρα τα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία - τα γνωστά με τις μεγάλες ουρές - είναι από 120 μέχρι και 200. Δηλαδή ολόκληρο το μήνα ζητούν υπηρεσίες από 1.200 μέχρι 2.000 άτομα. Αρα στο εξάμηνο θα μείνουν χωρίς υπηρεσίες - ή θα μετακινηθούν προς το 2009 - από 7.200 μέχρι 12.000 άνθρωποι από τις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά - και άλλες περιοχές καθώς το νοσοκομείο εξυπηρετεί και αρρώστους από άλλες περιοχές.

Γι' αυτές τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες ούτε που νοιάζεται το υπουργείο Υγείας καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με προσλήψεις με το σταγονόμετρο και μάλιστα με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Ο δε υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, λαλίστατος κατά τα άλλα, περί σωτηρίας του πολιτικού συστήματος τυρβάζει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προσχηματικές και επικίνδυνες προτάσεις

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις μίζες της Ζήμενς στα κόμματα εξουσίας και για τη διαπλοκή τους με τα μονοπώλια, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πρότασή της για συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, φέρεται αποφασισμένη να θεσμοθετήσει μέτρα, για τη «θωράκιση», όπως υποστηρίζει, των κομμάτων από το λεγόμενο μαύρο πολιτικό χρήμα. Μάλιστα, η κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα προχωρήσει ακόμα και αν δε συσταθεί η Διακομματική. Θα προετοιμάσει, λέει, τα μέτρα ώστε να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.

Ετσι, γίνεται πάντα, όταν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και βγαίνουν «τα άπλυτα» του συστήματός τους στη φόρα. Ετσι και τώρα, καθώς το απόστημα έσπασε και (ξανα)πιάνονται στα πράσα τα κόμματα εξουσίας, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, επανέρχονται με προτάσεις, δήθεν, διαφάνειας και άλλα τέτοια εύηχα, για να «ξορκίσουν το θηρίο»!

Αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια και τα κόμματα εξουσίας. Πάνω σε αυτό το έδαφος υπάρχει και αναπτύσσεται η διαπλοκή, η οποία, όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την ποικιλόμορφη στήριξη στα κόμματα (βλέπε την ειδική μεταχείριση από τα αστικά ΜΜΕ) που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου: Για παράδειγμα τη νομιμοποιημένη κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων για να βγουν τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων. Τα σκάνδαλα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, π.χ. Τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμανιών, αεροδρομίων, παραλιών, δασών κλπ.

Ετσι, όσο υπάρχει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, τα όποια μέτρα, δήθεν διαφάνειας για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος, δεν πρόκειται να χτυπήσουν τη διαπλοκή, απλώς θα ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, για να τους αποπροσανατολίζουν και να εγκλωβίζουν συνειδήσεις καλλιεργώντας αυταπάτες. Αλλωστε η πείρα δείχνει ότι όλα τα μέτρα που, κατά καιρούς, υιοθετήθηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε τίποτα δεν εμπόδισαν τη διαπλοκή...

Αλλά οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον υποκριτικές και ανέξοδες, είναι αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές. Το πλέον επικίνδυνο, είναι ότι, με πρόσχημα τη «διαφάνεια» και τον έλεγχο των δαπανών, επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων. Και, βεβαίως, όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι πεντακάθαρο πως: Ούτε δουλειές μοιράζει στα μονοπώλια και στις επιχειρήσεις, ούτε έχει σχέση με κρατικά συμβόλαια, καμιά διαπλοκή.

Αντίθετα, το πρόγραμμα και η πολιτική του αντιπαλεύουν την καπιταλιστική ιδιοκτησία και τα κέρδη της. Αντλεί τα οικονομικά του από τις συνδρομές των μελών, φίλων και των οπαδών του, από την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Τα οικονομικά του ελέγχονται από εκλεγμένα από τα Συνέδριά του όργανα. Ετσι, οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης αυτής της δραστηριότητας, γίνεται καθαρό, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, όπως και η ονομαστικοποίηση των μελών, φίλων και οπαδών που ενισχύουν το Κόμμα. Αλλωστε, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες ότι χιλιάδες αγωνιστές διώχτηκαν στο παρελθόν γι' αυτόν το λόγο. Οι προτάσεις αυτές, λοιπόν, της κυβέρνησης, δεν είναι μόνον υποκριτικές και ανέξοδες καθώς δεν αντιμετωπίζουν τη διαπλοκή, αλλά και αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές και γι' αυτό απορρίπτονται από το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ