Την ώρα που ολοκληρώνονται το ξεχαρβάλωμα του Ασφαλιστικού και η πλήρης και οριστική διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η άρχουσα τάξη και η κυβέρνησή της δρουν ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα.
Ενδεικτικό είναι το χτεσινό δημοσίευμα στα «Νέα», όπου γίνεται λόγος για συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων στην Αττική και μείωσή τους κατά ένα τρίτο (από 148 στα 50). Οπως αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, με αυτές τις αλλαγές «θα απελευθερωθεί προσωπικό για να ενισχυθεί περαιτέρω το σκέλος του σχεδίου που ήδη εφαρμόζεται: Οι περιπολίες». Συμπληρώνει, δε, πως τούτη η εξέλιξη «δείχνει διάθεση προσαρμογής της αστυνόμευσης στις νέες συνθήκες και προάγει την ασφάλεια, καθώς φέρνει την παραγωγή αστυνομικού έργου κοντά στον πολίτη».
Αυτή ακριβώς η - δήθεν - «προστασία του πολίτη» είναι το τυρί, για να τσιμπήσουν οι εργαζόμενοι στη φάκα της αστυνόμευσης. Η αστική τάξη προωθεί με γοργούς ρυθμούς την αναδιάταξη όχι μόνο στον κρατικό μηχανισμό (μέσω του «Καλλικράτη»), αλλά και στα ίδια τα όργανα υπεράσπισης της εξουσίας της. Η ένταση της αστυνόμευσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, το Α και το Ω για να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή, η αντεργατική πολιτική. Αλλωστε, όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, τόσο περισσότερο οι εργαζόμενοι θα αντιδρούν, θα βγαίνουν στο δρόμο, θα πείθονται για την ανάγκη ταξικής αντεπίθεσης απέναντι στην ταξική επίθεση που δέχονται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι όποιες, κατά καιρούς, αναδιαρθρώσεις της Αστυνομίας. Οχι για την προστασία του πολίτη, αλλά για τον εκφοβισμό των εργαζομένων και την ασφάλεια του συστήματος...
Τη δημιουργία ενός νέου υπερυπουργείου με απεριόριστη εξουσία και αρμοδιότητες που θα αναλάβει το ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου και τη θωράκιση των μεγάλων επενδύσεων, προτείνει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Θα προτείνουμε άμεσα στον πρωθυπουργό την κατεπείγουσα σύσταση ενός νέου υπουργείου Εθνικής Ανασυγκρότησης που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, την αξιοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και, τέλος, τη νομοθετική θωράκιση παροχής κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές αρμοδιότητες κάθε άλλου αρμόδιου υπουργείου», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε χτεσινή δήλωσή του, ο Γ. Γραμματίδης, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα αρθούν τα «εμπόδια» με τη γραφειοκρατία και τις συναρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων. Ομως, έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος. Εδώ και βδομάδες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει τη δημιουργία υπηρεσίας στο Μέγαρο Μαξίμου που θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο, με σκοπό ακριβώς τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων. Το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο. Με τέτοια εκλεκτή κυβέρνηση, ακόμα και οι «ρηξικέλευθες» προτάσεις των επιχειρηματιών έχουν γίνει πράξη πριν καν διατυπωθούν επίσημα... Γιατί, όπως είπε προχτές στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, «προτεραιότητά μας είναι να πατήσουμε γκάζι»...