ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νοσοκομεία πριν την ... ανακοπή

Κατά μία ακόμα τρύπα έσφιξε το λουρί της θηλιάς στα δημόσια νοσοκομεία η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Την περασμένη Πέμπτη, οριστικοποίησε τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών για το 2014 κατά 17% σε σχέση με το 2013 - που είναι η μεγαλύτερη, από χρόνο σε χρόνο, την τελευταία πενταετία. «Αυτά τα λεφτά υπάρχουν», είπε μια μέρα πριν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στους νοσοκομειακούς γιατρούς, καλώντας τους να συμβάλουν σε μια διαχειριστική λογική. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε και την ένταξη 2.500 εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στο καθεστώς της κινητικότητας.

Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις μεγαλοστομίες του υπουργείου Υγείας - και της κυβέρνησης συνολικά - πως δε θα θιγούν οι «αδύνατοι», «δε θα πληρώσουν άλλο οι ασφαλισμένοι» και πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε απ' τη δικομματική κυβέρνηση. Ολες αυτές οι επιλογές είναι κρίκοι της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας που επιχειρεί να απαλλάξει το κράτος απ' τις ήδη κουτσουρεμένες κοινωνικές δαπάνες και έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Να ενισχύσουν την εμπορευματοποίηση του τομέα Υγείας και σ' αυτό που ακόμη αποκαλείται δημόσιο σύστημα, αλλά και να απελευθερώσουν κεφάλαια και απ' αυτόν το χώρο προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Η προσέλκυση επενδύσεων, η υλοποίηση βιώσιμων έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - ΣΔΙΤ - και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας», έλεγε χωρίς κανένα δισταγμό ο τέως υπουργός Υγείας Αλέξανδρος Λυκουρέντζος σε διεθνές συνέδριο για τα οικονομικά της Υγείας (31.5.2013). Αλλά ήδη και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Θα αυξήσουν τα τιμολόγια για να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Ταυτόχρονα, τα λαϊκά στρώματα και τα ασφαλιστικά ταμεία - πρωτίστως ο ΕΟΠΥΥ - θα υποχρεωθούν θα βρεθούν μπροστά σε νέα αδιέξοδα: Θα βρίσκουν κλειστά τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ και ουρές στα δημόσια νοσοκομεία και θα υποχρεώνονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας χαράτσια 15% για τις εξετάσεις και 30% - 50% για τη νοσηλεία τους στις κλινικές. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν φαρμακερά χαράτσια για τα φάρμακά τους, που από 9% το 2010 διάβηκαν στο 17% το 2013 και ανηφορίζουν για 22% - 24% το 2013. Κι όταν οι άρρωστοι βρίσκουν το πολυπόθητο κρεβάτι -που μπορεί να 'ναι και ράντζο στο διάδρομο- στα ήδη «στεγνωμένα» νοσοκομεία, θα έχουν πλημμελή έως και επικίνδυνη νοσηλεία, γιατί δε θα υπάρχουν υγειονομικά υλικά, είδη πρώτης ανάγκης και θα πληρώνουν κι από πάνω. Το προσωπικό δε θα επαρκεί, ένα προσωπικό με κατακρεουργημένες αποδοχές και σακατεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, που πρέπει να φορέσει πατίνια για να προκάμει τα συνεχώς δημιουργούμενα κενά απ' τις συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες προστίθενται καθημερινά στις 22.500 μόνιμες κενές θέσεις νοσηλευτών και των 6.500 κενών θέσεων γιατρών.

Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει πριν την ανακοπή. Και πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός ενιαίου κοινού κινήματος ανάμεσα στους υγειονομικούς, τα ταξικά συνδικάτα, τις λαϊκές οργανώσεις που θα βάλει ανάχωμα στα βάρβαρα ταξικά αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενός κινήματος που θα διεκδικεί αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, που θα παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της χώρας. Και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας.

Τουρισμός στην υπηρεσία των επιχειρηματιών

Περισσότερο από το 73% των Ελλήνων δεν κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές. Από το 27% που θα κάνει διακοπές το 80% δε θα ξεπεράσει τις πέντε μέρες αναψυχής. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Με αφορμή και αυτή την έρευνα παρακολουθούμε στα κανάλια «κλάμα» και «οδυρμό», από τη μια, για τους Ελληνες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, από τα φερέφωνα των εργοδοτών. Χαρές και πανηγύρια, από την άλλη, για τα 17 εκατομμύρια τουρίστες που θα έρθουν φέτος στη χώρα, για τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα που αναμένονται φέτος να μπουν στα ταμεία των εργοδοτών. Την ίδια στιγμή, καθημερινές είναι και οι καταγγελίες για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν μέσα στους τουριστικούς παραδείσους των ξενοδόχων. Μόλις χτες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Επισιτισμού - Τουρισμού στη Ρόδο αποκάλυψε ότι δύο εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Paradise» λιποθύμησαν από την ένταση της δουλειάς, με τη μια από τις δυο να μπαίνει ξανά στο νοσοκομείο καθώς διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο!

Ολα τα παραπάνω έχουν και λόγο και εξήγηση. Αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης πριν και της κρίσης τώρα. Τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί τα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα είναι «θανατηφόρα», προκειμένου να μπορεί η μεγαλεργοδοσία να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση και να θωρακίσει την κερδοφορία της. Αφαιρείται βίαια από τους εργάτες και τις οικογένειές τους το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή, στην αξιοπρεπή διαβίωση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό -με τη βοήθεια των κυβερνήσεων- μετακυλούν αυτές τις «απώλειες» στις πλάτες των εργαζομένων του κλάδου που πληρώνουν ακριβά με μείωση των μισθών τους, εντατικοποίηση, απολύσεις, ελαστικότητα στην απασχόληση, πολυειδικότητα, κ.λπ. Και, ταυτόχρονα, με το πρόσχημα ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία της χώρας» αξιώνουν και νέες διευκολύνσεις, απαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, χτύπημα και των τελευταίων δικαιωμάτων των εργαζομένων, από τους υπηρέτες τους στην διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτό, λοιπόν, που σήμερα πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι με τα μονοπώλια ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη καμιά σύγχρονη ανάγκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί όπως, για παράδειγμα, οι διακοπές και ο τουρισμός. Η πάλη, λοιπόν, για το δικαίωμα στις διακοπές και τον τουρισμό συνδέεται άμεσα με την πάλη για δουλειά με δικαιώματα, για μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες.

Υποδεικνύουν άλλες καταργήσεις!

«Καλούμε την κυβέρνηση να τολμήσει να καταργήσει επιβλαβείς, σπάταλους, επιζήμιους και επί της ουσίας ανύπαρκτους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, η Δημόσια Εταιρία Εκπόνησης Μελετών Κατασκευών Νοσοκομείων, η Αγροφυλακή, κ.λπ., και να σταματήσει να επιτίθεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αυτή η αποκαλυπτική υπόδειξη γίνεται στο ψήφισμα του ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε προχτές με θέμα τις απολύσεις των Δημοτικών Αστυνόμων και των Σχολικών Φυλάκων. Καταψήφισε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης και κατέθεσε δικό του ψήφισμα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, αποκάλυψαν ότι δεν είναι ενάντια στις απολύσεις ούτε υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, όπως δήθεν θέλουν να εμφανίζονται. Αντίθετα, απροκάλυπτα στηρίζουν την πολιτική της συγκυβέρνησης και υποδεικνύουν αποτελεσματικότερους τρόπους εφαρμογής της.

Και υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να κλείσει οργανισμούς όπως π.χ. ο ΟΣΚ και η Δημόσια Εταιρία Εκπόνησης Μελετών Κατασκευών Νοσοκομείων, που θα μπορούσαν να παράγουν ουσιαστικό έργο, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες που υπάρχουν στην Παιδεία και την Υγεία.

Και ελλείψεις στα φάρμακα και φαρμακερά χαράτσια

Γρηγοριάδης Κώστας

Η νόσος του Crohn (αφορά το πεπτικό σύστημα) κατατάσσεται στις σπάνιες παθήσεις. Μοναδικό -χωρίς δηλαδή υποκατάστατο- είναι και το φάρμακο με το οποίο αντιμετωπίζεται: Ενα κουτί με 20 κάψουλες στοιχίζει 26 ευρώ και ο άρρωστος χρειάζεται μέχρι και πέντε κουτιά το μήνα. Μέχρι πρόσφατα, η συμμετοχή των αρρώστων ήταν 10%: Δηλαδή 26Χ5=150Χ10%=15 ευρώ. Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης η συμμετοχή ανέβηκε σε 25%. Δηλαδή 37,5 ευρώ. Μοναδική είναι και η εταιρεία που το διαθέτει στην αγορά.

Αρρωστος από νησί του Αιγαίου (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) καταγγέλλει ότι έμεινε για 15 μέρες, χωρίς το φάρμακο. Οι απαντήσεις που έπαιρνε ήταν ότι δεν υπάρχει ή μισόλογα που παρέπεμπαν στο υπό έκδοση δελτίο τιμών φαρμάκων. Οπως συμβαίνει, δηλαδή, κάθε περίοδο που επίκεινται ανατιμήσεις στα φάρμακα: Οι εταιρείες αποσύρουν τα φάρμακα, αδιαφορώντας αν ο άρρωστος υποφέρει, όπως ο συγκεκριμένος, με καθημερινούς πόνους στην κοιλιά και συνεχείς διάρροιες, αφού σταμάτησε τη θεραπεία.

Ποιοι δίνουν στις φαρμακευτικές εταιρείες τη δυνατότητα να αποσύρουν αυθαίρετα τα φάρμακα - τα προϊόντα τους όπως τα ονομάζουν; Ποιοι άλλοι απ' τους θεούς της αγοράς και του κέρδους, δηλαδή τα μονοπώλια του φαρμάκου και οι κυβερνήσεις που τα υπηρετούν, μεγαλοεπιχειρηματίες, πουλώντας το φάρμακο σαν εμπόρευμα για το κέρδος. Αλίμονο στους λαϊκούς ανθρώπους που θα αρρωστήσουν και που -εκτός απ' τις συνέπειες των ελλείψεων- πληρώνουν και φαρμακερά χαράτσια. Να γιατί λέμε ότι χρειάζεται αγώνας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και φάρμακο δωρεάν σε όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ