Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τουρισμός στην υπηρεσία των επιχειρηματιών

Περισσότερο από το 73% των Ελλήνων δεν κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές. Από το 27% που θα κάνει διακοπές το 80% δε θα ξεπεράσει τις πέντε μέρες αναψυχής. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Με αφορμή και αυτή την έρευνα παρακολουθούμε στα κανάλια «κλάμα» και «οδυρμό», από τη μια, για τους Ελληνες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, από τα φερέφωνα των εργοδοτών. Χαρές και πανηγύρια, από την άλλη, για τα 17 εκατομμύρια τουρίστες που θα έρθουν φέτος στη χώρα, για τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα που αναμένονται φέτος να μπουν στα ταμεία των εργοδοτών. Την ίδια στιγμή, καθημερινές είναι και οι καταγγελίες για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν μέσα στους τουριστικούς παραδείσους των ξενοδόχων. Μόλις χτες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Επισιτισμού - Τουρισμού στη Ρόδο αποκάλυψε ότι δύο εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Paradise» λιποθύμησαν από την ένταση της δουλειάς, με τη μια από τις δυο να μπαίνει ξανά στο νοσοκομείο καθώς διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο!

Ολα τα παραπάνω έχουν και λόγο και εξήγηση. Αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης πριν και της κρίσης τώρα. Τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί τα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα είναι «θανατηφόρα», προκειμένου να μπορεί η μεγαλεργοδοσία να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση και να θωρακίσει την κερδοφορία της. Αφαιρείται βίαια από τους εργάτες και τις οικογένειές τους το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή, στην αξιοπρεπή διαβίωση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό -με τη βοήθεια των κυβερνήσεων- μετακυλούν αυτές τις «απώλειες» στις πλάτες των εργαζομένων του κλάδου που πληρώνουν ακριβά με μείωση των μισθών τους, εντατικοποίηση, απολύσεις, ελαστικότητα στην απασχόληση, πολυειδικότητα, κ.λπ. Και, ταυτόχρονα, με το πρόσχημα ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία της χώρας» αξιώνουν και νέες διευκολύνσεις, απαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, χτύπημα και των τελευταίων δικαιωμάτων των εργαζομένων, από τους υπηρέτες τους στην διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτό, λοιπόν, που σήμερα πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι με τα μονοπώλια ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη καμιά σύγχρονη ανάγκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί όπως, για παράδειγμα, οι διακοπές και ο τουρισμός. Η πάλη, λοιπόν, για το δικαίωμα στις διακοπές και τον τουρισμό συνδέεται άμεσα με την πάλη για δουλειά με δικαιώματα, για μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ