ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Τουρκία

Η ακαταμάχητη τάση της αυτοπυρπόλησης

Η διαπίστωση έχει την άνοστη γεύση αναμασώμενου στερεοτύπου: άλλη μια τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη στα αδιέξοδα της χώρας από γεννήσεώς της, μαζί κι εκείνα που δημιούργησε η ίδια. Για άλλη μια φορά, η Τουρκία - ή, τουλάχιστον, η επίσημη έκφρασή της - μοιάζει σαν να αρνείται να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Στο ανακυκλούμενο, ανόητο ερώτημα αν "υπάρχει λύση" στο παρόν πλαίσιο, απάντηση μοιάζει να δίνει το μοναδικό ρητό του Ουλ. - Τον ψηλό, υπάκουο, προσηνή, πεντακάθαρο υπάλληλο - υπόδειγμα του κοσμικού κράτους του Ατατούρκ (που η δουλιά του είναι να δείχνει στους ξένους επισκέπτες της Αγίας Σοφίας πού να πάνε για νερό ή ξενοδοχείο) συνάντησε ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμς Πέτιφερ μερικά χρόνια πριν. Ο Ουλ του είπε αποφθεγματικά: "Basa gelen cekilir" - Πρέπει να υπομένεις ό,τι σου τύχει (1).

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση και οι στρατηγοί της Τουρκίας απεμπόλησαν άλλη μια (την τρίτη, αν καλά μετράμε) ευκαιρία να δώσουν διαφορετική από τη συνήθη τροπή στο Κουρδικό. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πρόσφερε στην Αγκυρα μονομερή εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα. Ο "Απο", όπως αποκαλούν τον Οτσαλάν οι υποστηρικτές του, θα ήθελε να αρχίσει ένας διάλογος. Θα ήθελε να παίξει κάποιου είδους "ρόλο" στις πρόωρες εκλογές του επόμενου Απρίλη. Θα ήθελε, εν ολίγοις, να μετατρέψει το ΡΚΚ σε "πολιτικό" φορέα, να του δώσει τη χροιά ενός νόμιμου αυτονομιστικού (κι όχι αποσχιστικού) κινήματος, να το αποσυνδέσει από το χαρακτηρισμό "τρομοκρατική οργάνωση".

Η προαναγγελθείσα από τον Αύγουστο πρόταση, που έγινε με ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και από την κουρδική τηλεόραση ΜED-TV (εκπέμπει από το Βέλγιο, παλιότερα από τη Βρετανία) έδωσε την εντύπωση μιας "καλής ευκαιρίας" για τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ. Κατά την οπτική της βρετανικής επιθεώρησης "Economist" (2) οι εφετινές μάχες μπορεί να απέδωσαν νίκες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά η εμπειρία 14 χρόνων στα μέτωπα κι η υποστήριξη που συγκεντρώνει το ΡΚΚ εντός κι εκτός της χώρας, περίπου εγγυώνται ότι ο πόλεμος στην Ανατολία θα συνεχίσει να διαρκεί για πάντα.

Ομως ο παλαιότερα θεωρούμενος ως "μετριοπαθής" Γιλμάζ απάντησε με τρόπο που απέδειξε ότι τα πρόσωπα λίγη σημασία έχουν, αν πρόκειται για αποφάσεις που επηρεάζουν τις κατευθυντήριες του κράτους του Ατατούρκ. "Αν ο Οτσαλάν κάνει ένα βήμα για να παραδοθεί, καταλαβαίνοντας ότι ο πόλεμος κατά του τουρκικού κράτους είναι άπελπις, θεωρώ τις δηλώσεις του θετικές. Αλλά αν παίζει ένα παιχνίδι για να λάβει μια θέση στην πολιτική πλατφόρμα στην Ευρώπη, αυτό είναι μάταιο και δε θα τον εκλάβουμε ως συνομιλητή" (3).

Η καταστολή κινητοποιήσεων με τις οποίες πολίτες ζητούσαν ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, στο Ντιγιαρμπακίρ (την Τρίτη), με εκατοντάδες συλλήψεις, η επίταση των μέτρων ασφαλείας, η συνέχιση των επιχειρήσεων στρατού κι εθνοφυλάκων κατά Κούρδων, έδωσε στα λόγια του Γιλμάζ την απαραίτητη βάση στην πραγματικότητα. Μια οδυνηρή πραγματικότητα. Κάθε φορά που οι τουρκικές δυνάμεις εισβάλλουν στο Ιράκ για να καταδιώξουν τους "αυτονομιστές τρομοκράτες", τα ταμεία χάνουν 300 εκατομμύρια δολάρια. 8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο πάνε για αντιμετώπιση "εσωτερικών απειλών" από το στρατό και τις παραφυάδες του. Ολόκληρες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν κατακαεί κι ερημωθεί, με τους κατοίκους τους να βρίσκουν καταφύγιο στα άθλια χαμόσπιτα της υδροκέφαλης, φρικτής σημερινής Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας των εξωφρενικών κοινωνικών αντιθέσεων. Η - χειρότερα - να καταλήγουν σκλάβοι ("οικονομικοί μετανάστες", είναι ο κομψότερος όρος) στην Ευρώπη, αντί 2.787 δολαρίων το κεφάλι. Που συνήθως καταλήγουν στα ταμεία του ΡΚΚ.

Ουδείς πολιτικός, πολύ περισσότερο ο Γιλμάζ, δε θα αντιτασσόταν στους θεματοφύλακες του κράτους του Ατατούρκ - τους στρατηγούς, που ωσάν Κέρβεροι θα τιμωρούσαν κάθε παρέκκλιση που θα παρέπεμπε στο Οθωμανικό παρελθόν ενός "πολυπολιτισμικού" κράτους, στο πρότυπο της διαφορετικότητας. Το κοσμικό κράτος τους δεν αναγνωρίζει κανένα εθνικό πρόβλημα με τους Κούρδους: βλέπει μόνο τρομοκράτες. Οπως ακριβώς κι ο Ατατούρκ, δε δέχεται κριτική.

Η άρνηση της Αγκυρας να δει το πρόβλημα με άλλους όρους, κατά σημαντικό μέρος της οφείλεται και στο διεθνές πλαίσιο. Για τους απλούς Δυτικούς, η Τουρκία είναι το (σχεδόν αποικιακό) παραθεριστικό θέρετρο των ακτών του Αιγαίου. Για τους πολιτικοστρατιωτικούς δυτικούς κύκλους, η χώρα των 62,5 εκατομμυρίων είναι "υπερπολύτιμη σύμμαχος", παράγων σταθερότητας στη νευραλγική περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ρόλο στον πόλεμο του Κόλπου, πιθανή οδός διαμετακομιδής των κεντρασιατικών υδρογονανθράκων, με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, με φιλοϊσραηλινή στάση και "ευρωπαϊκή προοπτική"... και λοιπά αναμασώμενα στερεότυπα. Τελεία. Το αδιέξοδο μπορεί να παραμένει. Οι Κούρδοι χωρίς κράτος να παραμένουν ίσως η σημαντικότερη απειλή για την περιοχή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Οι Δυτικοί ενδέχεται να ανησυχήσουν, αλλά προς το παρόν το Κουρδικό παραμένει άλλο ένα μέσο πίεσης κατά περίπτωση, τόσο προς τους Τούρκους όσο και τον κουρδικό πληθυσμό. Κατά συνέπεια μάλλον δεν έχουν συμφέρον να προωθήσουν μία βιώσιμη λύση.

Ο ισλαμικός "κίνδυνος..."

Σειρά έχει το Ισλάμ. Η διαμάχη για το πολιτικό Ισλάμ, έλεγε στα τέλη Αυγούστου ο Στέφεν Κίνζερ, έγκριτος Αμερικανός αναλυτής, μοιάζει να αποκλιμακώνεται (4). Η νέα ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, εξηγούσε, δεν έχει καμία σχέση με τον Ισμαήλ Χακί Καρανταγί και τον Τσεβίκ Μπιρ, τους ανθρώπους που ενορχήστρωσαν την αποπομπή του Νετσμετίν Ερμπακάν από την πρωθυπουργία το 1997 και τη δικαστική απαγόρευση του Κόμματος Ευημερίας. Οπότε πολλοί "ελπίζουν" ότι οι τόνοι θα πέσουν.

Ουδέν ψευδέστερον. Το απέδειξε την περασμένη εβδομάδα, τη αναλήψει των καθηκόντων του, ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο άνθρωπος - που - μιλάει - χαμηλόφωνα - και - πολιτισμένα, ο στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου. Λέγοντας ότι "οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δε θα ανεχθούν οι εχθροί του καθεστώτος να δυναμιτίσουν βασικές αρχές του κράτους, χρησιμοποιώντας τις ευκολίες που τους παρέχει η δημοκρατία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να διασφαλίσουν ότι η κοσμική Τουρκία, ένα κράτος νόμου, θα ζήσει για πάντα. Είναι καθήκον του καθενός να βρίσκεται σε επαγρύπνηση έναντι εκείνων που θέλουν να επιβάλουν τη Σαρία (ισλαμικός νόμος) και να σκοτεινιάσουν τους λαμπρούς ορίζοντες της χώρας μας" (5).

Ταυτόχρονα σχεδόν, το συνταγματικό δικαστήριο άρχισε διαδικασία δίωξης εναντίον 12 εκ των περσινών στελεχών του Κόμματος Ευημερίας - αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στο σημερινό Κόμμα της Αρετής, το μεγαλύτερο της χώρας - με την κατηγορία ότι "υπεξαίρεσαν χρήματα" του κόμματος, διοχετεύοντάς τα σε τοπικές οργανώσεις, χρήματα που θα έπρεπε να κατασχεθούν από το κράτος. "Ανοησίες", είπε ένας βουλευτής που συμπεριλαμβάνεται στους διωκόμενους. Ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς, ο άνθρωπος που έστειλε το Ρεφάχ να συναντήσει την ιστορία, διαφωνεί.

Οι δύο εξελίξεις - η ρητορική Κιβρίκογλου και η νέα δίωξη του σημαντικότερου ισλαμικού κόμματος της χώρας - κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι χρονικά συμπίπτουν. Επίκεινται (βάλτε ένα ερωτηματικό - θα επανέλθουμε) πρόωρες εκλογές, τον ερχόμενο Απρίλη. Το Κόμμα Ευημερίας είχε κερδίσει τις προηγούμενες με κάτι παραπάνω από 21%, εξέλιξη που οδήγησε μοιραία στην ανάληψη της εξουσίας από το ίδιο, σε συμμαχία με την Τανσού Τσιλέρ. Η "κοσμική" καθεστηκυία τάξη δεν απεύχεται απλώς την επανάληψη του ίδιου έργου, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να την αποτρέψει...

Ωραιότατη στρατηγική. Αλλά, όπως έχει λεχθεί, "στους Τούρκους αρέσει ένα θύμα", και οι ισλαμιστές "μοιάζουν να γίνονται θύματα". Του τύπου που πάρα πολλοί απλοί Τούρκοι θεωρούν τους εαυτούς τους, τραγουδώντας μοιρολατρικά αραμπέσκ, τη μουσική - "βασιλιά της απελπισίας" (6). Εκτός αυτού, η εικόνα των ισλαμικών κομμάτων ως εκείνων που, κατά το κέλευσμα του Προφήτη, "φροντίζουν τους οπαδούς/υπηκόους τους", τον απλό λαό, είναι πολύ ισχυρή. Εστω κι αν οι οπαδοί του Ισλάμ είναι ουσιαστικά διχασμένοι μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών (Αλεβίτες), η πολιτική τους έκφραση παραμένει (κατά ακόμα ένα αναμασώμενο στερεότυπο) "τρομερή απειλή για τους κοσμικούς". Η πράξη έδειξε ότι επί της ουσίας ο Ερμπακάν ήταν σχεδόν όσο κοσμικός είναι κι ο Γιλμάζ, αλλά αυτό δεν εκτιμήθηκε ούτε αναλύθηκε ποτέ επαρκώς. Τελεία κι εδώ.

Το ερώτημα των εκλογών

Σειρά έχουν οι εκλογές, κι ένα "αγωνιώδες" ερώτημα: Μήπως υπήρξε λανθασμένη η επιλογή του Μεσούτ Γιλμάζ να τις διεξαγάγει τον Απρίλη του 1999; Οταν δέχτηκε την πρόταση του Ντενίζ Μπαϊκάλ τον περασμένο Ιούλη υποκύπτοντας στις πιέσεις του εξωκυβερνητικού του υποστηρικτή, οι κυβερνητικοί σύμμαχοι του Γιλμάζ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους. Φοβούνται αποτυχία τους και απώλεια εδρών στη βουλή, έγραψε ο "Economist" - όπως κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός (8). Από τον περασμένο Ιούνη, όταν διαδέχτηκε τον Ερμπακάν στη θέση, ο κεντροδεξιός Γιλμάζ αναφάνηκε - των αναλογιών τηρουμένων - ως καλός διαχειριστής των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Πήγε τον πληθωρισμό από το 101% του Γενάρη του 1998, στο 72% τον Ιούλη, έριξε τα επιτόκια, κάποιες προβλέψεις ανέφεραν πιθανή αύξηση του ΑΕΠ έως και 4,5% εφέτος. Οι νέοι "φίλοι" του στο ΔΝΤ εντυπωσιάστηκαν με τις ιδιωτικοποιήσεις που προώθησε κι απέφεραν 3,1 δισ. δολάρια στα κρατικά ταμεία.

Αλλά οι εκλογείς λίγο θα ενδιαφερθούν για τις πρόσκαιρες επιτυχίες του. Τους καίνε η διεθνής χρηματιστηριακή - οικονομική κρίση που σοβεί, οι νωπές μνήμες της περιστολής των αυξήσεων των εργαζομένων του καλοκαιριού, οι συνθήκες διαβίωσης που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο...

Οι εκλογές απειλούν να επαναφέρουν την κατάσταση σφοδρής εσωτερικής σύγκρουσης στην επιφάνεια. Η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Μπ. Γ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1). Τζέιμς Πέτιφερ, "Ο τουρκικός λαβύρινθος", "Καστανιώτης" 1997, σελ. 335 - 336.

2). "The Economist", "Turkey's Kurds: Down but far from out", 1/8/1998, σελ. 26 - 27.

3). Anadolu Ajansi, 30/8/1998.

4). "The New York Times", "Turkish Duel Over Islam Seems to Fade", 19/8/1998.

5). Anadolu Ajansi, 29/8/1998.

7). Τιμ Κέλσι, "Δερβίσηδες", ΘΕΤΙΛΗ 1997, κεφάλαιο 5, σελ. 63 - 95.

8). "The Economist", "Turkey: The Ides of April", 15/8/1998.

KK ΚΑΝΑΔΑ
Καταδίκη των αμερικανικών βομβαρδισμών

Με αφορμή τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν και το Σουδάν και τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν, δημοσιεύουμε μια ακόμα απόφαση διαμαρτυρίας, αυτή της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά (25 Αυγούστου 1998).

"Ο βομβαρδισμός της 20ής Αυγούστου των λεγόμενων "τρομοκρατικών" στόχων στο Αφγανιστάν και το Σουδάν από το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια εγκληματική πράξη επίθεσης, η οποία θα πρέπει να καταδικαστεί από το δημοκρατικό και φιλειρηνικό λαό του Καναδά και όλου του κόσμου.

Ο επικίνδυνος, νταηλίδικος ισχυρισμός του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και της άρχουσας τάξης, ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν "το μακρύ χέρι της δικαιοσύνης (αδικίας)" οπουδήποτε στον κόσμο για να τιμωρήσουν τους "τρομοκράτες" είναι απόλυτα αδικαιολόγητος με βάση τους διεθνείς νόμους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει πως κατείχε "αναμφισβήτητες αποδείξεις" ότι τα εκπαιδευτικά κέντρα στο νότιο Αφγανιστάν και στο φαρμακευτικό εργοστάσιο "Ελ Σίφα" στο Χαρτούμ είχαν διασυνδέσεις με τον Σαουδάραβα εκατομμυριούχο Οσάμα μπιν Λάντεν, που τα "τρομοκρατικά" δίκτυά του ευθύνονται για τους βομβαρδισμούς των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Ναϊρόμπι και Νταρ ες Σαλάαμ, καθώς και για άλλες αντιαμερικανικές ενέργειες.

Ωστόσο, αν αυτές οι "αποδείξεις" είναι τόσο καταδικαστέες, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρουσίασαν πρώτα τα "γεγονότα", ώστε η παγκόσμια κοινή γνώμη να τα κρίνει; Γιατί δε ζήτησαν δικαστική και διπλωματική συναίνεση από τη διεθνή κοινότητα πριν προχωρήσουν στη δολοφονική επίθεση;Η πρόσφατη αυτή επίθεση είναι η "απόδειξη" για την επικίνδυνη στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς τη βάναυση κανονιοφόρα διπλωματία (αντικαθιστώντας κανόνια με πυραύλους "Κρουζ"). Επεκτείνοντας τη λειτουργία του ως παγκόσμιου χωροφύλακα, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ αποδίδει γρήγορα στον εαυτό του το ρόλο του "δικαστή, των ενόρκων και του εκτελεστή".

Οι βομβιστικές επιδρομές στο Αφγανιστάν και το Σουδάν δεν είχαν στόχο μόνο αυτές τις περιοχές. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των ανεξάρτητων κρατών.

Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι αυτές οι κατάφωρες παραβιάσεις ήταν δικαιολογημένες επειδή αυτά τα κράτη "κρύβουν τρομοκράτες" είναι καθαρή υποκρισία. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ έχει μια, χωρίς προηγούμενο, ιστορία να κρύβει, να εκπαιδεύει και να χρηματοδοτεί τρομοκράτες για αντεπαναστατική βία, βασανιστήρια και δολοφονίες σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας (αλλά μακριά από το τέλος) με τη μακράς διαρκείας τρομοκρατία ενάντια στην κυβέρνηση και το λαό της Κούβας. Στην πραγματικότητα, οι ομάδες που σχετίζονται με τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ουσία βρίσκονταν στο μισθολόγιο της CΙΑ κατά τη διάρκεια του αντικομμουνιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ανακηρύττοντας παγκόσμια "τον πόλεμο στην τρομοκρατία", ο Κλίντον και οι κύκλοι εξουσίας των ΗΠΑ (χωρίς εξαίρεση, το ακόμα ισχυρό στρατιωτικο- βιομηχανικό συγκρότημα) υπερασπίζονται το "δικαίωμα" του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να ποδοπατά την κυριαρχία των κρατών και των λαών οπουδήποτε, με σκοπό το κυνήγι των δικών τους στενών στρατηγικών και συντεχνιακών συμφερόντων. Στον Κλίντον θα πρέπει να ειπωθεί, σε αντίθεση με τις σοβινιστικές και ηγεμονικές ιδέες και φιλοδοξίες, ότι ο κόσμος δεν είναι η παιδική χαρά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Στην πιο κοντινή ευκαιρία, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να κληθεί να συζητήσει ανοιχτά για το ποια θέση θα πάρει ο Καναδάς σχετικά με την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη και να απαιτήσει από την κυβέρνηση Κρετιέν να αλλάξει τη δουλοπρεπή υποστήριξη του κράτους αυτού στην τρομοκρατία. Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να σχεδιάσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, που θα βασίζεται στις αρχές της ειρήνης, του σεβασμού, της ισότητας και της εθνικής κυριαρχίας όλων των εθνών και λαών, και στον απόλυτο σεβασμό στους κανόνες των διεθνών νόμων".

Η κρίση στη Ρωσία...

"Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Το φάντασμα του κομμουνισμού. Ολες οι παλιές δυνάμεις ενώνονται εναντίον του...". Με αυτές τις λέξεις το 1847 οι Καρλ Μαρξ και Φίντριχ Ενγκελς, άρχιζαν τη συγγραφή του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" που έμελλε να γίνει το ευαγγέλιο του επαναστατικού προλεταριάτου. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, το 1917 και μετά τη νικηφόρα επανάσταση του ρωσικού προλεταριάτου, ο Λένιν δήλωνε: "Η καπιταλιστική αλυσίδα έσπασε στον πιο αδύνατο κρίκο της". Μετά ενάμισι αιώνα από τη συγγραφή του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και ογδόντα χρόνια μετά τη δήλωση του Λένιν, οι λέξεις εκείνες ηχούν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Πέρασαν δέκα χρόνια αφότου φάνηκαν τα πρώτα άμεσα σημάδια της επερχόμενης ανατροπής της Σοβιετικής Ενωσης. Από αυτά, τα εφτά είναι χρόνια απόλυτης κυριαρχίας των αστικών δυτικόστροφων δυνάμεων. Τη στιγμή της ανόδου τους στην κυβερνητική εξουσία, ένα χαμόγελο αισιοδοξίας απλωνόταν ακόμη και σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που είχε παρασυρθεί στο άπιαστο όνειρο της καπιταλιστικής καταναλωτικής ευημερίας.

Ξάφνου, ο τεχνητός μύθος της νέας ευημερίας καταρρέει μπρος στα μάτια της ανθρωπότητας. Μια μικρή άξεστη ρωσική μάζα πίστεψε ότι θα ζούσε παρασιτικά ρουφώντας και αυτή λίγο από το αίμα του ρωσικού λαού. Είναι αυτή που μαλλιοτραβιέται έξω από τις τράπεζες και το χρηματιστήριο, ζητώντας τα χρήματά της. Αποκαλύπτεται ότι τα ισχνά για το μέγεθος και τα προβλήματα της Ρωσίας καπιταλιστικά δάνεια, έγιναν βορά στα αρπακτικά όρνεα των αυτοαποκαλούμενων νεο - βογιάρων, της νέας ρωσικής αστικής τάξης. Αυτά τα δάνεια, μαζί με το λεηλατημένο τεράστιο ρωσικό κρατικό παραγωγικό δυναμικό, έγιναν προσωπικές και οικογενειακές καταθέσεις στις διεθνείς καπιταλιστικές τράπεζες των παρανόμων. Αυτό που απέμεινε στην πρώην κραταιά Σοβιετική και σήμερα θλιβερή Ρωσία του Γιέλτσιν ή Μπόμπα, είναι τα χρέη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρόεδρος του δηλώνει ότι η Ρωσία θα υποστεί τις κυρώσεις ενός διεθνούς αποκλεισμού εάν καταφύγει στις σοβιετικές μεθόδους κρατικού ελέγχου. Το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο επιστρατεύει το σύμπλεγμα της κορυφαίας οικονομικής και μιλιταριστικής μηχανής, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μεταβαίνει στη Ρωσία του Γιέλτσιν ως εκπρόσωπος των επτά αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών. Υπόσχεται κάποια βοήθεια, απαιτώντας την ακραία επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε διευκρινίζει δημόσια το ακριβές είδος των μεταρρυθμίσεων. Προφανώς, εννοεί τις μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ταχεία και εφ' όλης της ύλης λεηλασία της Ρωσίας. Σε όλη τη διάρκεια της σοβιετικής εξουσίας έγινε πολύς επίσημος λόγος περί της "ελευθερίας των επιχειρήσεων και της αγοράς". Τώρα που αυτή η "ελευθερία" βρήκε την ολοκληρωμένη πραγματοποίησή της, η ρωσική κοινωνία οδηγείται στην αθλιότητα.

Μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, πολλοί, επισημαίνοντας την παλιά δήλωση του Λένιν, είπαν ότι ο "αδύνατος κρίκος" δεν αντέχει ιστορικά. Σε πείσμα τους, η σημερινή κρίση του ρωσικού καπιταλισμού ως στοιχείο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, τους διαψεύδει. Ο κίνδυνος του "αδύνατου κρίκου" επανέρχεται πεισματικά. "Ολες οι παλιές δυνάμεις ενώνονται εναντίον του". Η Ρωσία μεταβάλλεται σε χώρο έντονης διεθνούς αστάθειας. Η περιφερειακή αστάθεια καθυστερημένων χωρών είναι δεδομένη και το διεθνές μεταναστευτικό ρεύμα αναπτύσσεται σχεδόν ανεξέλεγκτο. Η μετάδοση του σπινθήρα της εξέγερσης συμβαίνει κι από κάποιο τυχαίο γεγονός στην καρδιά του μητροπολιτικού καπιταλισμού. Ισως οι φόβοι αμερικανικών κύκλων για δυσμενείς επιπτώσεις στις ΗΠΑ από την ανατροπή της ΕΣΣΔ, αποδειχτούν προφητικοί. Ισως, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από το 1917, ζωντανέψει το φαινόμενο της ανεπάρκειας ενός Κερένσκι. Ισως το ιστορικό φαινόμενο "από το Φλεβάρη στον Οκτώβρη" αποκτήσει νέα χρονική διάσταση. Σίγουρο είναι ότι ο διεθνής καπιταλισμός δεν μπορεί και η σοβιετική εξουσία παραμένει ιστορικό ζητούμενο.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Απο πρόσφατη διαδήλωση Κούρδων στην Κωνσταντινούπολη

Από πρόσφατη διαδήλωση Κούρδων στην Κωνσταντινούπολη

Οι βομβιστικές επιδρομές στο Αφγανιστάν και το Σουδάν δεν είχαν στόχο

Οι βομβιστικές επιδρομές στο Αφγανιστάν και το Σουδάν δεν είχαν στόχο μόνο αυτές τις περιοχές. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των ανεξάρτητων κρατών

Για τους πολιτικοστρατιωτικούς δυτικούς κύκλους, η χώρα των 62,5 εκατομμυρίων είναι "υπερπολύτιμη σύμμαχος", παράγων σταθερότητας στη νευραλγική περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ρόλο στον πόλεμο του Κόλπου, πιθανή οδός διαμετακομιδής των κεντρασιατικών υδρογονανθράκων, με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, με φιλοϊσραηλινή στάση και "ευρωπαϊκή προοπτική"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ