Αλλη μια επέτειος για την πολύπαθη Αφρική - αυτή τη φορά «γιορτάστηκε» χτες, 16 του Ιούνη, η «Μέρα του Παιδιού της Αφρικής» - άλλη μια φορά ευχολόγια από τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, χωρίς να αγγίζει στο ελάχιστο τις πραγματικές αιτίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της Αφρικής προς όφελος των λαών της.
Ακόμη και οι φραστικές επισημάνσεις από την πλευρά των στελεχών της διαπνέονται από τα ιδεολογήματα της ...ανταγωνιστικότητας και την ανέξοδη υποσχεσιολογία. «Επενδύοντας στα παιδιά σήμερα, θα φέρει ωφελήματα για τις επερχόμενες γενιές», είπε ο Αντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ. Την ίδια στιγμή, περίπου 4.500.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρική από αιτίες οι οποίες στον «πολιτισμένο» κόσμο θεωρούνται αυτονόητα αντιμετωπίσιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά από αυτά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε ασφαλές νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Σε ενημερωτικό δελτίο Τύπου της, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ δίνει μια σειρά από στοιχεία για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεκάδες εκατομμύρια παιδιά της Αφρικής (αναφέρουμε ενδεικτικά, πέρα από τα 4,5 εκατομμύρια παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο, πως περίπου 45,5 εκατομμύρια παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχολείου), χωρίς, ωστόσο, να καταδεικνύει τους υπεύθυνους γι' αυτήν την εγκληματική κατάσταση.
Δηλαδή, τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που έχουν καταληστέψει τον πλούτο ολόκληρης της ηπείρου, έχουν υποδαυλίσει εμφύλιες διαμάχες, έχουν τοποθετήσει κυβερνήσεις - ανδρείκελα μέσα από πραξικοπήματα, για λογαριασμό των πολυεθνικών εταιρειών.
«Στο ασφαλιστικό η Ελλάδα πρέπει να χρωστάει χάρη στο μνημόνιο». Αν η ανατριχιαστική αυτή φράση ακουγόταν από κάποιον γνωστό μεγαλοδημοσιογράφο, εύλογα το μυαλό του «μέσου ακροατή» θα πήγαινε στην επικοινωνιακή εταιρεία «Civitas» και την προπαγανδιστική υποστήριξη που έχει αναλάβει να προσφέρει στο μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, μέσω και «επαφών» της με δημοσιογράφους. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Φ. Καρζή, που είπε την παραπάνω φράση στο πρωινό μαγκαζίνο του «Αθήνα 9,84». Ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι γνωστός για τις «εκσυγχρονιστικές» και φιλελεύθερες απόψεις του. Με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίστηκε από τα ερτζιανά, και όχι μόνο, τις βάρβαρες διαρθρωτικές αλλαγές που ισοπέδωναν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή της κατασυκοφάντησης των αγώνων των εργαζομένων. Οπότε δεν προκαλεί καμία έκπληξη που έφτασε στο σημείο να θεωρεί ως «εθνικό κατόρθωμα» τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την κατάργηση των συντάξεων, που πλέον μετατρέπονται σε ένα φιλόπτωχο επίδομα... Αξιος υπερασπιστής της πιο άγριας εκμετάλλευσης και των καπιταλιστών.
Γιατί όταν οι συμβάσεις καταργούνται, οι μισθοί ψαλιδίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα πάνε περίπατο και οι εργοδότες αφήνονται ελεύθεροι να απολύουν όποιον θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν, τότε, μόνο τέτοιες λύσεις έχουν νόημα.
Κι αν για να τους απολύσουμε όλους αυτούς πρέπει να γίνουμε «αφεντικά» σε αυτή τη χώρα, απλούστατα, ας το κάνουμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μπορούμε. Αρκεί να το θελήσουμε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης καλύτερα να μη συζητήσουμε. Ακόμα και οι «κραγμένοι» φιλοκυβερνητικοί τηλε-αστέρες ...χτες ψέλλιζαν επιχειρώντας να υπερασπιστούν τα μέτρα!
Γιατί ήταν φανερό πως ήξεραν και ότι λένε παραμύθια και ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να τους πάρει με τις ντομάτες.
Εμφανώς κάτι επιχειρήματα του είδους «πρέπει να πάρουμε τα μέτρα γιατί αλλιώς δε θα πάρουμε τα λεφτά» μόνο οργή, θυμό και αγανάκτηση προκαλούν. Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν.
ΕΙΔΙΚΩΣ ΠΑΝΤΩΣ πρέπει να ασχοληθούμε με το σοβαρότατο ερώτημα που έθεσαν από το δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ.
Θα «περάσουν» ή όχι τα μέτρα από τη Βουλή; Ηξεραν ή όχι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. που ψήφισαν το μνημόνιο ότι τα μέτρα θα ήταν τόσο σκληρά...
Εξαιρετικό ερώτημα. Δηλαδή, πού πήγε το μυαλό τους, τι φαντάστηκαν και τι υποψιάστηκαν οι άμοιροι αυτοί βουλευτές όταν είδαν τι περιείχε το μνημόνιο;
Γιατί ακόμη και ο πλέον άσχετος με την οικονομία εργαζόμενος είχε αντιληφθεί πολύ καλά πού πάει το πράγμα. Τόσο αφελείς είναι πια;