ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 2015
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Δεν ακουμπά την ουσία των προβλημάτων

Eurokinissi

Ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή κατά πλειοψηφία το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής. Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της ΟΥΕΦΑ, η οποία, ως γνωστόν, είχε ζητήσει να δουν οι αρμόδιες Επιτροπές της το ακριβές μεταφρασμένο κείμενο και μετά να αποφανθεί εάν τελικά θίγεται ή όχι το περίφημο αυτοδιοίκητο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί στις συναντήσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού, τη - μία ακόμα - υποχώρηση ακόμα και στο... +1 του νομοσχεδίου, τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή, οι κρατούντες τα ηνία του διεθνούς ποδοσφαίρου δεν φαίνεται να ...πείθονται.

Στο πρακτικό μέρος και παρά κάποια επιμέρους σημεία, το νομοσχέδιο δεν ακουμπά την ουσία των προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του αφορά στο ποδόσφαιρο, μένοντας μακριά από τον αθλητισμό στο σύνολό του, τον οποίο να καθιστά ως δικαίωμα για όλο το λαό. Για μια ακόμη φορά δεν υπάρχουν ρυθμίσεις που να αφορούν μια ουσιαστική αναβάθμιση, όπως για τον σχολικό αθλητισμό, τη μαζική άθληση κ.τ.λ.

Για τη βία επιχειρείται η αντιμετώπιση του φαινομένου μόνο στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων είτε ανασύροντας αντίστοιχα του παρελθόντος που αποφασίστηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ είτε φέρνοντας νέα... ήθη, όπως η αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας), τα μεγαλύτερα πρόστιμα στις ομάδες ή οι αυξημένες αρμοδιότητες του υφυπουργού όταν συμβούν έκτροπα. Φυσικά, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ξεκάθαρα η σύνδεση του ίδιου του φαινομένου της βίας με τις λογικές της εμπορευματοποίησης, που την καλλιεργούν στο πλαίσιο του κυνηγιού του κέρδους απ' τους επιχειρηματίες και του άκρατου ανταγωνισμού.

Ακόμα και τα άρθρα του νέου νομοσχεδίου που προβλέπουν έναν πιο αυστηρό έλεγχο στις ίδιες τις ΠΑΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι λύνουν το πρόβλημα αλλά, αντίθετα, περισσότερο στοχεύουν στο να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα μέσω της τιμωρίας των όποιων ενόχων.

Για μια ακόμη φορά η πρόταση του ΚΚΕ για μεταφορά των ΠΑΕ, ΚΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης και έλεγχο με το πλαίσιο λειτουργίας των Ανώνυμων Εταιρειών δεν εισακούστηκε. Αυτές παραμένουν στο υφυπουργείο Αθλητισμού με ό,τι συνεπάγεται αυτό κυρίως για τα συμφέροντά τους. Επιφανειακή είναι και η αντιμετώπιση του τζόγου, με την κυβέρνηση κυρίως να επιχειρεί να ελέγξει τα κακώς κείμενα - π.χ. αποβολή ύποπτου αγώνα από το κουπόνι του στοιχήματος με εντολή υφυπουργού - παρά να χτυπήσει στη ρίζα του το φαινόμενο.

Απ' τους λεονταρισμούς στην... υποχώρηση

Παρά τους όποιους... λεονταρισμούς του υφυπουργού Αθλητισμού κατά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, ότι η πολιτεία θα έχει τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων στο ποδόσφαιρο, εντούτοις στην πράξη άλλα αποδείχθηκαν. Ξεκάθαρο παράδειγμα αποτελούν τα όσα συνέβησαν με τα περίφημα άρθρα 5 και 15, τα οποία είχαν άμεση σχέση με το λεγόμενο καθεστώς του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Το άρθρο 5 αφορούσε τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων και το άρθρο 15 το καθεστώς λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Αν και παρουσιάστηκαν απ' τον υφυπουργό στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, εντούτοις στη συνέχεια και κατόπιν πιέσεων εντός και εκτός Ελλάδας και συναντήσεων με την ΟΥΕΦΑ άλλαξαν προκειμένου να τηρηθούν οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και να μην υπάρχουν κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με κυριότερο τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις. Ακόμα και η προσπάθεια του υφυπουργού να τηρηθούν τα προσχήματα σε όσα έλεγε αρχικά έπεσε στο κενό, όταν την τελευταία στιγμή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου υποχρεώθηκε να αλλάξει ακόμα και μια φράση («εσωτερικές υποθέσεις») προκειμένου να είναι όλα όπως τα έχει ζητήσει η ΟΥΕΦΑ.

Η θέση του ΚΚΕ για το αυτοδιοίκητο

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στην ψηφοφορία για το αθλητικό νομοσχέδιο, επί της αρχής, ενώ στη συζήτηση για τα άρθρα όσον αφορά τα επίμαχα άρθρα 5 και 15 που αφορούσαν το αυτοδιοίκητο ψήφισε «παρών» στο πρώτο και καταψήφισε το δεύτερο. Είχε υπογραμμίσει στη συζήτηση για τα άρθρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας: «Απ' την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μέχρι τώρα αυτά έχουν αλλάξει ριζικά, με αποτέλεσμα το μεν άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές να μην μπορούμε να το ψηφίσουμε, το δε άρθρο 15 είπαμε χτες ότι θα το ψηφίζαμε γιατί είναι καλύτερο από αυτό που υπήρχε και πάνω απ' όλα για να μη δώσουμε το άλλοθι να παραμείνει το σημερινό καθεστώς, όμως θέσαμε μια προϋπόθεση: Να μην αλλάξει περαιτέρω. Και άλλαξε! Προκύπτει η εικόνα ότι νομοθετεί η UEFA. Εννοείται πλέον ότι δεν το ψηφίζουμε. Η κυβέρνηση βρέθηκε σε ένα δίλημμα: Επρεπε ή να επιμείνει σε αυτά που έλεγε εξαρχής - και εμείς θα τη στηρίζαμε - ή να κάνει πίσω, να νομοθετήσει μαζί με τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ και με βάση τις κατευθύνσεις της UEFA. Προτίμησε τον δεύτερο δρόμο. Παρά τη στήριξή μας, παίρνει ακέραιη την ευθύνη αυτής της επιλογής. Εμείς προβλέπουμε ότι αυτές είναι εικόνες από το μέλλον, για τη μεγάλη διαπραγμάτευση».

Τα κυριότερα σημεία

- Στα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός δύναται να επιβάλλει σε συλλόγους, ομοσπονδίες και επαγγελματικές λίγκες πρόστιμα έως ενός εκατ. ευρώ και να απαγορεύει προσωρινά τη διεξαγωγή αγώνων ή να διακόπτει οριστικά τις διοργανώσεις. Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, δε θα γίνονται αγώνες παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα που δεν έχουν τοποθετηθεί σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

- Στο θέμα των οργανωμένων φιλάθλων, επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις περί ελέγχου των λεσχών από τη ΓΓΑ και αναγνώρισης από τις ΠΑΕ, ενώ διατηρούνται οι ποινές για τους παραβάτες. Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες χώρων που χρησιμοποιούνται ως λέσχες φιλάθλων, χωρίς να έχουν βεβαίωση από τη ΓΓΑ, κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.

- Σε επίπεδο καταδικασθέντων για αδικήματα αθλητικής βίας και εφόσον επιβληθεί ποινή φυλάκισης για επεισόδια, που δεν εμπίπτει στις διατάξεις που προσδιορίζουν το αδίκημα ως ιδιώνυμο και επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή, ο καταδικασθείς υποχρεούται να διαμένει στο σπίτι του κατά το Σαββατοκύριακο, για όσο διάστημα διαρκεί η ποινή.

- Η ΕΠΟ υποχρεούται να διαβιβάζει αμελλητί στον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργό και στην ΕΕΑ τις εκθέσεις της UEFA για τους ύποπτους χειραγώγησης αγώνες. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) δύναται να απαγορεύει τη συμμετοχή ομάδων στο κουπόνι του στοιχήματος, ενώ οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του υπουργείου σχετικά με τη χειραγώγηση αγώνων, θα διαβιβάζονται στην ΕΠΟ.

- Προβλέπεται, επίσης, ότι οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας θα υποβάλλουν στην ΕΕΑ δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων.

- Τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου συγκροτούνται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές με τριετή θητεία, που δεν μπορεί να ανανεωθεί, κάτι που σημαίνει ότι το μεικτό σύστημα συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων που διόριζε η ΕΠΟ, καταργείται. Ωστόσο, η τελευταία κρατάει αρμοδιότητα στο θέμα, αφού θα έχει την επιλογή της λίστας που αποστέλλει στο αρμόδιο δικαστικό όργανο, ώστε να ορίσει τους δικαστές (μετά από κλήρωση). Το ίδιο ισχύει και για τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων («ποδοσφαιρικό εισαγγελέα»), στη θέση του οποίου θα τοποθετηθεί εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό αντεισαγγελέα Πρωτοδικών.

- Επαναδιατυπώνεται το άρθρο για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Το προηγούμενο την εξαιρούσε από τις διατάξεις του νόμου πλην θεμάτων δημόσιας τάξης, νομιμότητας και ελέγχου επί των κρατικών επιχορηγήσεων. Με τη νέα διάταξη και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός, διατηρείται το «αυτοδιοίκητο», αλλά καταργείται το «καθεστώς αυτονομίας».

- Αποσύρεται το εδάφιο του άρθρου 1, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στον (εκάστοτε) υφυπουργό να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Ως εκ τούτου, αποσύρεται και η σχετική διάταξη για τα διοικητικά πρόστιμα στις ΠΑΕ που θα παρέβαιναν την απαγόρευση.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΤΕΛΙΚΟΣ
Για το τρόπαιο Ολυμπιακός και Ρεάλ

Τον τέταρτο τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει σήμερα στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός αφού στον τελικό του φετινού φάιναλ φορ (21.00 ΝΕΡΙΤ, Νοvasports) θα κοντραριστεί με την οικοδέσποινα της τελικής φάσης, Ρεάλ. Μάλιστα, το παιχνίδι ουσιαστικά αποτελεί μια... επανάληψη του τελικού του 2013 στο Λονδίνο, όπου η ελληνική ομάδα είχε κατακτήσει το τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό της Παρασκευής επικράτησε του φαβορί της φετινής σεζόν ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 70-68 μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Η Ρεάλ, που φθάνει σε τελικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, νίκησε τη Φενέρ με 96 - 87. Οι χαμένοι των ημιτελικών αγωνίστηκαν χτες στο μικρό τελικό (18.00 ΝΕΡΙΤ, Novasports).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ