Ο δήμαρχος της Ν.Κίου κατηγορεί τους Τσιγγάνους για ...ανεξέλεγκτη δραστηριότητα στην περιοχή. Οι τελευταίοι όμως φωνάζουν οτι και αυτοί είναι Ελληνες πολίτες |
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις των κομμάτων, που, κατά τη γνώμη του, δεν εκφράζουν την τοπική κοινωνία. Το μόνο, όμως, κόμμα που έβγαλε ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν ουσιαστικά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και καταδίκαζε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής σε βάρος των Τσιγγάνων, ήταν το ΚΚΕ. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «επειδή η τοπική κοινωνία ζει και βιώνει το πρόβλημα, και τα μέλη αυτών των κομμάτων έχουν ο καθένας την προσωπική του άποψη για το ζήτημα. Βέβαια, είναι θέμα των ίδιων και ο τρόπος πάνω στον οποίο θα τοποθετηθούν. Πάντως όπως και να είναι τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμιά βάση. Εμείς θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξαν και θα πρέπει να πούμε ότι μας βρίσκουν τελείως αντίθετους».
Ο δήμαρχος της Ν. Κίου κατηγόρησε όλους τους άλλους ότι φταίνε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη. Την πολιτεία γιατί δεν παίρνει μέτρα, τα ΜΜΕ ότι παρουσίασαν μονόπλευρα τα γεγονότα, ενώ, κατ' αυτόν, ορισμένοι δημοσιογράφοι σε κάποιες περιπτώσεις, λειτούργησαν προβοκατόρικα, αλλά και τους εκπροσώπους των Τσιγγάνων, όπως και όσους «παρουσιάστηκαν αυτόκλητοι υποστηρικτές τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις χιλιάδες λέξεις που βγήκαν από το στόμα του, μόνο μια φορά ειπώθηκαν οι λέξεις «κοινωνική παρέμβαση».
Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της κοινότητας των Τσιγγάνων που κατοικεί στην Αργολίδα, είναι η επισήμανση που υπάρχει στο δελτίο Τύπου του Δήμου Ν. Κίου. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ της ΤΕΔΚ Αργολίδας που χαρακτήρισε το πρόβλημα ως μείζον ζήτημα για ολόκληρο το νόμο, υποστηρίζοντας απόλυτα τις πρωτοβουλίες μας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας, που και πάλι ομόφωνα αποφάσισε ότι οι κινητοποιήσεις μας εκφράζουν απόλυτα δίκαια αιτήματα και δεν εμπεριέχουν το παραμικρό ίχνος ρατσισμού».
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Γ. Μπαλάφας αρνήθηκε τις κατηγορίες της οπλοκατοχής και της κατοχής ναρκωτικών, που του αποδίδονται, τονίζοντας ότι το πρωί, που έφυγε από την αγροικία στο Καπανδρίτι, δεν υπήρχαν εκεί ναρκωτικά. Δέχτηκε μόνο την κατοχή ενός σκάνερ. Ακολούθως εξετάστηκε ως μάρτυρας ο ανθυπαστυνόμος Ιω. Μπάμπος, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα αστυνομικών που την 1-12-92, μια μέρα μετά τη σύλληψη του Γ. Μπαλάφα και παρουσία εισαγγελέα, ερεύνησαν την αγροικία. «Βρήκαμε - ισχυρίστηκε - ένα πιστόλι "Μπράουνινγκ" 9 χιλιοστών, που είχε κλαπεί από το Λιμεναρχείο Ραφήνας, ένα περίστροφο χωρίς ξύλινη λαβή και ένα περίστροφο κατεστραμμένο, δύο αεροβόλα σε συσκευασία, ένα σκάνερ ρυθμισμένο στη συχνότητα της αστυνομίας και μια σακούλα χασίς σε τενεκεδένιο κουτάκι. Αργότερα σε μια αποθήκη βρήκαμε έξι κιλά χασίς σε τέσσερα πλαστικά δοχεία».
Ο υποστράτηγος ε. α. της ΕΛ.ΑΣ. Ν. Κοκκινάκης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είχε πληροφορηθεί από τον Τύπο τις κατηγορίες εναντίον του Γ. Μπαλάφα, για τις οποίες δικάστηκε και αθωώθηκε. «Δεν είχε προκύψει από πουθενά ότι είχε σχέση με ναρκωτικά», πρόσθεσε.
Πρόεδρος: Υπήρχε περίπτωση να πάει η αστυνομία στο σπίτι πριν από τον εισαγγελέα;
Μάρτυρας: Το βρίσκω λίγο απίθανο να έβαλε η αστυνομία αυτά τα πράγματα. Δεν ξέρω αν τα είχε εκεί ο κ. Μπαλάφας ή κάποιος άλλος.
«Δεν υπήρχε πληροφορία, διαπίστωση ή οτιδήποτε άλλο για ανάμειξη του κατηγορουμένου σε ναρκωτικά», ανέφερε στην κατάθεσή του και ο αστυνόμος Ανδρ. Κατσαρός. Ο ίδιος είπε ότι η αστυνομία παρακολουθούσε τον Γ. Μπαλάφα ένα περίπου μήνα πριν τη σύλληψή του και ότι δεν είχε στο διάστημα αυτό διαπιστώσει την είσοδο άλλου ατόμου στο σπίτι. Χαρακτήρισε, επίσης, «βεβιασμένη» την ανακοίνωση του τότε διοικητή Ασφαλείας Νηστικάκη ότι «βρέθηκε το 45άρι της 17Ν» στην αγροικία του Γ. Μπαλάφα.
Ο αστυνόμος Αναστ. Τασιγιώργος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να πάει κάποιος να βάλει εκεί τα όπλα και τα ναρκωτικά. Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει στην ερώτηση του εισαγγελέα «αν ο Γ. Μπαλάφας εμπορευόταν ναρκωτικά δε θα ήταν παρακινδυνευμένο να έρχεται σε επαφή με αγοραστές, αφού κατεζητείτο;» και στην επισήμανση του προέδρου ότι στη δικογραφία υπάρχει στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει δράση κατά των ναρκωτικών. Η δίκη συνεχίζεται αύριο.
- Την Κυριακή 4-6-2000, πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εκδηλώσεις Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ:
Ποιήματα θα απαγγείλουν: η Τούλα Μωραΐτου και ο ηθοποιός Ορέστης Διβανής.
Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Τούμπας, Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί την ετήσια εκδρομή του την Κυριακή 4-6-2000 στο Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 πμ από τη στάση Αγίας Βαρβάρας. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 913.889.
Πέθανε στις 30 Μάη 2000, ύστερα από μακρόχρονη αρρώστια ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΗΤΣΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ. Καταγόταν από το χωριό Ζέλι Λοκρίδας. Γεννήθηκε το 1924. Στην κατοχή πήρε δραστήρια μέρος στο ΕΑΜικό κίνημα. Κατατάχτηκε από τους πρώτους αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στο Αρχηγείο Λοκρίδας και στη συνέχεια στο 36 και 42 Σύνταγμα. Συμμετείχε σε πολλές μάχες.
Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε, βασανίστηκε και ρίχτηκε στα κάτεργα. Εκανε 17 χρόνια στη φυλακή και από αυτά τα 5 μελλοθάνατος, σε Γιούρα, Αίγινα, Κέρκυρα, Χαλκίδα και αλλού. Υποσκάφτηκε αφάνταστα η υγεία του, με τις μεταγωγές, τα κρατητήρια, τις απεργίες πείνας, τα πογκρόμ.
Σχεδόν παράλυτος πιάστηκε και από τη χούντα. Κρατήθηκε στην Ασφάλεια Αθήνας.
Στη μεταπολίτευση ανέπτυξε δράση, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση των Αντιστασιακών Οργανώσεων και μαζικών φορέων.
Ως την τελευταία πνοή του στάθηκε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του λαϊκού μας κινήματος.
Ηταν μέλος της ΚΟ Ζωγράφου.
Ολοι οι φίλοι, οι συναγωνιστές, οι σύντροφοι, οι πατριώτες του θλίβονται για το θάνατό του. Και εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στη συντρόφισσα της ζωής του Σοφία.
Η κηδεία του γίνεται σήμερα Πέμπτη 1 Ιούνη 2000 στις 3.00 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου (εκκλησία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης).
Κλιμακώνουν τις βομβιστικές τους επιθέσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα κυκλώματα της νύχτας που εκβιάζουν ιδιοκτήτες καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης με στόχο το οικονομικό όφελος. Χτες τα ξημερώματα στο στόχαστρό τους, όπως εκτιμάται από αστυνομικούς, βρέθηκε ο Ι. Χατζηιωαννίδης, 38 χρόνων, ιδιοκτήτης καφετέριας στα Νέα Σεπόλια Αττικής, ο οποίος είχε πρόσφατα καταγγείλει τους εκβιαστές του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψή τους. Από την αστυνομία γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν η χτεσινή επίθεση έγινε από το περιβάλλον των συλληφθέντων ή από άλλο κύκλωμα, το οποίο επιχειρεί να καθιερωθεί στην περιοχή ευθύνης του προηγούμενου κυκλώματος.