Από την ταινία του Σταύρου Ιωάννου «Κλειστοί δρόμοι» |
Αποψη της έκθεσης με τις τρεις νύφες: Αλσατία, Αστυπάλαια, Ουγγαρία |
Η κεντρική ιδέα της έκθεσης παραπέμπει στη λειτουργία και την υποβλητική μαγεία του καλειδοσκοπίου. Τα εκθέματα διαρθρώνονται σε τρεις κυκλικούς χώρους που αντιστοιχούν στους θεματικούς άξονες: κύκλος της γης, κύκλος της ζωής και κύκλος του έτους. Παράλληλα με την έκθεση, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, σειρά ντοκιμαντέρ από το Αρχείο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τα οποία αναφέρονται στις γιορτές του χειμώνα και του θέρους. Μετά την Ελλάδα, η έκθεση θα περιοδεύσει στο Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία και τη Γαλλία.
Ο ναός πριν την αποκατάστασή του |
Ο ναός βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ροτόντα και ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, με νάρθηκα και περιμετρική στοά, η οποία απολήγει στα ανατολικά σε δύο παρεκκλήσια. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του και τις τοιχογραφίες του, ο ναός χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Η στοά καταστράφηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και οι σεισμοί του 1978 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο φέροντα οργανισμό του μνημείου. Οι εργασίες αποκατάστασης από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν το 1987 και ολοκληρώθηκαν το 1999, μετά από πολύχρονη επιστημονική έρευνα και μελέτη και ενώ είχαν προηγηθεί εργασίες αντιστήριξης των πλευρικών παρεκκλησιών.
Στην αποκατάσταση συμμετείχαν αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι της Εφορείας, με τη συνεργασία καθηγητών του ΑΠΘ. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Εφορεία έχει τιμηθεί πάλι από την ίδια οργάνωση το 1988, για την ορθή αποκατάσταση του Λευκού Πύργου.
Ερυθρόμορφος κρατήρας με παράσταση χορευτών (46,99 εκ., 470 π.Χ.) |
Πρόκειται για ένα μελανόμορφο και τρία ερυθρόμορφα αγγεία, που προέρχονται από τα αρχαία αττικά εργαστήρια. Τα τρία από αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της αττικής κεραμικής και αγγειογραφίας των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων και προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του δρ. Ελιε Μπορόφσκι, η οποία δημοπρατήθηκε στις 12 Ιουνίου 2000 από τον οίκο «Κρίστις».
Η μία μελανόμορφη υδρία είναι σπάνιας τέχνης και ανήκει σε μια σημαντική ομάδα ζωγράφων του 6ου π.Χ. αι., με τη συμβατική ονομασία «Τυρρηνική Ομάδα». Οι δύο κρατήρες (σκεύος που ανακάτευαν το κρασί με το νερό) είναι χαρακτηριστικά δείγματα αγγείων συμποσίου και η σχετική διακόσμησή τους περιλαμβάνει σκηνές γλεντιού και ερωτικές περιπτύξεις.
Το τέταρτο κομμάτι είναι ένας ερυθρόμορφος κρατήρας που αποκτήθηκε από τον οίκο «Σόθμπις» στις 12 Ιουνίου 2000 και απεικονίζει ένα σπάνιο θέμα, την επιστροφή του Ηφαίστου στον Ολυμπο. Τα τέσσερα νέα εκθέματα του μουσείου είναι δωρεά του ιδρύματος Γουλανδρή.
Η κυριακάτικη στήλη «Βιβλίο» του «Ρ» (11/2), αναφερόμενη στο βιβλίο της ΠΕΑΦΕ «Η Ρόζα της Εκπαίδευσης, της Επανάστασης», λάθεψε γράφοντας ότι στο σπίτι της Ρόζας Ιμβριώτη ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ (22/2/1943). Οπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Νίκος Καραντηνός, το σπίτι της οδού Πλακεντίας 3, στους Αμπελοκήπους, όπου ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, ήταν του επίσης κομμουνιστή δασκάλου, εκτελεσμένου αργότερα από τους Γερμανούς, Παναγή Δημητράτου.
«Οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των τεχνών μιλούν για την Ειρήνη», είναι το θέμα της εκδήλωσης του Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλλιθέας (15/2, 7.30 μμ), στο δημαρχείο (Ματζαγριωτάκη 76).
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο γλύπτης Μπάμπης Δαραδήμος, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος και ο συγγραφέας Νίκος Κυτόπουλος, ενώ θα παίξει κιθάρα και θα τραγουδήσει ο Στέφανος Ψαραδάκος.
Ο Νέος Πνευματικός Κύκλος Καλλιθέας προσκαλεί στην εκδήλωση «τους ανήσυχους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, σαν πράξη αντίστασης στην απάθεια και ακαμψία εκείνων που σκορπίζουν τον όλεθρο στο όνομα των ανίερων συμφερόντων τους», τονίζοντας «το θέμα της ειρήνης μας καίει και μας αφορά αμεσότερα από ποτέ - μια που οι πληγές που άφησε ο πόλεμος στον Περσικό, στη Βοσνία και στη Σερβία αιμορραγούν ακόμα και οι συνέπειες για το άμεσο και απώτερο μέλλον είναι απρόβλεπτες - ο πολίτης οφείλει να πάρει θέση, να μιλήσει, να αντισταθεί».
Να σημειωθεί ότι ο Νέος Πνευματικός Κύκλος Καλλιθέας προετοιμάζει και άλλες εκδηλώσεις.
Η Εταιρεία Συγγραφέων και οι εκδόσεις «Κέδρος» αύριο (7 μ.μ.), στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ (Ακαδημίας 1), θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση τιμής και μνήμης του συγγραφέα Σπύρου Πλασκοβίτη. Θα μιλήσουν οι: Κάτια Λεμπέση, Κώστας Στεργιόπουλος, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Περικλής Παγκράτης, Αρης Μαραγκόπουλος, Αλέξης Ζήρας. Κείμενα του τιμώμενου θα διαβάσει η Κατερίνα Δασκαλάκου.