ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2026 - Κυριακή 29 Μάρτη 2026
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Με όπλο την αλληλεγγύη των λαών δίνει τη μάχη της

Εκκλήσεις να μην μπλοκάρεται υγειονομικό υλικό

Συνεχίστηκε αυτήν τη βδομάδα η διανομή της βοήθειας που έφεραν στην Κούβα τα καραβάνια αλληλεγγύης από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και χώρες της Λατινικής Αμερικής, διατρανώνοντας τη θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να τερματιστεί ο βάρβαρος αποκλεισμός των ΗΠΑ που έχει κλιμακωθεί με το εδώ και 3 μήνες ενεργειακό μπλοκάρισμα. Η διανομή φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, πάνελ φωτοβολταϊκών γίνεται σε νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες, σχολεία, καθώς το κουβανικό κράτος εντείνει την προσπάθεια να διευρύνει το δίκτυο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να βελτιωθεί η κατάσταση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε την Πέμπτη η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη να παραμείνει ανεξάρτητη από γεωπολιτικούς ή ενεργειακούς παράγοντες. Τόνισε ότι η προστασία της ζωής πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, που δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από εξωτερικούς παράγοντες ή από την έλλειψη βασικών πόρων.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι με βάση την ενημέρωση από τις κουβανικές αρχές «χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αναβληθεί τον τελευταίο μήνα και άτομα που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, από καρκινοπαθείς έως έγκυες γυναίκες που προετοιμάζονται για τοκετό, έχουν τεθεί σε κίνδυνο λόγω έλλειψης Ενέργειας για τη λειτουργία ιατρικού εξοπλισμού».

Ο υπουργός Υγείας της Κούβας, Χοσέ Ανχελ Πορτάλ, κατήγγειλε τον αντίκτυπο του ενεργειακού αποκλεισμού των ΗΠΑ και την πίεση στις ιατρικές υπηρεσίες του νησιού. Προειδοποίησε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον, η οποία περιλαμβάνει απειλές για δασμούς στους προμηθευτές καυσίμων, εμποδίζει τον εφοδιασμό των νοσοκομείων και τη λειτουργία του εξοπλισμού υποστήριξης ζωής.

Ο περιορισμός της ηλεκτρικής ενέργειας και η έλλειψη καυσίμων προκαλούν συσσώρευση στη λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερους από 96.000 ασθενείς, εκ των οποίων περισσότεροι από 11.000 είναι ανήλικοι.

Δύο πλοία με βοήθεια αναζητούνται από τις μεξικανικές αρχές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεξικανικού Ναυτικού, την Παρασκευή τα ξημερώματα, αγνοούνται δύο ιστιοπλοϊκά πλοία με 9 επιβαίνοντες, που ξεκίνησαν από την περιοχή Isla Mujeres κοντά στο Κανκούν στις 20 Μάρτη, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα.

Τα πλοία «Friend Ship» και «Tiger Moth» θα έπρεπε να είχαν φτάσει στο λιμάνι της Αβάνας το αργότερο στις 25 Μάρτη, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ή επιβεβαίωση της άφιξής τους. Οι μεξικανικές αρχές προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες έρευνας και διάσωσης, ενώ έχουν ειδοποιηθεί και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Κούβας και των ΗΠΑ.

Στις έρευνες συμμετέχουν αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και επιτήρησης CASA C-295 Persuader (Airbus Defence) της Πολεμικής Αεροπορίας, διευκρίνισε το μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό και πρόσθεσε πως έχει απευθυνθεί έκκληση σε όλα τα σκάφη του πολιτικού και εμπορικού ναυτικού στην περιοχή της Καραϊβικής και στον Κόλπου του Μεξικού, ώστε να αναφέρουν «χωρίς καθυστέρηση» όποια πληροφορία τυχόν έχουν για τα δυο ιστιοφόρα που αγνοούνται.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση - συναυλία «Η Κούβα δεν είναι μόνη!»

Την Τετάρτη 1η Απρίλη στον κινηματογράφο «Studio»

Εκδήλωση και συναυλία αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό με σύνθημα «Η Κούβα δεν είναι μόνη!» διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης την Τετάρτη 1η Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο «Studio New Star Art Cinema» (Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης, πλατεία Αμερικής, Αθήνα).

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν οι γνωστοί καλλιτέχνες Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Δημήτρης Ζαφειρέλης, Κώστας Θωμαΐδης, Θέλμα Καραγιάννη, Μπάμπης Καραμπέτης, Ραφαέλα Καραμπέτη, Χάρης Καραμπέτης, Απόστολος Μόσιος, Νίκος Πιτλόγλου, Γιάννης Ταργοντσίδης, Tenorman George Tziouvaras και Γιώτα Βέη.

Επίσης θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία «Γιος και Μάνα», της Λεμόνας Ταργοντσίδου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, αφού αναφέρεται στις συνέπειες του εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, καταλήγει στην πρόσκλησή του: «Απέναντι στις απειλές και στον αποκλεισμό υπάρχει ένας λαός αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ελευθερία του, το δικαίωμα να στηρίξει τον σοσιαλισμό και να χτίσει το μέλλον του όπως αυτός ο ίδιος έχει επιλέξει.

Είναι διεθνιστικό χρέος μας να στηρίξουμε ηθικά, πολιτικά και υλικά την Κουβανική Επανάσταση και τον αγωνιστή κουβανικό λαό».

Εκδήλωση στην Καλαμάτα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κάτω τα χέρια από την Κούβα! Η Κούβα δεν είναι μόνη της» διοργανώνει το Σάββατο 28 Μάρτη, στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης θα προσφέρει 3 ποδήλατα, στηρίζοντας την πρωτοβουλία αποστολής κοντέινερ υλικής βοήθειας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας «Venceremos». Καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς της Μεσσηνίας να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

  • Τα Παραρτήματα Κέντρου Θεσσαλονίκης, Δ' και Ε' Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης και Δήμου Παύλου Μελά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παρέδωσαν συμβολικά 200 ευρώ στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης, για την ενίσχυση του κουβανικού λαού.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ξεκίνησε πάλι τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Τις στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές του Αφγανιστάν όπου εκτιμά ότι εδρεύουν δυνάμεις αυτονομιστών ξεκίνησε πάλι το Πακιστάν (μετά από ολιγοήμερη αναστολή τους λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού), με το ΥΠΕΞ να διαμηνύει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι τους και μέχρι η κυβέρνηση των Αφγανών Ταλιμπάν να επανεξετάσει την «παρεξηγημένη προτεραιότητα» που δίνει «στην υποστήριξη τρομοκρατικών υποδομών». Θυμίζουμε ότι το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί την Καμπούλ πως ανέχεται ή/και στηρίζει τη δράση των Πακιστανών Ταλιμπάν (ΤΤΡ) και λειτουργεί ως «κρησφύγετο τρομοκρατών», ενώ καταγγέλλει και ανάμειξη της Ινδίας σε σχέδια για την «αστάθεια» στην επικράτειά του και σε όλη την περιοχή.

Στο μεταξύ ο Πακιστανός πρέσβης στη Μόσχα, Φαϊζάλ Νιάζ Τιρμιζί, δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε από τη Ρωσία να μεσολαβήσει, εκτιμώντας την «υπέροχη προσφορά» της Μόσχας για την επίλυση εντάσεων, σύμφωνα με την αφγανική εφημερίδα «Ariananews».

«Λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας: Παρακαλώ πείτε στους Ταλιμπάν να μη χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία απλώς για να ανασυνταχθούν, να αναρρώσουν, να επανεξοπλιστούν και να επιτεθούν ξανά (...) Επειδή τόσο μεγάλα κράτη όπως η Ρωσία ή το Πακιστάν δεν μπορούν να αποσταθεροποιηθούν από τρομοκρατικές ενέργειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πακιστανός αξιωματούχος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για το Αφγανιστάν, επέκρινε κάθε σχέδιο των ΗΠΑ για πιθανή «επιστροφή» στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με φόντο σενάρια που συνεχίζονται για ενδεχόμενη επαναλειτουργία της στρατιωτικής βάσης Μπαγκράμ. Ο Καμπούλοφ μίλησε για κινήσεις «κατηγορηματικά απαράδεκτες», επισημαίνοντας ότι η Μόσχα αντιτίθεται στη δημιουργία οποιασδήποτε στρατιωτικής υποδομής των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ σε αφγανικό έδαφος ή γειτονικές περιοχές, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει, σε συντονισμό με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, αν τελικά θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Σε συνομιλία που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό των Ταλιμπάν, Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, συζήτησε τρόπους μείωσης των εντάσεων στις σχέσεις Καμπούλ - Ισλαμαμπάντ λέγοντας ότι η Κουάλα Λουμπούρ θα συνεχίσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς την Καμπούλ. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα καμία μουσουλμανική χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.


ΗΠΑ
Κατηγορούν την Κίνα για «ομηρία» πλοίων με σημαία Παναμά

Ανησυχητικές συνέπειες για τις «παγκόσμιες συνθήκες ναυτιλίας», και ειδικά αυτήν που αφορά το αμερικανικό εξωτερικό εμπόριο, διαπιστώνει η Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή (Federal Maritime Commission - FMC) των ΗΠΑ, μετά από ασυνήθιστα παρατεταμένη κράτηση πλοίων υπό σημαία Παναμά σε κινεζικά λιμάνια.

«Η Κίνα έχει πλέον επιβάλει αύξηση των κρατήσεων πλοίων με σημαία Παναμά σε κινεζικά λιμάνια, υπό το πρόσχημα του ελέγχου του κράτους λιμένα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα ιστορικά πρότυπα. Αυτές οι εντατικές επιθεωρήσεις διεξήχθησαν βάσει άτυπων οδηγιών και φαίνεται ότι αποσκοπούσαν στην τιμωρία του Παναμά μετά τη μεταβίβαση των λιμενικών περιουσιακών στοιχείων της "Hutchison"», σημειώνει η FMC, προσθέτοντας ότι τα πλοία με σημαία Παναμά μεταφέρουν «σημαντικό μερίδιο του εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων των ΗΠΑ» και αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για «σημαντικές εμπορικές και στρατηγικές συνέπειες για τη ναυτιλία των ΗΠΑ».

Καταλήγει δε ότι «η FMC είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση ενός αποτελεσματικού, ανταγωνιστικού και οικονομικού συστήματος μεταφορών προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών» και «ενέργειες ξένων κυβερνήσεων που κρατούν, καθυστερούν ή εμποδίζουν με άλλο τρόπο την κίνηση πλοίων που τεκμηριώνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ - ή πλοίων άλλων εθνών που ασχολούνται με το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες - δεν συνάδουν με την εντολή της Επιτροπής να προστατεύει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της Αμερικής».

Θυμίζουμε ότι η Κίνα αντέδρασε έντονα στην απόφαση που έλαβε τον Γενάρη το ανώτατο δικαστήριο του Παναμά, κρίνοντας «αντισυνταγματική» τη σύμβαση με την οποία παραχωρήθηκε στον κινεζικό όμιλο «Panama Ports Company» (PPC - θυγατρική της «CK Hutchison», με έδρα το Χονγκ Κονγκ) η εκμετάλλευση των λιμανιών Κριστόμπαλ (Ατλαντικός) και Μπαλμπόα (Ειρηνικός) στα δύο άκρα της Διώρυγας του Παναμά. Μάλιστα η PPC ζήτησε αποζημίωση και τόκους αξίας τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ