Μεγάλες συμφωνίες υπογράφτηκαν μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας
Από τη Σύνοδο στη Βραζιλία |
Θεμελιώδη ρόλο στη δημιουργία μίας νέας διεθνούς τάξης πρόκειται να διαδραματίσει το BRIC, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, Ινδία και η Κίνα. Το εξέφρασε με απόλυτη βεβαιότητα ο οικοδεσπότης Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μετά το τέλος της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας όπου ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, δεν παρέμεινε ως το τέλος αφού αναχώρησε εσπευσμένα για τη χώρα του εξαιτίας του σεισμού.
Οι δηλώσεις Λούλα αποτελούν περισσότερο επιθυμία για την προοπτική της συνεργασίας, αφού μέχρι στιγμής το μπλοκ των χωρών του BRIC είναι περισσότερο ένα μπλοκ διαβούλευσης και συνομιλιών παρά λήψης αποφάσεων. Εξάλλου, οι αντιθέσεις και διαγκωνισμοί μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν δεν είναι λίγοι... Πάντως, σε επίσημο επίπεδο, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, των τεσσάρων μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τρόπους χρήσης των νομισμάτων τους στο εγχώριο εμπόριο, περιορίζοντας έτσι τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου και επανέλαβαν την έκκλησή τους να ανατεθεί μεγαλύτερος ρόλος στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διεθνή οικονομία.
Οι οικονομίες των τεσσάρων χωρών αναμένεται να πυροδοτήσουν το 60% της παγκόσμιας ανάπτυξης ως το 2014, ενώ ειδικοί πιστεύουν ότι Βραζιλία, Ρωσία και Κίνα, όπως διαφαίνεται, «το 2050 θα βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας».
Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου του BRIC ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο υπέγραψε σειρά συμφωνιών με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, κυρίως στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας που προβλέπει και τη συνεργασία των δύο κρατικών εταιρειών «SINOPEC» και «Petrobas». Ανάμεσα στις συμφωνίες δεσπόζει η συμφωνία που προβλέπει ότι η κινεζική «Wuhan Iron and Steel» θα οικοδομήσει εργοστάσιο στο λιμάνι του Ρίο από κοινού με την βραζιλιάνικη εταιρεία «LLX Logistica».
ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--
Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών νοσοκομείων προωθεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προκαλώντας σημαντικές διαμαρτυρίες των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και του λαού. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τοπικές εφημερίδες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, στοχεύει να κλείσει σύντομα 21 κρατικά νοσοκομεία και να αυξήσει τις εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά 130 νοσοκομεία θα κλείσουν ή θα μετατραπούν σε μικρότερα Κέντρα Υγείας, παρά τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Μποζιντάρ Νάνεφ μιλώντας στο «Ρόιτερς» πρόσφατα.
«Ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση» υποστήριξε. «Θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι υπηρεσίες που προσφέρουν».
Σημειώνεται πως μετά τις ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση η Βουλγαρία έχει δει τις λαϊκές κατακτήσεις σε δωρεάν Υγεία, Παιδεία να καταργούνται. Ηδη, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει νοσοκομεία στη γειτονική χώρα. Την περίοδο 2002 - 2003 υπήρξε μια μείωση κατά 56% του αριθμού των κλινών στα νοσοκομεία, ενώ το 2004 μόλις 258 νοσοκομεία βρίσκονταν υπό λειτουργία με έναν πληθυσμό περίπου 7.600.000.
Νέα επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργατών και των εργαζομένων ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας του μελλοντικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που έλαβε στις τελευταίες εκλογές της Κυριακής (στον πρώτο γύρο) πάνω από το 53% των ψήφων, ενώ με βάση το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα της χώρας επίκειται και δεύτερος γύρος στις 25 Απρίλη, που δε θα διαφοροποιήσει σε τίποτε το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, ο Ορμπάν θέτει ως ένα από τα βασικότερα καθήκοντα της κυβέρνησής του την «ώθηση της ανταγωνιστικότητας» στηρίζοντας έτσι το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Επιπλέον, υποστήριξε πως θα μειώσει τον αριθμό των βουλευτών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον υπαρχηγό του «Κόμματος των Πολιτών» Ζόλταν Ποκόρνι, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη υποστήριξε πως τα μέλη της Βουλής θα μειωθούν από 386 σε 200. Ανάλογη μείωση θα υπάρξει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου εργάζονται περίπου 27.000 άνθρωποι, οδηγώντας τους στην ανεργία που σήμερα κυμαίνεται ήδη στο 16-20%.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--
Με ατζέντα την ενταξιακή πορεία Σερβίας και Κροατίας στην ΕΕ συναντήθηκαν χτες οι πρόεδροι των δύο παραπάνω χωρών με τον Ούγγρο ομόλογό τους Λάζλο Σολιούμ στο Πεκς της νότιας Ουγγαρίας.
Μετά τη συνάντηση, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το Βελιγράδι θα πάρει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ που θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2011, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για γρήγορη ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ αλλά και των υπολοίπων χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ακολούθως, ο Τάντιτς και ο Κροάτης ομόλογός του Ιβο Γιοσίποβιτς δήλωσαν ότι «είναι πολύ σημαντικό» να θεσπιστούν νέα κριτήρια στις πολιτικές συμφιλίωσης μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ο Ούγγρος πρόεδρος εξέφρασε τη θερμή υποστήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή πορεία Κροατίας και Σερβίας και χαρακτήρισε τη χτεσινή τριμερή συνάντηση «πολύ εποικοδομητική» και «υπόδειγμα καλής συνεργασίας».
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--
Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας ενέκριναν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ της «Gazprom» και των Ουκρανών εταίρων της για τη σύμπραξη στον τομέα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης της Ρωσίας. Οπως μεταδόθηκε χτες από το «Ρία Νόβοστι», η Μόσχα φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα του Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος είχε ζητήσει συνολική ετήσια έκπτωση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι, χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επισκεφθεί την Ουκρανία την ερχόμενη βδομάδα και θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του στις 21 Απρίλη.
Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο Ουκρανός Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Μεντβέντεφ εκτός από το ζήτημα του φυσικού αερίου και τους όρους στάθμευσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία, τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς αλλά και την προετοιμασία των κοινών γιορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της 65ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης.
ΣΑΝΑ'Α.-- Πυρ κατά στρατιωτικού αεροσκάφους που πέταξε πάνω από την πόλη Σάαντα της βόρειας Υεμένης φέρονται ν' άνοιξαν ομάδες σιιτών ενόπλων που βρίσκονται στην περιοχή, παραβιάζοντας, για πρώτη φορά, τόσο σοβαρά την εκεχειρία που έχει επιτευχθεί, τους τελευταίους μήνες, με τον κυβερνητικό στρατό και έδινε τέλος σε αυξομειούμενες συγκρούσεις τεσσάρων χρόνων.
XAΡΤΟΥΜ.-- Τέσσερις Νοτιοαφρικανοί αστυνομικοί που υπηρετούν στη μικτή «ειρηνευτική» αποστολή ΟΗΕ-Αφρικανικής Ενωσης απήχθησαν χτες στο Νταφούρ αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο των απαγωγέων «είναι καλά στην υγεία τους». Το ίδιο 24ωρο, ξεκίνησε στο Σουδάν η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων τα οποία δεν αναμένονται πριν το τέλος της επόμενης βδομάδας.
ΣΕΟΥΛ.-- Σε «εξωτερικό παράγοντα» οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η υποθαλάσσια έκρηξη που σημειώθηκε πριν τρεις βδομάδες στο νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο «Τσεονάν» με συνέπεια τον πνιγμό 38 ναυτών και αξιωματικών. Αυτό ανακοίνωσαν χτες παράγοντες του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα η αιτία της έκρηξης να ήταν κάποια νάρκη επί εποχής Κορεατικού Πολέμου (1950-53) ή βορειοκορεατική τορπίλη...
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Στην αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) επέρριψε χτες την ευθύνη για την εκτεταμένη διαφθορά στο προτεκτοράτο ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Νικητής της τηλεμαχίας, της πρώτης στην ιστορία της χώρας, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου κατά τα ΜΜΕ δεν ήταν ούτε ο ηγέτης των Συντηριτικών (Τόρις) Ντέιβιντ Κάμερον, ούτε ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, αλλά ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος της Βρετανίας.
Τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρώτη από τις συνολικά τρεις τηλεμαχίες, αφορούσαν σε τομείς εσωτερικής πολιτικής - Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια, μετανάστευση. Εννοείται ότι κάποια ουσιαστική απάντηση ή πρόταση δεν διατυπώθηκε στο ντιμπέιτ και δε θα μπορούσε άλλωστε καθώς και οι τρεις επιχειρούν να εμφανιστούν ως καλύτεροι διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος για τη βρετανική πλουτοκρατία. Οσο για τον Κλεγκ, πέραν της εμφάνισής του, περισσότερης προσοχής πρέπει να τύχει η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ» πριν το ντιμπέιτ, ότι η Βρετανία «θα πληγεί από σοβαρή κοινωνική αναταραχή» και ενδεχομένως και «κύματα βίας τύπου Ελλάδας» στην περίπτωση που υπάρξει νίκη ενός εκ των δύο κομμάτων αλλά με μικρή διαφορά και σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Είναι γεγονός ότι η άποψη που διατυπώνει ο Κλεγκ δεν είναι «πρωτότυπη» καθώς εδώ και μήνες η θέση αυτή έχει διατυπωθεί από «οικονομικούς αναλυτές» που βλέπουν ενιαία τα συμφέροντα τους κεφαλαίου, πράγμα που εμφανίζεται και στα αστικά ΜΜΕ, δεδομένων των δημοσκοπήσεων που δίνουν βραχεία κεφαλή στους Τόρις αλλά πιθανότατα χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Φυσικά, ο Κλεγκ ελίσσεται και «παζαρεύει» τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση καθώς έχει δηλώσει «ανοιχτός και στα δύο κόμματα». Εντούτοις, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μία ακόμη απόδειξή της ανυπαρξίας πραγματικής εναλλακτικής λύσης για τα λαϊκά στρώματα στη Βρετανία, που βρίσκονται εγκλωβισμένα ανάμεσα στην Σκύλλα και τη Χάρυβδη.