ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διεθνοποίηση της πάλης η απάντηση στον ιμπεριαλισμό

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη 10η Συνάντηση του «Φόρουμ του Σάο Πάολο» στην Αβάνα της Κούβας

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός κοινής δράσης με παράλληλες εθνικές και κοινές διεθνικές δραστηριότητες ανάμεσα στα κινήματα της Ευρώπης, στα κινήματα της αμερικανικής και των άλλων ηπείρων, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατά των νέων αντιδημοκρατικών νόμων με πρόσχημα την τρομοκρατία, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στη διάρκεια των εργασιών της 10ης Συνάντησης του «Φόρουμ του Σάο Πάολο» με θέμα την «κοινή δράση και τον συντονισμό κατά της ζώνης ελευθέρου εμπορίου της Αμερικής», που πραγματοποιήθηκε στις 4-7 του Δεκέμβρη στην Αβάνα της Κούβας.

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ανεξαρτήτως προσχημάτων, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μέσον για την πιο ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και των εμπορευμάτων, για πιο βαθιά ιμπεριαλιστική διείσδυση». Και πρόσθεσε: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην διεθνοποίηση της πάλης, στη μαζική συμμετοχή και στήριξη κινητοποιήσεων, που στρέφονται κατά της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, της παγκοσμιοποίησης, όπως συνήθως λέγεται, με αποκορύφωμα τις μεγάλες κινητοποιήσεις της Γένοβας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προσπάθειές μας για ανταλλαγή πείρας με τη διοργάνωση συναντήσεων ανάμεσα σε κομμουνιστικά κόμματα».

Αναφερόμενη στο θέμα που απασχόλησε το Φόρουμ, την κοινή δράση και συντονισμό κατά της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Αμερικής, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «δεν είναι ζήτημα τοπικό, αλλά παγκόσμιας σημασίας, με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στους λαούς και στις χώρες της περιοχής, αλλά και με επίδραση στον διεθνή ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό». Και ζήτησε «να μελετηθούν οι τάσεις που διαγράφονται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι άξονες και αντιάξονες που διαμορφώνονται εντός των περιφερειακών και διεθνών ενώσεων, οι πολεμικές εστίες που πολλαπλασιάζονται, να συζητήσουμε προς τα πού μπορεί να οδηγηθούν οι εξελίξεις».

Συμπερασματικά τόνισε: «Χωρίς να υποτιμούμε τα νέα στοιχεία που εμφανίζονται στις σύγχρονες εξελίξεις, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι παλαιά φαινόμενα εμφανίζονται με νέους τρόπους, μπορούμε να επεξεργαστούμε την πείρα και να μελετήσουμε τις αυριανές ενδεχόμενα τάσεις, παίρνοντας ως αφετηρία ότι η διεθνοποίηση δε συνιστά μια νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Είναι συστατικό στοιχείο ανάπτυξης της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής». Και επισήμανε ότι οι προτάσεις που προβάλλονται δεν πρέπει να «αφήνουν στο απυρόβλητο το ζήτημα τηςσχέσης ιμπεριαλιστικής οικονομικής κυριαρχίας - πολιτικής εξουσίας».

Ειδικά για το μεγάλο πρόβλημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σημείωσε ότι αυτός εκδηλώνεται είτε με τη μορφή τοπικών εστιών με τοπικούς αντιμαχόμενους, είτε με τη μορφή της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης, με διάφορα προσχήματα, πότε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τώρα πιο ολοκληρωμένα με πρόσχημα την τρομοκρατία. Και συμπλήρωσε: «Η τρομοκρατία ως αντίληψη και πολιτική πρακτική έχει χάσει προ πολλού την αθωότητά της ως λαθεμένη και επικίνδυνη τακτική διεκδίκησης των κοινωνικών δικαιωμάτων ή της εθνικής ανεξαρτησίας. Σήμερα τέτοιου τύπου οργανώσεις, ακόμα και όταν έχουν μαζική κοινωνική βάση, βρίσκονται άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Οσον αφορά στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, τόνισε: «Δεν έχει καμία σχέση με τη δικαίωση των αθώων Αμερικανών πολιτών-θυμάτων του τρομοκρατικού πλήγματος. Η πάταξη της τρομοκρατίας είναι μόνο το πρόσχημα. Πραγματική αλληλεγγύη και διεθνισμό προς τον αμερικανικό λαό έδειξαν οι λαοί που οργανώνουν αντιπολεμικές διαμαρτυρίες». Και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος του συγκεκριμένου πολέμου αλλά και της κήρυξης ενός διεθνούς στρατιωτικού νόμου κατά των λαών είναι η κατοχύρωση της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, ταυτόχρονα όμως εκφράζεται και η διαμάχη ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις.

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και για τις ΗΠΑ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «τρομοκράτες είναι τα λαϊκά κινήματα, όποιοι αγωνίζονται κατά της φιλομονοπωλιακής πολιτικής». Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της δημιουργίας του ευρωστρατού, στην ευρωαστυνομία, καθώς και στα νομοθετικά μέτρα που προωθούνται, όπως οι «ευρωτρομονόμοι», που «έχουν ως στόχο να τσακιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις, να μπει φραγμός σε έναν αγώνα που αμφισβητεί το σημερινό στάτους κβο».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί από το «Ρ» τις επόμενες μέρες.

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σταθμός για την Οργάνωση και το κίνημα
  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσυνεδριακή διαδικασία
  • Στις 21 του Δεκέμβρη η έναρξη των εργασιών

Λίγες μέρες έμειναν για την έναρξη των εργασιών του 8ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα (στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό), στις 21, 22 και 23 του Δεκέμβρη.

Η ΚΝΕ, η πρωτοπόρα πολιτική οργάνωση νεολαίας που ξεπέρασε τα τριάντα χρόνια ζωής και δράσης, θα εξετάσει στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία του Συνεδρίου τα συμπεράσματα από τη δράση της στο νεολαιίστικο κίνημα στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο Συνέδριο και θα θέσει τους στόχους της για το επόμενο διάστημα. Επίσης, από το Συνέδριο θα εκλεγεί το νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης.

«Θεωρούμε ότι το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ αποτελεί σταθμό στην προσπάθειά μας να γίνει η ΚΝΕ και το κίνημα της νεολαίας πιο ικανό, πιο έτοιμο να πάρει τη θέση που του αναλογεί στο Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης, για τη συγκρότηση του οποίου παλεύουμε μαζί με το Κόμμα μας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Τύπου του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

Αναφερόμενη στην προσυνεδριακή διαδικασία, η Επιτροπή Τύπου, τονίζει: «Οι Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, που αποτελούν τη βάση συζήτησης στο 8ο Συνέδριό μας, δημοσιεύτηκαν στις αρχές Σεπτέμβρη στο "Ριζοσπάστη" και με τη δημοσίευσή τους ξεκίνησε η προσυνεδριακή διαδικασία συζήτησης, που αγκάλιασε όχι μόνο τα μέλη της ΚΝΕ αλλά και ευρύτερα τμήματα της νεολαίας της χώρας μας. Πραγματοποιήθηκε δημόσιος διάλογος από τις σελίδες του "Οδηγητή". Η προσυνεδριακή αυτή διαδικασία ολοκληρώθηκε χτες με την επιτυχή επίτευξη των Συνδιασκέψεων των Οργανώσεων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Κατά τη διαδικασία συζήτησής τους σε όλες τις οργανώσεις της ΚΝΕ, οι Θέσεις του ΚΣ συνάντησαν την καθολική αποδοχή των μελών. Παράλληλα, τόσο οι ξεχωριστές πλευρές των Θέσεων όσο και το γενικό τους πνεύμα, εμπλουτίστηκε από τη δράση των μελών και φίλων της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας, επιβεβαιώθηκε στην πράξη».

Στις 13 του Δεκέμβρη η παρουσίαση του α` τόμου

Την Πέμπτη, 13 του Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, στην Παλαιά Βουλή, θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου τόμου («Τα επικά χρόνια») του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ και λαϊκό κίνημα», έκδοση της «Τυποεκδοτικής ΑΕ».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σπύρος Ασδραχάς, ιστορικός, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μωραΐτης, δημοσιογράφος, Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννα Τρικαλινού, μαχήτρια του ΔΣΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάκης Τσίγκας, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με προσκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ