Με αναδρομική ισχύ στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση κ.ά.). Ακριβαίνουν και τα φάρμακα
Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα 1η του Ιούλη η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες αύξηση του ΦΠΑ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να συμπληρώσει την κλοπή του λαϊκού εισοδήματος. Τρανταχτές ανατιμήσεις έρχονται σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, που για τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) ισχύουν και αναδρομικά, για καταναλώσεις που έχουν γίνει από τους περασμένους μήνες και που θα πληρωθούν με τους επόμενους λογαριασμούς που θα σταλούν στα νοικοκυριά.
Τα νέα χαράτσια είναι κομμάτι από τη συμφωνία κυβέρνησης με την τρόικα. Οπως προβλέπουν στο μνημόνιο, θα πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με τη μετάταξη πολλών εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό στον υψηλότερο συντελεστή. Αυξημένα χαράτσια φορτώνουν και στα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψη του κόστους νοσηλείας και εξετάσεων των ασφαλισμένων τους! Από σήμερα μπαίνει ΦΠΑ 10% και στα τιμολόγια θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων που μέχρι χτες εξαρούνταν.
Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ διαμορφώνονται ως εξής :
Σε αυτό το πλαίσιο οι λογαριασμοί για τη ΔΕΗ και την ύδρευση των νοικοκυριών θα επιβαρύνονται με φόρο κατανάλωσης 11% (από 10%) και για τους λογαριασμούς τηλεφώνου με 23% (από 21%) και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Από σήμερα μπαίνει για πρώτη φορά και φόρος 11% στα ταξί, γεγονός που θα ανεβάσει αντίστοιχα την κούρσα, ενώ αυξημένα χαράτσια μπαίνουν στα διόδια και παντού. Αντίστοιχες είναι και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα (στο 11% από σήμερα) γεγονός, που μαζί με όλα τα άλλα θα απογειώσει και τον επίσημο πληθωρισμό σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.
Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων φέρνει ο νέος συντελεστής ΦΠΑ 11% για 11.898 φαρμακευτικά προϊόντα, με την κυβέρνηση να δηλώνει κατά τα άλλα ότι κάνει προσπάθειες για την μείωση των τιμών.
Οι νέες, αυξημένες τιμές, περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που θα ισχύει από σήμερα, 1η του Ιούλη. Σε αυτό, δίνονται νέες τιμές σε 22 προϊόντα (ΗΠΑΡΙΝΕΣ), που σύμφωνα με το υπουργείο οδηγούν σε μείωση τιμών κατά 22,55% (αν και κάποιες είναι πολύ μικρότερες). Επίσης, έγιναν διορθώσεις τιμών σε 10 προϊόντα και διαγραφές 252 προϊόντων.
Στη Βουλή οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Καρατόμηση 10% αποδόσεων στους ΟΤΑ. Πακτωλός από κρατικό χρήμα και εγγυήσεις στην πλουτοκρατία
Μπαράζ από αντιλαϊκά και φιλομονοπωλιακά νομοθετήματα, που, για το θεαθήναι έστειλε η κυβέρνηση στη Βουλή επισπεύδοντας τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μνημονίου που συνυπέγραψαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Πυλώνας και στήριγμα της εγκληματικής πολιτικής είναι η προκλητική ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, με φρέσκα κεφάλαια και κρατικές εγγυήσεις που πρόκειται να τα φορτώσουν στο λαό. Πρόκειται για το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το νέο ταμείο που στήνουν για τράπεζες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, με προίκα ακόμη 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί απ' ευθείας από το «μηχανισμό στήριξης», δηλαδή από τα δάνεια της τρόικας που παίρνουν και που εγγυώνται το κράτος και η κυβέρνηση. Με άλλο νομοθέτημα, προωθούν και εξειδικεύουν ρυθμίσεις παραπέρα περικοπής κρατικών δαπανών αυτή τη φορά ειδικά για τα κονδύλια που προορίζονταν για την τοπική διοίκηση και άλλους φορείς χωρίς να αποκλείουν ούτε και τα ασφαλιστικά ταμεία! Ταυτόχρονα και με πρόσχημα τη «διαφάνεια» ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο, κόβοντας από τώρα και τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς πάνω στις διατάξεις του μνημονίου.
Συγκεκριμένα :
«Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»: Πρόκειται για νέο εργαλείο στήριξης των τραπεζών με φρέσκα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. Με βάση τους νόμους τους η αρχική διάρκεια λειτουργίας τους προβλέπεται στα 7 χρόνια, διάστημα στο οποίο οι μεγαλοπιστωτές θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο «κίνδυνος ζημιών» από τυχόν κανόνια ή άλλους κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «αναλαμβάνεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση» φορτώνεται δηλαδή στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Η συμμετοχή των τραπεζών στο ταμείο είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις κεφαλαιακής επάρκειας ή που δεν μπορούν - για απόλυτα ευνόητους λόγους - να βρουν στήριξη από ιδιώτες «επενδυτές»! Να σημειωθεί ότι στο προσεχές διάστημα προωθείται και «συμπληρωματική» κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση με τη δημιουργία και νέου ταμείου ενίσχυσης των τραπεζών με ακόμη 15 δισ. ευρώ, σε εγγυήσεις που θα δίνει απ' ευθείας η κυβέρνηση.
«Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης»: Καταργείται η πρώην λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή και η εποπτεία περνά στην Τράπεζα της Ελλάδας. Παρέχονται σημαντικές διευκολύνσεις στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που μπορούν να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους μετοχές, ομόλογα κ.α. σε τιμές αγοράς και όχι με βάση την τρέχουσα τιμή, που στο μεταξύ μπορεί και να έχει καταρρεύσει. Με ρύθμιση που μπήκε στο εν λόγω νομοσχέδιο καρατομούνται κατά 10% οι χρηματικές αποδόσεις του κρατικού προϋπολογισμού «υπέρ τρίτων». Ετσι «φωτογραφίζεται» η καρατόμηση των πόρων που αποδίδονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα ισχύει μέχρι και το 2014. Σύμφωνα με την ρύθμιση «μπορεί να εξαιρούνται οι αποδόσεις υπέρ ασφαλιστικών φορέων» και μόνο μετά από την έκδοση υπουργικών αποφάσεων!
«Δημοσιονομική διαχείριση»: Το νομοθέτημα αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο μέχρι το 2013, που σύμφωνα με το μνημόνιο θα έχει ολοκληρωθεί η «δημοσιονομική μεταρρύθμιση». Είναι το εργαλείο για την πιστή παρακολούθηση των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου. Μπούσουλας για την κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισμών είναι το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο στρατηγικής», που στο εξής θα καταρτίζεται κάθε χρονιά μέχρι 15 Μάη. Σε περίπτωση που κάτι τους στραβώσει έχουν και τη δυνατότητα υποβολής «συμπληρωματικών προϋπολογισμών οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους». Επίσης, ο πρώτος λόγος για κάθε κονδύλι ανήκει στον υπουργό Οικονομικών, που τοποθετεί ειδικούς υπαλλήλους εποπτείας σε κάθε υπουργείο.
Την πράξη ίδρυσης της εταιρείας του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», υπέγραψαν χτες στην Αθήνα ΔΕΣΦΑ και GAZPROM, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Πρέσβη της Ρωσίας Β. Τσικβισφίλι.
Με την επωνυμία «South Stream Greece ΑΕ», η εταιρεία θα μελετήσει, θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευτεί το ελληνικό τμήμα του έργου. Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν με 50% η κάθε μία στη νέα εταιρεία. Οι τεχνικές και οικονομικές μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και αναμένεται η λειτουργία του αγωγού έως το 2015.
Σε διάψευση δημοσιευμάτων, σχετικά με την αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή» προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι δε σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά ότι συνεχίζουν να διερευνούν τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης. Δημοσίευμα ξένης εφημερίδες έκανε λόγο για «ενδιαφέρον» από «επενδυτική» εταιρεία του Κατάρ.
Την κυβέρνηση καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Δε θα πληρώσουμε εμείς και τα άλλα λαϊκά στρώματα την έξοδο από την κρίση!!!». Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι πρόκειται για μια αύξηση «που χτυπάει το ήδη μειωμένο εισόδημα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Με τη συγκεκριμένη πολιτική, η κυβέρνηση επιχειρεί νέα ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε όφελος της πλουτοκρατίας, σε αγαστή συμφωνία με όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Σημειώνει, επίσης, στην ανακοίνωσή της, ότι «η νέα αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει νέο πλήγμα στη δουλειά των μικρομάγαζων», ενώ «θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές σε καύσιμα, τρόφιμα, διόδια σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης, σε βιομηχανικά προϊόντα. Η κυβέρνηση, αν θέλει να αυξήσει τα έσοδά της, να απευθυνθεί σε αυτούς που έχουν συγκεντρώσει τον παραγόμενο πλούτο, στο μεγάλο κεφάλαιο. Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».
Τέλος, η ΟΒΣΑ «καλεί τα σωματεία - μέλη της σε συσπείρωση με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ για την αποφασιστική οργάνωση της πάλης, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.
Η Ομοσπονδία μας, μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ διεκδικεί: