ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Παζάρι για τη «νέα στρατηγική αντίληψη»

Η Ρωσία θα επιδιώξει την απομάκρυνση των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη. Αυτό δήλωσε στις 4 Μάη ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν. Οπως είπε ο Ρογκόζιν: «Θα επιμένουμε για να προωθηθεί το ζήτημα αυτό. Τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα πρέπει να απομακρυνθούν από την Ευρώπη. Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης της Ευρώπης από περιττά όπλα». Ωστόσο, ο Ρογκόζιν απέκλεισε να μεταφέρει η Ρωσία τα δικά της πυρηνικά όπλα πέρα από το ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή πέρα από τα Ουράλια.

Ο Ρογκόζιν υπενθύμισε πως στις 5 Μάη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των επιτελαρχών των Γενικών Επιτελείων των χωρών του ΝΑΤΟ. Τη Ρωσία στη συνάντηση θα εκπροσωπήσει ο επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ.

Ο Ντ. Ρογκόζιν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που θα συνεδριάσει στις 19/5 στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως οι θέσεις της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις χώρες του ΝΑΤΟ κατά την εκπόνηση της νέας «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ, που αναμένεται να εγκριθεί τον Νοέμβρη στη Λισαβόνα. «Νομίζουμε πως η προσεχής σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στο διάλογο για το νέο δόγμα. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις επεξεργασίες της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως: «Δε θέλουμε ένα ΝΑΤΟ οικουμενικό, δε θέλουμε το ΝΑΤΟ να προσπαθεί να αναλάβει τα καθήκοντα του παγκόσμιου χωροφύλακα. Θα δούμε αν θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συνεννόηση στο επίπεδο της διαμόρφωσης του δόγματος. Τότε θα γίνει κατανοητό το ποιοι είμαστε εμείς: αντίπαλοι, ανταγωνιστές, εταίροι, ή σύμμαχοι».

Και με τις δηλώσεις αυτές ο εκπρόσωπος της Ρωσίας επιδιώκει να αυξηθεί ο ρόλος της χώρας του στα ζητήματα της συνεργασίας που αναπτύσσει με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η πρόσφατη ρωσο-ουκρανική συμφωνία για το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί απόδειξη πως για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η Ουκρανία δε θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τέλος, αναφερόμενος στη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία, είπε πως το ΝΑΤΟ «θα χρησιμοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο τους Γεωργιανούς», αλλά απέκλεισε και πάλι την περίπτωση άμεσης ένταξης αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Ι.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να σκοτώνουν αμάχους
Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να σκοτώνουν αμάχους
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Κλιμακώνονται καθημερινά οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν, με πολλές περιοχές της χώρας να μετατρέπονται σε πεδία μαχών. Χτες τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης Ταλιμπάν στην πόλη Ζαράνζ της επαρχίας Νιμρόζ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, με στόχο τρία κυβερνητικά κτίρια. Σύμφωνα με την αστυνομία εννιά μαχητές των Ταλιμπάν ζωσμένοι με εκρηκτικά πραγματοποίησαν τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης στα κτίρια των κυβερνητικών γραφείων, των δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των κυβερνητικών στόχων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκληρές μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας που τελικά ανέφεραν ότι έχασαν τη ζωή τους οι εννιά μαχητές, ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου και ακόμα δύο στρατιώτες. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης την οποία και δικαιολόγησαν, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικοί θεσμοί είναι παραδομένοι στις δυνάμεις κατοχής και γι' αυτό πρέπει να θεωρούνται στόχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Κανταχάρ και των γύρω επαρχιών η βία έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις για επικείμενη επίθεση των κατοχικών δυνάμεων στην Κανταχάρ, που θεωρείται το μεγαλύτερο προπύργιο των Ταλιμπάν, ισάξιο της Χελμάντ, προκαλώντας αντίστοιχη συσσώρευση δυνάμεων στις περιοχές αυτές από τους «μαχητές» που προσπαθούν να αποδείξουν την ισχύ τους. Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι προτίθενται να αυξήσουν και να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους με κάθε κόστος σε ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να προκαλέσουν πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις.

Οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις από την πλευρά τους σε συνεργασία με το δοσίλογο κυβερνητικό στρατό εξακολουθούν με τη σειρά τους τις επιθέσεις έχοντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θύματα αμάχους και αυξάνοντας το κλίμα ανασφάλειας στη χώρα.

Χτες στην περιοχή της Ζαμπούλ ακούστηκαν ακόμα τρεις εκρήξεις στην περιοχή της Ζαμπούλ, με στόχο «αναπτυξιακές εταιρείες», με αποτέλεσμα ένα νεκρό και 11 τραυματίες.

Στο Πακιστάν οι επικεφαλής του κυβερνητικού στρατού αρνούνται ανάμειξη των δυνάμεων των Πακιστανών Ταλιμπάν στην απόπειρα επίθεσης στην Times Square της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
«Ξεπαγώνουν» το σχέδιο για Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ._ Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με πρωτοβουλία της Αιγύπτου ξεπάγωσαν χτες το προ 15ετίας σχέδιο για τη δήθεν μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά με απώτερο στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και όχι βεβαίως το τεράστιο μυστικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, που συνιστά υπαρκτό (και όχι μελλοντικό...) κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή.

Αφορμή για το ξεπάγωμα του σχεδίου έδωσε η διάσκεψη του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NTP) που έχει ξεκινήσει απ' την αρχή της βδομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ρόιτερς, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα επανεβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο να κηρυχθούν οι χώρες της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα όπως είχε προταθεί και το 1995.

«Υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του 1995 για τη συμφωνία NPT για τη Μέση Ανατολή και υποστηρίζουμε όλες τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτή τη φορά οι ΗΠΑ προωθούν είτε το διορισμό ενός «ειδικού συντονιστή», είτε την πραγματοποίηση μίας περιφερειακής συνάντησης για τη Μέση Ανατολή το 2011 ή και τα δύο.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου στον ΟΗΕ, Μαγκέντ Αμπντέλ Αζίζ επανέφερε επισήμως το σχέδιο στο προσκήνιο της διάσκεψης για τη μη διάδοση των πυρηνικών υποστηρίζοντας: «Αρνούμαστε την ύπαρξη οιουδήποτε πυρηνικού όπλου στη Μ. Ανατολή είτε αυτό ανήκει στο Ιράν είτε στο Ισραήλ».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισε επαφές ο Μίτσελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συναντώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου εγκαινίασε, μία ακόμη επίσκεψή του στην περιοχή, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα στη Μέση Ανατολή. Αν και ο Τζορτζ Μίτσελ απέφυγε να κάνει σχετικές δηλώσεις, Αμερικανοί διπλωμάτες διέρρεαν ότι θα επιδιώξει να πετύχει, εντός των επομένων 24ωρών, έναρξη ενός πρώτου γύρου έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς επισκέφτηκε, χτες, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μουμπάρακ για να συζητήσουν, ακριβώς, το ζήτημα της αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι θα περιμένει μέχρι το Σάββατο να λάβει τη στήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ και συμπλήρωσε ότι η διορία των όποιων επαφών δε θα ξεπεράσει, το πολύ, τους τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια, τόνισε, θα συμβουλευτεί τον Αραβικό Σύνδεσμο και αναλόγως θα αποφασιστεί το επόμενο βήμα.

Ο Αμπάς κατέστησε σαφές ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν αποδέχεται τις άμεσες συνομιλίες εφόσον το Ισραήλ δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένες υπαναχωρήσεις, όπως είναι το πάγωμα των εποικισμών. Κατέληξε, δε, ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες «επί της ουσίας του ζητήματος και όχι για περιφερειακά θέματα», δηλαδή να συζητηθούν τα ζητήματα του δικαιώματος της επιστροφής των προσφύγων, της συνοριακής γραμμής (όρια του 1967), του τερματισμού των εποικισμών και της αναγνώρισης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εξετάζει την πρόταση για συγχώνευση «Gazprom» και «Naftogaz»

ΚΙΕΒΟ.--

Η πρόταση της Ρωσίας να συγχωνευτεί ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός «Gazprom» με αυτή της Ουκρανίας «Naftogaz» απαιτεί την προσοχή μας και θα μελετηθεί από την κυβέρνηση, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Νικολάι Αζάροφ.

Τη συγκεκριμένη πρόταση είχε κάνει στις 30 Απρίλη ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του, μετά τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρας για την επέκταση της παραμονής του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη για ακόμα 25 χρόνια.

Ο Αζάροφ σημείωσε ανάμεσα στα άλλα πως «καμία ευρωπαϊκή χώρα δε θα αρνιόταν να αποδεχτεί τέτοια πρόταση», ιδιαίτερα καθώς αυτή προέρχεται «από ένα μεγάλο κράτος, γειτονική χώρα που έχει καλές προθέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ