Νοτιοκορεατικό αεροπλανοφόρο που συμμετέχει σε ασκήσεις |
Χτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας, Κιμ Μιν Σέοκ, παρουσίασε νέο προηγμένο πύραυλο ακριβείας που μπορεί, όπως σημείωσε, «να αναγνωρίσει και να χτυπήσει με ακρίβεια εκατοστού το παράθυρο του γραφείου του ηγέτη της Β. Κορέας». Ο Κιμ παρουσίασε βίντεο από εκτοξεύσεις του νέου πυραύλου από αντιτορπιλικά και υποβρύχια.
Το ίδιο 24ωρο ισχυρές στρατιωτικές νοτιοκορεατικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλες ασκήσεις σε όλη τη Νότια Κορέα προχωρώντας σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος έναντι της γειτονικής χώρας, ενώ εμπειρογνώμονες του υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσαν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ραδιενεργά ισότοπα από τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή της περασμένης Τρίτης δηλώνοντας αδυναμία να δηλώσουν εάν χρησιμοποιήθηκε πλουτώνιο ή ουράνιο...
Στο μεταξύ ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, υποστήριξε ανοικτά την πιθανότητα εξαπόλυσης «προληπτικών επιθέσεων» σε γειτονικές χώρες όπως η ΛΔ Κορέας, επικαλούμενος «τα δεδομένα ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας» και, εμμέσως πλην σαφώς, την πρόσφατη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή. Σε άλλο σημείο ο υπουργός κάλεσε το Πεκίνο να αποκαταστήσουν διμερώς περισσότερα κανάλια άμεσης επικοινωνίας ώστε να αποτρέψουν τυχόν θερμό επεισόδιο στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας όπου υπάρχουν και οι επίμαχες βραχονησίδες Σενκάκου (ιαπωνικά)/ Ντιαόγου (κινέζικα).
Πριν τις δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού Αμυνας είχε προηγηθεί 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα συμφωνώντας ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν «αποφασιστική στάση» έναντι της Πιονγιάνγκ και να συνεργαστούν από κοινού στον ΟΗΕ ώστε να ληφθεί μία νέα απόφαση, συνοδευόμενη πιθανώς από νέες κυρώσεις. Εξέτασαν ακόμη την περίπτωση ΗΠΑ και Ιαπωνία να επιβάλλουν νέες δικές τους κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας...
Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τάχθηκε υπέρ της λήψης μιας «γρήγορης, ξεκάθαρης, ισχυρής και αξιόπιστης απάντησης» έναντι της ΛΔ Κορέας, ώστε να δοθεί παράλληλα αποτρεπτικό μήνυμα και έναντι του Ιράν, ενώ η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντιμετώπισε την τελευταία πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας σαν «κραυγαλέα πρόκληση στο διεθνές καθεστώς μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής».
Τέλος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη Βορειοκορεατών διπλωματών στη χώρα που διερευνούσαν την πιθανότητα ανοίγματος πρεσβείας της ΛΔ Κορέας στην Καμπέρα.
Με την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΟΥΑ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε, χτες, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και το ζήτημα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν τυπικά η αύξηση της «ασφάλειας» της χώρας, αλλά επί της ουσίας η δράση της συγκεκριμένης κατασκοπευτικής υπηρεσίας στο πλαίσιο των σχεδίων του ρωσικού κεφαλαίου. Ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε στη διερεύνηση και αποτροπή 99 τρομοκρατικών επιθέσεων, που πέτυχε την περασμένη χρονιά η ΟΥΑ, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, «την αύξηση της έντασης στον επιχειρησιακό τομέα», κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε και από την τρομοκρατική έκρηξη, που είχε γίνει λίγο πιο πριν στο ρωσικό Καύκασο.
Ο Βλ. Πούτιν κάλεσε τη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας να εμποδίσει κάθε «άμεση ή έμμεση επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, των συμμάχων και συνεργατών της», διευρύνοντας έτσι το πεδίο δράσης της ΟΥΑ εκεί όπου δραστηριοποιούνται ρωσικά κεφάλαια. Μάλιστα, χωρίς να την κατονομάζει, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, που είχε ταχθεί ενάντια στις διάφορες ενώσεις των κρατών της πρώην ΕΣΣΔ, που προωθεί η Ρωσία. Οπως είπε ο Πούτιν, «ούτε η συναισθηματική ρητορική» ούτε οι «νευρικές, θυμωμένες δηλώσεις» δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη «διαδικασία της ολοκλήρωσης στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ». Ο Ρώσος Πρόεδρος, υπερασπιζόμενος την καπιταλιστική ενοποίηση, υπογράμμισε πως οι ανταγωνιστικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιήσουν «τα πιο διαφορετικά εργαλεία πίεσης, ακόμη και μηχανισμούς της λεγόμενης μαλακής πίεσης» για να εμποδίσουν τα σχέδια ενοποίησης και κάλεσε την ΟΥΑ να συνεργαστεί στενά με τις ανάλογες υπηρεσίες της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν και άλλων χωρών «υπερασπίζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα στην ολοκλήρωση», όπως αποκαλείται η καπιταλιστική ενοποίηση. Ιδιαίτερα υπογράμμισε το καθήκον των μυστικών υπηρεσιών να συνδράμουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό έναντι των ανταγωνιστών τους, που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να εμποδίσουν τις επενδύσεις ρωσικών κεφαλαίων.
Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ΟΥΑ, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποδεικνύοντας το «ονοματεπώνυμο» αυτών με τους οποίους έρχονται σε σφοδρή αντιπαράθεση τα ρωσικά σχέδια στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ. Οπως είπε, «την περασμένη χρονιά αυξήθηκε η γεωπολιτική πίεση που ασκούν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι εξακολουθούν να εξετάζουν το κράτος μας ως ένα από τους κορυφαίους ανταγωνιστές στο διεθνή στίβο».
Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας για τα ζητήματα της επιστήμης, τόνισε πως το επίπεδο των υπαρχουσών και δυνάμει στρατιωτικών απειλών για τη Ρωσία έως το 2030 μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας της διαπάλης των κορυφαίων κρατών για τις ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές καυσίμων, καθώς και για τις αγορές πώλησης των προϊόντων τους και το «ζωτικό χώρο». Εκτίμησε πως για τη διασφάλιση των παραπάνω θα χρησιμοποιηθεί ενεργά το στρατιωτικό δυναμικό των χωρών, κι αναφέρθηκε στα καθήκοντα ενίσχυσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέες τεχνολογίες, προηγμένα οπλικά συστήματα, στο βάρος που πρέπει να δοθεί στις πυρηνικές και διαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας, κ.ά.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία καθώς μετά τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία τη Δευτέρα από τα κρατίδια του Σάαρλαντ και της Εσσης στο χορό μπήκαν και οι ελεγκτές κυκλοφορίας απαιτώντας αυξήσεις των αποδοχών τους.
Το συνδικάτο εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Verdi, το οποίο διοργάνωσε παρόμοιες απεργίες τον περασμένο μήνα, είχε καλέσει τους ελεγκτές ασφαλείας να σταματήσουν τους ελέγχους με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα (x-ray) και τους ανιχνευτές μετάλλων στις χειραποσκευές ύστερα από την άρνηση της εταιρείας διαχείρισης των αεροδρομίων να ικανοποιήσει το αίτημά τους για αύξηση του ωρομισθίου των χαμηλά αμειβομένων. Ως αποτέλεσμα τα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ και του Αμβούργου -το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας απ' όπου περνούν κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια επιβάτες και το πέμπτο μεγαλύτερο με 14 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως- αντιμετώπισαν πολλά σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους με ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η ανεργία στην Πορτογαλία καθώς το 2012 έκλεισε με την ανεργία να έχει φτάσει στο 16,9%, το υψηλότερο ποσοστό από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη και υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μία τετραετία καθώς το 2008 ήταν 7,6%. Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (ΙΝΕ), που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 25%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ, το 2012 χάθηκαν τουλάχιστον 125.000 θέσεις εργασίας και ως αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,9% το δ' τρίμηνο του 2012, από 15,8% το προηγούμενο τρίμηνο του ίδιου έτους. Ο αριθμός των ανέργων στη βιομηχανία, στη μεταποίηση, στις κατασκευές και την ενέργεια αυξήθηκε 13% το δ' τρίμηνο, ενώ στις υπηρεσίες η αύξηση έφτασε το 2%. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όσον αφορά στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών καθώς ξεπέρασε το 40% και αυξήθηκε κατά 1% μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο.
Τα νέα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν ακόμη και τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις και φυσικά αυτές του ΔΝΤ και της ΕΕ, που εκτιμούσαν ότι το 2012 η ανεργία στην Πορτογαλία θα έφτανε το 16% και το 16,8% στα τέλη του 2013! Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο 18% από 23,75%, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων.
Οπως δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» ο υποδιευθυντής της «Roscosmos», Σεργκέι Σαβέλιγιεφ, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζαχστάν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, συμφώνησαν στην πρόσφατη συνάντησή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Η νέα συμφωνία προβλέπει την παρουσία της Ρωσίας στο Μπαϊκονούρ, αλλά με τη σταδιακή αποχώρησή της από την ενοικίαση των εγκαταστάσεων του κοσμοδρομίου και την από κοινού εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του Μπαϊκονούρ με το Καζαχστάν. Κάτι που απαιτεί την ταυτόχρονη εκπαίδευση των Καζάχων ειδικών.
Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα, η Ρωσία έχει συμφωνήσει με τα σχέδια του Καζαχστάν, και το τελευταίο δε θα εμποδίζει τις εκτοξεύσεις των πυραύλων «Proton». Σταδιακά το Καζαχστάν θα δημιουργήσει τη δική του βάση εκτόξευσης και θα γίνει έτσι «διαστημική δύναμη», αγοράζοντας από τη Ρωσία τους φορείς (πυραύλους για την εκτόξευση των δορυφόρων) όταν απαιτείται.
Το Μάρτη του 2013 η διακυβερνητική επιτροπή για το Μπαϊκονούρ πρέπει να εκπονήσει έναν «οδικό χάρτη» περαιτέρω υλοποίησης της συμφωνίας. Σαν αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές πρέπει να υπογράψουν μια νέα διακυβερνητική συμφωνία για την εκμετάλλευση του Μπαϊκονούρ.