Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αύξηση της γεωπολιτικής πίεσης ασκούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους

Με την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΟΥΑ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε, χτες, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και το ζήτημα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν τυπικά η αύξηση της «ασφάλειας» της χώρας, αλλά επί της ουσίας η δράση της συγκεκριμένης κατασκοπευτικής υπηρεσίας στο πλαίσιο των σχεδίων του ρωσικού κεφαλαίου. Ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε στη διερεύνηση και αποτροπή 99 τρομοκρατικών επιθέσεων, που πέτυχε την περασμένη χρονιά η ΟΥΑ, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, «την αύξηση της έντασης στον επιχειρησιακό τομέα», κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε και από την τρομοκρατική έκρηξη, που είχε γίνει λίγο πιο πριν στο ρωσικό Καύκασο.

Ο Βλ. Πούτιν κάλεσε τη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας να εμποδίσει κάθε «άμεση ή έμμεση επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, των συμμάχων και συνεργατών της», διευρύνοντας έτσι το πεδίο δράσης της ΟΥΑ εκεί όπου δραστηριοποιούνται ρωσικά κεφάλαια. Μάλιστα, χωρίς να την κατονομάζει, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, που είχε ταχθεί ενάντια στις διάφορες ενώσεις των κρατών της πρώην ΕΣΣΔ, που προωθεί η Ρωσία. Οπως είπε ο Πούτιν, «ούτε η συναισθηματική ρητορική» ούτε οι «νευρικές, θυμωμένες δηλώσεις» δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη «διαδικασία της ολοκλήρωσης στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ». Ο Ρώσος Πρόεδρος, υπερασπιζόμενος την καπιταλιστική ενοποίηση, υπογράμμισε πως οι ανταγωνιστικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιήσουν «τα πιο διαφορετικά εργαλεία πίεσης, ακόμη και μηχανισμούς της λεγόμενης μαλακής πίεσης» για να εμποδίσουν τα σχέδια ενοποίησης και κάλεσε την ΟΥΑ να συνεργαστεί στενά με τις ανάλογες υπηρεσίες της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν και άλλων χωρών «υπερασπίζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα στην ολοκλήρωση», όπως αποκαλείται η καπιταλιστική ενοποίηση. Ιδιαίτερα υπογράμμισε το καθήκον των μυστικών υπηρεσιών να συνδράμουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό έναντι των ανταγωνιστών τους, που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να εμποδίσουν τις επενδύσεις ρωσικών κεφαλαίων.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ΟΥΑ, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποδεικνύοντας το «ονοματεπώνυμο» αυτών με τους οποίους έρχονται σε σφοδρή αντιπαράθεση τα ρωσικά σχέδια στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ. Οπως είπε, «την περασμένη χρονιά αυξήθηκε η γεωπολιτική πίεση που ασκούν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι εξακολουθούν να εξετάζουν το κράτος μας ως ένα από τους κορυφαίους ανταγωνιστές στο διεθνή στίβο».

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας για τα ζητήματα της επιστήμης, τόνισε πως το επίπεδο των υπαρχουσών και δυνάμει στρατιωτικών απειλών για τη Ρωσία έως το 2030 μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας της διαπάλης των κορυφαίων κρατών για τις ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές καυσίμων, καθώς και για τις αγορές πώλησης των προϊόντων τους και το «ζωτικό χώρο». Εκτίμησε πως για τη διασφάλιση των παραπάνω θα χρησιμοποιηθεί ενεργά το στρατιωτικό δυναμικό των χωρών, κι αναφέρθηκε στα καθήκοντα ενίσχυσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέες τεχνολογίες, προηγμένα οπλικά συστήματα, στο βάρος που πρέπει να δοθεί στις πυρηνικές και διαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας, κ.ά.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ