ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις

Από το Γκουαντάναμο, σε διεθνές σεμινάριο, καταγγέλθηκε άλλη μια φορά η παράνομη κατοχή της ομώνυμης βάσης των Αμερικανών ιμπεριαλιστών

Από παλιότερη διαδήλωση στην Κολομβία ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Από παλιότερη διαδήλωση στην Κολομβία ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Διεθνές Σεμινάριο για την ειρήνη ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις ξεκίνησε χτες στο Γκουαντάναμο της Κούβας, με πρωτοβουλία του Κουβανικού Κινήματος για την Ειρήνη και την Ανεξαρτησία και του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών (ICAP) και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 20 χώρες και από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι είναι μέλη της Διεθνούς Μπριγάδας που προσφέρει αυτή την περίοδο την αλληλεγγύη της στην Κούβα και φοιτητές που σπουδάζουν στο Νησί της Επανάστασης.

Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου βρίσκεται η γνωστή ομώνυμη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, εκεί όπου είναι και το κολαστήριο των βασανιστηρίων των λεγόμενων «διωκόμενων για τη διεθνή τρομοκρατία». Πρόκειται για εδαφική περιοχή που είχε παραχωρηθεί στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές πολύ πριν από την επανάσταση στην Κούβα. Ηδη από το 1898 αποβιβάστηκαν οι πρώτοι πεζοναύτες και χρησιμοποίησαν την περιοχή για τις επιχειρήσεις τους κατά των Ισπανών, κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου.

Στη συνέχεια με τις δωσίλογες κυβερνήσεις που έστησαν οι ΗΠΑ, στις 23 Φλεβάρη 1903, υπογράφτηκε συμφωνία που συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα της Κούβας και απέκτησε αυξημένη ισχύ. Το 1934 προστέθηκε ο όρος ότι η μίσθωση θα έληγε μόνο αν συμφωνούσαν και οι δύο κυβερνήσεις ή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν οικειοθελώς από το Γκουαντάναμο. Δηλαδή επ' αόριστο. Παρά τις προσπάθειες της σοσιαλιστικής Κούβας όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ισχύει αυτή η κατάφωρα παράνομη συμφωνία.

Την κατάσταση αυτή χαρακτήρισε χτες ως μια προσβολή στον κουβανικό λαό η Μαρία Σοκόρο Γκόμες από τη Βραζιλία, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που άνοιξε τις εργασίες του Σεμιναρίου. Συμπλήρωσε ότι αυτή η κομβική βάση είναι για τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές ιστορικά συνδεδεμένη με τη γεωπολιτική κυριαρχία και τον έλεγχο των φυσικών πόρων των κρατών και μηχανορραφίες ενάντια στους λαούς με δικτατορίες, βασανιστήρια και δολοφονίες.

Ταυτόχρονα από πολλούς συμμετέχοντες επισημάνθηκε η νέα στρατιωτικοποίηση από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό με εγκατάσταση άλλων 7 νέων βάσεων στην Κολομβία και αρκετές ακόμα στην Ονδούρα και τον Παναμά, που σκοπό δεν έχει όπως ισχυρίζονται το ναρκεμπόριο και την «τρομοκρατία», αλλά τα λαϊκά κινήματα που επιλέγουν άλλο δρόμο από την υποταγή στους ιμπεριαλιστές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κουβανικού Κινήματος για την Ειρήνη, Χοσέ Ραμόν Ροντρίγκεζ Βαρόνα, σημείωσε ότι η Κούβα θεωρεί την υπόθεση του Γκουαντάναμο ζήτημα αρχής, όπως και την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ ή την άρση του αποκλεισμού της Κούβας και δε θα σταματήσουν να τα διεκδικούν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Ολα ανοιχτά για νέο διαχειριστή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κάλπες στήνονται σήμερα στη Βρετανία με τα ΜΜΕ να έχουν κορυφώσει την προπαγάνδα τους ότι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών είναι το «μέλλον της αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα-ρεκόρ. Η σημερινή αναμέτρηση θεωρείται η πλέον απρόβλεπτη των τελευταίων δεκαετιών.

Απρόβλεπτη όσον αφορά το ποιος θα αναδεχθεί «διαχειριστής» καθώς και τα τρία κόμματα που φέρεται ότι διεκδικούν την ψήψο των Βρετανών συμφωνούν στην εφαρμογή δρακόντειων μέτρων λιτότητας και επίθεση στα δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων.

Μέχρι πρόσφατα οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα άνετη νίκη, ενώ το κυβερνών Εργατικό Κόμμα ερχόταν δεύτερο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπό τον Νικ Κλεγκ ακολουθούσαν από μακριά. Εντούτοις, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Τρίτης δίνουν στους Τόρις ποσοστό 35% και άλλες εμφανίζουν τους Εργατικούς και τους Τόρις να ισοψηφούν με ποσοστό 28%, σύμφωνα με το BBC.

Δεδομένου λοιπόν του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας - σύμφωνα με το οποίο οι έδρες κατανέμονται αποκλειστικά με βάση τις εκλογικές περιφέρειες και όχι αναλογικά με το συνολικό εκλογικό ποσοστό του κόμματο - οι Συντηρητικοί χρειάζονται προβάδισμα σε ποσοστό 6 με 9% για να κερδίσουν την πλειοψηφία, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ενδεχομένως θα έρθουν τρίτοι σε αριθμό εδρών ακόμη και αν λάβουν μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από τους Εργατικούς.

Συνεπώς οι πιθανότητες να προκύψει από τις κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι αυξημένες. Σχεδόν τα πάντα μπορεί να συμβούν, αναφέρει το πρακτορείο «Ρόιτερς» σημειώνοντας ότι κατά πρόσφατη δημοσκόπηση σχεδόν το ήμισυ του εκλογικού σώματος δεν έχει αποφασίσει για την ψήφο του.

ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Δεν αναγνωρίζουν τη χούντα της Ονδούρας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Την κατηγορηματική άρνησή τους να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Ονδούρας, με πρόεδρο τον Πορφίριο Λόμπο, που εκλέχτηκε μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας των πραξικοπηματιών και διαβλητές διαδικασίες, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Ενωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur) με το πέρας των εργασιών της 4ης Εκτακτης Συνόδου, οι οποίοι μάλιστα εξέλεξαν τον πρώην Πρόεδρο της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ ως γενικό γραμματέα του περιφερειακού μπλοκ.

Ο Κίρσνερ προτάθηκε από τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα και εκλέχτηκε ομοφώνως από τους ηγέτες των 12 χωρών της Νοτίου Αμερικής που συνιστούν το UNASUR, ενώ ακόμη μένει να αποφασιστεί τόσο η μόνιμη έδρα του UNASUR που έχει προταθεί να είναι στο Εκουαδόρ και του περιφερειακού Κοινοβουλίου που έχει προταθεί να είναι στη Βολιβία. Βάσει της ιδρυτικής συνθήκης του Unasur, ο πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής θα πρέπει να αφιερωθεί σε περιφερειακά ζητήματα και όχι στην εθνική πολιτική και θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τη θέση του στο Κογκρέσο, είτε υποβάλλοντας άμεσα παραίτηση, είτε ζητώντας άδεια.

Για την Ονδούρα ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, που εκτελεί και χρέη προεδρεύοντος του UNASUR, τόνισε ότι η αναγνώριση της κυβέρνησης Λόμπο «θα δημιουργήσει ένα καταστροφικό προηγούμενο για όλη την περιοχή» και τόνισε, επίσης, ότι η αναγνώριση της κυβέρνησης από την ΕΕ θα σημάνει και την ενδεχόμενη αποχή αρκετών χωρών της Λατινικής Αμερικής από την επικείμενη Σύνοδο ΕΕ - Λατινικής Αμερικής που θα γίνει στη Μαδρίτη.

Επίσης, στη Σύνοδο συζητήθηκε το ζήτημα της αρωγής και στήριξης προς τη σεισμόπληκτη Αϊτή, όπου παρά το γεγονός ότι ο UNASUR τον περασμένο Γενάρη είχε συμφωνήσει στην παροχή 300 εκατομμυρίων δολαρίων ως οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση έχουν διοχετευθεί μόλις 7,5 που είναι «πολύ πενιχρό αποτέλεσμα» κατά τον Κορέα.

Τέλος, στο ανακοινωθέν, οι χώρες του UNASUR καταδικάζουν το ρατσιστικό μεταναστευτικό νόμο της Πολιτείας της Αριζόνας, ενώ εκφράζουν και τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση της Αργεντινής όσον αφορά τη διαμάχη για τις νήσους Μαλβίνας/ Φόκλαντς, αλλά και την κυβέρνηση της Παραγουάης που έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο βορρά μετά τη δράση του ΕΡΡ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιθανές νέες συνομιλίες «μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ»

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Νέες διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο είναι εφικτές μόνον εφόσον γίνουν με διαφάνεια στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, μιλώντας σε συντάκτη του πρακτορείου «Τανγιούγκ» στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, με αφορμή τη φημολογία που φέρει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να ετοιμάζουν το έδαφος για επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Ο Γέρεμιτς επανέλαβε ότι η Σερβία «επιθυμεί την επίλυση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο μέσω ειρηνικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε συμβιβαστική λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου», γιατί αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση διαρκούς και βιώσιμης περιφερειακής σταθερότητας». Ο Σέρβος υπουργός προέβλεψε αύξηση των πιέσεων έναντι της Σερβίας το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «είναι σημαντικό η χώρα να μην αντιδράσει ούτε σε πιέσεις, ούτε σε προβοκάτσιες».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Εθνικοποιήσεων συνέχεια

ΛΑ ΠΑΣ.--

Μετά την εθνικοποίηση των εταιρειών παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας γαλλικών, βρετανικών και βολιβιάνικων ιδιωτικών συμφερόντων την Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση της Βολιβίας Εβο Μοράλες προχώρησε στην εθνικοποίηση και της βιομηχανίας (χυτήριο αντιμονίου) «Σίντσι Γουάιρα», θυγατρική της ελβετικής «Γκλενκόρ» (Glencore International AG), μιας από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες ευρείας γκάμας εμπορευμάτων και πρώτων υλών σε βιομηχανικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Από αυτή τη στιγμή η βιομηχανική μονάδα "Βίντο - αντιμόνιο" επιστρέφει σε κρατική ιδιοκτησία», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας Οσκαρ Κόκα, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος Μοράλες υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την εθνικοποίησή της.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας εθνικοποίησης που ξεκίνησε το 2007 με την εθνικοποίηση κάποιων εκ των 5 ορυχείων που ανήκαν στη θυγατρική της «Γκλενκόρ», τη «Σίντσι Γουάιρα». Η εταιρεία «Βίντο» είχε ιδιωτικοποιηθεί σε δύο στάδια το 1999 έως το 2001, της οποίας τελικά ο έλεγχος πέρασε στην αμερικανικών συμφερόντων «Allied Deals», ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα πωλήθηκε στον πρώην πρόεδρο Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, ο οποίος τελικά την μεταπώλησε το 2005 στη «Σίντσι Γουάιρα», λίγο πριν από τις εκλογές του 2005 οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον πρόεδρο Μοράλες και παρά το γεγονός ότι ο ντε Λοσάδα είχε φύγει κρυφά από τη χώρα τον Οκτώβρη του 2003, διαφεύγοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην κορύφωση του «πολέμου του φυσικού αερίου». Ας σημειωθεί ότι στη Βολιβία εδώ και μήνες διεξάγεται η δίκη ενάντια στο ντε Λοσάδα με κατηγορίες γενοκτονίας, ενώ οι ΗΠΑ ποτέ δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα της απέλασής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ