Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Αράκ |
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν βρίσκεται στη Βιέννη με την απόλυτη αποφασιστικότητα να καταλήξει σε συμφωνία και αναμένει καρποφόρες συνομιλίες» και πρόσθεσε: «Αν οι ΗΠΑ έρθουν στη Βιέννη αποφασισμένες να βγούμε από το αδιέξοδο και να ξεπεράσουμε τα ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούσαμε στους προηγούμενους γύρους (διαπραγματεύσεων), ο δρόμος του διαλόγου θα είναι σίγουρα πιο εύκολος».
Επικεφαλής της ιρανικής αποστολής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαγερί Κάνι, ο οποίος προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις σημείωσε με έμφαση «το θέμα της άρσης των κυρώσεων αποτελεί το επίκεντρο και τη βασική προτεραιότητα αυτού του γύρου των συνομιλιών».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμίρ Αμπντολαχιάν, τόνισε σε γραπτό μήνυμά του ότι «παρά τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Δύσης και τη δυσπιστία προς τη μη εποικοδομητική προσέγγιση και τις πολιτικές του Λευκού Οίκου, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα προσπαθήσει με αληθινή αποφασιστικότητα και καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης να επιτύχει μια καλή, βιώσιμη και αποτελεσματική επαληθεύσιμη συμφωνία για την άρση των κυρώσεων». Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της χώρας του «να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα που είναι για ειρηνικούς σκοπούς».
Ο Κάνι πριν από την έναρξη της συνάντησης είχε ξεχωριστές επαφές με τη ρωσική και την κινεζική αντιπροσωπεία και χαρακτήρισε τη συζήτηση «καρποφόρα», ενώ συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ενρίκε Μόρα. Ο τελευταίος μετά το πέρας της χτεσινής συνάντησης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «τις επόμενες βδομάδες μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα» και ότι «όλοι οι συμμετέχοντας έδειξαν διάθεση να ακούσουν τις θέσεις και τις ευαισθησίες της νέας ιρανικής ηγεσίας».
Από την πλευρά της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ δήλωσε επίσης αισιόδοξος για ενδεχόμενη συμφωνία.
Πριν πάει στην Αυστρία, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρομπ Μάλεϊ, είχε εκφράσει την άποψη ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Ιράν «δεν είναι καλός οιωνός» και πρόσθεσε: «Αν σέρνουν τα πόδια τους τότε, ασφαλώς, δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».
Ενδεικτικές επίσης για τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που συγκρούονται στην υπόθεση του Ιράν είναι και οι κοινές δηλώσεις των ΥΠΕΞ της Βρετανίας και του Ισραήλ, Λιζ Τρας και Γιαΐρ Λαπίντ, αντίστοιχα, με άρθρο τους την Κυριακή στην εφημερίδα «The Telegraph», ότι «θα εργαστούν μέρα - νύχτα για να εμποδίσουν το Ιράν να γίνει δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο». Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία και η κυβέρνησή του αντιτίθεται σθεναρά στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, βασικού ανταγωνιστή της χώρας του στην περιοχή.
Την αλληλεγγύη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας «στα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού και στον ηρωικό αγώνα του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη» εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε μήνυμά του για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.
«Τα αγωνιστικά συνδικάτα της Ελλάδας καταδικάζουμε την πολιτική του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ και τη στήριξη που λαμβάνει από τις λυκοσυμμαχίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις», σημειώνει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, που χτες μάλιστα συμμετείχε σε διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό την οποία οργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Στην εκδήλωση πήραν μέρος περίπου 100 συνδικαλιστές από 40 χώρες.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τονίζει πως «καθημερινά οι ζωές χιλιάδων Παλαιστινίων συνθλίβονται στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα και τη Ρωσία, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής». «Πάει πολύ η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού να μοιράζουν απλόχερα λόγια συμπάθειας προς τον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό, από τη στιγμή που εδώ και έξι χρόνια με ευθύνη τους δεν υλοποιείται η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, ήδη από τον Δεκέμβρη του 2015, για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», συνεχίζει, και καταλήγει: «Η ΕΕΔΥΕ, το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, συνολικά το λαϊκό κίνημα της χώρας μας συνεχίζουμε μέσα από μια καθημερινή, πολύμορφη δραστηριότητα να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό, να συμβάλλουμε ώστε να εκφραστεί ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά η καταδίκη των εγκλημάτων της ισραηλινής κατοχής, η διεθνιστική αλληλεγγύη, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων».
Τέλος, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) ανάμεσα στα άλλα καταγγέλλει το «σχέδιο των ΗΠΑ για τη "Νέα Μέση Ανατολή"» αλλά και τη στάση της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, «του "βάζω στο ίδιο ζύγι θύτη και θύμα", του "καθησυχάζω τη συνείδησή μου στέλνοντας οικονομική βοήθεια" σαν λύση για να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις ισραηλινές επιδρομές, τους βομβαρδισμούς, τις επιθέσεις που αφήνουν πίσω τους εκατόμβες νεκρών, τραυματισμένων και ξεσπιτωμένων, ενώ την ίδια στιγμή υπογράφουν κάθε είδους συμφωνίες με τους δολοφόνους του Ισραήλ, δίνοντάς του συγχωροχάρτι».
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η Μαγκνταλένα Αντερσον διορίστηκε πρωθυπουργός της Σουηδίας για δεύτερη φορά μέσα σε 5 μέρες τη Δευτέρα, ως επικεφαλής μονοκομματικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, κερδίζοντας οριακά στη σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Την κυβέρνηση Αντερσον στήριξαν - απέχοντας από τη σχετική ψηφοφορία - οι Πράσινοι, το Αριστερό Κόμμα και το Κέντρο. Η Αντερσον είχε διοριστεί πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη (σε συνασπισμό με τους Πράσινους), αλλά παραιτήθηκε 7 ώρες αργότερα, μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού και την παραίτηση των Πρασίνων από την κυβέρνηση.
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Με καταμετρημένο κάτι παραπάνω από το 40% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Ονδούρα, η Ξιομάρα Κάστρο, του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ελευθερίας και Ανανέωσης, προηγείται με 53,44% έναντι του Νάσρι Ασφούρα του νεοφιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος, με 34,03%. Η συμμετοχή έφτασε το 70%. Η Κάστρο, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η νέα Πρόεδρος της χώρας, είναι η σύζυγος του πρώην Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2009.
ΛΙΜΑ.-- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Περού, 45 χιλιόμετρα από την πόλη Μπαράνκα, στη βόρεια επαρχία Αμαζόνας, με εστιακό βάθος στα 131 χλμ., που έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα αλλά και στις γειτονικές χώρες Εκουαδόρ και Κολομβία. Υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές, δεκάδες τραυματισμοί αλλά δεν αναφέρθηκαν νεκροί. Περίπου 2.000 είναι οι πληγέντες, ενώ έχουν καταρρεύσει δεκάδες σπίτια και υπάρχουν ζημιές σε σχολεία και πολλές υποδομές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη, περιοχές της οποίας έπληξαν θυελλώδεις άνεμοι. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και μια γυναίκα την οποία χτύπησε στο πρόσωπο ένα δοκάρι, όταν αυτό ξεκόλλησε από τη στέγη πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «ξεκόλλησαν» δεκάδες στέγες και εκατοντάδες δέντρα, ωστόσο δεν δόθηκαν πληροφορίες για την κατάσταση των αντίστοιχων κτισμάτων, αν πληρούσαν βασικές προδιαγραφές ασφαλείας κ.τ.λ.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο οδηγός και δύο έφηβοι μαθητές σκοτώθηκαν όταν άνδρας άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι κατά σχολικού λεωφορείου στο Γκλότζαν του κεντρικού Κοσόβου. Η Πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι, μίλησε για «πλήγμα στην ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», ενώ πηγή προσκείμενη στην αστυνομία δήλωσε (ανώνυμα) ότι δεν υπάρχει ένδειξη για «τρομοκρατική ενέργεια».
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το Εφετείο της Τρίπολης έκανε αποδεκτές δύο προσφυγές άλλων υποψηφίων κατά της νομιμότητας της υποψηφιότητας του μεταβατικού πρωθυπουργού, Α. Ντμπεϊμπά, για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη. Αναφέρεται ότι το Εφετείο δέχτηκε ότι ο Ντμπεϊμπά - που είχε δεσμευτεί να μην καταθέσει υποψηφιότητα - δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά του τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος, για τον οποίο υπάρχει επίσης αντιπαράθεση. Ο Ντμπεϊμπά έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έφεση μέσα σε 72 ώρες εάν το δικαστήριο απορρίψει την υποψηφιότητά του.
Νέο γύρο παζαριών για την υπεράσπιση του «ευρωατλαντικού προσανατολισμού» της Βόρειας Μακεδονίας άνοιξε η παραίτηση που υπέβαλε (πάλι, αφού την είχε ανακαλέσει πριν από κάποιες βδομάδες) ο Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στη Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνεται ότι αναμένεται η εκλογή νέου επικεφαλής στις 12/12.
Σε σχετική συνεδρίαση της ΚΕ του SDSM ο Ζάεφ δήλωσε πάντως ότι «υπάρχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που πλέον αριθμεί 61 βουλευτές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το οποίο διεξάγονται παζάρια εδώ και πολλές μέρες.
«Συμπεράναμε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και ενεργειακή κρίση. Το κόμμα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον νυν πρωθυπουργό και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για να διαπιστώσει ποιες είναι οι θέσεις και απόψεις τους για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της "Εναλλακτικής" στην κυβέρνηση θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος», συνόψισε.
Ο εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής», Ορχαν Μουρτεζάνι, μίλησε για «βαθιά πολιτική και ενεργειακή κρίση», στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Επίσης, την κυβέρνηση δεν αποκλείεται να στηρίξει ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, που διαγράφηκε από το (επίσης αλβανικό κόμμα) BESA, μετά την άρνησή του να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να στηρίξει πρόταση μομφής που υπέβαλε το αντιπολιτευόμενο VMRO. Σημειωτέον, ο Ρετζέπι είχε τότε μιλήσει για «ισχυρά σήματα από τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, τα οποία έλαβα από υψηλόβαθμους διπλωμάτες», που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην παραστεί καν στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής, τονίζοντας μάλιστα ότι «η χώρα σε αυτήν τη σημαντική περίοδο δεν χρειάζεται μια πολιτική κρίση, αναταραχή και βύθιση σε αχαρτογράφητα νερά».
Οσον αφορά τη διαδοχή του στο SDSM, ο Ζάεφ φέρεται έτοιμος να στηρίξει την υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβατσέβσκι, με σπουδές στο Χάρβαρντ και θητεία σε στελεχικές θέσεις κολοσσών όπως η «Deutch Telecom», που εμφανίζεται ως υπέρμαχος του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας.