Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η Μαγκνταλένα Αντερσον διορίστηκε πρωθυπουργός της Σουηδίας για δεύτερη φορά μέσα σε 5 μέρες τη Δευτέρα, ως επικεφαλής μονοκομματικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, κερδίζοντας οριακά στη σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Την κυβέρνηση Αντερσον στήριξαν - απέχοντας από τη σχετική ψηφοφορία - οι Πράσινοι, το Αριστερό Κόμμα και το Κέντρο. Η Αντερσον είχε διοριστεί πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη (σε συνασπισμό με τους Πράσινους), αλλά παραιτήθηκε 7 ώρες αργότερα, μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού και την παραίτηση των Πρασίνων από την κυβέρνηση.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Με καταμετρημένο κάτι παραπάνω από το 40% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Ονδούρα, η Ξιομάρα Κάστρο, του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ελευθερίας και Ανανέωσης, προηγείται με 53,44% έναντι του Νάσρι Ασφούρα του νεοφιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος, με 34,03%. Η συμμετοχή έφτασε το 70%. Η Κάστρο, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η νέα Πρόεδρος της χώρας, είναι η σύζυγος του πρώην Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2009.

ΛΙΜΑ.-- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Περού, 45 χιλιόμετρα από την πόλη Μπαράνκα, στη βόρεια επαρχία Αμαζόνας, με εστιακό βάθος στα 131 χλμ., που έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα αλλά και στις γειτονικές χώρες Εκουαδόρ και Κολομβία. Υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές, δεκάδες τραυματισμοί αλλά δεν αναφέρθηκαν νεκροί. Περίπου 2.000 είναι οι πληγέντες, ενώ έχουν καταρρεύσει δεκάδες σπίτια και υπάρχουν ζημιές σε σχολεία και πολλές υποδομές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη, περιοχές της οποίας έπληξαν θυελλώδεις άνεμοι. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και μια γυναίκα την οποία χτύπησε στο πρόσωπο ένα δοκάρι, όταν αυτό ξεκόλλησε από τη στέγη πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «ξεκόλλησαν» δεκάδες στέγες και εκατοντάδες δέντρα, ωστόσο δεν δόθηκαν πληροφορίες για την κατάσταση των αντίστοιχων κτισμάτων, αν πληρούσαν βασικές προδιαγραφές ασφαλείας κ.τ.λ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο οδηγός και δύο έφηβοι μαθητές σκοτώθηκαν όταν άνδρας άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι κατά σχολικού λεωφορείου στο Γκλότζαν του κεντρικού Κοσόβου. Η Πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι, μίλησε για «πλήγμα στην ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», ενώ πηγή προσκείμενη στην αστυνομία δήλωσε (ανώνυμα) ότι δεν υπάρχει ένδειξη για «τρομοκρατική ενέργεια».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το Εφετείο της Τρίπολης έκανε αποδεκτές δύο προσφυγές άλλων υποψηφίων κατά της νομιμότητας της υποψηφιότητας του μεταβατικού πρωθυπουργού, Α. Ντμπεϊμπά, για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη. Αναφέρεται ότι το Εφετείο δέχτηκε ότι ο Ντμπεϊμπά - που είχε δεσμευτεί να μην καταθέσει υποψηφιότητα - δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά του τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος, για τον οποίο υπάρχει επίσης αντιπαράθεση. Ο Ντμπεϊμπά έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έφεση μέσα σε 72 ώρες εάν το δικαστήριο απορρίψει την υποψηφιότητά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ