Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νέος κύκλος επαφών για «κυβερνητική σταθερότητα»

Νέο γύρο παζαριών για την υπεράσπιση του «ευρωατλαντικού προσανατολισμού» της Βόρειας Μακεδονίας άνοιξε η παραίτηση που υπέβαλε (πάλι, αφού την είχε ανακαλέσει πριν από κάποιες βδομάδες) ο Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στη Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνεται ότι αναμένεται η εκλογή νέου επικεφαλής στις 12/12.

Σε σχετική συνεδρίαση της ΚΕ του SDSM ο Ζάεφ δήλωσε πάντως ότι «υπάρχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που πλέον αριθμεί 61 βουλευτές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το οποίο διεξάγονται παζάρια εδώ και πολλές μέρες.

«Συμπεράναμε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και ενεργειακή κρίση. Το κόμμα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον νυν πρωθυπουργό και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για να διαπιστώσει ποιες είναι οι θέσεις και απόψεις τους για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της "Εναλλακτικής" στην κυβέρνηση θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος», συνόψισε.

Ο εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής», Ορχαν Μουρτεζάνι, μίλησε για «βαθιά πολιτική και ενεργειακή κρίση», στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Επίσης, την κυβέρνηση δεν αποκλείεται να στηρίξει ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, που διαγράφηκε από το (επίσης αλβανικό κόμμα) BESA, μετά την άρνησή του να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να στηρίξει πρόταση μομφής που υπέβαλε το αντιπολιτευόμενο VMRO. Σημειωτέον, ο Ρετζέπι είχε τότε μιλήσει για «ισχυρά σήματα από τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, τα οποία έλαβα από υψηλόβαθμους διπλωμάτες», που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην παραστεί καν στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής, τονίζοντας μάλιστα ότι «η χώρα σε αυτήν τη σημαντική περίοδο δεν χρειάζεται μια πολιτική κρίση, αναταραχή και βύθιση σε αχαρτογράφητα νερά».

Οσον αφορά τη διαδοχή του στο SDSM, ο Ζάεφ φέρεται έτοιμος να στηρίξει την υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβατσέβσκι, με σπουδές στο Χάρβαρντ και θητεία σε στελεχικές θέσεις κολοσσών όπως η «Deutch Telecom», που εμφανίζεται ως υπέρμαχος του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ