Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων στη Βιέννη

Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Αράκ
Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Αράκ
Ξεκίνησαν χτες στη Βιέννη, μετά από 5 μήνες διακοπής, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τις δυνάμεις που παραμένουν στη συμφωνία του 2015 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα), ενώ οι ΗΠΑ, που αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 στη διάρκεια της προεδρίας του Ντ. Τραμπ, συμμετέχουν εμμέσως στις συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν βρίσκεται στη Βιέννη με την απόλυτη αποφασιστικότητα να καταλήξει σε συμφωνία και αναμένει καρποφόρες συνομιλίες» και πρόσθεσε: «Αν οι ΗΠΑ έρθουν στη Βιέννη αποφασισμένες να βγούμε από το αδιέξοδο και να ξεπεράσουμε τα ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούσαμε στους προηγούμενους γύρους (διαπραγματεύσεων), ο δρόμος του διαλόγου θα είναι σίγουρα πιο εύκολος».

Επικεφαλής της ιρανικής αποστολής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαγερί Κάνι, ο οποίος προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις σημείωσε με έμφαση «το θέμα της άρσης των κυρώσεων αποτελεί το επίκεντρο και τη βασική προτεραιότητα αυτού του γύρου των συνομιλιών».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμίρ Αμπντολαχιάν, τόνισε σε γραπτό μήνυμά του ότι «παρά τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Δύσης και τη δυσπιστία προς τη μη εποικοδομητική προσέγγιση και τις πολιτικές του Λευκού Οίκου, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα προσπαθήσει με αληθινή αποφασιστικότητα και καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης να επιτύχει μια καλή, βιώσιμη και αποτελεσματική επαληθεύσιμη συμφωνία για την άρση των κυρώσεων». Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της χώρας του «να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα που είναι για ειρηνικούς σκοπούς».

Ο Κάνι πριν από την έναρξη της συνάντησης είχε ξεχωριστές επαφές με τη ρωσική και την κινεζική αντιπροσωπεία και χαρακτήρισε τη συζήτηση «καρποφόρα», ενώ συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ενρίκε Μόρα. Ο τελευταίος μετά το πέρας της χτεσινής συνάντησης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «τις επόμενες βδομάδες μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα» και ότι «όλοι οι συμμετέχοντας έδειξαν διάθεση να ακούσουν τις θέσεις και τις ευαισθησίες της νέας ιρανικής ηγεσίας».

Από την πλευρά της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ δήλωσε επίσης αισιόδοξος για ενδεχόμενη συμφωνία.

Πριν πάει στην Αυστρία, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρομπ Μάλεϊ, είχε εκφράσει την άποψη ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Ιράν «δεν είναι καλός οιωνός» και πρόσθεσε: «Αν σέρνουν τα πόδια τους τότε, ασφαλώς, δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».

Ενδεικτικές επίσης για τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που συγκρούονται στην υπόθεση του Ιράν είναι και οι κοινές δηλώσεις των ΥΠΕΞ της Βρετανίας και του Ισραήλ, Λιζ Τρας και Γιαΐρ Λαπίντ, αντίστοιχα, με άρθρο τους την Κυριακή στην εφημερίδα «The Telegraph», ότι «θα εργαστούν μέρα - νύχτα για να εμποδίσουν το Ιράν να γίνει δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο». Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία και η κυβέρνησή του αντιτίθεται σθεναρά στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, βασικού ανταγωνιστή της χώρας του στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ