Το ΚΑΣ είχε χρειαστεί δύο συνεδριάσεις και μια αυτοψία για να καταλήξει (τον Ιούλη) στο αυτονόητο: Οτι μια μονάδα ισχύος 447 MWe, σε έκταση 110 στρεμμάτων, θέλει να χτίσει 13.000 τ.μ., με κτιριακές εγκαταστάσεις ύψους 38 μ. και ύψος καμινάδων 50 μ,. σε κοιλάδα που περιβάλλεται, από όλες τις πλευρές, από κηρυγμένους ή υπό κήρυξη σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και που αποτελεί το πεδίο της σημαντικής ιστορικής Μάχης της Χαιρώνειας του 338 π.Χ. Αίτημα που η ικανοποίησή του θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για την περιβαλλοντική και πολιτισμική καταστροφή της.
Ο «Ρ» από τότε επισήμανε ότι τίποτα δεν έληγε με το «όχι» του ΚΑΣ, αφού εκκρεμούσε η μετατροπή της γνωμοδότησης σε υπουργική απόφαση. Μήνες μετά, ο υπουργός όχι μόνο δεν υπέγραψε, αλλά παρέπεμψε, εκ νέου, το θέμα στο ΚΑΣ, το οποίο τελικά υπέκυψε (!), με ένα μόνο μέλος του να καταψηφίζει τη χωροθέτηση (στη συνεδρίαση του Ιούλη 9 μέλη είχαν ψηφίσει κατά και 5 υπέρ)!
Οι αντιδράσεις από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τους τοπικούς φορείς δεν κατάφεραν να διασώσουν την ιστορικότητα και τα αρχαιολογικά τεκμήρια της περιοχής, ενώ το ΚΑΣ «καλύπτεται» πίσω από την τροποποιημένη μελέτη του εργοστασίου, η οποία απλώς μειώνει το ύψος των κτιρίων. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός της επερχόμενης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.
Το 2009 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ίδρυση της ορχήστρας και δεκαπέντε χρόνια απουσίας του ιδρυτή της, Μάνου Χατζιδάκι, κι έτσι οι εκδηλώσεις της χρονιάς - «Η νύχτα που τα πάντα ακούει» - έχουν επετειακό χαρακτήρα. Οι δύο πρώτες θα γίνουν το Γενάρη. Στις 18/1 (8.30 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα παρουσιάσει τα έργα: W. A. Mozart: «Σερενάτα Νο 6» (Serenata notturna) για ορχήστρα εγχόρδων, Γ. Κυριακάκη: «Κλωθώ - Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων με κρουστά», με σολίστ τον Uwe Matschke, Γ. Ζερβού: «Ερως και ψυχή, Μέρος ΙΙ: Περιπλάνηση της ψυχής - Συνάντηση της ψυχής με τον έρωτα» και G. Faure: «Πελλέας και Μελισσάνθη» σουίτα έργο 80. Στις 24/1 (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα δώσει συναυλία με τίτλο «Ο Μάνος Χατζιδάκις στο θέατρο». Τραγούδι: Ειρήνη Κυριακίδου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο «Εμμέλεια», σε διεύθυνση Βαλέρι Ορέσκιν. Για όσους ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες της ορχήστρας υπάρχει ο διαδικτυακός τόπος www.orchestraofcolours.gr.
Στόχος της έκθεσης είναι τόσο η ανάδειξη των ισχυρών πολιτισμικών δεσμών ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και στην Κολχίδα, όσο και η γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον εκθαμβωτικό κόσμο της Ανατολής. Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν στο Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας, στην Τιφλίδα. Τα κοσμήματα, όλα από χρυσό και ασήμι, καθώς και τα ασημένια και χάλκινα σκεύη έχουν βρεθεί σε πλούσιες ταφές και ιερά κτίρια.
Ταφικά ευρήματα από τη Γεωργία |
Στη χτεσινή ετήσια πανηγυρική συνεδρία της, η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε τα φετινά βραβεία της για τις επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες. Στα βραβεία της τάξης Γραμμάτων και Τεχνών συμπεριλαμβάνονται:
Αργυρό μετάλλιο, στον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Z. Σοφιανό, για όλη την προσφορά του. Βραβείο στον ποιητή Γεώργιο Βέη για την ποιητική συλλογή «Λεπτομέρειες κόσμων». Βραβείο εις μνήμην Γιάννη Παπαϊωάννου, στο συνθέτη στον Φίλιππο Τσαλαχούρη. Βραβείο στην πιανίστα Κριστίν - Aνη Τοκατλιάν. Βραβείο στον Παναγιώτη Φ. Χριστόπουλο για την ιστορική μελέτη «Νικολάου Σπηλιάδου ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, ήτοι Ιστορία της Επαναστάσεως των Ελλήνων». Βραβείο στον Νικόλαο Μπακουνάκη για το βιβλίο «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου». Eπίσης, απένειμε στους συγγραφείς έπαθλο στην Μαρίνα Δετοράκη, Βραβείο «Γεωργίου Π. Οικονόμου», στον Παντελή Νίγδελη, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, στον Ανδρέα Μαρκαντωνάτο.
Επίσης, Βραβείο ποίησης στον Τίτο Πατρίκιο, για όλο το έργο του. Βραβείο πεζογραφίας, στον Μένη Κουμανταρέα, για όλο το έργο του. Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στην Μαρία Πυλιώτου, για το βιβλίο «Μ' αγαπάς; Σ' αγαπώ!!!». Βραβείο δοκιμίου, στον Διονύσιο Μαγκλιβέρα, για το βιβλίο «Η ζωή ως διαδρομή». Βραβείο μυθιστορήματος, στην Δήμητρα Κολλιάκου για το βιβλίο «Θερμοκρασία δωματίου».
Συναυλία με την Ελένη Ροδά πραγματοποιείται στις 5/1 (8 μ.μ.), στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός» (Σταδίου 24). Ενα μουσικό ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις και τραγούδια καταξιωμένων δημιουργών, όπως των Ζαμπέτα, Λοΐζου, Θεοδωράκη, κ.ά.
Τη μουσική παράσταση «Στων άστρων την άλω», παρουσιάζει η Σοφία Καμαγιάννη και οι συνεργάτες της, κάθε Κυριακή (8 μ.μ.), μέχρι τα τέλη του Γενάρη, στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2, 210-8235467), με αφορμή το νέο της, ομότιτλο cd, σε ποίηση Γ. Σαραντάρη, Ν. Εγγονόπουλου, Π. Μπάικα, Μ. Πολυδούρη, Δ. Καρατζά, Κ. Παλαμά, Κ. Καρυωτάκη, Κ. Δημουλά. Τραγουδούν: Αννη Ονουφρίου, Ηλίας Βαμβακούσης. Παίζουν οι μουσικοί: Ιρινα Σαλένκοβα, Χρυσούλα Γεωργάκη, Βαγγέλης Ζωγράφος, Σοφία Καμαγιάννη. Απαγγελία: Ράνια Κελαϊδίτη σε κείμενα του ποιητή Αργύρη Χιόνη. Ακούγονται οι φωνές της Κικής Δημουλά και του Αιμ. Χειλάκη.