ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ
Το ΚΑΣ συναίνεσε στην καταστροφή

Ακόμη μία απόδειξη του πώς εννοείται η «ανεξαρτησία» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού αποτελεί η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, την περασμένη βδομάδα, υπέρ της χωροθέτησης του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ENELCO AE (συνεργασία της ιταλικής εταιρείας ENEL και του ομίλου Κοπελούζου) στην περιοχή Αγιος Βλάσιος του Δήμου Χαιρώνειας, παρότι το ίδιο όργανο είχε γνωμοδοτήσει κατά της χωροθέτησης το περασμένο καλοκαίρι, γνωμοδότηση, όμως, που δεν υιοθετήθηκε και δεν υπογράφτηκε από τον υπουργό Πολιτισμού!

Το ΚΑΣ είχε χρειαστεί δύο συνεδριάσεις και μια αυτοψία για να καταλήξει (τον Ιούλη) στο αυτονόητο: Οτι μια μονάδα ισχύος 447 MWe, σε έκταση 110 στρεμμάτων, θέλει να χτίσει 13.000 τ.μ., με κτιριακές εγκαταστάσεις ύψους 38 μ. και ύψος καμινάδων 50 μ,. σε κοιλάδα που περιβάλλεται, από όλες τις πλευρές, από κηρυγμένους ή υπό κήρυξη σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και που αποτελεί το πεδίο της σημαντικής ιστορικής Μάχης της Χαιρώνειας του 338 π.Χ. Αίτημα που η ικανοποίησή του θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για την περιβαλλοντική και πολιτισμική καταστροφή της.

Ο «Ρ» από τότε επισήμανε ότι τίποτα δεν έληγε με το «όχι» του ΚΑΣ, αφού εκκρεμούσε η μετατροπή της γνωμοδότησης σε υπουργική απόφαση. Μήνες μετά, ο υπουργός όχι μόνο δεν υπέγραψε, αλλά παρέπεμψε, εκ νέου, το θέμα στο ΚΑΣ, το οποίο τελικά υπέκυψε (!), με ένα μόνο μέλος του να καταψηφίζει τη χωροθέτηση (στη συνεδρίαση του Ιούλη 9 μέλη είχαν ψηφίσει κατά και 5 υπέρ)!

Οι αντιδράσεις από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τους τοπικούς φορείς δεν κατάφεραν να διασώσουν την ιστορικότητα και τα αρχαιολογικά τεκμήρια της περιοχής, ενώ το ΚΑΣ «καλύπτεται» πίσω από την τροποποιημένη μελέτη του εργοστασίου, η οποία απλώς μειώνει το ύψος των κτιρίων. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός της επερχόμενης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.

Μουσικές σελίδες και συναυλίες

Ενα ξεχωριστό, εύχρηστο μουσικό ημερολόγιο του 2009, που απευθύνεται σε όσους ασχολούνται συστηματικά με τη μουσική, αλλά και σ' εκείνους που απλά την αγαπούν, εκδόθηκε από την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά στοιχεία κορυφαίων συνθετών, ένα μικρό λεξικό με όρους - «κλειδιά» για τη μουσική, τηλέφωνα και διευθύνσεις μουσικών οργανισμών, ιδρυμάτων, αιθουσών, κλπ. Επίσης, περιλαμβάνεται το συναυλιακό πρόγραμμα της ορχήστρας για τη νέα χρονιά, αλλά και συνοπτικός απολογισμός. Η διανομή του γίνεται από τη «Λέσχη του δίσκου» (τηλ. 210.3638.877).

Το 2009 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ίδρυση της ορχήστρας και δεκαπέντε χρόνια απουσίας του ιδρυτή της, Μάνου Χατζιδάκι, κι έτσι οι εκδηλώσεις της χρονιάς - «Η νύχτα που τα πάντα ακούει» - έχουν επετειακό χαρακτήρα. Οι δύο πρώτες θα γίνουν το Γενάρη. Στις 18/1 (8.30 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα παρουσιάσει τα έργα: W. A. Mozart: «Σερενάτα Νο 6» (Serenata notturna) για ορχήστρα εγχόρδων, Γ. Κυριακάκη: «Κλωθώ - Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων με κρουστά», με σολίστ τον Uwe Matschke, Γ. Ζερβού: «Ερως και ψυχή, Μέρος ΙΙ: Περιπλάνηση της ψυχής - Συνάντηση της ψυχής με τον έρωτα» και G. Faure: «Πελλέας και Μελισσάνθη» σουίτα έργο 80. Στις 24/1 (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα δώσει συναυλία με τίτλο «Ο Μάνος Χατζιδάκις στο θέατρο». Τραγούδι: Ειρήνη Κυριακίδου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο «Εμμέλεια», σε διεύθυνση Βαλέρι Ορέσκιν. Για όσους ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες της ορχήστρας υπάρχει ο διαδικτυακός τόπος www.orchestraofcolours.gr.

Μελωδικές «Αντιθέσεις»

«Αντιθέσεις» τιτλοφορείται το πρόγραμμα που θα παρουσιάζει ο Κώστας Χατζής μαζί με τον γιο του Αλέξανδρο Χατζή και την Julie Masino στη μουσική σκηνή «Σφεντόνα» (λεωφόρος Αλεξάνδρας 22, 2108253991-2), από τις 2 του Γενάρη. Ενα πρόγραμμα ιδιαίτερο κι απρόβλεπτο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι μεγάλες επιτυχίες του Κ. Χατζή, κομμάτια των Nat King Cole και Gershwin, έως των Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, και από το «Donna - Donna» της Joan Baez, ως μπαλάντες διαμαρτυρίας διαφορετικών εθνικοτήτων, μα κοινής αισθητικής. Επίσης, κομμάτια από το «Ερωτοβρόχι», την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Αλ. Χατζή, αλλά και τραγούδια πολυπολιτισμικού χρώματος με την πληθωρική J. Masino. Ενορχήστρωση - επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Παγιάτης. Πρόγραμμα: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας

Μετά την παρουσίασή της σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, η έκθεση «Από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος: Θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας» φτάνει και στην Ελλάδα. Από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 6 Απριλίου θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), προβάλλοντας με τρόπο εντυπωσιακό τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στα ανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου από τον 5ο έως τον 2ο αι. π.Χ. Τα 140 έργα της παρουσίασης - ανάμεσα στα οποία και 100 κοσμήματα - προέρχονται από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βάνι, θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Κολχίδας (σημερινή δυτική Γεωργία).

Στόχος της έκθεσης είναι τόσο η ανάδειξη των ισχυρών πολιτισμικών δεσμών ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και στην Κολχίδα, όσο και η γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον εκθαμβωτικό κόσμο της Ανατολής. Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν στο Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας, στην Τιφλίδα. Τα κοσμήματα, όλα από χρυσό και ασήμι, καθώς και τα ασημένια και χάλκινα σκεύη έχουν βρεθεί σε πλούσιες ταφές και ιερά κτίρια.

Ταφικά ευρήματα από τη Γεωργία
Ταφικά ευρήματα από τη Γεωργία

Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Στη χτεσινή ετήσια πανηγυρική συνεδρία της, η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε τα φετινά βραβεία της για τις επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες. Στα βραβεία της τάξης Γραμμάτων και Τεχνών συμπεριλαμβάνονται:

Αργυρό μετάλλιο, στον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Z. Σοφιανό, για όλη την προσφορά του. Βραβείο στον ποιητή Γεώργιο Βέη για την ποιητική συλλογή «Λεπτομέρειες κόσμων». Βραβείο εις μνήμην Γιάννη Παπαϊωάννου, στο συνθέτη στον Φίλιππο Τσαλαχούρη. Βραβείο στην πιανίστα Κριστίν - Aνη Τοκατλιάν. Βραβείο στον Παναγιώτη Φ. Χριστόπουλο για την ιστορική μελέτη «Νικολάου Σπηλιάδου ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, ήτοι Ιστορία της Επαναστάσεως των Ελλήνων». Βραβείο στον Νικόλαο Μπακουνάκη για το βιβλίο «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου». Eπίσης, απένειμε στους συγγραφείς έπαθλο στην Μαρίνα Δετοράκη, Βραβείο «Γεωργίου Π. Οικονόμου», στον Παντελή Νίγδελη, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, στον Ανδρέα Μαρκαντωνάτο.

Επίσης, Βραβείο ποίησης στον Τίτο Πατρίκιο, για όλο το έργο του. Βραβείο πεζογραφίας, στον Μένη Κουμανταρέα, για όλο το έργο του. Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στην Μαρία Πυλιώτου, για το βιβλίο «Μ' αγαπάς; Σ' αγαπώ!!!». Βραβείο δοκιμίου, στον Διονύσιο Μαγκλιβέρα, για το βιβλίο «Η ζωή ως διαδρομή». Βραβείο μυθιστορήματος, στην Δήμητρα Κολλιάκου για το βιβλίο «Θερμοκρασία δωματίου».

Συναυλία με την Ελένη Ροδά πραγματοποιείται στις 5/1 (8 μ.μ.), στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός» (Σταδίου 24). Ενα μουσικό ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις και τραγούδια καταξιωμένων δημιουργών, όπως των Ζαμπέτα, Λοΐζου, Θεοδωράκη, κ.ά.

Τη μουσική παράσταση «Στων άστρων την άλω», παρουσιάζει η Σοφία Καμαγιάννη και οι συνεργάτες της, κάθε Κυριακή (8 μ.μ.), μέχρι τα τέλη του Γενάρη, στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2, 210-8235467), με αφορμή το νέο της, ομότιτλο cd, σε ποίηση Γ. Σαραντάρη, Ν. Εγγονόπουλου, Π. Μπάικα, Μ. Πολυδούρη, Δ. Καρατζά, Κ. Παλαμά, Κ. Καρυωτάκη, Κ. Δημουλά. Τραγουδούν: Αννη Ονουφρίου, Ηλίας Βαμβακούσης. Παίζουν οι μουσικοί: Ιρινα Σαλένκοβα, Χρυσούλα Γεωργάκη, Βαγγέλης Ζωγράφος, Σοφία Καμαγιάννη. Απαγγελία: Ράνια Κελαϊδίτη σε κείμενα του ποιητή Αργύρη Χιόνη. Ακούγονται οι φωνές της Κικής Δημουλά και του Αιμ. Χειλάκη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ