Ο Μικρούτσικος αγαπούσε το θέατρο και «έντυσε» με τη μουσική του πολλές ιστορικές θεατρικές παραστάσεις. Από παραστάσεις αρχαίου δράματος μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά. Οπως έλεγε ο ίδιος: «Είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης. Αν ακούσεις τις μουσικές μου για το θέατρο, θα δεις να κινούμαι από τη μια άκρη του φάσματος μέχρι την άλλη. Γιατί αυτό; Γιατί στο θέατρο αποδεκτό και σωστό είναι ό,τι είναι λειτουργικό. Και η μαγεία της θεατρικής μουσικής εξαρτάται από τη λειτουργικότητά της».
Στις 15 και 16 Ιούλη, στο Ηρώδειο, θα ακούσουμε τραγούδια που γράφτηκαν για ιστορικές θεατρικές παραστάσεις, όπως: «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, «Φουέντε Οβεχούνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας» σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς, «Βίκτωρ Βικτώρια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, «Αρχοντοχωριάτης» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη κ.ά. Επίσης, μουσικές που «έντυσαν» στίχους του Κ. Π. Καβάφη, του Μάνου Ελευθερίου, του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, της Αγαθής Δημητρούκα, του Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών άλλων.
Από τις πρόβες της συναυλίας |
Προπώληση εισιτηρίων στα κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου), στο Ηρώδειο, στο τηλέφωνο 210.3272.000 και στο greekfestival.gr.
Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΠΟΘΑ, «έγινε καθαρό ότι υπάρχει σταθερή επικοινωνία του προέδρου της ΠΟΘΑ με τους εργοδότες και από πριν είχαν διαμορφώσει πλαίσιο συζήτησης και κοινού πλαισίου δράσης, χωρίς να έχει καμία εικόνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας».
Σε αυτή τη συζήτηση, οι εργοδότες έβαλαν καθαρά το δικό τους σχέδιο και αιτήματα. «Δήλωσαν ότι το υπουργείο δέχτηκε τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση με δάνεια 10ετούς αποπληρωμής με κρατική εγγύηση. Δηλαδή να χρηματοδοτηθούν και, αν δεν εξοφλήσουν, να τα πληρώσουμε εμείς. Εκαναν καθαρό ότι δε θα ανοίξουν τους χώρους αν δεν χρηματοδοτηθούν γενναία από την κυβέρνηση. Καταλαβαίνουμε ότι η σκέψη τους είναι οι πιο μεγάλοι, που αντέχουν οικονομικά να μην έχουν δραστηριότητα μέχρι το χειμώνα, να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των πιο μικρών, που δεν μπορούν να ανοίξουν τους χώρους τους ενώ συγχρόνως τους πνίγουν τα χρέη τους. Εβαλαν την ανάγκη να επεκταθεί το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σαν τρόπος εργασίας. Μας έκαναν υποδείξεις πώς να εκπροσωπούμε καλύτερα τους εργαζόμενους, προτείνοντας διαφορετικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους πλήρους απασχόλησης. Μας είπαν ότι ΣΣΕ στην Ευρώπη υπάρχει μόνο στη Γαλλία, γιατί εκεί υπάρχει ισχυρή εργοδοτική ένωση, που επιβάλλει τους όρους που θέλει σε κυβέρνηση και σε εργαζόμενους».
Στον αντίποδα, η ΔΑΣ ΠΟΘΑ σημειώνει ότι «οι διεκδικήσεις μας δεν ταιριάζουν με αυτές της εργοδοσίας, δεν έχουν κοινό σημείο συνάντησης, ούτε η μία ευνοεί την άλλη. Ξέρουμε καλά ότι και την προηγούμενη κρίση του 2009 την πληρώσαμε ακριβά, για να μην την πληρώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες.
Ξέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, δουλεύουμε όλοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ωρομίσθια, με εργόσημο κ.λπ. Δουλεύουμε χωρίς πληρωμένες πρόβες και χωρίς καμία εγγύηση από τον εργοδότη για πόσο χρόνο θα ανέβει η παράσταση, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν οι ΣΣΕ. Καταργήθηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα. Καταργήθηκαν Βαρέα - Ανθυγιεινά για ειδικότητες καλλιτεχνών και πήγαν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 για όλους. Ανοιξε ο δρόμος ώστε πίσω από το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών να κρύβεται μισθωτή εργασία, με μεγαλύτερα οφέλη για την εργοδοσία, κ.ο.κ.».
Η ΔΑΣ ΠΟΘΑ αναφέρει ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα, πολλά σωματεία με τα μέλη τους, αλλά και νέους που πρώτη φορά κινητοποιήθηκαν, βρέθηκαν απέναντι από τους μεγαλοεργοδότες, που προσπάθησαν να "φάνε" δεδουλευμένα και να διαβάλουν τα σωματεία που διεκδικούσαν. Τους θεατρικούς επιχειρηματίες, που έκοβαν νωρίτερα τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, βλέποντας τον κίνδυνο της καραντίνας. Την προσπάθεια των μεγάλων επιχειρηματιών και παραγωγών να μας κλέψουν τα συγγενικά και πνευματικά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα, τους απασχολεί και η κατάσταση που δημιουργείται με τους μικρούς επαγγελματίες, τις ομάδες και τις ΑΜΚΕ».
Καταλήγοντας, η ΔΑΣ ΠΟΘΑ καλεί «κάθε συνάδελφο ή συνδικαλιστή που προβληματίζεται, άσχετα αν συμφωνεί σε όλα μαζί μας ή όχι, να μη δεχτεί το δηλητήριο της συνεργασίας με τη μεγάλη εργοδοσία, που φέρνει σαν "δούρειο ίππο" η πλειοψηφία της ΠΟΘΑ. Η γραμμή αυτή, της συνεργασίας και του "κοινωνικού διαλόγου", δοκιμάστηκε από την Ομοσπονδία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη ΣΣΕ στα θέατρα. Τότε μας έλεγαν ότι αν οι εργοδότες πάρουν έμμεση χρηματοδότηση με εργατικά εισιτήρια, θα δεχτούν και Σύμβαση. Αποδείχθηκε ότι ξέρουν καλά να προσαρμόζουν τις ανάγκες των εργαζομένων στα δικά τους συμφέροντα, και σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν όλες τις κυβερνήσεις μαζί τους.
Οργανώνουμε τις διεκδικήσεις μας απέναντι σε κυβερνήσεις και μεγάλη εργοδοσία. Απαντάμε με διαδηλώσεις ενάντια στο ν/σ της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Κλιμακώνουμε με κινητοποίηση στα γραφεία της ΕΕ και στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αιτήματά μας, για τα οποία εδώ και μήνες μας κοροϊδεύουν τα αρμόδια υπουργεία.
Ξέρουμε πώς να διεκδικούμε, με ποιο τρόπο πιέζονται η κυβέρνηση και η εργοδοσία όταν τα αιτήματά μας, οι αγώνες μας αποκτούν μαζικότητα και κλιμάκωση, πολυμορφία, αντοχή».
Από την ξενάγηση |
Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτικά έργα, με θεματολογία ελληνικά τοπία, χαρακτικά έργα με θέμα «Απόψεις της αυλής και της θέας από τη φυλακή», χαρακτικά έργα που απεικονίζουν κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ και Λεύκωμα με χαρακτικά εμπνευσμένο από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου. Την έκθεση πλαισιώνει λεύκωμα με φωτογραφίες των εκθεμάτων.
Στην «επανεκκίνηση» της Δημοτικής Πινακοθήκης, το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την πόλη, το γεγονός ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός παρουσιάζει τη συγκεκριμένη έκθεση. Παράλληλα, ο δήμαρχος Πατρέων επισήμανε πως ο Πολιτιστικός Οργανισμός στις δυσκολίες, που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, ήταν στην «πρώτη γραμμή» και δίπλα στους πολίτες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Στην ξενάγηση, την οποία πραγματοποίησε ο εκ των επιμελητών της έκθεσης Γρηγόρης Αναγνώστου, παραβρέθηκε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.