ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιτροπή ειδικών στις εκλογές αποστέλλει ο Ανάν

Ενας από τους τρόπους που διάλεξαν να διαδηλώσουν οι σιίτες, χτες στη Βαγδάτη

Associated Press

Ενας από τους τρόπους που διάλεξαν να διαδηλώσουν οι σιίτες, χτες στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Την προοπτική της αποστολής ομάδας εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα αποφανθούν για το αν είναι εφικτό να διεξαχθούν γενικές εκλογές πριν την προγραμματισμένη για τα τέλη Ιούνη μεταβίβαση της εξουσίας από την κατοχική διοίκηση στους Ιρακινούς, εξετάζει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Σχετικό αίτημα κατέθεσαν η κατοχική διοίκηση και το διορισμένο, από αυτήν, Κυβερνητικό Συμβούλιο κατά την, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντησή τους με τον Κόφι Ανάν, ο οποίος, στη συνέχεια, έλαβε και την απαραίτητη εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού σε ανοιχτή συνεδρίαση.

Την ευθύνη για τη σύσταση της ομάδας αυτής έχει ο ίδιος ο Ανάν, όπως και την τελική απόφαση για το αν και το πότε η επιτροπή θα μεταβεί στο Ιράκ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, στις πρώτες δηλώσεις του, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι επικρατούσες συνθήκες στο Ιράκ, και ιδιαίτερα η έλλειψη συγκεκριμένου νομικού πλαισίου και ανανεωμένων εκλογικών καταλόγων, επιτρέπουν τη διεξαγωγή εκλογών αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι σε συμπεράσματα θα καταλήξει εφόσον ενημερωθεί.

Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ όσο και ο νυν προεδρεύων του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αντνάν Πατσάτσι, ουσιαστικά, ζήτησαν από τον Ανάν να αναλάβει ο ΟΗΕ το καθήκον να «πείσει» τη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ ότι δεν είναι εφικτές, στην παρούσα φάση, οι εκλογές, αίτημα που οι Σιίτες διεκδικούν, τις τελευταίες ημέρες, με καθημερινές διαδηλώσεις. Εκτός, όμως, από την αποστολή της συγκεκριμένης επιτροπής, η κατοχική διοίκηση δε φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να απέσπασε από τον ΟΗΕ καμία άλλη δέσμευση περί ανάληψης ενεργότερου ρόλου.

Αντίθετα, ενδεικτικές της άποψης που επικρατεί στον Οργανισμό επ' αυτού, θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι χτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ρούουντ Λούμπερς, ο οποίος τόνισε κατηγορηματικά ότι η υπηρεσία του θα επιστρέψει στο Ιράκ «μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας. Θέλουμε πολύ να βοηθήσουμε, αλλά αυτό θα γίνει σε μια ιρακινή χώρα, με ιρακινή κυβέρνηση και Ιρακινούς υπουργούς».

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, χιλιάδες σιίτες, οπαδοί του ακραίου κληρικού Μουκτάντα αλ Σαντρ, διαδήλωναν, χτες, με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά και τη μη δημιουργία ομοσπονδιακού κράτους. Οι διαδηλωτές, επίσης, ζήτησαν να χαρακτηριστεί ο Σαντάμ Χουσεΐν «εγκληματίας πολέμου» και να παραδοθεί άμεσα στους Ιρακινούς. Τα δύο τελευταία αιτήματα δεν έχουν διατυπωθεί από τον Μεγάλο Αγιατολάχ και τους οπαδούς του, στις καθημερινές τους διαδηλώσεις.

Επίσης, στη Μοσούλη, 1 Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων ενώ την τελευταία στιγμή διασώθηκε από απόπειρα δολοφονίας ο υπεύθυνος ασφαλείας του τοπικού συμβουλίου.

Εμπορική έκθεση «ανοικοδόμησης»

Αρχισε, χτες, στο Κουβέιτ, 5ήμερη εμπορική έκθεση υπό τον τίτλο «ανοικοδόμηση του Ιράκ», στην οποία συμμετέχουν 1.300 εταιρίες από 50 χώρες, ακόμη και από αυτές που η Ουάσιγκτον απέκλεισε από τη διανομή προσοδοφόρων συμβολαίων. Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ο Ιρακινός υπουργός Οικισμού και Κατασκευών, Μπακρ Τζαμπ αλ Ζουμπάιντι, τους υπενθύμισε ότι το Ιράκ, σήμερα, προσφέρει «δελεαστικές ευκαιρίες επενδύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων». Την πολυπληθέστερη παρουσία έχουν οι ιρανικές εταιρίες.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Σε προεκλογική τροχιά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΕ ΜΟΪΝΣ.-

Την τελευταία του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Εθνους, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, αναμενόταν να εκφωνήσει ο Αμερικανικός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, μια ομιλία εστιασμένη φυσικά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και στα εγχώρια ζητήματα, όπως η οικονομία. Ενεκα εκλογών...

Με το ετήσιο διάγγελμά του, η προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου εστιάζεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος της αμερικανικής κοινής γνώμης, που έχει στραφεί στην κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και ειδικά υπό το πρίσμα της νέας δημοσκόπησης του Ινστιτούτου TNS για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post, όπου και πάλι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι, αν και αυτή τη φορά ο Μπους προηγείται έστω και ελαφρά του υποψηφίου των Δημοκρατικών (48%-46%).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μπους, κατά την ομιλία του που θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε ολόκληρη τη χώρα, αναμένεται να υποσχεθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη, ενώ κατά το BBC δεν αναμένονταν νέες εξαγγελίες για περικοπές φόρων. Το κυριότερο, όμως, αναμένεται να υπερασπιστεί τον πόλεμο γενικώς, τονίζοντας περί της συνέχισης της «απηνούς εκστρατείας κατά των τρομοκρατών που απειλούν τη χώρα μας», αλλά υπερασπιζόμενος κιόλας την πολιτική του στο Ιράκ, λέγοντας ότι με την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν δημιουργείται η ευκαιρία για την εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος στη Μέση Ανατολή.

«Αγριες κόντρες»

Την ίδια στιγμή, η ανατροπή των προγνωστικών, αναφορικά με το «φαβορί» για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χάουαρντ Ντιν - ανατροπή που είχε διαφανεί την παραμονή της προκριματικής ψηφοφορίας στην Αϊόβα - επιβεβαιώθηκε. Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, είναι ο νικητής της αναμέτρησης, καθώς συγκεντρώνει το 37,6%, έναντι 31,8% του γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας Τζον Εντουαρντς. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δύο έχουν στηρίξει τις επιλογές του προέδρου για τον πόλεμο, εν αντιθέσει με τον πρώην κυβερνήτη του Βέρμοντ, Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος όμως κατέκτησε την τρίτη θέση (18%). Ωστόσο, ο Ντιν «παραμένει» φαβορί για την εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών σε πανεθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, η κούρσα τελείωσε για τον 62χρονο βουλευτή του Μιζούρι και ηγέτη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Ντικ Γκέπχαρντ, ο οποίος απέσπασε μόλις το 10,6% και ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αδοξο ήταν το «τέλος» και για τον αιδεσιμότατο Αλ Σάρπτον, το μόνο μαύρο διεκδικητή του χρίσματος, που δεν πήρε ψήφους στην Αϊόβα (0%) αλλά και τον βουλευτή Ντένις Κούσινιτς (1%).

Αλλοι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών, ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο γερουσιαστής και υποψήφιος αντιπρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2000, Τζο Λίμπερμαν, δεν πήραν μέρος στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, αλλά θα διεκδικήσουν την ψήφο των Δημοκρατικών ψηφοφόρων στις επικείμενες προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ, στις 27 Γενάρη.

ΕΕΔΔΑ
Καταγγέλλεται η ανάμειξη των ΗΠΑ στην Κολομβία

Οπως ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), συνελήφθη στις 2 Γενάρη στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, ο Σιμόν Τρινιδάδ ή Ρικάρντο Παλμέρα, στέλεχος της οργάνωσης. Ο Τρινιδάδ βρισκόταν στο Κίτο, προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση των κατάλληλων συνθηκών για τη συνάντηση, ανάμεσα στον ΟΗΕ και τις FARC-EP, καθώς και για τη συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Γαλλίας, για να βρεθεί λύση στο θέμα των αιχμαλώτων πολέμου.

Η σύλληψη αυτή ανοίγει πολλά νέα κεφάλαια στην τραγική ιστορία της Κολομβίας. Αν και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές, είναι φανερό ότι πρόκειται για μια συντονισμένη ενέργεια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Κολομβίας, στο έδαφος του Εκουαδόρ, αλλά και με τη συναίνεση και συμπαράσταση της κυβέρνησης του Λούσιρ Γκουτιέρες. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία των τριών πλευρών στα πλαίσια του «Σχεδίου Κολομβία», που το τελευταίο διάστημα έχει και την υποστήριξη της σημερινής κυβέρνησης του Εκουαδόρ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το καταδίκαζε σε όλους τους τόνους μέχρι πριν από τις περσινές εκλογές.

Καταγγέλλουμε την αυξανόμενη στρατιωτική ανάμειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εσωτερική σύγκρουση της Κολομβίας. Καταγγέλλουμε τη φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησης Ουρίμπε και την άρνησή της να ξεκινήσει συζητήσεις με τις FARC-EP για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου και των δύο πλευρών. Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στους πολιτικούς κρατούμενους της Κολομβίας και σε όλα τα θύματα της 40χρονης σύγκρουσης.

Η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σύγκρουση που μαίνεται εδώ και σαράντα χρόνια στην Κολομβία δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα, με την κλιμάκωση του πολέμου και της βίας. Η μόνη δυνατή λύση είναι να αρχίσει και πάλι ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αντάρτικες οργανώσεις. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και ένα πρώτο βήμα η ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανάμεσά τους και του Σιμόν Τρινιδάδ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ