Στο επίκεντρο η προοπτική πανεθνικής απεργίας των σιδηροδρομικών
«Μειώστε τα εισιτήρια, όχι το προσωπικό!»: Πικέτα από παλιότερη κινητοποίηση των σιδηροδρομικών |
Πάνω από 40.000 εργαζόμενοι, μέλη του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT), πραγματοποίησαν από τις 26 Απρίλη μέχρι χτες ψηφοφορία για την έγκριση απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων (άρνηση εκτέλεσης υπερωριών κ.ά.).
Το Συνδικάτο αναφέρει ότι αν υπερψηφιστεί η απεργία, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνη.
Σημειώνεται επίσης ότι και οι εργαζόμενοι στο Μετρό του Λονδίνου έχουν ανακοινώσει απεργία για τις 7 Ιούνη.
Με βάση την αντεργατική - αντισυνδικαλιστική νομοθεσία, για να κηρυχθεί η πανεθνική απεργία θα πρέπει από τους 40.000 εργαζόμενους - μέλη του RMT να συμμετέχει στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% (με ψηφοδέλτια που ταχυδρομούνται στα σπίτια των μελών του Συνδικάτου) και να ψηφίσει υπέρ της απεργίας τουλάχιστον το 40% του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών. Τα όρια αυτά μάλιστα υπολογίζονται ξεχωριστά σε κάθε εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου, στο οποίο δραστηριοποιούνται η «Network Railway» και άλλες 15 εταιρείες λειτουργίας του δικτύου.
Και σαν να μην φτάνει η ήδη υπάρχουσα αντιαπεργιακή νομοθεσία, την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει νέα μέτρα παραπέρα χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία.
Χαρακτηριστικά, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον ανησυχεί ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ξεπεράσουν τους παραπάνω αντεργατικούς περιορισμούς, ο υπουργός Μεταφορών Γραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο επεξεργάζεται νόμους που θα καθιστούν παράνομες τις απεργίες αν δεν διασφαλίζεται το περιβόητο «ελάχιστο επίπεδο εγγυημένης υπηρεσίας» (minimum service level).
Εντείνοντας τους εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους, ο Σαπς δήλωσε ότι οι σιδηρόδρομοι «είναι ήδη σε μηχανική υποστήριξη οικονομικά», ενώ μπαράζ δημοσιευμάτων στα αστικά ΜΜΕ επιχειρεί να καλλιεργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό», περιγράφοντας καταστάσεις «χάους» και σοβαρούς κινδύνους τροφοδοσίας στα σούπερ μάρκετ κ.α. αν προχωρήσει η απεργία των σιδηροδρομικών.
Ο Σαπς αναμένεται τις επόμενες μέρες να συναντηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών για την «αντιμετώπιση» της κατάστασης.
Αυτό για το οποίο «καίγεται» βέβαια η κυβέρνηση δεν είναι η «ταλαιπωρία των πολιτών», αλλά η διασφάλιση των συμφερόντων των εταιρειών των σιδηροδρόμων, συνολικά των μονοπωλίων που η δραστηριότητά τους συνδέεται άμεσα με τις σιδηροδρομικές μεταφορές.
Χαρακτηριστικά, η «Network Rail» εκτιμά ότι η απεργία θα κοστίσει στη βιομηχανία 30 εκατομμύρια στερλίνες τη μέρα.
Η ίδια εταιρεία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να περικόψει τουλάχιστον 2.500 θέσεις εργασίας στον τομέα της συντήρησης του δικτύου - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών στα τρένα - στο πλαίσιο ενός σχεδίου «εξοικονόμησης δαπανών» ύψους 2 δισ. στερλινών.
Οι δε 15 εταιρείες λειτουργίας του δικτύου κρατούν παγωμένους τους μισθούς και εξαπολύουν απειλές για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στη μεγάλη ακρίβεια και τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς, και απαιτούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτοί που πριν λίγο καιρό τους επαινούσαν ως «ήρωες», για τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία, σήμερα τους κρατούν με παγωμένους μισθούς την ώρα που η εργοδοσία βγάζει μεγάλα κέρδη...
Την εν ψυχρώ δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ από τις ισραηλινές αρχές και την κλιμάκωση της κατοχικής βίας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.
Η Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος έχει ως εξής:
«Στις 11 Μάη 2022 η Παλαιστίνια δημοσιογράφος του δικτύου Αλ Τζαζίρα, Σιρίν Αμπού Ακλέχ δολοφονήθηκε αναίτια και εν ψυχρώ από πυρά του ισραηλινού στρατού, καθώς κάλυπτε επεισόδια στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Η απαράδεκτη και καταδικαστέα δολοφονία της Αμπού Ακλέχ συνεχίστηκε με την απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας κατά Παλαιστινίων που μετέφεραν το φέρετρο προς την εκκλησία όπου θα γινόταν η νεκρώσιμη ακολουθία της δημοσιογράφου, ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο όπου φυλασσόταν η σωρός.
Η δολοφονία της Αμπού Ακλέχ έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της κατοχικής βίας του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη.
Η κλιμάκωση αυτή γίνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, αφού όπως δηλώνουν, με το κράτος του Ισραήλ "μοιράζονται τις ίδιες αξίες" και συνεχώς ενισχύουν τις πολιτικές - οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις μαζί του παρέχοντάς του στήριξη να συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και του δικαιώματός του να ζει στο δικό του ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Την ίδια ώρα που η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρ. Μετσόλα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, το κράτος του Ισραήλ αποθρασύνεται με μια απαράδεκτη άρνηση εισόδου του προέδρου της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών που επρόκειτο να επισκεφτεί την Παλαιστίνη, Μ. Πινέδα.
Βαριές είναι οι ευθύνες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, όχι μόνο γιατί υλοποιούν την παραπάνω στρατηγική στενότερης πρόσδεσης με το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί Παλαιστινίους, αλλά και γιατί δεν θέτουν σε εφαρμογή την από το 2015 απόφαση της Ελληνικής Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα γεγονότα, όπου μιλά για "υπέρμετρη χρήση βίας" των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής, αναφερόμενη σε επίθεση ενάντια σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε νεκρώσιμη ακολουθία, ερωτάται ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπορέλ:
Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική σύμπραξη της ΕΕ με το κράτος του Ισραήλ το αποθρασύνει με αποτέλεσμα τις δολοφονίες Παλαιστίνιων και τις ωμότητες σε βάρος τους, την κλιμάκωση προκλητικών ενεργειών;».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) καταγράφεται στην τρίτη θέση με 21%, σε νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Forsa» για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL/n-tv. Πρώτη έρχεται η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) με 28% (+4% από τις εκλογές του 2021) και δεύτεροι οι Πράσινοι με 23% (είχαν 14 %). Ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 7% (11,5%) και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 9% (10,3%). Η «Αριστερά» βρίσκεται ακόμα πιο μακριά από το εκλογικό μέτρο, με 4% (4,9%). Στην απευθείας επιλογή καγκελάριου, πάντως, ο Ολαφ Σολτς εξασφαλίζει την προτίμηση του 41% ενώ ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, μόνο του 19%.
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Η Μαλαισία ανακοίνωσε αναστολή των εξαγωγών πουλερικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη στην εγχώρια αγορά και την εκτόξευση των τιμών, ένα νέο προστατευτικό μέτρο που αφορά διατροφικά προϊόντα στην Ασία. Η χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι η τελευταία μέχρι στιγμής που περιορίζει τις εξαγωγές διατροφικών προϊόντων, μετά την αναστολή των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία και φοινικέλαιου από την Ινδονησία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Αρνητικά επηρεάζεται και η Σιγκαπούρη, που η κυβέρνησή της προειδοποίησε για ενδεχόμενες ελλείψεις.
ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο πρώτος Αφρικανός που ηγήθηκε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανεξελέγη χτες για δεύτερη πενταετή θητεία από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τουλάχιστον 160 χώρες του κόσμου. Ο 57χρονος ήταν ο μόνος υποψήφιος και πήρε 155 ψήφους από τους 160 ψηφίσαντες.
Το Ιράν και το Ομάν συμφώνησαν να σχηματίσουν μια επιτροπή για την από κοινού εκμετάλλευση του πετρελαϊκού κοιτάσματος Hengam, το οποίο εκτείνεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η συμφωνία καταλήχτηκε από τους υπουργούς Πετρελαίου των δύο χωρών τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου Ι. Ραϊσί στο Ομάν, όπου συναντήθηκε με τον σουλτάνο Χ. Μπ. Ταρίκ.
Το 2005 οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης για την από κοινού ανάπτυξη του κοιτάσματος Hengam, αλλά η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε και το Ιράν αποφάσισε να αναπτύξει το κοίτασμα ανεξάρτητα το 2012.
Πλέον οι δύο χώρες βάζουν ξανά στο τραπέζι τη συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ την περασμένη βδομάδα το IRNA ανέφερε ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να αναβιώσει ένα έργο που είχε σταματήσει εδώ και καιρό, την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στο Ομάν.
Μιλώντας για το κοίτασμα Hengam, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Javad Owji ανέφερε ότι «η κοινή εκμετάλλευση, σε αντίθεση με την ανταγωνιστική εκμετάλλευση, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, καθώς αυτή η μέθοδος οδηγεί σε λιγότερες ζημιές στη δεξαμενή και επιτρέπει μεγαλύτερη εξόρυξη».
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην ανταλλαγή πετροχημικών προϊόντων, καθώς και τεχνογνωσίας στον κλάδο του πετρελαίου.
Τον Ιρανό Πρόεδρο συνόδευσαν ακόμα στο Ομάν ο υπουργός Εξωτερικών X. Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ του Ομάν Σ. Μπαντρ Αλ Μπουσαϊντί, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών, που συζήτησε με τον ομόλογό του για την ενίσχυση των αεροπορικών και λιμενικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.