Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις τα περίπου 200 κράτη κατέληξαν σε ένα γενικόλογο κείμενο, παρακάμπτοντας τα «κρίσιμα» σημεία της αντιπαράθεσης
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Η γενικόλογη τελική δήλωση της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25) και τα πολυήμερα παζάρια που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με καθυστέρηση δύο ημερών, ώστε να υπάρξει ένας στοιχειώδης συμβιβασμός, έφεραν στο προσκήνιο τη σκληρή διαπάλη των καπιταλιστικών κρατών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων γύρω από αυτό που ονομάζουν «πολιτικές για το κλίμα».
Επειτα από δύο βδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, η Διάσκεψη που διεξήχθη στη Μαδρίτη - αντί για τη Χιλή λόγω λαϊκών κινητοποιήσεων - δεν κατέληξε σε συμφωνία για τους κανόνες των λεγόμενων διεθνών αγορών άνθρακα, ένα από τα πλέον «δύσκολα» ζητήματα μεταξύ των κρατών, αλλά ούτε και για τη χρηματοδότηση των «φτωχότερων» χωρών για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των καταστροφών λόγω κλιματικής αλλαγής.
Στον πυρήνα της διαπάλης βρίσκεται από τη μια η παγκόσμια «κούρσα» για το προβάδισμα στις νέες τεχνολογίες, τις «πράσινες» επενδύσεις και τις εναλλακτικές μορφές Ενέργειας ως σημαντική «διέξοδος» για κεφάλαια και ταυτόχρονα η συνέχιση της αξιοποίησης των παραδοσιακών μορφών Ενέργειας ιδιαίτερα στη βιομηχανία, επίσης για λόγους ανταγωνιστικότητας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η προστασία του κλίματος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου το κέρδος είναι η «κινητήρια δύναμη» της παραγωγής και δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός με βάση την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέσσερα χρόνια μετά από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η Σύνοδος των 196 κρατών και της ΕΕ υποτίθεται ότι θα κατέληγε σε κανόνες για τη «διεθνή συνεργασία» και ιδιαίτερα για το εμπόριο των ρύπων, σύμφωνα με το οποίο αν μια χώρα υπερβεί τους στόχους μείωσης των αερίων θερμοκηπίου, μπορεί να πουλήσει σε άλλα κράτη «πιστώσεις προστασίας του κλίματος», προκειμένου να συνεχίσουν να ρυπαίνουν. Σε αυτό το σημείο υπήρξε διαφωνία - κυρίως με τη Βραζιλία - για τον τρόπο υπολογισμού αυτών των πιστώσεων. Επίσης, η Βραζιλία ζήτησε να διαγραφεί από την τελική συμφωνία το άρθρο σχετικά με τη χρήση της γης - είναι χαρακτηριστική η στάση της αντιδραστικής κυβέρνησης της χώρας και στο θέμα του Αμαζονίου, του «πνεύμονα της Γης», που και φέτος κατακάηκε, μια καταστροφή που είναι αποτέλεσμα της δράσης των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Διακηρυγμένος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, αντί για 4 βαθμούς που υπολογίζεται ότι θα ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό προϋποθέτει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ιδίως από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα επόμενα χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής συνεχώς αυξάνονται.
Τελικά, η απόφαση απλώς υπενθυμίζει στα περίπου 200 κράτη τη «δέσμευσή τους» να ενισχύσουν τους στόχους για την προστασία του κλίματος έως το 2030, όσο το δυνατόν περισσότερο το επόμενο έτος και να υποβάλουν μέχρι την COP26, που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη το 2020, μια αναθεωρημένη εκδοχή των σχεδίων τους για μειώσεις εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.
Πάντως, τόσο οι ΗΠΑ που αποχώρησαν τον Νοέμβρη από τη Συμφωνία του Παρισιού, όσο και άλλα κράτη που συμμετέχουν σε αυτή, όπως η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Ινδία κ.ά., δεν έδωσαν κάποια σαφή ένδειξη για τέτοια πρόθεση για το 2020.
Η ΕΕ διεκδικώντας «ηγετικό ρόλο» σε «πράσινες επενδύσεις» (από την ανάγκη διεξόδου για λιμνάζοντα κεφάλαια) με τη λεγόμενη «Νέα Πράσινη Συμφωνία» εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει το 2020 μια αύξηση των δεσμεύσεών της για το 2030.
Η τοιχογραφία αυτή είχε ανακαλυφθεί το 2017 σε ασβεστολιθικό σπήλαιο στη νήσο Σουλαβέζι της Ινδονησίας - όπου έχουν βρεθεί κι άλλες τοιχογραφίες που δεν έχουν χρονολογηθεί ακόμα - και είναι μια σύνθεση μήκους περίπου 4,5 μέτρων, σε απόχρωση βαθυκόκκινη, που αναπαριστά οκτώ μικρές ανθρώπινες μορφές, κάποιες από τις οποίες έχουν και χαρακτηριστικά ζώου (λεγόμενοι θηριάνθρωποι), να κυνηγούν με δόρατα ή μακριά σκοινιά δύο αγριόχοιρους και τέσσερις βούβαλους - νάνους (ανόα), είδος που υπάρχει και σήμερα στην περιοχή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανθρώπινες μορφές και τα ζώα έχουν ζωγραφιστεί ταυτόχρονα, με το ίδιο στιλ και την ίδια τεχνική, ενώ το γεγονός ότι έχουν τη μορφή ζώου ή υπερφυσικών υπάρξεων, με φτερά ή ουρά, υποδηλώνει ότι «οι αρχαίοι καλλιτέχνες που ανήκαν στο είδος του Homo Sapiens είχαν πνευματική και θρησκευτική σκέψη και είναι μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού στην Ινδονησία».
Η καθιερωμένη άποψη είναι ότι οι πρώτες βραχογραφίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και αρχικά περιείχαν αφηρημένα σύμβολα (ενώ σε σπηλιά του Χολστάιν της Γερμανίας έχει βρεθεί ειδώλιο ανθρώπου με κεφάλι λιονταριού, που χρονολογείται περίπου 40.000 χρόνια πριν). Επιστημονικές έρευνες εκτιμούν ότι πριν από περίπου 35.000 χρόνια η βραχογραφία εξελίχθηκε σε πιο πολύπλοκες μορφές, ενώ 14.000 έως 21.000 χρόνια πριν η τέχνη των σπηλαίων στην Ευρώπη κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Περίοδο περιλάμβανε τις αρχαιότερες έως τώρα γνωστές απεικονίσεις ανθρώπων και ζώων μαζί, σε αναγνωρίσιμες σκηνές κυνηγιού.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αν ληφθεί υπόψη και η ανακάλυψη μιας ανάλογης βραχογραφίας στη νήσο Βόρνεο, το 2018, που είχε υπολογιστεί ηλικίας τουλάχιστον 40.000 χρόνων, η Ινδονησία μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη στη Γη για την κατανόηση των απαρχών της τέχνης των ζωγραφιών σε σπήλαια και κατ' επέκταση και της ανθρώπινης εξέλιξης.
Για «ανθρωπιστικούς και βιοποριστικούς λόγους» αλλά και για «συνέχιση του διαλόγου» με τις ΗΠΑ
ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--
Κίνα και Ρωσία υπέβαλαν προχτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για άρση μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας για «ανθρωπιστικούς και βιοποριστικούς λόγους», ενώ παράλληλα χαιρετίζει τη «συνέχιση του διαλόγου» ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας σε «όλα τα επίπεδα», με σκοπό την «αποκατάσταση νέων σχέσεων» μεταξύ των δύο κρατών, την «οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και την επίτευξη «διαρκούς και σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο κατά στάδια και με συγχρονισμένο τρόπο».
Το σχέδιο απόφασης προβλέπει εξαίρεση των διακορεατικών σιδηροδρομικών συνδέσεων και κοινών οδικών έργων Βόρειας και Νότιας Κορέας από τις κυρώσεις του ΟΗΕ και προτείνει να αρθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές θαλασσινών, υφασμάτων, αγαλματιδίων και άλλων ειδών από τη Βόρεια Κορέα και στις εισαγωγές ειδών, όπως εκσκαφείς, μικρά τρακτέρ και άλλα μηχανήματα. Επίσης ζητά να αρθούν η απαγόρευση για τους Βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό και η απαίτηση όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να επαναπατριστούν μέχρι την επόμενη βδομάδα.
Τέλος, το κείμενο καλεί να «ξαναρχίσουν το ταχύτερο οι εξαμερείς συνομιλίες» (Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) που είχαν διαρκέσει το διάστημα 2003 - 2009.
Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου αυτού και προεξόφλησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.
Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να εξετάσει την «πρόωρη ανακούφιση από τις κυρώσεις» της Βόρειας Κορέας, την ώρα που η Πιονγιάνγκ «απειλεί να προχωρήσει σε κλιμακούμενες προκλήσεις και αρνείται να γίνουν συναντήσεις για να συζητηθεί η αποπυρηνικοποίηση».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, είπε στο «Reuters» πως οι κυρώσεις που προτείνεται να αρθούν «δεν σχετίζονται άμεσα με το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας» και ότι ίσως ενθαρρύνουν το διάλογο ΗΠΑ - Β. Κορέας. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμενόταν να ξεκινήσουν χτες και για να τεθεί το ψήφισμα σε ψηφοφορία χρειάζεται η έγκριση 9 μελών του Συμβουλίου (από τα 16) και κανένα βέτο.
Χριστουγεννιάτικο παζάρι διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης από σήμερα και έως τις 23 Δεκέμβρη, με γλυκίσματα και πολλά χειροποίητα είδη από Ελλάδα, Παλαιστίνη, Κούβα, Μεξικό, Νιγηρία, Τυνησία.
Τα εγκαίνια γίνονται στις 19 Δεκέμβρη, ώρα 6 μ.μ., με σπιτικούς μεζέδες και κρασί στα γραφεία της οργάνωσης (Μενάνδρου 54, 7ος όροφος, τηλ. 2103813052). Με την ευκαιρία θα γίνει σύντομη ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.