ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σχέδιο της Πρίστινας για νέα φάση στα παζάρια με τη Σερβία

Προβλέπονται νέες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, χωρίς ωστόσο αναφορά στο επίμαχο θέμα της δημιουργίας «Ενωσης Σερβικών Δήμων»

Από πρόσφατη συνάντηση του Α. Κούρτι με τον Ζ. Μπορέλ

Copyright 2023 The Associated

Από πρόσφατη συνάντηση του Α. Κούρτι με τον Ζ. Μπορέλ
Πρόταση για την «εκτόνωση» της έντασης στο βόρειο Κόσοβο υπέβαλε ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Αλμπιν Κούρτι, με επιστολή του προς τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, μετά την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για τους χειρισμούς της Πρίστινας απέναντι στους Σέρβους του Κοσόβου και τα εμπόδια που θέτουν αυτοί οι χειρισμοί στην «ομαλή» προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το «Euractiv», το σχέδιο Κούρτι περιλαμβάνει τη «μείωση» των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έστειλε η Πρίστινα στα δημαρχεία του βόρειου Κοσόβου απέναντι στους Σέρβους διαδηλωτές, καθώς και τη «διεξαγωγή κοινών αξιολογήσεων της ασφάλειας (στην περιοχή) από την αστυνομία του Κοσόβου, τη ΝΑΤΟική KFOR και την επιχείρηση (της ΕΕ), κάθε 15 μέρες, για να εγγυηθούν ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους και τη στήριξη των μέτρων επιβολής του νόμου».

Ακόμα, προτείνεται «συντονισμός με όλους τους παράγοντες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στους τέσσερις δήμους στον βορρά (του Κοσόβου)», αλλά και επιστροφή των δύο πλευρών στον διάλογο υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, όπως και να καταρτίσουν οι Βρυξέλλες ένα σχέδιο εφαρμογής των συμφωνιών που ήδη έχουν διαμορφωθεί. Μεταξύ άλλων ο Κούρτι φέρεται να προτείνει ακόμα και συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, στις Βρυξέλλες, αυτήν τη βδομάδα.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδονται, στο σχέδιο Κούρτι δεν υπάρχει αναφορά στο επίμαχο θέμα της δημιουργίας «Ενωσης Σερβικών Δήμων» που προβλέπεται σε προηγούμενες συμφωνίες Σερβίας - Κοσόβου, τις οποίες αρνείται να εφαρμόσει η Πρίστινα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το «Euractiv», ο Κούρτι χαρακτηρίζει «επείγον το να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι χρησιμοποίησαν βία κατά της κοσοβάρικης αστυνομίας, της (ΝΑΤΟικής) KFOR και των ΜΜΕ», ζητά την άμεση αποχώρηση «των βίαιων ομάδων» από την «επικράτεια του Κοσόβου» (η Πρίστινα κάνει λόγο για μεταφερόμενους διαδηλωτές από τη Σερβία) και τον τερματισμό «κάθε εγκληματικής πράξης κατά των θεσμών του Κοσόβου».

Χτες, εξάλλου, προκλήθηκε νέα ένταση, μετά τη σύλληψη ηγετικού στελέχους της σερβικής οργάνωσης «Πολιτική Προστασία» που - σύμφωνα με τον Κοσοβάρο υπουργό Εσωτερικών, Τζ. Σβετσλία - υποκίνησε και οργάνωσε επιθέσεις κατά της κοσοβάρικης αστυνομίας και της KFOR.

«Εποικοδομητική συμβολή» αναζητούν οι Βρυξέλλες

Σήμερα αναμένεται συνάντηση του Κούρτι με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ο οποίος στα τέλη της περασμένης βδομάδας αναφέρθηκε σε «σχέδιο» για την «εξομάλυνση της κατάστασης» μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου που είχε αποτελέσει εδώ και καιρό αντικείμενο διαπραγμάτευσης με ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Η κατάσταση γίνεται ανησυχητική και δεν μπορώ να παραμείνω θεατής βλέποντας το Κόσοβο να συρρικνώνεται μπροστά στα μάτια εκείνων που δημιούργησαν το κράτος του Κοσόβου», δήλωσε χαρακτηριστικά για το προτεκτοράτο ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Ράμα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, δήλωσε: «Οποιαδήποτε εποικοδομητική συμβολή στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου συζητείται η Ενωση/Κοινότητα των δήμων της σερβικής πλειοψηφίας, είναι ευπρόσδεκτη».

Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Αρτάν Γκρούμπι, στηρίζοντας πλήρως το αλβανικό σχέδιο και «την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ράμα, ως μια καλή πρωτοβουλία για να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος στον βορρά, αλλά και τελικά μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, με αμοιβαία αναγνώριση».

Πληροφορίες συνέδεαν το σχέδιο Ράμα με το καθεστώς που σήμερα απολαμβάνουν οι (αυτόχθονες Λάπωνες) Σάμι σε σκανδιναβικές χώρες, μεταξύ άλλων έχοντας αποκτήσει και χωριστό Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι εμφανίζονται και φωνές που επικρίνουν ανοιχτά τη στάση της ΕΕ, όπως αυτή της πρώην ΥΠΕΞ του Κοσόβου Μελίζα Χαραντινάι, η οποία είπε ότι δεν βλέπει «πλέον το νόημα της συμμετοχής του Κοσόβου στον υπό την αιγίδα της ΕΕ διάλογο, οπότε αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τόσο το Κόσοβο όσο και τη Σερβία ως κράτη και είναι αμερόληπτες (...) Το Κόσοβο δεν θα πρέπει να είναι όμηρος λόγω διαρθρωτικών και πολιτικών ζητημάτων της ΕΕ για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και αμοιβαίας αναγνώρισης».

Αλλαγή πρωθυπουργού στη Ρουμανία

Στο μεταξύ, στη Ρουμανία, καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης, Καταλίν Πρεντόιου, κατ' εφαρμογή συμφωνίας με την οποία το 2021 σχημάτισαν κυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD), οι Φιλελεύθεροι (PNL) και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας (UDMR). Η συμφωνία προέβλεπε ότι μέχρι τα τέλη του Μάη του 2023 πρωθυπουργός θα ήταν ο Νικολάε Τσιούκα από τους Φιλελεύθερους και μετά θα τον διαδεχόταν ο Μαρτσέλ Τσιολάκου από τους Σοσιαλδημοκράτες, μέχρι τις γενικές εκλογές που κανονικά θα γίνουν στα τέλη του 2024.

Τελικά η διαδικασία της «διαδοχής» αποδείχτηκε πιο σύνθετη - οδηγώντας και σε αλλαγή της αρχικής συμφωνίας - με φόντο και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, όπως αυτές των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και συνολικά την κατάσταση στην Παιδεία της χώρας. Ακόμα, η Ουγγρική Δημοκρατική Ενωση της Ρουμανίας (UDMR) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, επιμένοντας να αναλάβει συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, όπως αυτό της Ανάπτυξης.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες ασκήσεις της Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

Νέα γυμνάσια με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα πραγματοποίησε χτες η Κίνα, στα βόρεια της Ταϊβάν, με φόντο την εντεινόμενη στρατιωτική κινητικότητα από Κίνα, ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως μετέδωσαν μια σειρά από ΜΜΕ, η κινεζική Υπηρεσία Ασφάλειας στη Θάλασσα εξέδωσε ναυτική οδηγία για τις μετακινήσεις για την περιοχή στα ανοιχτά της Ταϊζού. Τα γυμνάσια αναμενόταν να γίνουν κοντά στις νήσους Ντάτσεν, που τη δεκαετία του 1950 είχαν αποτελέσει πεδίο και ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ κινεζικής και ταϊβανέζικης πλευράς.

Αλλα γυμνάσια προγραμματίζει η Κίνα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και σήμερα, μέχρι αργά το απόγευμα.

Στο μεταξύ, νέα ασιατικά δημοσιεύματα αναμόχλευαν χτες τα σχέδια λειτουργίας γραφείου του ΝΑΤΟ σε Ασία - Ειρηνικό, συγκεκριμένα στο Τόκιο, έως το 2024. Η ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei» μετέδωσε ότι το γραφείο θα αξιοποιηθεί ως κόμβος για τη συνεργασία της λυκοσυμμαχίας με Νότια Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία.

Στα σχέδια φέρεται να αντιτίθεται έντονα η Γαλλία, κυβερνητικός αξιωματούχος της οποίας δήλωσε - σύμφωνα με τον βρετανικό «Γκάρντιαν» - ότι «το ΝΑΤΟ αφορά τον βόρειο Ατλαντικό και τα άρθρα 5 και 6» (για «παρέμβαση» προς «υποστήριξη συμμάχου») «περιορίζουν την εμβέλεια (δράσης) αυστηρά στον βόρειο Ατλαντικό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει γραφείο διασύνδεσης του ΝΑΤΟ σε καμία χώρα στην περιοχή. Αν το ΝΑΤΟ χρειάζεται να αποκτήσει γνώση της κατάστασης στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πρεσβείες που έχουν καθοριστεί ως σημεία επαφής».

Πριν από κάποιες μέρες, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» παρέπεμπαν και σε πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες «αν (...) προωθήσουμε την επέκταση της εμβέλειας (δράσης) και της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ, θα διαπράξουμε ένα μεγάλο λάθος». Ακόμα, υπενθύμιζαν την τοποθέτηση που έκανε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, στο Φόρουμ για την Ασφάλεια «Shangri-La», στη Σιγκαπούρη, αναφέροντας ότι Ευρώπη και Ασία «έχουν άμεσο μερίδιο η μία στην ασφάλεια της άλλης» και πρέπει να συνεργαστούν για να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση στον Ινδο-Ειρηνικό.

Την ίδια στιγμή, Ιάπωνες αξιωματούχοι και συνεργάτες «δεξαμενών σκέψης» παρατηρούσαν μιλώντας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ ότι «η σχέση μεταξύ Ιαπωνίας και ΝΑΤΟ ενισχύεται γοργά γιατί έχουν (και οι δύο) την Κίνα στο νου τους».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έγινε η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με την ομόλογό του από την Ονδούρα, Σ. Κάστρο, στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψης που έκανε η τελευταία στην Κίνα μετά και τη διακοπή των σχέσεων της χώρας της με την Ταϊβάν.

«Η Κίνα θα αναπτύξει (...) φιλικές σχέσεις με την Ονδούρα και θα υποστηρίξει σθεναρά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κίνας. Η Κίνα, συνέχισε, με το βλέμμα στραμμένο στη γεωπολιτική διείσδυση των κινεζικών ομίλων σε όλη τη Νότια και Κεντρική Αμερική, είναι διατεθειμένη να γίνει «καλός φίλος και καλός εταίρος της Ονδούρας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας, με αμοιβαία επωφελή πλεονεκτήματα και κοινή ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι «το ταχύτερο» δυνατό θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου.

10η ΑΡΑΒΟ-ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
Μπαράζ συμφωνιών άνω των 10 δισ. δολαρίων

Με την υπογραφή 23 μνημονίων αντίληψης και 30 επενδυτικών συμφωνιών αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η 10η Αραβο-Κινεζική Συνδιάσκεψη.

Μεταξύ των συμφωνιών που ξεχώρισαν ήταν οι εξής:

-- Συμφωνία ύψους 5,6 δισ. δολαρίων ανάμεσα στο σαουδαραβικό υπουργείο Επενδύσεων και την κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνησης «Human Horizons», για κοινοπραξία με στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών οχημάτων.

-- Η συμφωνία ύψους 533 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στη σαουδαραβική εταιρεία «AMR Aluwlaa» και την κινεζική «Zhonghuan International Group» για την ανέγερση εργοστασίου σιδήρου στη Σαουδική Αραβία.

-- Η συμφωνία ύψους 500 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στον σαουδαραβικό όμιλο «ASK Group» και την «China National Geological & Mining Corporation» για την εξόρυξη χαλκού στη Σαουδική Αραβία.

-- Η συμφωνία ύψους 266 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στο σαουδαραβικό υπουργείο Επενδύσεων και την εταιρεία του Χονγκ Κονγκ «Hibobi» για την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, σε σχέση με τον τουρισμό και άλλους τομείς.

-- Η συμφωνία ύψους 266 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στις σαουδαραβικές εταιρείες «Al Safwa Building Company» και «Top International Engineering Corp. Arabia» και στην κινεζική εταιρεία «China Gezhouba Group» με στόχο μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

-- Η συμφωνία ύψους 250 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στη σαουδαραβική σιδηροδρομική εταιρεία SABATCO και την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Κίνας, «China Railway Construction Corporation», για την κατασκευή βαγονιών τρένων στη Σαουδική Αραβία.

-- Η συμφωνία ύψους 150 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στο σαουδαραβικό υπουργείο Επενδύσεων και Βιομηχανίας και την κινεζική «Sunda» για την παραγωγή χλωρίνης και άλλων χημικών στη Σαουδική Αραβία.

Μόλις τον περασμένο Μάη η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, «Aramco», και η κινεζική χαλυβουργία «Baosteel» συμφώνησαν στην ανέγερση εργοστασίου χάλυβα στη Σαουδική Αραβία.

Οπως είχε επισημάνει και προχτές ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, η Κίνα πλέον είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των αραβικών χωρών.

Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για ένταξη στο σχήμα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), με Σαουδάραβες και Ιρανούς αξιωματούχους να παρακολουθούν πριν μερικές βδομάδες τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των BRICS στη Νότια Αφρική.

Στην Αραβο-Κινεζική Συνδιάσκεψη συμμετείχε εξάλλου και η επικεφαλής της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS (και πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας) Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία σε ομιλία της επανέλαβε τα περί «οικοδόμησης ενός πολυπολικού κόσμου, όπου θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ των διεθνών δυνάμεων»... Η ίδια εκτίμησε ότι «η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν τις δυνατότητες να ξαναγράψουν τους κανόνες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ