Από τα εγκαίνια |
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μέρες Φωτογραφίας» που πραγματοποιείται στην Πάτρα από τις 5 Μάη έως 2 τις Ιούνη 2017 με τη συνδιοργάνωση της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδύφως» και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.
Η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στην Πάτρα, αλλά και το σύνολο της δουλειάς του Κώστα Μπαλάφα αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την ιστορία και την κοινωνία του τόπου μας. Πάντα είχε στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και αυτό ήθελε να αποτυπώσει, να φανερώσει τον τρόπο με τον οποίο επιδρά και αλλάζει το περιβάλλον του. Δεν είναι τυχαίο, πως όταν η ΔΕΗ του ζήτησε να φωτογραφίσει τα ακριβά μηχανήματα που είχε παραλάβει, αυτός επέμενε πως ο άνθρωπος είναι αυτός που κινεί τα μηχανήματα, άρα αυτός είναι που πρέπει να φωτογραφηθεί. Ξεχωριστή πλευρά του φωτογραφικού του έργου είναι και η απαθανάτιση του αντάρτικου στην περιοχή της Ηπείρου, μιας και ο ίδιος ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Μάη.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 8.30 - 14.30, Σάββατο: 10.00 - 14.00, Κυριακή - Δευτέρα κλειστά.
Οπως άλλωστε σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, «κάθε προσέγγιση του συνόλου της δουλειάς του δεν μπορεί παρά να είναι ένα ταξίδι στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, μια βουτιά στα ωραιότερα νερά της σπουδαίας και βραβευμένης ελληνικής ποίησης.
Από την "Ομορφη Πόλη" και τους "Λιποτάκτες" του 1962, τις "Μικρές Κυκλάδες", το "Αξιον Εστί", τα "Τραγούδια του Ανδρέα" και τα "18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας", μέχρι τη μουσική για ταινίες, όπως η "Κατάσταση πολιορκίας" και ο "Ζορμπάς", η δισκογραφία του Μίκη Θεοδωράκη είναι μία θάλασσα από επιλογές. Η σπουδαία μουσική "ντύνει" σπουδαίο λόγο: Την ποίηση του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Νίκου Γκάτσου, του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη. Γιατί εκεί βρίσκεται η δύναμη, στο "μαζί". Στο "όταν σφίγγουν το χέρι"».
Από την παράσταση, που δόθηκε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» |
Ο συγκεκριμένος δίσκος κυκλοφόρησε το 1974, με την πτώση της δικτατορίας. Οπως έχει πει ο ίδιος ο συνθέτης, «εμφανίζονται στο έργο δύο δυνάμεις, αυτές του τσιφλικά και του κολίγου». Ο τίτλος «Θεσσαλικός Κύκλος», από τη μια έχει να κάνει με την κοινή θεματολογία των κομματιών, εξ ου και κύκλος, και επιπλέον παραπέμπει σε μια μεγάλη πλατεία, στην οποία, γράφει ο Βίρβος, εμφανίζονται ταυτόχρονα όλοι οι χαρακτήρες των τραγουδιών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η συγκεκριμένη παραγωγή, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013, παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο ντε Ανα.
Η υπόθεση της όπερας αφορά το μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από τη Μπατερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί στον Πίνκερτον, αλλά στη συνέχεια αυτοκτονεί.
Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται στα: Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα - 2103272000 / Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 5 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.), ταμεία της ΕΛΣ στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59, Αθήνα - 2103662100 / Τρίτη - Κυριακή 9 π.μ. - 9 μ.μ., Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ.), ταμεία της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Συγγρού 364, Καλλιθέα - 2130885700 / καθημερινά 9 π.μ. - 9 μ.μ.) και στα www.nationalopera.gr και www.greekfestival.gr.
Παράλληλα, το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ διοργανώνει τρεις μουσικές βραδιές, στο Πολιτιστικό του Στέκι (οδός Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής). Στις 22/5, 29/5 και 12/6, στις 8 το βράδυ θα παρουσιαστούν η μουσική παράσταση με τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα» και 25 παραδοσιακά τραγούδια από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ηπειρο, την Κρήτη, τα νησιά και τη Μικρά Ασία.
Για όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.