Εκροές κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων, μερισμάτων και κερδών στο εξωτερικό
Ανθεκτικά ακόμη και μέσα σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, κάθετης υποχώρησης των εμπορικών δοσοληψιών, βύθισης και του παραγόμενου ΑΕΠ, αποδείχνονται τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας, που για φέτος σωρεύονται με ρυθμό πάνω από 2 δισ. ευρώ το μήνα. Η κατάσταση έχει να κάνει με την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων με τα άλλα κράτη και αγορές, είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, της υποκατάστασης της ντόπιας παραγωγής με εισαγωγές, της πρόσδεσης της χώρας στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι, στο δίμηνο φέτος, οι εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών διαμορφώνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, έφτασαν ήδη στο 1,4 δισ. ευρώ και αποτελούν πάνω από το 53% του συνολικού ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, για το 2μηνο Γενάρης - Φλεβάρης του 2012 το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. ευρώ με τα ελλείμματα από τις κάθε είδους οικονομικές δοσοληψίες - ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - να διαμορφώνονται στα 2,6 δισ. ευρώ.
Στο 2μηνο του 2012:
Εμπορικό έλλειμμα: Εφτασε στα 4,1 δισ. ευρώ (από 5,6 δισ. ευρώ πέρσι) με υποχώρηση 26,8%. Η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων υποχώρησε στα 7,3 δισ. ευρώ (από 8,2 δισ. ευρώ). Η αξία των εξαγωγών έφτασε στα 3,2 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. ευρώ) με αύξηση 23%. Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι βιομήχανοι και μεγαλοεξαγωγείς πέτυχαν να αυξήσουν με εκρηκτικούς ρυθμούς τους εμφανιζόμενους τζίρους τους στις αγορές του εξωτερικού σε κραυγαλέα αντίθεση με τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του επιπέδου της βιομηχανικής παραγωγής.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Τα κάθε προέλευσης ελλείμματα έφτασαν σε 4,1 δισ. ευρώ (από 5,6 δισ. ευρώ πέρσι). Ο ρυθμός υποχώρησης διαμορφώνεται σε 11,6% και έχει να κάνει με τη συρρίκνωση των οικονομικών δοσοληψιών.
Υπηρεσίες: Καταγράφεται ενίσχυση του πλεονάσματος στο 1 δισ. ευρώ (από 663 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων κεφαλαίων από τα κοιναγορίτικα ταμεία σε αυτά των μονοπωλίων (ντόπιων και ξένων) που δραστηριοποιούνται μέσα στη χώρα. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών φτάνουν στο 1,4 δισ. ευρώ, περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Το αντίστοιχο κονδύλι που εισέπραξαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις «μπίζνες» τους στις αγορές του εξωτερικού ενισχύθηκε στα 514 εκατ. ευρώ (από 510 εκατ. ευρώ πέρσι). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται στα 237 εκατ. ευρώ (από 287 εκατ. ευρώ).
Ρυθμό βύθισης στο 21% εμφανίζει για το μήνα Γενάρη του 2012 η αξία των νέων παραγγελιών που έχουν δεχτεί τα ντόπια εργοστάσια της μεταποίησης και για τα εμπορεύματα που προορίζονται για κατανάλωση μέσα στη χώρα. Ο συγκεκριμένος στατιστικός δείκτης αποτελεί ένδειξη για το μελλοντικό επίπεδο της παραγωγής, που σε κάθε περίπτωση αναμένεται να συνεχίσει και για το 2012 σε ρυθμούς κατρακύλας.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο τζίρος στη βιομηχανία, οι πωλήσεις εμπορευμάτων στην ντόπια αγορά, εμφανίζει για το μήνα Γενάρη υποχώρηση σε ποσοστό 3,9%. Η εξέλιξη του τζίρου κατά κλάδο βιομηχανικής δραστηριότητας εμφανίζει αύξηση 11,4% στην Ενέργεια, έναντι ρυθμών πτώσης 29% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 5,7% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 26,7% στα ενδιάμεσα αγαθά.
Τα συστηματικά όσο και ενοχλητικά τηλεφωνήματα που δεχόμαστε όλοι μας από κάθε λογής εταιρείες προώθησης προϊόντων και ιδιαίτερα από τις εισπρακτικές εταιρείες τραπεζικών δανείων αποτελούν τα ίδια το προϊόν μιας ακόμη «αγοράς», η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ολοένα και περισσότερα κέρδη.
Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, η συνολική αξία της ελληνικής αγοράς παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών - η οποία απαρτίζεται από μικρό σχετικά αριθμό επιχειρήσεων - το 2010 αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το 2009, με το 60% περίπου της αξίας της να αφορά υπηρεσίες εξερχόμενων κλήσεων το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων σχετίζεται με υπηρεσίες τηλεπωλήσεων. Αντίστοιχα, τα έσοδα από τις υπηρεσίες εισερχόμενων κλήσεων κάλυψαν το υπόλοιπο 40% της αγοράς και αφορούσαν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών. Ακόμη, το 54% των εσόδων προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, το 35% από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και το 7% από τον ασφαλιστικό κλάδο. Ακολουθούν με πολύ μικρά ποσοστά ο δημόσιος τομέας (2%) και το λιανικό εμπόριο (1%).
Από τους ομαδοποιημένους ισολογισμούς δέκα αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων του κλάδου παρατηρείται ότι το σύνολο του ενεργητικού τους το 2010 μειώθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το 2009, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 7%. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 2,9% και τα μικτά κέρδη κατά 37,7% την ίδια περίοδο, ενώ το συνολικό τελικό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο και τα δύο έτη, αυξημένο μάλιστα κατά 58,5% το 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πορεία των κερδών εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και για το 2011.