ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μπαράζ ασκήσεων - «απάντηση» στη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ

Από τις ασκήσεις «Δύση 2017» της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, που ξεκίνησαν χτες
Από τις ασκήσεις «Δύση 2017» της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, που ξεκίνησαν χτες
ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνεται και ο στρατιωτικός ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Από τη μια, το ΝΑΤΟ κάνει συνεχώς ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη και έχει αναπτύξει μόνιμα 4 σχηματισμούς μάχης στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία (πάνω από 4.000 στρατιώτες και ο ανάλογος εξοπλισμός), ενώ προχωράει και τη λεγόμενη αντιπυραυλική «ασπίδα» και, από την άλλη, η Ρωσία και οι σύμμαχοί της «απαντάνε» με διευρυμένα στρατιωτικά γυμνάσια τόσο στη Λευκορωσία, όσο και βόρεια στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ στον ευρύτερο ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον Ειρηνικό εντάσσονται και οι ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα του Οχότσκ (γίνεται αναφορά σε άλλο ρεπορτάζ της σελίδας).

Σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις στη Λευκορωσία με την ονομασία «Δύση 2017», που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται στις 20 Σεπτέμβρη, από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δηλώνεται ότι «έχουν αμυντικό χαρακτήρα και δεν στρέφονται εναντίον κάποιου άλλου». Σε αυτές συμμετέχουν 12.700 στρατιώτες, 70 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 680 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 250 τανκς, γύρω στις 200 συστοιχίες πυροβολικού και 10 πολεμικά πλοία. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, αναφέρει ότι «οι κύριοι στόχοι είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων, η εναρμόνιση των συστημάτων διαχείρισης στρατευμάτων και η εκπαίδευση για επιχειρήσεις σε σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις». Από την πλευρά του ΝΑΤΟικού επιτελείου, οι ασκήσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «προετοιμασία εισβολής στις Βαλτικές χώρες» και οι σχηματισμοί μάχης είναι σε εγρήγορση.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία κάνει ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς, όπου συμμετέχουν 10 υποβρύχια, ανάμεσά τους και πυρηνοκίνητα, πλήθος πολεμικών πλοίων γύρω στα 30 και 30 αεροσκάφη, καθώς και πάνω από 5.000 στρατιωτικοί. Επίσης, εμπλέκονται μονάδες της παράκτιας αεράμυνας, του πυροβολικού και η άσκηση εμφανίζεται ως τακτική εκπαίδευση για την ετοιμότητα αντιμετώπισης οποιωνδήποτε καταστάσεων, κάτι που ωστόσο διαδραματίζεται σε μια περίοδο που φουντώνει ο ανταγωνισμός και στην Αρκτική, όπου πολλοί μονοπωλιακοί όμιλοι διαγκωνίζονται για τον πλούτο της.

Ανανέωση κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, και η ΕΕ, με απόφαση του Συμβουλίου της, παρέτεινε για άλλους έξι μήνες (έως τις 15 Μάρτη 2018) τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εμπλοκή της στη σύγκρουση της Ουκρανίας και την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Αυτές αφορούν σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων 149 προσώπων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις όπως και 38 οντότητες (δηλαδή επιχειρήσεις και οργανισμούς). Ισχύουν επίσης έως τις 31 Γενάρη 2018 οι οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων κλάδων της ρωσικής οικονομίας. Βεβαίως, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δημιουργούν και αντιθέσεις στην ΕΕ και το εσωτερικό των χωρών - μελών, καθώς θίγουν συμφέροντα ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που συναλλάσσονται με αντίστοιχους ρωσικούς.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενισχύεται η στρατιωτική κινητικότητα με ασκήσεις και συνεργασίες

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναδεικνύουν οι συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις που γίνονται στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού: Χαρακτηριστικό είναι καταρχήν ότι τα κοινά γυμνάσια της Ρωσίας και της Κίνας (με τον κωδικό «Joint Sea 2017») πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά και στη θάλασσα του Οχότσκ (βόρεια της Ιαπωνίας, βρέχει τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας). Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Κίνας, στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος διάφοροι τύποι πλοίων και αεροσκαφών, όπως και υποβρύχια.

Επίσης, η Νότια Κορέα προχώρησε σε ασκήσεις με ένα εξελιγμένο σύστημα πυραύλων που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροπλάνα «F-15», με χρήση αληθινών πυρών για πρώτη φορά.

Τέλος, ενδεικτικές είναι και οι προεκτάσεις που έχει η εφαρμογή του νέου αμυντικού δόγματος της Ιαπωνίας (που αναβαθμίζει τις στρατιωτικές συνεργασίες και «πρωτοβουλίες» της χώρας εκτός συνόρων). Σε αυτό το πλαίσιο - για παράδειγμα - πολεμικά πλοία των ΗΠΑ μπορούν να ανεφοδιάζονται από ιαπωνικά, διευρύνοντας σημαντικά τα περιθώρια επιχειρήσεών τους σε όλη την περιφέρεια. Σύμφωνα με ιαπωνικά δημοσιεύματα, αυτό «εκτιμάται» ιδιαίτερα για πλοία όπως αυτά που χρησιμοποιούν το σύστημα «Aegis», μέσω του οποίου υπολογιστές και ραντάρ αξιοποιούνται για την παρακολούθηση και την καταστροφή εχθρικών στόχων στον αέρα.

Νέες κυρώσεις και από την ΕΕ

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, εφαρμόζοντας ουσιαστικά προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ενισχύονται «περιοριστικά μέτρα» με βάση αποφάσεις του ΣΑ που «έχουν ως στόχο τους κύριους εξαγωγικούς τομείς της Βόρειας Κορέας, επιβάλλοντας καθολική απαγόρευση όλων των εξαγωγών άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλεύματος, ιχθυοπροϊόντων, μολύβδου και μεταλλευμάτων μολύβδου». Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρει ότι «οι επιπρόσθετες κυρώσεις έχουν ως στόχο το λαθρεμπόριο όπλων που διεξάγει η Βόρεια Κορέα, κοινοπραξίες που έχει συστήσει με επιχειρήσεις του εξωτερικού, τις τράπεζές της και την ικανότητά της να αποκομίζει έσοδα και να έχει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον, τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν σε άλλους πολίτες της Βόρειας Κορέας να εργαστούν στο έδαφός τους, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι τα εισοδήματά τους χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των παράνομων προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή για την Ειρήνη σε Ασία και Ειρηνικό του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «όργανο του διαβόλου» που συγκροτούν «διεφθαρμένες» χώρες, οι οποίες ακολουθούν τις διαταγές των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ιαπωνία πρέπει να υποστεί συντριπτικό χτύπημα, όπως και οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας και για χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου, αντιδρώντας στην υποστήριξη της νέας απόφασης του ΣΑ.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση

Την αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας προκαλούν οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας της Ισπανίας για κατασχέσεις εκλογικού υλικού και διώξεις κατά τοπικών αρχόντων που θα συνδράμουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την «ανεξαρτησία» την 1η Οκτώβρη, που έχει κριθεί παράνομο και αντισυνταγματικό.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV3, διαβεβαίωσε πως η καταλανική κυβέρνηση θα «έχει έτοιμα τα πάντα» ώστε την 1η Οκτώβρη οι Καταλανοί να μπορέσουν να ψηφίσουν, εγγυώμενος ότι «δεν θα συμβεί τίποτε», εάν ορισμένοι δήμαρχοι δεν συνεργαστούν, διότι όπως υπογράμμισε θα λειτουργήσουν εναλλακτικά εκλογικά κέντρα, αν χρειαστεί ακόμη και στη Βαρκελώνη. Μάλιστα, όπως γράφει σήμερα και η εφημερίδα «El Pais», o Πουτζεμόντ ανέθεσε στη σύμβουλο (υπουργό) Παιδείας της τοπικής κυβέρνησης, Κλάρα Πονσατί, να τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για διάθεση σχολικών αιθουσών ως εκλογικών κέντρων.

Το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία αναδεικνύεται σε σημείο σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης, όπου εγκλωβίζεται και λαϊκός κόσμος. Αξιοποιούνται ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας του ισπανικού κράτους, τα υπαρκτά διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, η διαφορετική γλώσσα. Η καταλανική αστική τάξη εμφανίζει τη «συγκεντρωτική κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης» ως υπαίτιο για τα λαϊκά προβλήματα, αποπροσανατολίζοντας τις λαϊκές δυνάμεις από την πραγματική αιτία, που είναι η ίδια η καπιταλιστική εξουσία που όλοι οι αστοί υπερασπίζονται.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ, ότι η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να συνεργαστεί με όποια «κυβέρνηση ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονία την 1η Οκτώβρη, για να σπεύσει να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, το οποίο ειδωμένο υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

Πάντως, όχι τυχαία στην ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia» εμφανίστηκε αποχαρακτηρισμένη έκθεση τμήματος του Αμερικανικού Κογκρέσου του 1990, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», όπου εμφανίζεται η εκτίμηση πως «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκοτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλονία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα» και κάποιες θα «αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400»
Ανησυχία από ΝΑΤΟ και Γαλλία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό τα (οπλικά) συστήματα των μελών του να μπορούν να είναι συμβατά. Γι' αυτό το σύστημα (σ.σ. «S-400») δεν έχει ζητηθεί να ενταχθεί στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ», δήλωσε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιλέγοντας έναν προσεκτικό τρόπο να αντιδράσει στην αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων «S-400» που αποφάσισε η Τουρκία. Ο ίδιος ανέφερε, κατά τα άλλα, ότι «εναπόκειται σε κάθε πλευρά να αποφασίσει τι εξοπλισμό θα αποκτήσει».

Την τουρκική αγορά σχολίασε και το γαλλικό ΥΠΕΞ, ενόψει και των διήμερων επαφών που ο υπουργός Ζαν Υβ Λε Ντριάν θα ξεκινούσε χτες στην Αγκυρα. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Ανιές Ροματέτ Εσπάν είπε ότι «η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία αποτελεί κυρίαρχη επιλογή που δεν χρειάζεται να σχολιαστεί από μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Στην Αγκυρα, τέλος, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, τόνισε πως η Τουρκία παραμένει ένα αξιόπιστο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και πως οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή για τις σχέσεις της με τη Δύση, αλλά είναι συμπληρωματικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ