ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
Οι «προστάτες»... του ΕΛΓΑ

«Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο» οι υποτακτικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, τη στιγμή που η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το αντιαγροτικό νομοσχέδιο για τις γεωργικές ασφαλίσεις.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ από τη μία και η ΓΕΣΑΣΕ με τη ΣΥΔΑΣΕ από την άλλη έβγαλαν χτες πανομοιότυπες ανακοινώσεις, για να διαμαρτυρηθούν τάχα ότι δεν εξασφαλίζεται η κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ΕΛΓΑ. Μπορεί κι αυτό να αποτελεί ένα από τα προβλήματα, αλλά η προσέγγιση των τριών οργανώσεων φαντάζει πέρα για πέρα υποκριτική, γιατί ενώ έρχονται τα πάνω κάτω στις γεωργικές ασφαλίσεις, με μόνους ζημιωμένους τους αγρότες και κερδισμένες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίας, δεν έβγαλαν άχνα για το συνολικό αντιαγροτικό περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου. Και πώς να βγάλουν μιλιά, άλλωστε, αφού οι ίδιοι πρότειναν ένα μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και συμφώνησαν στα όσα τελικά προώθησε το υπουργείο Γεωργίας. Τι τους πείραξε τώρα; Οτι ο υπουργός Γεωργίας, ενδεχομένως, τους υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει σχετική τροπολογία και δεν το έπραξε τελικά;

Και γιατί τώρα οι καρεκλοκένταυροι των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ οδύρονται; Δεν είναι οι ίδιοι που πρότειναν να πληρώσουν οι αγρότες ακόμα μεγαλύτερα «χαράτσια», για να έχουν έτσι κι αλλιώς ακόμα μικρότερη ασφαλιστική κάλυψη; Αφήστε που και οι τρεις αυτές οργανώσεις ποτέ δε διαμαρτυρήθηκαν μέχρι τώρα, για το γεγονός ότι από ίδρυσης του ΕΛΓΑ οι εκάστοτε κυβερνήσεις ποτέ δεν κατέβαλαν την προβλεπόμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να οδηγηθεί στο δανεισμό, για να μπορέσει να πληρώσει τις αποζημιώσεις και να φτάσει να είναι χρεωμένος με 35 δισ. δραχμές.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Δεδομένη η απόφασή τους ν' αυξήσουν τα ασφάλιστρα

Τα διάφορα σενάρια -με επικρατέστερα δύο- προβλέπουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα μέχρι και 8% κατά μέσο όρο

Δύο σενάρια για τη διαμόρφωση των τιμοκαταλόγων τους που θα ισχύσουν από το Γενάρη του 2002 επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα ισοδυναμούν με αυξήσεις για τα ποσά που καταβάλλουν οι γιωταχήδες για την ασφάλιση των οχημάτων τους. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εταιρίες «μαγειρεύουν» ήδη αυξήσεις στα τιμολόγιά τους της τάξης του 8% κατά μέσο όρο, δηλαδή υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού. Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν ότι προκειμένου οι αυξήσεις αυτές να «πέσουν στα μαλακά» οι εταιρίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν ακόμα μια κλίμακα στο σύστημα «bonus», που είναι το σύστημα της έκπτωσης από την τιμή του ασφαλίστρου για τους οδηγούς, που όλο τον προηγούμενο χρόνο δεν προκάλεσαν ατύχημα. Σήμερα η κατώτατη κλίμακα είναι το 4, όπου οι οδηγοί έχουν τη μέγιστη έκπτωση και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί ακόμα μία αυξάνοντας το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης. Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες εξετάζουν και άλλες αλλαγές στο σύστημα bonus - malus, με τρόπο που αναμφίβολα θα είναι υπέρ των εταιριών από το 2002.

Το δεύτερο σενάριο για την έμμεση επιβολή αυξήσεων που είναι πιθανό να εφαρμοστεί, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, είναι να μην αυξηθούν τα ασφάλιστρα για την κάλυψη αστικής ευθύνης που είναι η ελάχιστη υποχρεωτική, αλλά να επεκταθεί αυτό που ήδη κάνουν κάποιες εταιρίες στον ένα ή τον άλλο βαθμό, η τακτική των «καπέλων». Δηλαδή, να υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν και άλλες μη υποχρεωτικές καλύψεις μαζί με την αστική ευθύνη, όπως νομική προστασία, θραύση κρυστάλλων, πυρκαγιά κ.ά.

Το βέβαιο είναι ότι οι ασφαλισμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βάλουν και φέτος το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να πληρώσουν στην ασφάλεια του αυτοκινήτου τους, αφού οι εταιρίες θα βρουν τρόπο να επιβάλουν και πάλι αυξήσεις.

Στο μεταξύ ο τζίρος των ασφαλιστικών εταιριών από ασφαλίσεις αυτοκινήτων και ζωής αυξήθηκε μέσα στο 2000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, που προέρχονται από 103 εταιρίες, κατά 8,67% σε σύγκριση με εκείνα του 1999 φτάνοντας τα 861,35 δισ. δρχ.. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις ασφαλίσεις ζημιών και λιγότερο στις ασφαλίσεις ζωής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο τζίρος των εταιριών από όλα τα πακέτα ασφαλίσεων ζωής -εκτός από τα unit linked- παρουσιάζει αύξηση της τάξης 2,97%, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας και των υπηρεσιών Υγείας και της ανασφάλειας που προκαλούν στους εργαζόμενους οι μεθοδεύσεις για ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΙΝΚΑ)
Εκτεταμένη κερδοσκοπία στα τουριστικά κέντρα

Στις 5.000 έφτασαν τα παράπονα - καταγγελίες των τουριστών

Στον αριθμό ρεκόρ των 5.000 περίπου ανέρχονται τα παράπονα τουριστών που κατέγραψε φέτος μέχρι τις 31 Αυγούστου η αρμόδια υπηρεσία του Ινστιτούτου καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο καταγγέλλει εκτεταμένη κερδοσκοπία στα παραθεριστικά κέντρα. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ σε τέτοιες περιοχές υπάρχουν σημεία εστίασης στα οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας, έστω και τυπικός, έλεγχος, ενώ παρατηρείται προσφορά κατώτερου επιπέδου υπηρεσιών και προϊόντων στους τουρίστες που κάνουν χρήση του δελτίου κοινωνικού τουρισμού.

Το Ινστιτούτο, υποστηρίζει ότι στην εικόνα αυτή, εκτός από την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών από τη μεριά του κράτους, συντείνει και ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων που λειτουργούν ευκαιριακά στον τουριστικό τομέα. Επίσης, δίνει έμφαση στην τακτική των καταλυμάτων να ασκούν διακριτική μεταχείριση στους ξένους τουρίστες στους οποίους κάνουν χαμηλότερες τιμές διαμονής, ενδίδοντας στις πιέσεις των τουριστικών γραφείων, προκειμένου να τα εντάξουν στα τουριστικά πακέτα που προσφέρουν στους πελάτες τους, έναντι των Ελλήνων τουριστών στους οποίους επιβάλουν τις «τιμές πόρτας».

Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΚΑ το 77% των καταγγελιών προέρχεται από Ελληνες τουρίστες και το υπόλοιπο 23% από ξένους. Σε περιφερειακό επίπεδο η περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει τα περισσότερα παράπονα. Ακολουθεί η Κρήτη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κεντρική Μακεδονία, ενώ τα λιγότερα παράπονα τουριστών προέρχονται από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι και ο αριθμός των παραπόνων που συγκεντρώνει η κάθε περιφέρεια, είναι ανάλογος προς τον αριθμό των επισκεπτών που της αναλογεί.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 7.9.2001
ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Συλλαλητήριο στον Πύργο στις 17 του Σεπτέμβρη

Τα οδυνηρά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης «γεύονται» φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί, οι οποίοι δεν προτίθενται να μείνουν με «σταυρωμένα χέρια» και να υποταχθούν στη λογική του «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω». Ηδη οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 17 του Σεπτέμβρη στον Πύργο, έξω από το Εργατικό Κέντρο στις 10 πμ.

Φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου κανονισμού για τη σταφίδα, έμποροι - μεταποιητές με τη στήριξη των ιθυνόντων των ομάδων παραγωγών και της κυβέρνησης, επιδιώκουν να αγοράσουν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές την παραγωγή. Στην Ηλεία, όπως καταγγέλλουν σταφιδοπαραγωγοί, οι δύο ομάδες παραγωγών, δηλαδή οι Ενώσεις Πύργου - Ολυμπίας και Αμαλιάδας ανακοίνωσαν τιμές 40 δραχμές χαμηλότερά από πέρσι για την κορινθιακή σταφίδα (από 300 δραχμές το κιλό σε 260 δραχμές το κιλό). Σταφιδοπαραγωγοί του νομού Ηλείας καταγγέλλουν τους επικεφαλής των δύο ομάδων παραγωγών ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν και την κυβέρνηση που επέβαλε τη λειτουργία ομάδων παραγωγών και διέλυσε τον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό (ΑΣΟ). Η διάλυση του ΑΣΟ και το ξεπούλημα της περιουσίας με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, είχε ως αποτέλεσμα και να ξεπουληθεί σκανδαλωδώς μια ολόκληρη περιουσία που έγινε από το μόχθο των σταφιδοπαραγωγών και να ανοίξει ο δρόμος για την ασύδοτη δράση των εμποροβιομηχάνων.

Στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 17 Σεπτέμβρη στον Πύργο οι σταφιδοπαραγωγοί θα παλέψουν για ικανοποιητικές τιμές για τη σταφίδα, ανατροπή του υπάρχοντος καταστροφικού κανονισμού και την επανασύσταση τού ΑΣΟ και τη λειτουργία σε όφελος αγροτών - σταφιδοπαραγωγών.

Ξεπέρασε... εαυτόν

Ξεπέρασε και τον εαυτό του ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, στην προσπάθειά του να εμπαίξει τους βαμβακοπαραγωγούς και να αποκρύψει, όσο γίνεται, τις ολέθριες επιπτώσεις του νέου κανονισμού για το βαμβάκι.

Ο υφυπουργός Γεωργίας στις 14/5/2001, ανακοινώνοντας τα διοικητικά μέτρα περιορισμού για το βαμβάκι, είχε πει ότι η βαμβακοκαλλιέργεια θα μειωθεί στα 3.937.700 στρέμματα. Τότε είχε επίσης αναφέρει ότι έχουν καλλιεργηθεί περίπου 150.000 στρέμματα περισσότερα από το στόχο περιορισμού και για τα οποία είχε επίσης πει ότι δε θα πάρουν επιδότηση. Δηλαδή με βάση τις τότε δηλώσεις του, καλλιεργήθηκαν τουλάχιστον 4.087.7000 στρέμματα. Τώρα, τρεις μήνες αργότερα, ήρθε ο υφυπουργός Γεωργίας και ανακοίνωσε ότι με βάση το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) καλλιεργήθηκαν 3.805.049 στρέμματα και πως η αναμενόμενη παραγωγή είναι 1.095.840 τόνους.

Φαίνεται λοιπόν πως ο υφυπουργός Γεωργίας στην πρεμούρα του να αποκρύψει την οδυνηρή πραγματικότητα για τους βαμβακοπαραγωγούς και να εμφανίσει την προσωρινή ελάχιστη τιμή λίγο μεγαλύτερη από πέρσι, έφτασε στο σημείο να διαψεύδει και τον εαυτό του. Κι όταν του τίθεται το ερώτημα ότι η εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος κάνει λόγο για 4.213.000 καλλιεργηθέντα στρέμματα, ο Β. Αργύρης απαντά θυμωμένα ότι ένας διαλυμένος οργανισμός δεν είναι φερέγγυος. Αλήθεια; Μήπως είναι τελικά πιο φερέγγυος ένας «εκσυγχρονιστής» υφυπουργός, που διαχειρίζεται το ΟΣΔΕ κατά πώς βολεύει την κυβέρνηση;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ