ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Τεταμένη παραμένει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και σερβική αντιπολίτευση, ενώ κάθε πλευρά υπερασπίστηκε και το περασμένο 24ωρο τη θέση και τη στάση της, σε σχέση με το κλείσιμο του καναλιού «Στούντιο Β», του ραδιοσταθμού «ΡΑΔΙΟ ΙΝΤΕΞ» και «Β2-92», αλλά και της εφημερίδας «ΜΠΛΙΤΣ». Οσον αφορά τα επεισόδια που ξέσπασαν αργά προχτές βράδυ στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, αυτά δε φαίνεται πως είχαν αμιγώς πολιτικά αίτια, αφού επρόκειτο για αντιπαράθεση ανάμεσα σε οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ερυθρός Αστέρας» και αστυνομικές δυνάμεις, την ώρα που τελείωνε αντικυβερνητική εκδήλωση...
Ετσι, χτες, κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξέφρασαν ομόφωνα την υποστήριξή τους στα μέτρα κατά των καναλιών και της εφημερίδας «Μπλιτς», επειδή αυτά καλούσαν το λαό σε εξέγερση κατά των νόμιμα εκλεγμένων αρχών. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρέμβαση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Βόγισλαβ Σέσελι, ο οποίος, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, υποστήριξε πως «το κράτος περίμενε πάρα πολύ να αντιμετωπίσει το κακό, και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αναμονή... Δε θα επιτρέψουμε σε Αμερικανούς πράκτορες να έρθουν στην εξουσία». Ο ίδιος φέρεται πως τάχθηκε υπέρ της πάταξης του αντιπολιτευόμενου φοιτητικού κινήματος ΟΤΠΟΡ («Αντίσταση»). Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Σέσελι δήλωσε σε δημοσιογράφους πως το παραπάνω φοιτητικό κίνημα «είναι η μακριά χείρα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών», «ενώ κατάσκοποι που έχουν έδρα διάφορες πρεσβείες στο Βελιγράδι καθορίζουν τη δράση του "ΟΤΠΟΡ"».
Ολα αυτά ενώ προχτές βράδυ, ώρες πριν τις δηλώσεις Σέσελι, ένα πλήθος, που, κατά το ΑΠΕ, εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 10.000 και κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες έφθανε τις ...30.000 άτομα, συγκεντρώθηκε έξω από το δημαρχείο Βελιγραδίου για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για τα κατασταλτικά μέτρα των αρχών σε βάρος εκείνης της μερίδας του αντιπολιτευόμενου Τύπου, που προέβαινε συχνά σε εκκλήσεις για ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης εξουσίας.
Μεταξύ των εκδηλώσεων, συγκαταλεγόταν και η παρουσίαση ενός «ζωντανού» δελτίου ειδήσεων από δημοσιογράφους του απαγορευμένου «Στούντιο Β», εν σχέσει με τις διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα μέτρα που έλαβαν εναντίον του οι αρχές. Ολα εξελίσσονταν ομαλά και ενώ η εκδήλωση έφθανε στο τέλος της με την υπόσχεση στελεχών της αντιπολίτευσης πως παρόμοια εκδήλωση θα επαναλαμβανόταν και χτες βράδυ, όχι μόνο στο Βελιγράδι, αλλά και σε άλλες σερβικές πόλεις με αντιπολιτευόμενη δημοτική αρχή, άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο αρκετές δεκάδες οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ερυθρός Αστέρας», οι οποίοι ήθελαν να πανηγυρίσουν τη νίκη της ομάδας τους κατά της «Σάρντιντ» και την ανάδειξη του «Ερυθρού Αστέρα» σε πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας... Ωστόσο, αντί για πανηγύρια, είχαμε συγκρούσεις οπαδών με αστυνομικές δυνάμεις. Μέσα στη σύγχυση, ενεπλάκησαν και οπαδοί της αντιπολίτευσης...
Τα επεισόδια επαναλήφθηκαν και μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, όταν ενώθηκαν οπαδοί της αντιπολίτευσης και οι φίλαθλοι του «Ερυθρού Αστέρα» και συγκρούστηκαν πάλι με την αστυνομία, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να τραυματιστούν ελαφρά, να υποστούν ζημιές καταστήματα και αυτοκίνητα και να ακολουθήσουν δεκάδες συλλήψεις . Σύμφωνα με το ΑΣΟΣΙΕΪΤΕΝΤ ΠΡΕΣ, στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, τραυματίστηκαν κάπου 60 άτομα, ενώ οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως «τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και πως συνελήφθησαν 37 χούλιγκανς».
Είναι, πάντως, σχεδόν βέβαιο πως τα επεισόδια αυτά δεν είχαν σχέση με την πολιτική, αλλά μάλλον με το ...ποδόσφαιρο!
Associated Press |
Από τις αμερικανικές «δραστηριότητες» στο Κοσσυφοπέδιο |
Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Κογκρέσο και κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, και ιδιαίτερα όσον αφορά την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων σε «καυτά σημεία του πλανήτη», έχει συνήθως μία γνώριμη κατάληξη. Η κυβέρνηση κάνει το παν για να πετύχει την αποστολή και να παρατείνει την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές του πλανήτη όπου τάχα διακυβεύονται τα διαβόητα «εθνικά συμφέροντα» των ΗΠΑ, και το Κογκρέσο παίζει το δικό του «πιο συγκρατημένο» ρόλο, διαφωνώντας τάχα με την τακτική μετατροπής των ΗΠΑ σε παγκόσμιο χωροφύλακα...
Κάπως έτσι έγινε και χτες... Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποστήριξε πρόταση για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Κοσσυφοπέδιο τον Ιούλη του 2001, αδιαφορώντας για τις «προειδοποιήσεις» της κυβέρνησης Κλίντον και τις απειλές της υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, πως «το Κογκρέσο παίζει με τη φωτιά» όταν θέτει «τελεσίγραφα» στις στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Η πρόταση, που παρουσιάστηκε από διακομματική επιτροπή βουλευτών ως τροποποίηση στον προϋπολογισμό δαπανών για την άμυνα, εγκρίθηκε με ψήφους 264 υπέρ, έναντι 153 κατά. Παράλληλη απόφαση φαίνεται πως ετοιμάζει και η Γερουσία, η οποία αναμένεται να ζητήσει επίσης την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο τον επόμενο χρόνο με ίσως «αυστηρότερους όρους».
Associated Press |
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-
Σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, σε μεγάλα βιομηχανικά κέντρα - Σμολένσκ, Λένινγκραντ, Νίζνι Νόβγκοροντ, στην Απω Ανατολή κ.ά, διεξάγονται κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του Κώδικα Εργασίας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κρατική Δούμα. Στις 17 Μάη πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στη Μόσχα, την οποία διοργάνωσαν η ένωση εργατικών συνδικάτων «Προστασία της Εργασίας», μια σειρά συνδικάτα της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων της Ρωσίας. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των οργανώσεων της Μόσχας του ΚΕΚΡ, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Ρωσίας -ΚΚΣΕ, της «Εργαζόμενης Ρωσίας». Για τον προσανατολισμό της κινητοποίησης μιλούσε και το ίδιο το περιεχόμενο των συνθημάτων και των πλακάτ: «Ο νέος Κώδικας - νομιμοποιημένη θηλιά στο λαιμό των εργατών», «Οχι στον αντεργατικό νόμο!», «Καμιά απόλυση χωρίς τη συμφωνία των συνδικάτων!», «Εργασιακά δικαιώματα - εργασιακή προστασία!» κ.ά. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και συμπρόεδρος της ένωσης εργατικών συνδικάτων «Προστασία της Εργασίας» Ολέγκ Σέιν, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους που αποτελεί το κυβερνητικό σχέδιο Κώδικα Εργασίας και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να εντείνουν τον αγώνα κατά της υιοθέτησής του από τη Δούμα. Ο Κώδικας αυτός καταργεί όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες, αίμα και θυσίες.
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι συγκεντρωμένοι στον εκπρόσωπο του εργατικού κινήματος «Αλληλεγγύη» Καζαχστάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Καζαχστάν Αϊνούρ Κουρμάνοφ, ο οποίος είπε: «Ηρθα ειδικά σ' αυτή τη συγκέντρωση για να συμπαρασταθώ στον αγώνα σας. Στη χώρα μας ένα τέτοιο ακριβώς κώδικα, που θέλουν να σας επιβάλουν, ψήφισε το Γενάρη το αστικό Κοινοβούλιο. Σαν αποτέλεσμα καταργήθηκε το 8ωρο, τα συνδικάτα δεν έχουν δικαιώματα, οι εργάτες δεν έχουν το δικαίωμα της απεργίας. Η εφαρμογή του νέου Κώδικα Εργασίας αποτελεί τη συνεπή πολιτική του αστικού αντεπαναστατικού καθεστώτος. Αν υιοθετηθεί και στη Ρωσία, τότε θα μεταβιβάσετε ως κληρονομιά στα παιδιά σας τη δουλεία, την αθλιότητα, την πείνα, την έλλειψη δικαιωμάτων. Ο μόνος δρόμος είναι ο αλληλέγγυος αγώνας. Οπως αναφέρεται στον κομματικό μας ύμνο, "κανείς δε θα μας λυτρώσει - ούτε ο Θεός, ούτε ο τσάρος κι ούτε ο ήρωας, θα πετύχουμε την απελευθέρωση με τα δικά μας χέρια"».
Οι μετέχοντες στη συγκέντρωση ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο το κυβερνητικό σχέδιο Κώδικα Εργασίας, που νομιμοποιεί τη μετατροπή της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού σε μισθωτούς δούλους, θεωρείται ως εντολή του μεγάλου κεφαλαίου. Απηύθυναν έκκληση στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας να καταψηφίσουν τον κυβερνητικό Κώδικα Εργασίας.
Ο Γερμανός ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ σε λόγο που εκφώνησε στο Βερολίνο σε «υψηλό» ακροατήριο έδωσε πρόσφατα μια εικόνα της, σχεδιαζόμενης, μελλοντικής Ευρώπης των δύο ταχυτήτων: Δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Κρατών με κυβέρνηση και κοινοβούλιο, όπου ένας πυρήνας των πιο προηγμένων μελών θα έχουν τον κύριο λόγο, ενώ τα ασθενέστερα κράτη θα εκτελούν, ουσιαστικά, τις αποφάσεις των πρώτων.
Ο κ. Φίσερ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσωπικές ιδέες του, αλλά ο γερμανικός Τύπος τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ταυτόσημες αντιλήψεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό «Europe 1» τα εξής: Στις 19 Μάη θα μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν για τη δυνατότητα «κατά την ολοκλήρωση μερικά κράτη να προχωρήσουν γρηγορότερα από άλλα κράτη».
Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών εφημερίδων τα σχέδια αυτά έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες αντικείμενο συζήτησης σε ορισμένα κράτη. Κατά τις συζητήσεις «λήφθηκαν υπόψη και προτάσεις του άλλοτε προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «σκληρού πυρήνα» μέσα στην ΕΕ. «Παρόμοιες αντιλήψεις ανέπτυξε και ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ειδικός στην Κομισιόν για την επέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη. Δήλωσε ότι η αντίληψη πως «όλα τα κράτη της ΕΕ θα μπορέσουν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα και μαζί» είναι από πολύ καιρό ξεπερασμένη.
Ο Τύπος αναφέρει ότι συζήτηση για τα μελλοντικά σχέδια έχει διεξαχθεί ήδη με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που έχουν «παρόμοιες σκέψεις». Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» πληροφορεί ότι η «ενισχυμένη συνεργασία» των κυβερνήσεων, που θα αποτελέσουν τον «πυρήνα» και θα παίξουν το ρόλο του «κινητήρα» σημαίνει ότι θα τους επιτραπεί για «ορισμένους σκοπούς» να συνεργάζονται στενότερα, χωρίς να χρειάζεται να μετέχουν σ' αυτά και οι 15 χώρες - μέλη της ΕΕ.
Οι αντιδράσεις επακολούθησαν αμέσως. Ο αγγλικός Τύπος τάχτηκε κατά του σχεδίου Φίσερ. Οι «Τάιμς» π.χ. έγραψαν ότι «η Γερμανία επιχειρεί να απομονώσει την Αγγλία». Ο Φινλανδός ΥπΕξ Ενκι Τουομιόγια δήλωσε: «Ανήκουμε σε μια Ενωση, στην οποία όλοι είμαστε ισότιμοι». Το Παρίσι φαίνεται να είναι υπέρ του Σχεδίου Φίσερ, αλλά όχι και η πλειοψηφία των Γάλλων, τονίζει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (15 Μάη).
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελληνίδα υφυπουργός Παπαζώη δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει μια διαδικασία που θα εγκαινιάσει «αυθαίρετες διακρίσεις μεταξύ των κρατών - μελών». Αρνητικές δηλώσεις έγιναν από εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και της Αυστρίας.
Associated Press |
Μεταφορά τραυματία σε νοσοκομείο από πολίτες. Ισλαμιστές φέρονται να έρριξαν χειροβομβίδες σε κεντρική αγορά |
Οι τρεις σκοτώθηκαν όταν δυο χειροβομβίδες εξερράγησαν σε αγορά της πόλης Χόλο. Από τις εκρήξεις αυτές τραυματίστηκαν 24 άνθρωποι. Στη γειτονική πόλη Ζαμποάνγκα, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βόμβα εξερράγη σε εστιατόριο.
Δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη από τις διαπραγματεύσεις ανταρτών - κυβέρνησης, αλλά ούτε και από τις προσπάθειες τού τακτικού στρατού των Φιλιππίνων να απελευθερώσει τους απαχθέντες από τη μουσουλμανική αυτονομιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ.
ΓΕΝΕΥΗ.-
Νέα ήττα και νέες κυρώσεις κατά της ΕΕ ενέκρινε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς δικαίωσε την προσφυγή και έδωσε το πράσινο φως στο Εκουαδόρ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων ύψους 201,6 εκατομμυρίων δολαρίων, για εισαγωγές από την ΕΕ, τιμωρώντας έτσι τις Βρυξέλλες για το εμπορικό καθεστώς της στις μπανάνες.
Ηταν το τελευταίο επεισόδιο στη χρόνια διαμάχη μιας ολόκληρης δεκαετίας στο πλαίσιο του ΠΟΕ και της προδρόμου της ΓΚΑΤΤ, η οποία σοβεί αφ' ενός μεταξύ της ΕΕ και αφ' ετέρου των χωρών παραγωγής μπανάνας στη Λατινική Αμερική και των ΗΠΑ, η οποία εκπροσωπεί μεγάλες εταιρίες που εμπορεύονται το εξωτικό φρούτο. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε μια γκάμα εισαγωγών από την ΕΕ, μετά τη μάχη που «κέρδισαν» ενάντια στην ΕΕ που εφαρμόζει ένα προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς που προωθεί τις εισαγωγές από τους μικροπαραγωγούς μπανάνας της Καραϊβικής, της Αφρικής και των νησιών του Ειρηνικού.
ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ.-
Κυριολεκτικά στο παραπέντε θεωρεί η Αστυνομία ότι αποσώβησε ένα νέο φονικό μακελειό με πρωταγωνιστές παιδιά, όταν συνέλαβε δύο 12χρονα αγόρια σε σπίτι, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν δυο συμμαθητές τους σε Γυμνάσιο του Σαν Αντόνιο, στο Τέξας.
Η Αστυνομία πιστεύει ότι τα δυο αγόρια σκόπευαν να πάνε στο σχολείο Irving Middle School, στο οποίοι φοιτούν και τα ίδια, να πυροβολήσουν δυο συμμαθητές τους και στη συνέχεια να αυτοκτονήσουν.
Οπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Πρένσα Λατίνα», η Κούβα κατήγγειλε δημόσια παράνομες ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης στο νησί, με στόχο την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος. Στην καταγγελία, που δημοσιεύτηκε στον επίσημο Τύπο της κουβανικής κυβέρνησης, καταγράφονται βήμα-βήμα οι συναντήσεις του Πολωνού γερουσιαστή Ζμπίγκνιεβ Ρομασέφσκι, Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας του.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Ρομασέφσκι παρέμεινε στην Κούβα από τις 2 μέχρι τις 10 του Μάη. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων είχε κάνει διάλεξη σε μία διάσκεψη με τίτλο «Πολιτισμός και παγκοσμιοποίηση», αφιερωμένη στην έκθεση των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στην Πολωνία για την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, συμεριλαμβανομένων και παράνομων μεθόδων.
Η επίσημη αποστολή του γερουσιαστή ήταν η σύναψη συμφωνίας για ένα σχέδιο επιστημονικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, αφιέρωσε το χρόνο του σε συναντήσεις με αντιφρονούντες Κουβανούς, με το πρόσχημα επαφών με ένα υποτιθέμενο Κέντρο Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, στη δυτική κουβανική επαρχία του Πινάρ ντελ Ρίο.
Στην καταγγελία της κουβανικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και οι επαφές που είχε η σύζυγος του εν λόγω γερουσιαστή, Σοφία Ρομασέφσκα και η διερμηνέας της Γαβριέλα Μπανάχ Κλάανοασκ με τον Οσκαρ Ελβας Μπισέτ, πράκτορα του αντικαθεστωτικού Κουβανο-Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος.
Η είδηση του πρακτορείου «Πρένσα Λατίνα» δεν αναφέρει λεπτομερώς τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κουβανική κυβέρνηση ώστε να διεξαχθεί μία πιθανή δίκη κατά του γερουσιαστή Ζμπίγκνιεβ Ρομασέφσκι, για ανατρεπτικές πράξεις ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Κούβας.
ΤΥΝΙΔΑ.-
Ενταση δημιουργήθηκε, χτες τα ξημερώματα, στα σύνορα της Αλγερίας με την Τυνησία, όταν ομάδα αγνώστων ενόπλων εισέβαλε στο έδαφος της Τυνησίας. Η ομάδα των, περίπου, 20 ατόμων, όπως μετέδωσε το επίσημο τυνησιακό πρακτορείο ΤΑΡ, εισήλθε σε βάθος 400 μέτρων στο τυνησιακό έδαφος, στην περιοχή Τάλα, και επιτέθηκε σε μεθοριακό φυλάκιο της εθνοφρουράς. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία 3 από τους εισβολείς σκοτώθηκαν, δύο εθνοφρουροί τραυματίστηκαν και οι υπόλοιποι ένοπλοι υποχώρησαν στο αλγερινό έδαφος.
Σύμφωνα με το επίσημο τυνησιακό πρακτορείο, έγγραφα που βρέθηκαν στους νεκρούς ενόπλους αποδεικνύουν ότι «πρόκειται για ισλαμιστές εξτρεμιστές τρομοκράτες», χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποιο ενδεικτικό στοιχείο για την οργάνωση στην οποία ανήκαν. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει για το, σπάνιο σε σχέση με την Τυνησία, περιστατικό από την αλγερινή κυβέρνηση. Συνήθως, τέτοιου είδους επεισόδια συμβαίνουν στα αλγερινο-μαροκινά σύνορα.