ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Η εμπειρία μετά τις εκλογές, να γίνει μάθημα σε όσους πίστεψαν ότι μπορούν να διαχωρίσουν την ψήφο τους από τη δράση με το Κόμμα και το ταξικό κίνημα.

Εχει μεσολαβήσει πια αρκετό διάστημα από τις εκλογές του καλοκαιριού, ώστε να βγάλουμε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα που πρέπει να εμπλουτίσουν τις Θέσεις. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού μπροστά στο 19ο Συνέδριο «φίλοι» και αντίπαλοι επαναφέρουν την «κριτική» τους κατά της στρατηγικής και της τακτικής του Κόμματος και την ΚΕ με βασικό «αποδεικτικό στοιχείο» τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα. Με σύνθημά τους «Η εκλογική ήττα του ΚΚΕ συμπύκνωση των αδιεξόδων του» χτίζουν πάνω στο ανυπόστατο συμπέρασμα ότι «όλοι όσοι δεν μας ψήφισαν εγκατέλειψαν το Κόμμα».

ΟΜΩΣ η πραγματικότητα το 8μηνο που πέρασε από τις εκλογές άλλα δείχνει: Χιλιάδες ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν -ξανά ή για πρώτη φορά- το Κόμμα και ιδιαίτερα στην εκλογική μάχη του Ιούνη, από την επόμενη κιόλας μέρα συνέχισαν στη δράση να στηρίζουν και να στηρίζονται στο Κόμμα και τις ταξικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα γι' αυτό είναι: Η μεγάλη επιτυχία και η εντυπωσιακή συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων τόσο στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ όσο και στην εκδήλωση για τα 94 χρόνια του Κόμματος στο ΣΕΦ, η επιτυχία της 2μηνης Οικονομικής Εξόρμησης σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες για το λαό, οι μαζικότατες απεργιακές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ. Ανάλογη είναι η εικόνα σε μια σειρά αρχαιρεσίες που έγιναν σε Σωματεία και Ομοσπονδίες μετά τις εκλογές, όπου οι ταξικές δυνάμεις είτε είχαν άνοδο και μάλιστα σε χώρους επιρρεπείς στον οπορτουνισμό και το ρεφορμισμό όπως ΕΛΜΕ, ΟΤΟΕ, ΟΤΑ, Περιφέρεια, υπουργείο Γεωργίας, «Ευαγγελισμός», «Πολυκλινική», ΕΙΝΑΠ κ.ά.), είτε επέδειξαν αξιοθαύμαστη σταθερότητα παρά τον άγριο «πόλεμο» που έκαναν από κοινού οι δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου. Ομως, και οι πιο πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των Ναυτεργατών και των αγροτών, αλλά και τα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και των συμμάχων του, διαψεύδουν πλήρως όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα εκλογικά αποτελέσματα, για να στήσουν «σκηνικό» απομόνωσης και απαξίωσης του Κόμματος και των ταξικών δυνάμεων.

Χωρίς κανένα εφησυχασμό ή υποτίμηση της ανάγκης λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για να αντιστοιχήσουμε τη δράση μας με τις απαιτήσεις των καιρών -όπως άλλωστε τονίζεται και στις Θέσεις- έχει σημασία να δούμε πού το πάνε όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κατά το δοκούν τα εκλογικά αποτελέσματα. Επαναφέρουν τη γνωστή πια άποψη ότι «η πολιτική του Κόμματος αποκλείει κάθε συμμαχία και οδηγεί στην περιχαράκωση και τον απομονωτισμό». Μόνο που τώρα γίνονται και «γνήσιοι υπερασπιστές» των αποφάσεων των Συνεδρίων με «ιδιαίτερη» προτίμηση στο 15ο και το ΑΑΔ Μέτωπο!! Ετσι ξαναζεσταίνουν τη σούπα των συνεργασιών -κυβερνητικών και κινηματικών- πάνω «στο συγκεκριμένο πρόβλημα». Τέτοιες προτάσεις συνεργασίας ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα από όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, είτε για «μέτωπο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου κατά της Χρυσής Αυγής», είτε για «Αντιμνημονιακή - πατριωτική κυβέρνηση ενάντια στη νέα γερμανική κατοχή». Τέτοιες συνεργασίες μπορεί να ακούγονται ακόμη ελκυστικές σε απελπισμένες ανώριμες μάζες που έχουν αυταπάτες για «άμεσες και άκοπες λύσεις». ΟΜΩΣ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τη μόνη αποτελεσματική φιλολαϊκή πρόταση στις σύγχρονες συνθήκες: τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας που με σταθερό αντίπαλο τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στοχεύει στην κατάκτηση της Εξουσίας από την Εργατική τάξη και τους συμμάχους της χωρίς ενδιάμεσα στάδια και ανώδυνες για το σύστημα και αδιέξοδες για το λαό συνεργασίες. Εξάλλου είναι ξεκάθαρο για κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη των Θέσεων ότι η Πρόταση του Κόμματος ενισχύεται με τη Λαϊκή Συμμαχία, αφού αποφεύγονται διαστρεβλώσεις που επέτρεπε το ΑΑΔ Μέτωπο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που δυνάμεις του συστήματος προσπαθούν να «βάλουν στο χέρι» το Κόμμα, προτάσσοντας «αντιφασιστικές - δημοκρατικές» και «αντιμνημονιακές - πατριωτικές» συνεργασίες αποσπασμένες από το στρατηγικό στόχο της Λαϊκής Εξουσίας. Εξάλλου, όλοι θυμόμαστε προεκλογικά τον Τσίπρα να επικαλείται σε συνέντευξη Τύπου το ΑΑΔ Μέτωπο για να εγκαλέσει το Κόμμα που δε συμμετέχει σε αντιμνημονιακή κυβέρνηση «αριστεράς».

Ομως κάνοντας μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος θα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι, χιλιάδες ψηφοφόροι μας και πολλοί ακόμα που ήταν έτοιμοι να μας ψηφίσουν, εγκλωβίστηκαν και υπέκυψαν τελικά στη έωλη «λογική»: Ας ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν δεν τους εμπιστεύομαι στη δράση και στο κίνημα, για να αλλάξει η κυβέρνηση... και από αύριο στη δουλειά και στη γειτονιά πάλι με το ΚΚΕ και τις Ταξικές δυνάμεις. Αυτή η στάση τους έχει να κάνει με την ύπουλη διάβρωση συνειδήσεων της προηγούμενης δεκαετίας κύρια από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την πίεση της σημερινής ολοένα δυσκολότερης καθημερινότητας αλλά και των πολυπλόκαμων μηχανισμών του συστήματος (μέσα προπαγάνδας, κρατικοί-δημοτικοί, εκκλησιαστικοί και εργοδοτικοί μηχανισμοί κλπ.) που σπρώχνουν ακόμα και κόσμο που βρίσκεται κοντά μας, να υποκύπτει στην οπορτουνιστική αυταπάτη ότι με μια ψήφο μπορεί να βγει κυβέρνηση που θα αλλάξει την κατάσταση. Προφανώς έχει να κάνει και με το γεγονός ότι, όλος αυτός ο κόσμος μη έχοντας ακόμα εμπιστοσύνη στη λαϊκή-εργατική δύναμη, θεωρεί μακρινή την Πρόταση του Κόμματος και αυτό μας βάζει προ των ευθυνών μας. Εχει όμως να κάνει και με το γεγονός ότι, θεωρούν ως δεδομένη τη δράση και την ύπαρξη του Κόμματος με τα αταλάντευτα επαναστατικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν και κατ' επέκταση του ταξικού κινήματος - του ΠΑΜΕ και των συμμάχων του. Δεν περνά από τη σκέψη τους -ή τουλάχιστον δεν περνούσε μέχρι και μετά τις εκλογές- ότι, χωρίς τη στήριξη και ενίσχυση του Κόμματος στη δράση αλλά και σε κάθε εκλογική μάχη, αποδυναμώνουν επί της ουσίας τη δική τους φωνή και δράση και δίνουν την ευκαιρία σε εχθρούς και «φίλους» να χτυπήσουν, είτε άμεσα είτε με την «κριτική» αλλοίωση των επαναστατικών χαρακτηριστικών και της στρατηγικής μας. Εξάλλου, είναι ουκ ολίγα τα παραδείγματα ακόμα και ιστορικών κομμουνιστικών κομμάτων της Ευρώπης και παγκόσμια που μεταλλάχθηκαν σε ρεφορμιστικά-ακίνδυνα για το σύστημα και συνεργάσιμα με αυτό (Γαλλία, Ιταλία κ.ά.).

Αυτή ακριβώς τη σημαντική και εν πολλοίς επώδυνη εμπειρία μετά τις εκλογές, πρέπει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι έκαναν το λάθος να διαχωρίσουν την καθημερινή δράση τους με το Κόμμα και το ταξικό κίνημα, από την εκλογική του στήριξη. Γιατί ο πόλεμος για την ανατροπή αυτού του απάνθρωπου συστήματος δε θα κριθεί βέβαια μέσα από εκλογικές αναμετρήσεις αλλά «στα κάθιδρα εργοστάσια...», όμως και οι εκλογικές μάχες δίνουν σημαντικές δυνατότητες στο Κόμμα ώστε από καλύτερες θέσεις να οργανώνει την πάλη για την παρεμπόδιση των εφιαλτικών μέτρων και για τη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας.


Μανώλης Δανδουλάκης
ΚΟΒ εργαζομένων Δήμου Αθήνας και Περιφέρειας

'Η με τους εργάτες ή με το κεφάλαιο

Σύντροφοι, καταθέτω μία άποψη στον προσυνεδριακό διάλογο αφού έχει ανάψει κουβέντα από διαφόρους «όψιμους», αλλά και ειλικρινείς φίλους του Κόμματος. Κριτικάρουν απόψεις από τους στόχους που βάζει το Κόμμα, το πρόγραμμά του, μέχρι και το καταστατικό του. Απόψεις για σεχταρισμό, ανεδαφικότητας σήμερα των στόχων κ.λπ.!

Η εμπειρία μου δείχνει πως οι Θέσεις του Συνεδρίου όχι απλά βαδίζουν στο σωστό δρόμο ο οποίος, ναι, είναι δύσκολος, αλλά είναι μονόδρομος για τους εργάτες.

Να αναφερθώ σε παράδειγμα της δράσης μας. Οταν πριν κάνα - δύο χρόνια τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα δουλειά στην εργατική τάξη και δη στα εργοστάσια μπορώ να πω μου ήρθε κάπως βαρύ. Εξορμήσεις στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας, περιφρουρήσεις στις 5 τα χαράματα στο κρύο, αστυνομικός κλοιός στις περιφρουρήσεις κ.λπ.

Στην περιφρούρηση της απεργίας στις 19 Οκτώβρη 2011 σε ένα εργοστάσιο κοντέψαμε μέσα στο κρύο να πιαστούμε στα χέρια με τους εργαζόμενους αφού νόμιζαν πως πάμε να κλείσουμε το εργοστάσιο και να τους πάρουμε τις δουλειές!

Στη συνέχεια, όμως, με παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ και του Κόμματος στη ΒΙΠΕ, με εξορμήσεις και κουβέντα με τους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου, σε αντιπαράθεση με τα τσιράκια της εργοδοσίας, καταφέραμε να πιάσουμε επαφές, να μάθουμε πώς σκέφτονται, πώς μας βλέπουν ως ΚΚΕ και ΠΑΜΕ. Μάθαμε πως πολλοί από αυτούς από ένα σημείο και μετά μας έβλεπαν σαν ελπίδα, σαν ένα εμπόδιο να μην παρθούν άλλα μέτρα εξαθλίωσης στο εργοστάσιο, σαν αποκούμπι, άσχετα αν δεν είχαν φτάσει σε σημείο να ξεφοβηθούν και να έρθουν στο πλάι μας έξω από την πύλη.

Μάθαμε πως ο καπιταλιστής στο εργοστάσιο τούς έχει με τον κατώτερο μισθό, χωρίς βαρέα ανθυγιεινά, με μηνιάτικες και διμηνιαίες συμβάσεις, να δουλεύουν έως 24 ώρες αν χρειαστεί να βγει η παραγωγή, σε θερμοκρασίες το καλοκαίρι πάνω από 40 βαθμούς και με μείον το χειμώνα, χωρίς καμία προφύλαξη. Βλέπαμε στην πύλη του εργοστασίου εργάτες να μην μπορούν να περπατήσουν από την κούραση στο σχόλασμα.

Ο καπιταλιστής πατάει στο ότι για τους εργάτες και τις εργάτριες είναι ο μοναδικός μισθός στην οικογένεια και με αυτόν προσπαθούν να τη ζήσουν. Πως είναι άνθρωποι με μηδενική εμπειρία από συνδικαλισμό και διεκδίκηση δικαιωμάτων, πως χωρίς την αφύπνιση του ΠΑΜΕ είναι εύπλαστη μάζα στα χέρια του.

Και μπαίνει το ερώτημα, μπορείς να πας σε αυτό το εργοστάσιο και να πεις στον εργάτη και την εργάτρια, κάνε υπομονή, μία κυβέρνηση της αριστεράς ή μία καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού είναι η διέξοδος και ίσως κάποτε θα κουβεντιάσουμε για κάτι που το λένε σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Δεν μπορείς! Να είμαστε καθαροί, γιατί έτσι δεν διαφοροποιείσαι σε τίποτα από τους απολογητές του καπιταλισμού! Ο εργάτης πώς να πιστέψει συνειδητά σε μία διέξοδο που του προτείνεις όταν σε αυτή χωράει και ο ίδιος, ο εκμεταλλευόμενος αλλά και ο καπιταλιστής, αυτός που σήμερα τον εκμεταλλεύεται και τον εξαθλιώνει; Μία προοπτική που θα έχει πάντα σκυμμένο το κεφάλι φοβισμένος και το αφεντικό με το βούρδουλα να τον απειλεί! Και λίγο εκμετάλλευση και λίγο σοσιαλισμό δηλαδή!

Αν προτείνεις μία τέτοια διέξοδο είναι σαν να τους κοροϊδεύεις, και το Κόμμα δεν κοροϊδεύει το λαό. Την προοπτική της υποταγής δεν μπορεί να τη δίνει ένα κομμουνιστικό κόμμα και δη το ΚΚΕ. Με την ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες των μελών και των φίλων του. Αν κάποιος θέλει να κοροϊδέψει τους εργάτες και να τους πουλήσει χίμαιρες περί ανθρώπων πάνω από τα κέρδη, περί υγιούς επιχειρηματικότητας, τότε μάλλον μιλάει για άλλο κόμμα και όχι για το ΚΚΕ. Οι καλοπροαίρετοι που κάνουν κριτική στις θέσεις του Κόμματος καλό θα ήταν στις επόμενες απεργίες να κάνουν μία βόλτα από τα εργοστάσια μαζί με τα μέλη του ΚΚΕ, τους συναγωνιστές του ΠΑΜΕ για να βγάλουν συμπεράσματα (θα «κουμπώνουν» με τις θέσεις)! Οσο για τους κακοπροαίρετους, τι να πω ενώ ούτε καν ξέρουν κατά πού πέφτει η ΒΙΠΕ της πόλης τους, προσπαθούν να μας επιβάλουν τι να κουβεντιάζουμε με την εργατική τάξη. Δε θα τους περάσει!

Η δουλειά στα εργοστάσια εδώ στην Πρέβεζα άλλαξε την οπτική μας για το πώς βλέπουμε τον περίγυρο, την εργατική τάξη, πώς πρέπει να δουλεύουμε μαζί της, τι εξυπηρετεί η στόχευση στο χώρο των βιομηχανικών εργατών. Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι χωρίς το προλεταριάτο δεν υπάρχει χαΐρι αλλά και με τους καπιταλιστές μπάστακες το ίδιο!

Με τέτοιο προσανατολισμό, δηλαδή ενότητα στη λύση και όχι στο πρόβλημα, μας ακολούθησε περισσότερος κόσμος στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Κουβεντιάσαμε με μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων για την άλλη εξουσία που σήμερα διεκδικούμε. Διαμορφώσαμε άποψη ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στο σωματείο, στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να αντιπαρατιθέμαστε με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες και τους οπορτουνιστές χωρίς να μπορούμε να συνδέουμε την κρίση με την ανατροπή της εξουσίας αυτών που τη δημιουργούν. Πως ακόμα και το μικρότερο δικαίωμα να κατακτήσουμε ο καπιταλισμός θα το πάρει πίσω διπλά και τρίδιπλα. Πως δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε για δικαιώματα των εργατών χωρίς να το συνδέουμε με την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης.

Τέτοιες εμπειρίες συνέλεξε η ΚΕ και συνέταξε τις Θέσεις. Γι' αυτό θεωρώ ότι οι Θέσεις του Συνεδρίου, αλλά και τα ντοκουμέντα που θα βγουν από αυτό είναι το επιστέγασμα μιας μακριάς και κοπιώδους διαδικασίας εξέλιξης για το Κόμμα. Κύρια των Συνεδρίων από το 15ο έως σήμερα, των συνδιασκέψεων για τη νεολαία και την εργατική τάξη και βέβαια του 2ου τόμου του δοκιμίου της Ιστορίας του Κόμματος. Οι Θέσεις είναι το αποκρυστάλλωμα της εμπειρίας του Κόμματος, που πατάει διαλεκτικά στο Μαρξισμό - Λενινισμό και την προσφέρει στην εργατική τάξη. Για να πορευθεί στο δρόμο του αγώνα, χωρίς παρεκκλίσεις που θα την οδηγήσουν σε αδιέξοδους μονόδρομους καπιταλιστικής διαχείρισης. Οι Θέσεις για να γίνουν καλύτερα κατανοητές πρέπει να διαβαστούν σαν ενιαίο κείμενο (απολογισμός-πρόγραμμα-καταστατικό) που προετοιμάζει επαναστάτες.

Και κάτι τελευταίο, το ότι σήμερα επιδιώκει το ΚΚΕ να κουβεντιαστούν οι Θέσεις πλατιά με όλη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της είναι ένα δείγμα της δημοκρατίας που διαπνέει τη λειτουργία του Κόμματος. Σημαντικό είναι ότι λέει άποψη για τις Θέσεις όποιος ενδιαφέρεται για το Κόμμα. Γι' αυτό τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος θα πρέπει μέχρι το συνέδριο να διαδώσουν τις Θέσεις όσο πλατύτερα γίνεται και βέβαια τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου ακόμα πλατύτερα.


Κώστας Ντακοβάνος
ΚΟΒ Ε/Υ Πρέβεζας

Για τη Λαϊκή Συμμαχία και τους μαζικούς φορείς

Η ενιαία δράση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ στις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα εκφράζει ένα φύτρο, ένα πρόπλασμα της Λαϊκής Συμμαχίας, χωρίς να καταργεί τα ιδιαίτερα καθήκοντα σε κάθε τμήμα της.

Το πιο βασικό καθήκον μας ήταν και είναι να αποκτήσει αυτή η δράση καθαρό χαρακτήρα συγκρότησης ως δύναμης με προσανατολισμό αντίστασης και σύγκρουσης με κάθε κυβερνητικό και άλλο φορέα της αστικής εξουσίας.

Οι Λαϊκές Επιτροπές δεν είναι συντονιστικό αλλά έκφραση της πολιτικοποιημένης κοινωνικής συμμαχίας που εκφράζεται από τα κάτω, στηρίζεται από το Κόμμα, ώστε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να υλοποιείται η πολιτική συμμαχιών μας σε κοινωνικό επίπεδο όχι απλά και μόνο για να ανεβαίνουν οι αγώνες, αλλά για τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη ρήξη και την ανατροπή, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό.

Η κοινή δράση των πιο πάνω συσπειρώσεων δεν υποκαθιστά αυτές, αλλά, αντίθετα, τις ενισχύει, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται εκτός από την κοινή δράση και αυτοτέλεια ώστε να ενισχύεται η κάθε συσπείρωση ξεχωριστά.

Ταυτόχρονα, η δράση αυτή πρέπει να αγκαλιάζει πλατύτερα στρώματα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική.

Οι Λαϊκές Επιτροπές πρέπει να παλεύουν με όρους κινήματος σε γενικές γραμμές για μια σειρά στόχους πάλης (π.χ. μισθολογικά, εργασιακά δικαιώματα, χαράτσια, χρέη, διόδια κλπ.).

Από την πάλη μας αυτή:

  • Πρέπει να αποκαλύπτεται η δράση των κομμάτων της πλουτοκρατίας και της πολιτικής της ΕΕ καθώς και των τοπικών παραρτημάτων τους στους Δήμους και στις περιφέρειες.
  • Πρέπει να αποκαλύπτεται επίσης και η δράση δυνάμεων που τους δίνουν «αριστερό» άλλοθι, κινούμενοι όμως μέσα στα πλαίσια του συστήματος, αντιπροτείνοντας ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης όπως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  • Πρέπει να αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι ότι καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν για τα παραπάνω κόμματα και τα τοπικά παραρτήματά τους, καμιά αναμονή, ο στόχος θα πρέπει να είναι η ρήξη με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.
  • Πρέπει να αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι την αναγκαιότητα της συσπείρωσης στη Λαϊκή Επιτροπή που συντονίζει τον αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό.

Θετικά συμπεράσματα υπάρχουν κατά τη γνώμη μου από τη μέχρι τώρα δράση μας.

Υπάρχει όμως ορατός ο κίνδυνος, να υποκατασταθούν οι φορείς που συμμετέχουν στη λαϊκή επιτροπή από την επιτροπή, εξαιτίας της αποσπασματικής και λειψής δράσης των μελών μας στους φορείς, της λειψής λειτουργίας των κομματικών ομάδων και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ΚΟΒ δεν έχουν κάνει κτήμα τους την αναγκαιότητα πολιτικής καθοδήγησης και λειτουργίας των φορέων ευθύνης τους.

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές στους μαζικούς φορείς, καθήκον έχουν να μαζικοποιούν, να κινητοποιούν, να προσανατολίζουν, να οργανώνουν τα μέλη τους και το λαό ευρύτερα, προκειμένου να υιοθετούνται οι πιο πάνω στόχοι πάλης, καθώς και η αναγκαιότητα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Είναι ανάγκη, κατά τη γνώμη μου, να λειτουργούν μόνιμα και σταθερά οι κομματικές ομάδες και οι ΚΟΒ με τον παραπάνω προσανατολισμό, να μην υποκύπτουν σε δυσκολίες.

Η ΚΟΒ δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής των καθηκόντων που βάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων.

Μπροστά στα δύσκολα και πολύπλοκα καθήκοντα που προβάλλουν από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, πρέπει να παρθούν μέτρα, προκειμένου οι πιο πάνω αδυναμίες να εξαλειφθούν.

Συγκεκριμένα:

  • Πρέπει όχι αποσπασματικά αλλά ολοκληρωμένα να εφαρμόζεται στην πράξη η πολιτική του Κόμματος από τις κομματικές μας οργανώσεις και τις κομματικές ομάδες, να υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους, να εκφράζεται αυτό με ενιαία δράση μέσω της Λαϊκής Επιτροπής.
  • Πρέπει οι ΚΟΒ να αποκτήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Η δράση τους πρέπει να είναι στοχοπροσηλωμένη στη δουλειά στη γειτονιά με κοινωνικοταξικά κριτήρια.

Τα μέλη μας πρέπει να συγκρούονται υλοποιώντας ολοκληρωμένα την πολιτική μας, να παράγουν πολιτική στο χώρο τους, να δημιουργούν συνθήκες εμπνευσμένης δράσης και να τολμούν την ανάθεση καθηκόντων σε κομματικές επιρροές.

  • Πρέπει ο τρόπος δουλειάς μας που οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις, μπροστά στις δυσκολίες της ταξικής πάλης, στη συσπείρωση μόνο σε επίπεδο άμυνας - αντίστασης και όχι αντεπίθεσης και προοπτικής για μια άλλη λαϊκή εξουσία να διορθωθεί. Διαφορετικά, δημιουργούνται όχι μόνο αναστολές και απογοήτευση για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, αλλά και ψευδαισθήσεις που μας οδηγούν στη λογική της ενότητας μόνο στο επιμέρους και ως εκ τούτου σε συντεχνιακή λογική, με αποτέλεσμα να χάνεται ο προσανατολισμός της αναγκαιότητας για μια άλλη εξουσία, πέρα και έξω από τα πλαίσια του αστικού συστήματος.
  • Πρέπει οι δυνάμεις μας αντιπαλεύοντας π.χ. το θεσμό των συγχωνεύσεων των σχολείων, τα οποία στον καπιταλισμό είναι ούτως ή άλλως υποταγμένα στη λογική της ιδιωτικοποίησης και της ανταποδοτικότητας, να προωθούν την πρότασή μας για την Παιδεία της λαϊκής εξουσίας, του σχολείου δηλαδή το οποίο δεν θα υποτάσσεται στη λογική των αναγκών της καπιταλιστικής αγοράς και ταυτόχρονα να παλεύουμε να γίνει η πρόταση αυτή στόχος πάλης του κινήματος.
  • Αντιπαλεύοντας το ξεπούλημα των χώρων που είναι χαρακτηρισμένοι για σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς πρέπει να συσπειρώνουμε το λαό ενάντια στην πολιτική της ανταποδοτικότητας που προωθείται από τον «Καλλικράτη» μέσω της Τοπικής Διοίκησης και της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Να προσανατολίζουμε το λαό στην αναγκαιότητα της πάλης για πράσινο, για πολιτισμό - αθλητισμό, για υγεία - περίθαλψη σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες για μεγαλύτερα κέρδη από το κεφάλαιο.
  • Κριτήριο των μελών του Κόμματος στους μαζικούς φορείς στο τι θα προωθήσουμε πρέπει να είναι κάθε φορά αυτό που ανταποκρίνεται στο επίπεδο των λαϊκών αναγκών. Αλλωστε οι στόχοι του Κόμματος και του ταξικού κινήματος δεν καθορίζονται από το σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων αλλά καθορίζονται από τις ίδιες τις λαϊκές ανάγκες και την αναγκαιότητα συσπείρωσης δυνάμεων για ρήξη και ανατροπή του καπιταλισμού.
  • Η δράση του Κόμματος για τα γενικότερα προβλήματα, μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις μας, να ενημερώσουμε το λαό, να δημιουργήσουμε εκείνο το διακριτό πόλο συσπείρωσης ενάντια στην αταξική θεώρηση και πρακτική που προωθούν οι συντηρητικές δυνάμεις και οι «αριστεροί» συνοδοιπόροι τους που υποτάσσονται στην πολιτική της ευρωλαγνίας ότι δηλαδή με την ενότητά μας, με κοινά ψηφίσματα - σούπες θα πιέσουμε για τη λύση των προβλημάτων.

Στο χέρι μας είναι σύντροφοι να πλησιάσουμε την πλειοψηφία των εργατών και των βιοτεχνών που θίγονται ή επηρεάζονται από την κυβερνητική πολιτική, έγκαιρα, σωστά, ξεπερνώντας τα προβλήματα που προανέφερα, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και να αναδειχθεί ο αναντικατάστατος ρόλος του Κόμματος στον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος.

Εμπρός στον αγώνα μέσα από τη λαϊκή επιτροπή, να κερδίσουμε νέες θέσεις, να αναδείξουμε την αναγκαιότητα για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό ο οποίος είναι σήμερα επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ.


Γρηγόρης Τυμπαλέξης
Μέλος της ΑΕ Περιστερίου της ΚΟ Αττικής

Για το σχέδιο προγράμματος

Η ΚΕ αναφέρει ότι η αλλαγή γίνεται διότι:

Από το 15ο Συνέδριο υπήρξαν σημαντικές οικονομικές εξελίξεις, μεταβολές στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και στην ΕΕ, στη θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν οι διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και σημαντικές δυσκολίες στις συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων.

Αυτές όμως οι αλλαγές στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είναι επιμέρους. Μπορούν να επιδράσουν μόνο σε ορισμένες πλευρές της τακτικής του κόμματος. Δεν απαιτούν σε καμιά περίπτωση αλλαγή προγράμματος.

Εγιναν επεξεργασίες: κείμενο για το σοσιαλισμό και το δοκίμιο ιστορίας.

Αυτά αφορούν στις απόψεις της ηγεσίας του κόμματος γύρω από αυτά τα θέματα. Εχουμε δηλαδή αλλαγή αντιλήψεων -τουλάχιστον έτσι εκφράζεται- και ως συνέπειά τους αλλάζουμε το πρόγραμμα του κόμματος και μάλιστα ριζικά.

Υπό το παραπάνω πρίσμα στο σχέδιο προγράμματος βλέπουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Διαφοροποιείται σημαντικά και καταλυτικά ο χαρακτήρας του Μετώπου. Αφήνουμε πίσω το αντιιμπεριαλιστικό και το δημοκρατικό, κρατάμε το αντιμονοπωλιακό και εισάγουμε τον όρο αντικαπιταλιστικό (για τον οποίο ουκ ολίγη κριτική κάναμε τόσα χρόνια στους αριστεριστές). Εκτός του ότι υπάρχει υπερβολική απλοποίηση στην ερμηνεία αυτών των αλλαγών, που δεν είναι λεκτικές, στην ουσία αφήνουμε πίσω το Λενινισμό. Δεν μπορεί να μην απασχολεί το ΚΚΕ στο πρόγραμμά του το πώς θα φτάσει στην επαναστατική κατάσταση, έχοντας βέβαια διαμορφώσει ισχυρές προϋποθέσεις με τον καθημερινό αγώνα σε όλα τα μέτωπα. Δεν μπορεί να μην το απασχολεί πως και τι ρόλο θα παίξει, πώς θα κινήσει μάζες έτσι ώστε να συνειδητοποιούν την ανάγκη για ριζική αλλαγή.

Ουσιαστικά γράφεται μια παραδοχή. Αφού η επαναστατική κατάσταση θα έρθει αντικειμενικά (σωστό), μας ενδιαφέρει πόσο έτοιμοι θα είμαστε εκείνη τη στιγμή. Οχι τι θα κάνουμε σήμερα για να είμαστε έτοιμοι τότε;

Η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα και η ωρίμανσή του είναι ζήτημα που εξαρτάται και από το ίδιο το κόμμα. Δεν μπορεί τα λάθη και τις αδυναμίες να τις αποδίδει εξολοκλήρου σε αντικειμενικές δυσκολίες. Δεν μπορεί επίσης, να στέλνει στο πυρ το εξώτερον κάθε διαφορετική φωνή που προσπαθεί να εντοπίσει σημεία τρωτά, να κάνει κριτική. Πολύς κόσμος προβληματίζεται αν αυτή η απολυτότητα που διακατέχει το κόμμα βοηθά στη συσπείρωση δυνάμεων ή οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί δεν μπορείς να προχωρήσεις με τη λογική «εάν συμφωνείς έλα μαζί μας». Και όλοι αυτοί που δε συμφωνούν απόλυτα; Θα έρθουν ή όχι; Τους θέλουμε ή όχι; Γιατί στην πράξη δεν τους έλκουμε κοντά μας, βάζοντάς τους ως προϋπόθεση την απόλυτη συμφωνία.

Ενα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι ότι πλέον καταργούμε τις πολιτικές συμμαχίες με το πρόσχημα της αποφυγής κοινοβουλευτικών αυταπατών. Πότε στην ιστορία του κόμματός απορρίψαμε τις πολιτικές συμμαχίες; Είναι λάθος να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία για να κερδίσεις στη λογική του σοσιαλισμού, κρατώντας όμως πάντα το χαρακτήρα και το περιεχόμενό σου;

Στο 15ο Συνέδριο έγινε κριτική στην άποψη που έλεγε ότι οι πολιτικές συμμαχίες είναι ζήτημα τακτικής και δε χρειάζεται να μπαίνει στο πρόγραμμα. Η σ. Παπαρήγα στην τελική της ομιλία είπε ότι «ακριβώς αυτή η άποψη οδηγεί στην αποσύνδεση της τακτικής από τη στρατηγική. Οι συμμαχίες, οι μορφές προσέγγισης προς το σοσιαλισμό, η αντιμετώπιση της αντεπίθεσης του αντιπάλου είναι θέματα στρατηγικής σημασίας» σχολίασε. «Κι από αυτή την άποψη αλίμονο αν τα βγάλουμε από το πρόγραμμα και έχουμε μια γενική θέση «παλεύουμε για το σοσιαλισμό».

Στο 16ο Συνέδριο πάλι η σ. Παπαρήγα αναφέρεται στις συσπειρώσεις λέγοντας: «Σε αυτές τις συσπειρώσεις πρέπει να επιδιώκουμε να συμμετέχουν και δυνάμεις πολιτικές, που δεν τις κατατάσσουμε σήμερα στις δυνάμεις για το Μέτωπο... Με το ΔΗΚΚΙ σε τρία μέτωπα έχουμε κοινή δράση: ΠΑΜΕ, δημοκρατικά δικαιώματα, κέντρο δράσης για τα Βαλκάνια. Το γεγονός ότι έχουμε την εκτίμηση ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση σε μια κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή δε σημαίνει ότι κακώς επιδιώξαμε -ορθά επιδιώξαμε- να συσπειρωθούμε εκεί... Και με το Συνασπισμό επιδιώξαμε να προσέλθει σε ορισμένα μέτωπα. Εδώ να μην μπερδεύουμε. Στο ιδεολογικό πολιτικό επίπεδο, πρέπει να οξύνουμε το μέτωπο με το Συνασπισμό... Το κυριότερο όμως είναι ότι περισσότερες δυνάμεις είναι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ... Να προσελκυστούν δυνάμεις που είναι οργανωμένες στο ΠΑΣΟΚ, τοπικά στελέχη ... με στόχο τον απεγκλωβισμό από τις πολιτικές των ηγεσιών τους».

Εμείς τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε ότι τα αλλάζουμε. Οτι δεν μπορούμε να έχουμε καμιά πολιτική συμμαχία ή συνεργασία και μάλιστα από θέση αρχής. Αναφέρουμε δε ότι έχουμε επιβεβαιωθεί στην πολιτική μας γραμμή. Δηλαδή, οι παραπέρα επεξεργασίες που κάναμε μας οδήγησαν εκεί;

Αν αυτό ισχύει, τότε πρέπει να απαντήσουμε στα παρακάτω στοιχεία που όλοι τα αντιμετωπίζουμε. Μείωση ποσοστού στις εθνικές εκλογές, άμαζες κινητοποιήσεις, χαμηλά ποσοστά απεργιών αλλά και μείωση στις εκλογές σωματείων. Ενα μεγάλο μέρος κόσμου στρέφεται αλλού (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) παρόλο που προτιμούσε το ΚΚΕ σε πολλά ζητήματα και το εμπιστευόταν. Ολα αυτά σαφώς και δεν τα καθορίζουμε εξολοκλήρου εμείς, αλλά είναι δική μας ευθύνη και μέριμνα να ελέγχουμε καθημερινά πόσο αποτελεσματικοί είμαστε.

Υπάρχουν όμως κι άλλα που δεν είναι ενθαρρυντικά. Η κομματική οικοδόμηση που δεν περπατά αποτελεσματικά, η μείωση της κομματικής δύναμης, η συρρίκνωση της ΚΝΕ σε πολύ σημαντικό και επικίνδυνο βαθμό, τα κακά οικονομικά, η μείωση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη».

Πιστεύω ότι έχουμε την υποχρέωση στο κόμμα να θίγουμε και να αναφέρουμε καθετί που θεωρούμε ότι είναι λάθος, που δε βοηθάει. Δυστυχώς αυτό που παρατηρώ τα τελευταία χρόνια είναι ότι η ηγεσία του κόμματος δεν παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στη γραμμή του ΚΚΕ, αν και συχνά αναγκάζεται να αποδεχτεί κάποιες από τις αδυναμίες. Η προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα παραπάνω πολλές φορές συνοδεύεται από μη πειστικά και άγαρμπα ή λειψά επιχειρήματα, που δεν πείθουν τον κόσμο.

Δεν μπορούμε να ρίχνουμε το ανάθεμα από δω κι από κει, σαν να φταίνε πάντα οι άλλοι. Η γραμμή της ΚΕ δοκιμάζεται και αυτή κρίνεται.

Σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό, για την εργατική τάξη της χώρας μας το ΚΚΕ έπρεπε να βγει μπροστά με γραμμή που στην πράξη θα συσπείρωνε και μάζες που δεν είναι πεισμένες για το σοσιαλισμό. Η γραμμή του ΑΑΔΜ που υιοθετούσε το υπάρχον πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό μπορούσε να πετύχει αυτό το σκοπό.

Νομίζω ότι χάσαμε μια πολύ σημαντική ευκαιρία και κυρίως δεν παίξαμε και δεν παίζουμε το ρόλο μας. Της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης που μπαίνει μπροστά, ανοίγει δρόμους, εμπνέει, συσπειρώνει, κερδίζει το «μικρό» και πείθει για το «μεγάλο». Το σχέδιο προγράμματος ανατρέπει ριζικά το υπάρχον πρόγραμμα. Στην πράξη βέβαια, αυτό έχει ήδη γίνει με την τακτική μας, παρά το γεγονός ότι και μετά τις βουλευτικές εκλογές που άνοιξε το ζήτημα, η ΚΕ αρνούνταν αυτή τη διολίσθηση. Τρανή απόδειξη για το αντίθετο είναι ότι λίγους μήνες μετά φτάσαμε να συζητάμε την αλλαγή του.

Φοβάμαι ότι αυτές οι λογικές και αυτή η γραμμή σε συρρίκνωση και καταστροφική πορεία μπορεί να οδηγήσουν το κόμμα μας.


Αίγλη Αραβανή
ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λευκάδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ