Associated Press |
Από τις έρευνες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις |
Η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ ανακοίνωσε χτες ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις» πως ξένοι εξτρεμιστές αναμείχθηκαν στις τρεις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου, που κόστισαν 62 νεκρούς και σχεδόν 200 τραυματίες, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Σινγκχ, σύμφωνα με το BBC, είπε στον Πακιστανό «πρόεδρο», στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, ότι αναμένει από πλευράς του να τιμήσει την υπόσχεσή του να «κάμψει τη διασυνοριακή τρομοκρατία». Την ευθύνη για το μακελειό που προκάλεσαν, μεσούσης της ινδουιστικής «γιορτής του φωτός», οι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί σε δύο αγορές στην πρωτεύουσα της Ινδίας ανέλαβε την Κυριακή μια μέχρι τότε άγνωστη οργάνωση, η «Islami Inqilabi Mahaz» (Ισλαμική Επαναστατική Οργάνωση). Ο ινδικός Τύπος σχεδόν αντανακλαστικά είχε επιρρίψει την ευθύνη σε πακιστανικές οργανώσεις που μάχονται για την προσάρτηση του Κασμίρ και καθοδηγούνται, οπλίζονται και εδράζονται στο Πακιστάν - πράγμα που η κυβέρνηση Σινγκχ απέφυγε να κάνει με κραυγαλέο τρόπο, σε μια προσπάθεια να διασώσει τόσο την προσπάθεια διμερούς προσέγγισης, μέρος της οποίας υπήρξε το άνοιγμα των συνόρων για την παροχή βοήθειας στους εκατομμύρια σεισμοπαθείς μετά το πλήγμα του Εγκέλαδου της 8ης Οκτώβρη, όσο και τις ευρύτερες σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Το Μπαρατίγια Τζανάτα, το κόμμα της εθνικιστικής ινδουιστικής αντιπολίτευσης, καλούσε στο μεταξύ την κυβέρνηση να «αλλάξει» κατεπειγόντως την πολιτική της έναντι του Πακιστάν.
Ο Μουσάραφ από την πλευρά του «βεβαίωσε» ότι το Πακιστάν στέκει στο «πλευρό της Ινδίας όσον αφορά αυτή την πράξη τρομοκρατίας» και υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία από πλευράς του Ισλαμαμπάντ.
Η αστυνομία στο Νέο Δελχί ανέφερε ότι ανακρίνει «πολυάριθμους» υπόπτους και ότι οι έρευνες «πάνε καλά». Στην πόλη είχαν επιβληθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 2.600 επιπλέον μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους. Υπήρχαν πληροφορίες, σύμφωνα με την «International Herald Tribune», ότι η επίθεση μπορεί να συνδέεται με την καταδίκη των υπόπτων για την επίθεση στο Κόκκινο Οχυρό στο Νέο Δελχί το Δεκέμβρη του 2000. Χτες ινδικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο έναν Πακιστανό για τη συμμετοχή του στην επίθεση ισλαμιστών ανταρτών εναντίον Ινδών στρατιωτών στο Οχυρό.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα και πολλοί άλλοι εξέφρασαν «αποτροπιασμό» για την επίθεση, που χρησιμοποίησαν βέβαια για προφανείς σκοπιμότητες, δηλαδή την καταδίκη της «τρομοκρατίας» και την προώθηση της πολιτικής του «πολέμου κατά του τρόμου».
Στο μεταξύ, χτες τερματίστηκαν οι προσπάθειες εξεύρεσης επιζώντων στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας, όπου το πρωί του Σαββάτου εκτροχιάστηκαν 7 βαγόνια τρένου, λόγω δομικής ζημιάς σε γέφυρα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 114 άνθρωποι. Στην περιοχή είχαν σημειωθεί σφοδρές βροχοπτώσεις την εβδομάδα που πέρασε και το Σαββατοκύριακο, με πάνω από 100 νεκρούς.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--
Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μετά την κλιμάκωση της περασμένης βδομάδας που στοίχισε, συνολικά, τη ζωή σε 9 Παλαιστινίους. Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν υποτιθέμενες θέσεις της «Τζιχάντ» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, την περασμένη Πέμπτη, μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Χαντέρα την Τετάρτη. Το ισραηλινό πυροβολικό παραμένει σε θέση μάχης στα όρια της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και το Σάββατο έπληξε εγκαταστάσεις υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα.
Την Κυριακή, μετά από ανακοίνωση της «Τζιχάντ» ότι επανέρχεται στη δέσμευσή της για τήρηση της εκεχειρίας «αρκεί ο ισραηλινός στρατός να πάψει τις προκλήσεις», ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επέδραμαν στην πόλη Καμπάτιγιε, έξω από την Τζενίν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι, οι 2 μαχητές της «Τζιχάντ», με αποτέλεσμα η σχετική ηρεμία να ανατραπεί εν ριπή οφθαλμού. Τα παλαιστινιακά εδάφη παρέμειναν και χτες αποκλεισμένα ενώ ο ισραηλινός στρατός δε σταμάτησε τις διαρκείς επιχειρήσεις «σκούπα» στη Δυτική Οχθη, κατά Παλαιστινίων μαχητών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανοίγοντας χτες τη χειμερινή περίοδο λειτουργίας της Κνέσετ, δήλωνε κατηγορηματικά ότι η ισραηλινή πλευρά έχει αποδείξει «ότι είναι έτοιμη για θυσίες προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη», αλλά δεν πρόκειται να κάτσει σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων μέχρις ότου η «η Παλαιστινιακή Αρχή διεξαγάγει έναν πραγματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ο Σαρόν επανέλαβε ότι η κατασκευή του διαχωριστικού τείχους και των εποικισμών, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στα κατεχόμενα, από τη Συρία, υψώματα Γκολάν, θα συνεχιστεί και επέκρινε έντονα το Ιράν και τη Συρία ως «χώρες που εκτρέφουν την τρομοκρατία». Κατέληξε ότι «οι τρομοκράτες δε χρειάζονται αφορμές».
Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωση, επιβεβαίωνε την τήρηση της εκεχειρίας αλλά προειδοποιούσε τον ισραηλινό στρατό να τερματίσει τις προκλήσεις για να καταστεί εφικτός ο σεβασμός της. Τέλος, ανώνυμες ισραηλινές πηγές επιβεβαίωναν χτες ότι η κυβέρνηση Σαρόν συμφώνησε, τελικά, με το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία) να αναπτυχθούν Ευρωπαίοι παρατηρητές στη μεθόριο της Ράφα με την Αίγυπτο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα σύνορα.
ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-
Οικονομική ενίσχυση τριών εκατ. δολαρίων από τον Φιντέλ Κάστρο φέρεται να έλαβε προεκλογικά το Κόμμα των Εργατών (ΡΤ) του Βραζιλιάνου Προέδρου, Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα! Μία ακόμη «αποκάλυψη», αυτή τη φορά από έρευνα του περιοδικού «Βέζα»... και μάλιστα υπόθεση που μπορεί να θέσει και εκτός νόμου το ΡΤ, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, η αποδοχή οικονομικής βοήθειας από το εξωτερικό είναι ένας από τους τέσσερις λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε απαγόρευση λειτουργίας ενός πολιτικού κόμματος.
Παντελώς «αβάσιμες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο πρόεδρος του κυβερνώντος ΡΤ Ρικάρντου Μπερζόινι, που πρόσθεσε ότι θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του περιοδικού. Κατά τη διάρκεια συνόδου του ΡΤ στο Σάο Πάουλο ο Μπερζόινι, που είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εργασίας την κυβέρνηση, επέκρινε το «Βέζα», το οποίο «κατ' επανάληψη έχει αμαυρώσει την εικόνα της παράταξης»... «Ολα είναι πέρα για πέρα αβάσιμα. Το "Βέζα" συμπεριφέρεται ως πολιορκητικός κριός κατά της κυβέρνησης κι όχι ως ένα όργανο του Τύπου. Δεν πρόκειται για δημοσιογραφία αλλά για αντιπολίτευση. Πρόκειται να ασκήσουμε δίωξη κατά του περιοδικού για δυσφήμιση της εικόνας του κόμματος», τόνισε. Παράλληλα ο Μπερζόινι υπενθύμισε πως και στο παρελθόν το «Βέζα» είχε κατηγορήσει το ΡΤ πως είχε δεχτεί χρήματα από το ανταρτικό κίνημα «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC), «χωρίς ποτέ να αποδειχθεί τίποτε».
Αλλά κι η κυβέρνηση της Κούβας, διά στόματος του πρεσβευτή της στη Βραζιλία Πέδρο Νούνιες Μοσκέρα, διέψευσε «κατηγορηματικά αυτές τις συκοφαντίες και διαβεβαιώνει πως ουδέποτε επενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις αδελφής χώρας» (...). «Πρόκειται για προπαγανδιστική κίνηση των ιμπεριαλιστών ενάντια στην Κούβα και τη Βραζιλία» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που καταλήγει: «Οσοι ενορχηστρώνουν αυτήν την εκστρατεία ψεύδους κατά της Κούβας και της κυβέρνησης στη Βραζιλία πασχίζουν να βλάψουν τις σχέσεις τους και να παρεμποδίσουν την, καθημερινά και πιο πλατιά, συνεργασία».