ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
Τι σχεδιάζουν;

Περίσσεψαν τα αφιερώματα στον αστικό Τύπο για τα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ερώτημα που κυριαρχεί στην πλειοψηφία των αναλύσεων είναι «τι θα γίνει από δω και πέρα», με δεδομένο ότι - όπως όλοι διαπιστώνουν - τα πράγματα στο πεδίο της μάχης δεν εξελίσσονται καλά για τον ουκρανικό στρατό και τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους του. Οπως διαβάζουμε μάλιστα στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs», «η Ρωσία υπερέχει στη στρατηγική προσαρμογή (...) που επηρεάζει τη χάραξη εθνικής και στρατιωτικής πολιτικής, όπως το πώς τα κράτη χρησιμοποιούν τους πόρους τους (...) η στρατηγική προσαρμογή είναι η πιο κρίσιμη για τη νίκη. Οσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος, τόσο καλύτερα θα προσαρμόζεται η Ρωσία. Αργά αλλά σταθερά η Μόσχα θα απορροφά νέες ιδέες από το πεδίο της μάχης και θα αναδιατάσσει τις τακτικές της αναλόγως (...) Σε τελική ανάλυση, αν το πλεονέκτημα της Ρωσίας στη στρατηγική προσαρμογή διατηρηθεί χωρίς την κατάλληλη δυτική απάντηση, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον πόλεμο δεν είναι ένα αδιέξοδο. Είναι μια ουκρανική ήττα». Ποια είναι όμως η «κατάλληλη δυτική απάντηση», τώρα που η «παλέτα» δείχνει να εξαντλείται; Τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη διεθνή συνάντηση στη Γαλλία - με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού - μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλούν στον λαό, αφού έπεσε στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο να σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία από ΝΑΤΟικές χώρες. Θα ενημερώσει η κυβέρνηση τον λαό για το τι σχεδιάζουν στις πλάτες του πίσω από κλειστές πόρτες; Η εμπλοκή στον πόλεμο δεν έχει ταβάνι και μόνο αντίπαλο δέος είναι ο λαός με την πάλη του.

Ντροπή

Η λέξη «ντροπή» είναι λίγη για να περιγράψει τα όσα ανέφερε χτες, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ έχει ευθύνες (!) για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Γιατί; Μα επειδή πρότεινε Εξεταστική, για να αναδειχτούν οι διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για το σημερινό χάλι των σιδηροδρόμων και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτά ήταν άλλωστε τα αιτήματα και των συγγενών των θυμάτων, που το ΚΚΕ δεσμεύτηκε να κάνει πράξη. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι με την Εξεταστική και το αντικείμενο διερεύνησης που πρότεινε το ΚΚΕ, μπαίνουν και οι ίδιοι στο κάδρο, αφού μαζί με τη ΝΔ υπηρετήσαν και προώθησαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που είναι το υπόβαθρο για δυστυχήματα όπως αυτό στα Τέμπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες (είναι χαρακτηριστικό το δυστύχημα με 80 νεκρούς πριν από 10 χρόνια στην Ισπανία). Γι' αυτό πολέμησαν την πρόταση του ΚΚΕ, ενώ και στην Εξεταστική συνέδραμαν την κυβέρνηση για να μην πάρει τέτοια πολιτικά χαρακτηριστικά η διερεύνηση της υπόθεσης. Μάταια όμως... Από τις καταθέσεις πολλών μαρτύρων, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών βουλευτών, προκύπτουν σοβαρά στοιχεία και επιβεβαιώνεται αυτό που «φωνάζει» ο λαός από την πρώτη ώρα: Τα Τέμπη ήταν έγκλημα, με αυτουργό την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της. Οσο κι αν ωρύονται λοιπόν η Αποστολάκη και οι άλλοι, η αλήθεια έγραψε και δεν ξεγράφει.

Ιστορίες...

Σε ένα μακροσκελές άρθρο των «New York Times», δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται για χρόνια με τον υπόγειο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, παρουσιάζουν τη «σύσφιξη» των σχέσεων ανάμεσα στη CIA και τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, η CIA έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, τόσο τον εξοπλισμό, όσο και την εκπαίδευσή τους. Μάλιστα, οι Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει μια νέα γενιά Ουκρανών πρακτόρων, που έδρασαν στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου η Ρωσία διατηρεί έντονη παρουσία και μεγάλα συμφέροντα, ενώ οι υποδομές που διατηρούνται στο ουκρανικό έδαφος αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πλεονέκτημα των Ευρωατλαντικών για την παρακολούθηση των αντιπάλων τους. Οι σχέσεις αυτές «ενισχύθηκαν» μετά το 2014, από το ίδιο βράδυ που ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας φυγαδεύθηκε στη Ρωσία, στη διάρκεια του «Ευρωμαϊντάν».

... κατασκόπων

Οι «Νew Υork Τimes» δημοσιεύουν τη μαρτυρία ενός Ουκρανού αξιωματούχου, που ανέλαβε νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών όταν πλέον το πραξικόπημα είχε επικρατήσει με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε τη χώρα. Ο αξιωματούχος αναφέρει πως εκείνο το βράδυ, κοντά μεσάνυχτα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της αμερικανικής CIA και της βρετανικής MI6 για να συζητήσουν «την ανοικοδόμηση της (μυστικής) υπηρεσίας από την αρχή, στη βάση μιας τριμερούς συνεργασίας». Βέβαια, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ουκρανίας δεν ξεκίνησαν εκείνο το βράδυ, αφού είναι πλέον γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν ο Πάιατ και η Νούλαντ στο πραξικόπημα, σε συνεργασία με ένα τμήμα της αστικής τάξης και τα ερείσματά του στον κρατικό μηχανισμό και τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Σήμερα, 10 χρόνια μετά από εκείνα τα δραματικά γεγονότα, οι εξελίξεις είναι αποκαλυπτικές για το πού οδήγησε η ωμή επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία, σε βάρος δύο λαών, που για 70 χρόνια ζούσαν αρμονικά στην κοινή σοβιετική πατρίδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1584 Πρώτη εμφάνιση της 29ης Φλεβάρη ως πρόσθετης μέρας κάθε δίσεκτου έτους. Η προσθήκη αυτή αποφασίστηκε το 1581 από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ, ο οποίος αφαίρεσε και 11 μέρες, μετονομάζοντας την 4η Οκτώβρη 1582 σε 15η Οκτώβρη 1582 και εγκαινιάζοντας το ημερολόγιο που πήρε το όνομά του. Η επιπλέον μέρα του Φλεβάρη υφίσταται ήδη από το 45 π.Χ., βάσει της ρύθμισης του Ιουλίου Καίσαρα, με τη διαφορά ότι εμφανιζόταν μεταξύ 24ης και 25ης μέρας, και απ' αυτήν προέρχεται ο όρος «δίσεκτο έτος», αφού στο ρωμαϊκό ημερολόγιο υπήρχαν κάθε 4 χρόνια δύο φορές έκτες καλένδες (δις έκτες).

1916 Η Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ ανεβάζει τα κατώτερα όρια ηλικίας της παιδικής εργασίας στις βιομηχανίες και στα ορυχεία από τα 12 στα 14 έτη.

1940 Μετά τη διάρρηξη της ισχυρά οχυρωμένης «γραμμής Μάνχαϊμ» από τον Κόκκινο Στρατό, η φινλανδική κυβέρνηση αναγκάζεται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του σοβιετο-φινλανδικού πολέμου (1939 - 1940).

1948 Κορυφώνονται οι ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις στη Μακρόνησο, κατά τις οποίες σκοτώνονται 17 και τραυματίζονται 61 φαντάροι. Αλλοι 250 παραπέμπονται στο στρατοδικείο.

1968 Η Επιτροπή Kerner, που συγκροτήθηκε μετά την επέμβαση του στρατού εναντίον εξεγερμένων Αφροαμερικανών στην πόλη του Ντιτρόιτ (με αποτέλεσμα τον θάνατο 43, τον τραυματισμό 1.189 και τη σύλληψη 7.200 ατόμων), κατέληξε ότι τα επεισόδια οφείλονταν στις τρομακτικές οικονομικές ανισότητες και στον ρατσισμό που επικρατούσαν στις ΗΠΑ.

2004 Πραξικόπημα στην Αϊτή (με την υποστήριξη των ΗΠΑ) ανατρέπει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.

2012 Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Βασίλης Τσιβιλίκας, κωμικός ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ