ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Μας καταγγέλλουν και οι Ευρωπαίοι

Ενώ έκθεση της ΕΕ καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, ελλείψεις στους ελέγχους, ο υπουργός Γεωργίας εμφάνιζε από το βήμα της Βουλής ρόδινη την κατάσταση

Η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, στο διατροφικό σκάνδαλο των «τρελών αγελάδων» αποδείχτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως ξεπερνά κάθε όριο. Ομως, επειδή, όπως λέει και ο ελληνικός λαός, «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», χτες ήταν μια αποκαλυπτική μέρα για τα έργα και την πολιτεία αυτής της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στάλθηκε στις ελληνικές αρμόδιες αρχές, αφήνει με τον πιο επίσημο τρόπο έκθετη την ελληνική κυβέρνηση, και, ούτε λίγο-ούτε πολύ, της καταλογίζει ότι είναι... επικίνδυνη.

Οσα αποκαλύπτει η έκθεση, λίγο ως πολύ, είναι γνωστά. Η υπόθεση όμως προσλαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι συνέταιροι και οι συνένοχοι αυτής της κυβέρνησης φτάνουν στο σημείο να φαίνεται πως... χάνουν την υπομονή τους. Το ότι δε γίνονται έλεγχοι στις εισαγωγές κρεάτων και ζώντων ζώων αλλά και η χρήση απαγορευμένων ζωοτροφών είναι γνωστά. Το γεγονός όμως ότι ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, μιλώντας χτες στη διαρκή επιτροπή της Βουλής για το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων» επιχείρησε να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό αυτή την έκθεση για το μπάχαλο των ελεγκτικών μηχανισμών και σκόνταψε στην έκθεση της ΕΕ, η οποία μεταξύ άλλων καλεί την ελληνική κυβέρνηση να στείλει αιτιολογική έκθεση εντός 25 ημερών για το χάλι που επικρατεί, ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της υπομονής και της ανοχής.

Τη στιγμή που ο υπουργός Γεωργίας ενημέρωνε την αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής σε σχέση με τις δυνατότητες διάδοσης της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) από τις Βρυξέλλες ανέφερε τα εξής:

«Σημαντικές ελλείψεις και καθυστερήσεις στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι προληπτικοί έλεγχοι για την ανίχνευση των πιθανών κρουσμάτων της νόσου των "τρελών αγελάδων" στην Ελλάδα, διαπιστώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έκθεσή τους, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκπονήθηκε μετά από επιτόπιους ελέγχους, που πραγματοποίησαν τρεις κοινοτικοί κτηνίατροι στο διάστημα 12-16 του Φλεβάρη σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Στην έκθεση επισημαίνεται η ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων στον τρόπο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Ακόμη, διατυπώνονται μια σειρά από συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, ενώ ζητείται η εκπόνηση ενός προγράμματος δράσης για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων. Το πρόγραμμα δράσης θα πρέπει να υποβληθεί στην Κοινότητα εντός 25 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιέλθει στις ελληνικές αρχές. Οπως έγινε γνωστό, η έκθεση επιδόθηκε χτες (σ.σ. προχτές) στις ελληνικές αρχές και ως εκ τούτου το πρόγραμμα δράσης θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο στις 15 του Αυγούστου.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει στην έκθεσή της:

  • Ανεπαρκείς κτηνιατρικούς ελέγχους και «πολύ χαμηλό βαθμό» εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 98/272/ΕΚ για την επιδημιολογική παρακολούθηση των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών. Αποτέλεσμα είναι, όπως επισημαίνει, να υποτιμάται ο κίνδυνος ύπαρξης των ύποπτων κρουσμάτων.
  • Μη ικανοποιητική εφαρμογή των μέτρων για την καταστροφή υλικών υψηλού κινδύνου (όπως μυελός των οστών, μυαλό, σπλήνα, μάτια, έντερα, αδένες), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τα υλικά αυτά να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
  • Την έλλειψη ενός εθνικού προγράμματος ελέγχου σχετικά με την απαγόρευση των κρεαταλεύρων και των οστεαλεύρων για τη διατροφή όλων των ζώων.
  • Τον εντοπισμό σοβαρών προβλημάτων σχετικά με τους ελέγχους στα σφαγεία.

Εξάλλου, στις συστάσεις της προς τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα αυστηρότερα μέτρα», όπως να βελτιωθεί η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την επιδημιολογική παρακολούθηση των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, η ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τους κινδύνους από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, οι συνθήκες θανάτωσης των ζώων στα σφαγεία, ο τρόπος διεξαγωγής των υποχρεωτικών ελέγχων, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σχετικά με την απαγόρευση των κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων και να ενισχυθούν οι έλεγχοι για την καταστροφή των υλικών υψηλού κινδύνου.

Επικίνδυνη σιωπή της κυβέρνησης

Ενώ η έκθεση της ΕΕ επικρίνει - εμμέσως πλην σαφώς - την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, υποστήριξε χτες από το βήμα της Βουλής πως δεν υφίσταται κίνδυνος μετάδοσης μέσω της κατανάλωσης γάλακτος και υποστήριξε ότι τηρούνται στα σφαγεία οι προδιαγραφές της ΕΕ, με εξαίρεση την κτηνοτροφία των νησιών, όπου η εφαρμογή τους δυσχεραίνεται λόγω του μικρού μεγέθους των σφαγείων. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν είναι απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αμφισβητεί τους ελέγχους που γίνονται στην Ελλάδα. Πάντως, ο Γ. Ανωμερίτης μίλησε και για «οικονομικό πόλεμο» στο χώρο της κτηνοτροφίας που οδήγησε σε επικριτικές αναφορές σε κάποιες εκθέσεις της ΕΕ σχετικά με την Ελλάδα.

Ο υπουργός έκανε λόγο για ένταση των ελέγχων σημειώνοντας πως «όσα σφαγεία δεν τηρούν τις προδιαγραφές θα κλείσουν», ενώ είπε ότι είναι αδικαιολόγητα φαινόμενα πανικού για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια αφού εκδηλώνεται σε βοοειδή άνω των 30 μηνών, την ώρα που ο μέσος όρος ηλικίας σφαγής τους στην Ελλάδα είναι οι 17 μήνες.

Αντιδράσεις για το ξεπούλημα ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Την οξεία αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, ότι πωλείται το 15-30% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), αλλά και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει στο σύνολό του τον ενεργειακό τομέα της χώρας που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, οι εργαζόμενοι στον Κλάδο είναι κατηγορηματικά αντίθετοι, θα αντιδράσουν δυναμικά και δε θα επιτρέψουν το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας». Επίσης σημειώνει ότι αυτές οι αποφάσεις «αλλάζουν το καθεστώς στην αγορά ενέργειας και θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι οι δημόσιες ενεργειακές εταιρίες θα περάσουν στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας».

Τέλος αναφέρει ότι η Ομοσπονδία και τα σωματεία σε κοινή σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιούλη θα αποφασίσουν και θα συντονίσουν τη δράση τους για κάθε μορφή αγώνα που θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ θα αντιδράσουν δυναμικά στις αντιαναπτυξιακές αυτές πολιτικές του υπουργείου Ανάπτυξης που υπονομεύουν την προοπτική των εργασιακών δικαιωμάτων και της απασχόλησης, καθώς και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ελληνικού λαού».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα ΙΧ

Τα πολλά τροχαία ατυχήματα, που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, δίνουν ένα καλό και σίγουρο άλλοθι στις ασφαλιστικές εταιρίες να προχωρήσουν στην αύξηση των ασφαλίστρων. Προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για πιο ακριβά ασφάλιστα, η ηγεσία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), υποστήριξε πως αν συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς στην ασφαλιστική αγορά, θα προκύψουν πολλά προβλήματα, στρώνοντας έτσι το χαλί για νέες γενναίες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των οχημάτων.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς προέβλεπαν δύσκολους καιρούς για τον κλάδο της αστικής ασφάλισης του αυτοκινήτου, παρά την πτωτική τάση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Οξύ πρόβλημα για την εξέλιξη του κλάδου παραμένει και το θέμα του Επικουρικού Κεφαλαίου, του οποίου τα χρέη συνεχώς διογκώνονται. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί - σύμφωνα με τον Δ. Κοντομηνά - είναι το γεγονός ότι για την οικονομική χρήση του 2000 ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 8%. Ο όγκος των ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 8,3%, αφού έφτασε τα 223 δισ. δραχμές έναντι 206 δισ. δραχμών το 1999.

Αναφερόμενος στα ασφάλιστρα, ο Δ. Κοντομηνάς απέδωσε τις αυξήσεις τους αποκλειστικά στην υψηλή συχνότητα τροχαίων και στο μεγάλο αριθμό θυμάτων στην Ελλάδα, καθώς και στις αυξημένες χρηματικές αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες και ψυχική οδύνη! Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες - με τη λήψη μέτρων πρόληψης - παρατηρείται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέχρι και 24%. Από τα ίδια στοιχεία (έτους 1999) προκύπτει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 210 θάνατοι από τροχαία για κάθε εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 116 θάνατοι.

Σχετικά με το φιλικό διακανονισμό, στον ένα χρόνο εφαρμογής του, προτιμήθηκε σε 40 χιλιάδες περιπτώσεις από το σύνολο των 330 χιλιάδων περιστατικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ