ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι απειλές επέμβασης

Οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για επέμβαση
Οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για επέμβαση
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με την ανακοίνωση επιπλέον χρηματικής βοήθειας από Βρετανία και Γαλλία ολοκληρώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε για την αντιμετώπιση του διογκούμενου προσφυγικού κύματος που προκαλούν οι συνεχιζόμενες αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία. Αν και δεν λήφθηκε απόφαση, η συνεδρίαση αποδείχτηκε σημαντική καθώς για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο δημιουργίας «ασφαλών ζωνών» εντός Συρίας, αίτημα που κατέθεσε με επιτακτικότητα η Τουρκία και υποδέχτηκε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Ιαν Ελίασον, που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Νταβούτογλου, επανέλαβε ότι οι ζώνες «ασφαλείας» θα πρέπει να δημιουργηθούν «το γρηγορότερο δυνατό» καθώς ήδη σε τουρκικό έδαφος φιλοξενούνται περισσότεροι από 80.000 Σύροι πρόσφυγες και εκτιμάται ότι πέραν των 100.000 δεν μπορεί «ν' αντέξει η χώρα». Πρόβλημα αρχίζουν ν' αντιμετωπίζουν και η Ιορδανία και ο Λίβανος, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν έθεσαν ζήτημα για «ουδέτερες ζώνες» αλλά ζήτησαν περισσότερη βοήθεια καθώς, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, η ροή προσφύγων προς το έδαφός τους έχει πολλαπλασιαστεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας, Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ, οι μόνοι υπουργοί Εξωτερικών από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συμμετείχαν στη σύνοδο θέλοντας προφανώς να εξασφαλίσουν έναν «ενεργότερο» ιμπεριαλιστικό ρόλο για τις χώρες τους, το χαρακτήρισαν εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα χωρίς να το αποκλείσουν. Ειλικρινέστερος ο Χέιγκ παραδέχτηκε ότι η απόφαση για δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» ισοδυναμεί με απόφαση «πραγματοποίησης στρατιωτικής εισβολής στη Συρία», αφού μόνο διά των όπλων μπορεί να διασφαλιστεί η διατήρηση των ζωνών.

Εσπευσε, πάντως, μαζί με τον Φαμπιούς, να τονίσουν, κλιμακώνοντας τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία, ότι «καμία επιλογή δεν αποκλείεται στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις». Προς το παρόν ο Χέιγκ ανακοίνωσε τη χορήγηση άλλων 3 εκατομμυρίων λιρών (ήδη η Βρετανία έχει δώσει 27,5 εκατομμύρια λίρες) για τη στήριξη ανθρωπιστικών και προσφυγικών προγραμμάτων και ο Φαμπιούς 5 εκατομμυρίων ευρώ (προστίθενται σε άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δοθεί από το Παρίσι) διευκρινίζοντας ότι «προορίζονται κυρίως για τις απελευθερωμένες περιοχές», δηλαδή τις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, συνεχίζονται με σφοδρότητα οι μάχες σε συνοικίες της Δαμασκού και στο Χαλέπι ενώ σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους ενόπλους της αντιπολίτευσης, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται πέριξ του στρατιωτικού αεροδρομίου Αμπού Ζιχούρ, στην επαρχία Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το «αλ Αραμπίγια», ένοπλοι που υπογράφουν ως «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» στο Χαλέπι, ανακοίνωσαν ότι συστήνουν το «Επαναστατικό Μεταβατικό Συμβούλιο» με στόχο «να υπάρχει κέντρο στρατιωτικού και πολιτικού συντονισμού της αντιπολίτευσης εντός Συρίας». Καλούν δε τις ένοπλες ομάδες σε άλλες πόλεις να κάνουν το ίδιο, προκειμένου, όπως λένε, να διασφαλιστεί εκπροσώπηση όλων των άμεσα εμπλεκόμενων στις συγκρούσεις.

Η εξέλιξη αποτελεί, ως ένα βαθμό, ρήξη με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που είχε στηθεί κυρίως από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» στην Τουρκία και διατεινόταν ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων αλλά και ότι έχει ως ένοπλο σκέλος τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Πληθαίνει, δε, τις διαχωριστικές γραμμές εντός της συριακής αντιπολιτευόμενης σκηνής αντί να τις μειώνει όπως καλούν επισταμένα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να διευκολυνθεί η περαιτέρω παρέμβασή τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Διαπραγματεύσεις και ανταγωνισμοί

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η ...απόβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Κίνα, για δεύτερη φορά φέτος, ολοκληρώθηκε χτες στην παράλια πόλη Τιαντζίν, γενέτειρα του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, από όπου και κάλεσε την κινεζική ηγεσία να δώσει ένα τέλος στους περιορισμούς που αφορούν το εμπόριο αλλά και να σταματήσει την πολιτική ντάμπινγκ των τιμών από τους κατασκευαστές, δηλαδή την εξαγωγή και πώληση προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη (ή ακόμη και κάτω του κόστους ) από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την εκμηδένιση των ανταγωνιστών.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της επίσκεψή της που χθες επικεντρώθηκε στο διά ταύτα, που δεν είναι άλλο από το διμερές εμπόριο όπου και αναδύθηκαν οι εντάσεις που προκαλεί ο ανταγωνισμός των δύο εξαγωγικών γιγάντων. Εντάσεις που παραμερίστηκαν την πρώτη ημέρα του σινογερμανικού διαλόγου, καθώς το μείζον ζήτημα ήταν η «διασφάλιση της συνέχειας των επενδύσεων της Κίνας» στην ΕΕ και οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν για την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη με την «κρίση του ευρώ».

Ωστόσο πέραν της ΕΕ, το μείζον για τη Γερμανία είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου εξ ου και η τεράστια αντιπροσωπεία επτά υπουργών και 12 ανώτατων στελεχών γερμανικών κολοσσών, μεταξύ αυτών των Siemens, ThyssenKrupp κ.ά. αλλά και πάνω από 100 επιχειρηματιών συνολικά. Το «γερμανικό μείζον» τέθηκε επί τάπητος χθες εξ ου και εκκλήσεις για την εμπορική πολιτική της Κίνας αλλά και η «ειδική ανησυχία» που εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος για τη θέση που έχει υιοθετήσει η Κίνα έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ειδικά τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να αποδέχεται τον «κινεζικό όρο» για «το θεμέλιο λίθο των σχέσεων της Κίνας με την Ευρώπη», όπως το έθεσε ο Γουέν Τζιαμπάο, να μην υπάρξουν έρευνες ή νομικές ενέργειες ενάντια σε κινεζικές εταιρείες ειδικά στις ΑΠΕ και άλλους τομείς.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο DW, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε μεν ότι οι κινεζικές εταιρείες που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές και να αποσπάσουν μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς πρέπει να σέβονται τους όρους ανταγωνισμού της ΕΕ που απαγορεύει επιχορηγήσεις και φτηνές κρατικές πιστώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα ζητούσε από την Επιτροπή της ΕΕ να παραμερίσει έναν έλεγχο αντιντάμπινγκ, μετά την προσφυγή της εταιρείας EU ProSun, - ένα τραστ περίπου 20 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας - εναντίον κινεζικών εταιρειών για αθέμιτο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρείες που επωφελούνταν από επιχορηγήσεις και κρατικά δάνεια για να μειώσουν τις τιμές. Κατηγορίες που οι κινεζικές εταιρείες χαρακτήρισαν «εντελώς αβάσιμες», ενώ η Κίνα έχει απειλήσει και με εμπορικό πόλεμο.

Η δεύτερη ημέρα του σινογερμανικού διαλόγου όχι τυχαία πραγματοποιήθηκε στην Τιαντζίν που εκτός από γενέτειρα του Κινέζου πρωθυπουργού είναι και έδρα της μοναδικής παραγωγικής μονάδας της Airbus, εκτός Ευρώπης και ένα από τα τρία εργοστάσιά της παγκοσμίως μαζί με τις μονάδες στην Τουλούζη και το Αμβούργο. Η αποτελεσματικότητα του σινογερμανικού διαλόγου για το γερμανικό κεφάλαιο αποτυπώθηκε στις οικονομικές συμφωνίες ύψους άνω των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Μεταξύ αυτών, για αγορά 50 αεροσκαφών Airbus, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο προσκήνιο ενδεχόμενο «μονομερούς πλήγματος»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Πολιτικά υποκινούμενη» χαρακτήριζαν χαμηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι τη νέα τακτική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας τους. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συσκευών φυγοκέντρισης στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Φόρντο και ότι στις εγκαταστάσεις στη στρατιωτική βάση Παρσίν που η ΔΕΑΕ ήθελε να επιθεωρήσει, έχουν κατεδαφιστεί κτίρια και έχει «εκκαθαριστεί» ακόμη και η γη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που αναζητούνται.

Εκτός από αυτές τις αντιδράσεις, η Τεχεράνη, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, απέφυγε να «απαντήσει» διά υψηλόβαθμων αξιωματούχων πιθανότατα επειδή σε εξέλιξη βρισκόταν η δεύτερη και τελευταία μέρα της ετήσιας Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην ιρανική πρωτεύουσα, την οποία χαρακτηρίζει «διπλωματική νίκη» απέναντι στις προσπάθειες απομόνωσής του από τη Δύση. Κατά την έναρξη της συνόδου, ο Θρησκευτικός Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων αλλά θα επιμείνει στο δικαίωμά της, όπως και στο δικαίωμα κάθε χώρας, να αξιοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ, αναθερμαίνεται η φιλολογία περί «εξαπόλυσης μονομερούς πλήγματος» από το Ισραήλ κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, κυρίως στον ισραηλινό Τύπο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι «καλλιεργείται κλίμα» καθώς ακόμη και στις γραμμές της ισραηλινής πολιτικής σκηνής και του στρατού υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες ως προς τη συγκεκριμένη προοπτική. Η εφημερίδα «Χααρέτζ» έγραφε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έστειλε «σαφές μήνυμα» πριν λίγες μέρες στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να εγκαταλείψει τα σχέδια περί πλήγματος στο Ιράν, ενώ η «Γιεντιόρ Αχαρονότ» ισχυρίζεται ότι σημειώθηκε «έντονο φραστικό επεισόδιο» μεταξύ του Νετανιάχου και του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σαπίρο για το ίδιο ακριβώς θέμα.

Σαφέστερος όλων, πάντως, εμφανίζεται ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος, σε συνέντευξή του, στη βρετανική «Γκάρντιαν», υπογραμμίζει ότι ένα μονομερές ισραηλινό πλήγμα θα καθυστερήσει αλλά δεν θα καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Υποστηρίζει ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν προϋποθέτει διεθνή συμμαχία και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να «χρεωθεί» κάποια «ισραηλινή απερισκεψία».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη «Λουφτχάνσα»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκίνησαν χτες οι κυλιόμενες μεν διαρκείας δε απεργιακές κινητοποιήσεις του ιπτάμενου προσωπικού της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Λουφτχάνσα» που κήρυξε το συνδικάτο των ιπτάμενων συνοδών Ufo μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες με την πραγματοποίηση 6ωρης στάσης εργασίας και θα συνεχίσει ένα διάστημα με στάσεις, τις οποίες το συνδικάτο θα δημοσιοποιεί μόλις μερικές ώρες πριν γίνουν και θα αφορούν όλα τα αεροδρόμια της Γερμανίας . Οι εξαγγελθείσες σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμπέσουν με το τέλος των διακοπών στη Γερμανία και αναμένεται να προκαλέσουν χάος στις εναέριες συγκοινωνίες. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος και συνομιλίες, ο αγώνας θα κλιμακωθεί, αναφέρουν τα στελέχη του συνδικάτου. Οι 19.000 περίπου αεροσυνοδοί της «Λουφτχάνσα» ζητούν αυξήσεις ύψους 5 % αλλά και να μπει τέλος στη λεγόμενη ενοικιαζόμενη εργασία στα αεροσκάφη της εταιρείας. Στο πλαίσιο δραστικών περικοπών, εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού αλλά και σχεδιαζόμενων επενδύσεων ύψους αρκετών δισ., η διοίκηση της «Λουφτχάνσα» έχει προαναγγείλει ήδη την κατάργηση 3.500 θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τις μικρής έκτασης προειδοποιητικές απεργίες του 2009, οι ιπτάμενοι συνοδοί της «Λουφτχάνσα» δεν έχουν απεργήσει ποτέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ