ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαβουλεύσεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η πολιτική κρίση σοβεί στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα παρά το γεγονός, ότι οι κυβερνώντες επιθυμούν να παρουσιάζουν την πραγματικότητα ωραιοποιημένη. Εξάλλου όλα τα δείγματα που έχει δώσει μέχρι στιγμής το Βελιγράδι, είναι αυτά της υποταγής...

... και απόλυτης, μάλιστα, στα διευθυντήρια και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού, τα οποία δεν επιτρέπουν παρεκκλίσεις, ούτε και «αταξίες». Τα δείγματα αυτής της πολιτικής «καταστολής» έγιναν αντιληπτά ακόμη και στην Αθήνα, αν επαληθευτεί το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν» που γράφει: «Ενοχλήθηκαν οι πρεσβείες των χωρών του ΝΑΤΟ και βέβαια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από την υπερκομματική κίνηση βουλευτών, που υπέγραψαν διαμαρτυρία κατά της παραπομπής στο στημένο Δικαστήριο της Χάγης του Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ως εγκληματία πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρεσβείες ζήτησαν επίμονα τα ονόματα βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο υπέρ του Μιλόσεβιτς και στοιχεία ως προς τις πολιτικές τους επιλογές και την εν γένει δραστηριότητά τους...»!

Αν αυτό συμβαίνει σε μία χώρα που αυτοαποκαλείται «ισότιμος εταίρος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», μπορεί κανείς να φανταστεί τι μπορεί να συμβαίνει στο ταλανισμένο και αποκλεισμένο μέχρι προσφάτως Βελιγράδι. Συνεπώς, δεν είναι παράλογη η προσπάθεια, να μεταφερθεί μία εικόνα - από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και το ΑΠΕ - «επικρατούσας αδιαφορίας» ως προς τη χτεσινή εμφάνιση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο ΔΠΔ, μια εμφάνιση που όπως τονίζεται δεν προκάλεσε ιδιαίτερα σχόλια στο Βελιγράδι.

Πρώτος, όπως πάντα, ο «Γερμανός» πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, που δήλωσε πως για τη Σερβία ο Μιλόσεβιτς αποτελεί μια τελειωμένη υπόθεση. «Τώρα βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και είναι δική του υπόθεση πώς θα συμπεριφέρεται σε αυτό», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Σερβίας τη σημερινή τοποθέτηση του Μιλόσεβιτς στο ΔΠΔ.

Την ίδια στιγμή και πάλι σιγήν ιχθύος κράτησε ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος «στοχοπροσηλώθηκε» στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων από το Μαυροβούνιο για το σχηματισμό της νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος(SNP), Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, δήλωσε πως ο Κοστούνιτσα έδωσε και πάλι την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στο SNP, αλλά το κόμμα αυτό θα αποφασίσει αν θα την αποδεχτεί μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του. Για να αποδεχτούμε την εντολή θα πρέπει να αλλάξει προηγουμένως η εταιρική συμφωνία με τον DOS, δήλωσε ο Μπουλάτοβιτς για να μην εμφανιστούν τα ίδια προβλήματα όπως στην περίπτωση του νόμου για τη συνεργασία με το ΔΠΔ. Ο Μπουλάτοβιτς ανέφερε πως βλέπει εκτόνωση της κρίσης με νέες ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα πιστεύει ότι η πολιτική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Χτες, αναμενόταν και η συνεδρίαση του προεδρείου του DOS για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την κρίση που ξέσπασε σε επίπεδο ομοσπονδίας, καθώς και την πρωτοβουλία του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας»-(DSS) του Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα να ζητήσει ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Ενας από τους ηγέτες του DOS και πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, ο Ζάρκο Κόρατς, εκτίμησε πως η απόφαση του DSS να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του DOS σε συνδυασμό με το αίτημα για ανασχηματισμό της κυβέρνησης αποτελούν κινήσεις που αποσκοπούν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε επίπεδο Σερβίας.

ΒΟΣΝΙΑ
Συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ - ΧΑΓΗ.-

Ο πρωθυπουργός της «Σερβικής Δημοκρατίας», της σερβικής οντότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μλάντεν Ιβάνιτς, θα καταφθάσει σήμερα στη Χάγη, προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ενώ ήδη από χτες η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου για τη συνεργασία της σερβικής οντότητας με το ΔΠΔ, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε χτες η υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλιάνα Μάριτς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης της σερβικής οντότητας, η υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το σχέδιο νόμου έχει διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο και ότι θα συζητηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. «Η συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης αποτελεί υποχρέωση για τη Σερβική Δημοκρατία και τη Βοσνία έπειτα από τη συμφωνία του Ντέιτον που έθεσε τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας», δήλωσε η Μπιλιάνα Μάριτς, η οποία θα συνοδεύσει το Ιβάνιτς στη Χάγη και δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα σαφέστατα δείγματα απόλυτης συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις των «ανωτέρων»...

Οσο για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, προβλέπει ότι τα πρόσωπα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου θα παρουσιάζονται ενώπιον τοπικού δικαστή για αναγνώριση έπειτα από σχετικό αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ο ύποπτος και ο συνήγορός του θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μέρες για να καταθέσουν έφεση για τη μεταφορά τους στη Χάγη. Επειτα από αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίζει σε διάστημα τριών μερών εάν ο ύποπτος πρέπει να μεταφερθεί ή όχι στη Χάγη, δήλωσε η Μάριτς, η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι αστυνομικές δυνάμεις της σερβικής οντότητας θα προβαίνουν σε συλλήψεις.

Οσο για αυτά που θα συμβούν στη Χάγη, ο Ιβάνιτς που συνοδεύεται τόσο από τη Μάριτς όσο και από τον Σίνισα Τζόρτζεβιτς, σύμβουλό του για τις σχέσεις με το ΔΠΔ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Κλοντ Ζορντά και την εισαγγελέα Κάρλα Ντελ Πόντε, διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές στην Μπάνια Λούκα. Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας του ΔΠΔ, Φλόρενς Χάρτμαν δήλωσε στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο «Srna» ότι δεν υπάρχει συνεργασία αλλά μόνο διάλογος, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελία του ΔΠΔ έχει ζητήσει από τη σερβοβοσνιακή ηγεσία να εκδώσει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς, που πιστεύεται ότι κρύβονται στην ανατολική «Σερβική Δημοκρατία». «Ελπίζουμε πως οι σερβοβοσνιακές αρχές θα ανταποκριθούν στις διεθνείς υποχρεώσεις τους, θα συλλάβουν και θα παραδώσουν στο ΔΠΔ τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς, αλλιώς θα το κάνει η Σταθεροποιητική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR)», είπε τέλος η Χάρτμαν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε δέχτηκε το ΕΚΘ η Γιουγκοσλάβα πρόξενος!

Σε μια κραυγαλέα επίδειξη δουλοπρέπειας και υποταγής στη «νέα τάξη» η πρόξενος της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Νατάσα Βούλεβιτς, αρνήθηκε χτες να δεχτεί αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που είχε να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη, παρά το γεγονός ότι είχε κλειστεί ραντεβού για τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του προεδρείου Νίκος Γιαννόπουλος Πρόεδρος, Θεόδωρος Κυριακίδης Γραμματέας, Ηλίας Περπερίδης Αντιπρόεδρος και Κώστας Γκοντίνος Αναπληρωτής Γραμματέας, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την προσβλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά της προξένου και θυροκόλλησε το ψήφισμα - διαμαρτυρία που επρόκειτο να επιδώσει στη συνάντηση.

Με δήλωσή του ο Θεόδωρος Κυριακίδης τονίζει ότι «οι προξενικές αρχές της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας με τη στάση τους αυτή, να αρνηθούν να δεχτούν τον φορέα των εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης, συμπεριφέρθηκαν αντίστοιχα με την κυβέρνηση που εκπροσωπούν. Μια κυβέρνηση υποτελή και εθελόδουλη, όργανο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμπεριφέρθηκαν όπως ακριβώς απαιτούν τα αφεντικά τους...

Αυτό το Προξενείο, υπογραμμίζει η δήλωση του Θ. Κυριακίδη, δεν αντιπροσωπεύει σήμερα τον ηρωικό γιουγκοσλαβικό λαό με τον οποίο οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης εκδήλωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη με τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές, αντιΝΑΤΟικές αγωνιστικές εκδηλώσεις. Αυτόν τον ηρωικό λαό που η σημερινή γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έφτυσε κατάμουτρα, ακυρώνοντας τον αγώνα του, παραδίνοντας με τον πιο χυδαίο γκανγκστερικό τρόπο το Σλ. Μιλόσεβιτς στο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ δικαστήριο - μαϊμού της Χάγης».

Στο ψήφισμα που θυροκολλήθηκε, υπογραμμίζεται ότι η παράδοση του Γιουγκοσλάβου ηγέτη έγινε «ακριβώς την παραμονή της Σύσκεψης των λεγόμενων δωρητών οικονομικής βοήθειας προς τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση... για την ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι η παράδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη ήταν προϊόν πιέσεων των ΗΠΑ προς τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες...

Η παραπομπή του Σλ. Μιλόσεβιτς αναδείχνει το μήνυμα της υποταγής, της υπακοής, του πειθαναγκασμού των λαών απέναντι στα κελεύσματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, απέναντι στα συμφέροντα που επιβάλλουν με τη δύναμη των όπλων οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας να ανακαλέσει την καταδικασμένη από όλους τους λαούς επαίσχυντη πράξη της και να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση του Σλ. Μιλόσεβιτς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ
Η παράδοση Μιλόσεβιτς παραβιάζει κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου

«Κατ' αρχήν, αυτή η παράδοση κατάφωρα παραβιάζει κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου», τόνισε, σε δήλωσή του στον «902» ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Λυκουρέζος. «Είναι η πρώτη φορά, συνέχισε, που τόσο απροσχημάτιστα και απροκάλυπτα γίνεται αυτή η συναλλαγή έναντι κάποιων δολαρίων που είναι στο κάτω κάτω ένα πολύ μικρό ποσό του τι θα έπρεπε να δοθεί στη Γιουγκοσλαβία για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν αυτοί οι εγκληματικοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί. Παραδόθηκε ένας άνθρωπος, που αν μη τι άλλο, όφειλε να δικαστεί πρώτα στη χώρα του για οποιαδήποτε αδικήματα ενδεχομένως είχε διαπράξει. Αυτό λοιπόν σηματοδοτεί έναν εκβιασμό στη διεθνή πολιτική σκηνή, ο οποίος φοβούμαι πως μοιάζει μια μεθοδολογία που δεν ξέρω τι συνέχεια θα έχει.

Η παράδοση αυτή δεν προσβάλλει και δεν παραβιάζει μόνο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά παραβιάζει και προσβάλλει και τη συνταγματική νομιμότητα της Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται τώρα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελείται από δικαστές διορισμένους από τον Μιλόσεβιτς και δεν έχουν εμπιστοσύνη, αλλά ή εμπιστεύεσαι τους θεσμούς ή όχι. Γι' αυτό και ο ίδιος ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα τουλάχιστον λεκτικά διαφώνησε με την ιστορία αυτή, αλλά κανείς θα περίμενε να προβεί και σε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εγώ προβλέπω και κάτι άλλο. Πολύ φοβούμαι, ότι τα υπόλοιπα χρηματικά ποσά μέχρι τα 4 δισ. που υποσχέθηκαν οι δωρητές να δώσουν στη Γιουγκοσλαβία, δε θα δοθούν αν δεν υποκύψουν και σε άλλες πιέσεις. Ενδεχομένως θα πουν τώρα πως για να σας δώσουμε και άλλη επιταγή φέρτε μας τον Κάρατζιτς, τον Μπλάτζιτς, κλπ. που είναι επίσης κατηγορούμενοι με το ίδιο κατηγορητήριο με αυτό του Μιλόσεβιτς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ