Υπέρ και το «Αριστερό Μέτωπο»
Γάλλοι «απελευθερωτές» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία |
Με 428 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 21 αποχές, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χτες την παράταση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός, Ζαν-Μαρκ Ορό, αναφέρθηκε εισηγητικά στις «σημαντικές δυσκολίες» που «δεν πρέπει ούτε να υποτιμήσουμε, ούτε να μειώσουμε», συμπληρώνοντας - με περίσσιο θράσος απέναντι στον πολύπαθο λαό της αφρικανικής χώρας - ότι «οι προσπάθειές μας άρχισαν να αποδίδουν καρπούς». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό», η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από «εντάσεις», μεταξύ άλλων και για τον αριθμό των στρατιωτών που συμμετέχουν στην αποστολή, καθώς η αντιπολίτευση έκρινε ανεπαρκείς τους 2.000 που έχουν σταλεί για να εκπροσωπήσουν τα γαλλικά μονοπώλια στη μοιρασιά του τεράστιου πλούτου.
Εκ μέρους της Προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Κατρίν Σαμπά-Σαζά, η εκπρόσωπός της, Κλεμά-Ανισέ Γκιγιαμά-Μασόγο, έσπευσε μετά την ψηφοφορία να ξεκαθαρίσει ότι «η Πρόεδρος εκφράζει την ευγνωμοσύνη της».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του «Αριστερού Μετώπου», του εκλογικού συνασπισμού όπου συμμετέχει το ΚΚ Γαλλίας που είναι βασικό μέλος του ΚΕΑ και στενός «εταίρος» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αντρέ Σασέιν, πρώτα ανέλυσε στην ομιλία του το «χάος» που επικρατεί σήμερα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να δράσουν στο πλευρό της και άλλες δυνάμεις και τελικά κατέληξε ότι «δεν μπορούμε σήμερα να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας και να εγκαταλείψουμε τον κεντροαφρικανικό λαό στην τύχη του»...!
Στο μεταξύ, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων ομάδων χτες στο Μπανγκί αναφέρθηκαν δεκαπέντε θάνατοι.
Κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων των εργαζομένων είχαν προγραμματιστεί για χτες για να εκφραστεί η αντίσταση στις προσπάθειες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει πραξικόπημα και ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, συνεχιστή του ηγέτη τη Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί από την κυβέρνηση Διάσκεψη Ειρήνης, όπου έχει απευθυνθεί κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να υπάρξει συνεννόηση και καταδίκη των βίαιων εκδηλώσεων. Το κάλεσμα αυτό απέρριψε το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Ερνίκε Καπρίλες, ο οποίος μαζί με άλλους τοπικούς άρχοντες συνεχίζει να προτρέπει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, υποτίθεται, ειρηνικές, αλλά στην ουσία στηρίζει τις ομάδες κρούσης που δημιουργούν εντάσεις.
Σήμερα, επίσης, η Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης (COSI) Βενεζουέλας, αντιιμπεριαλιστική οργάνωση, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης διοργανώνει διαδήλωση το απόγευμα τοπική ώρα ενάντια στην ξένη επέμβαση που γίνεται στη χώρα, με την ενεργό συμμετοχή του αμερικάνικου κυρίως ιμπεριαλισμού αλλά και αντιδραστικών δυνάμεων της Κολομβίας, μέσω παραστρατιωτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις βίαιες συγκρούσεις στις παραμεθόριες περιοχές.
Πάντως, σε δημοσκόπηση η οποία είδε χτες το φως της δημοσιότητας, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει αντίθετο με τα σχέδια αποσταθεροποίησης και τις βίαιες εκδηλώσεις στους δρόμους.
Το ΚΚ Βενεζουέλας, που στηρίζει κριτικά την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καλεί σε επαγρύπνηση τις λαϊκές δυνάμεις και ταυτόχρονα σημειώνει ότι τώρα είναι η ώρα να βαθύνουν οι κοινωνικές αλλαγές και να οργανωθεί η σύγκρουση με την εξουσία των καπιταλιστών.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Από την Κυριακή βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, για την 7η Συνάντηση Κορυφής ΕΕ - Βραζιλίας. Πρόκειται για μια συνάντηση που επιχειρεί να δημιουργήσει, όπως λέγεται, μια στρατηγική σχέση ανάμεσα στη διακρατική καπιταλιστική συμμαχία της ΕΕ και του «γίγαντα» της Λατινικής Αμερικής, Βραζιλίας. Η ΕΕ εξάλλου αποτελεί έναν από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Βραζιλίας, όπου κατευθύνεται το 20% των εξαγωγών της, ενώ η ΕΕ έχει το 21% των εισαγωγών στη χώρα αυτή. Και βέβαια μιλάμε για σχέσεις ανάμεσα σε αστικές τάξεις και για παζάρια μονοπωλιακών ομίλων.
Ταυτόχρονα η βραζιλιάνικη αστική τάξη, που εκπροσωπεί η Ρουσέφ, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur), κατέχει το 70% του συνολικού ΑΕΠ αυτής της αγοράς, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και Παραγουάη, και επίσης επιδιώκει να κλείσει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Στις 21 Μάρτη τεχνοκράτες από τις δύο πλευρές έχουν προγραμματίσει να αξιολογήσουν τους όρους της συμφωνίας και να εξετάσουν τις πιθανότητες επίτευξής της. Νωρίτερα θα συναντηθούν τα μέλη της Κοινής Αγοράς, στις 7 Μάρτη, επιχειρώντας να γεφυρώσουν διαφορές που υπάρχουν και έχουν σχέση με τη μοιρασιά της πίτας ανάμεσα στις αστικές τάξεις, με την κόντρα να αφορά περισσότερο του ισχυρούς εταίρους, Βραζιλία και Αργεντινή, με την τελευταία να επιμένει να διατηρήσει προστατευτικά μέτρα για τα προϊόντα της.
Επίσης, η Βραζιλιάνα Πρόεδρος μίλησε σε συνάντηση που διοργάνωσαν Ευρωπαίοι και Βραζιλιάνοι βιομήχανοι, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη και ως διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση να δυναμώσει η διμερής εμπορική συνεργασία. Η Ρουσέφ εξήγγειλε ότι η χώρα της πρόκειται να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις λεγόμενες Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου, όπως αυτή που υπάρχει στο Μανάους, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοκινητοβιομηχανία με τη «Νέα πολιτική για το αυτοκίνητο», δηλαδή τα «νέα κίνητρα που θα δοθούν στο κεφάλαιο του κλάδου για να επενδύσει στην καινοτομία και τις πράσινες τεχνολογίες». Αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ.Μπαρόζο, δηλώνουν ότι θα σκεφτούν την πρόταση Ρουσέφ.
Ταυτόχρονα, χτες Βραζιλία και ΕΕ συμφώνησαν να εξετάσουν την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου επικοινωνιών (οπτικές ίνες) από τη Λισαβόνα στη Φορταλέζα, αξίας 135 εκατ. ευρώ, για να «προστατευτούν από την αμερικανική κατασκοπεία», ζήτημα που έγινε σημείο τριβής ανάμεσα σε Αμερική, ΕΕ και Βραζιλία, με τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι (Μέρκελ, Ρουσέφ κ.λπ.) από την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή την 26η Φλεβάρη που έχει οριστεί ως παγκόσμια μέρα δράσης και αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος στις δυνάμεις του αγωνιζόμενου λαϊκού κινήματος της Βενεζουέλας.
Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Τα πρόσφατα βίαια επεισόδια και οι βίαιες προκλήσεις στο Καράκας και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και το οικονομικό σαμποτάζ σε πολλαπλά επίπεδα, δείχνουν την πρόθεση της ντόπιας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ που την υποστηρίζουν να επανακτήσει τα προνόμια που είχε την εποχή του παλιού κατεστημένου και τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών προς όφελος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί παραφυλάνε σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη Βενεζουέλα, η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την ολόπλευρη αλληλεγγύη της στην COSI (Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη), στις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της χώρας. Είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα κερδίσει και αυτήν τη μάχη!».
BΗΡΥΤΟΣ.--
Ισραηλινά αεροπλάνα φέρεται πως εξαπέλυσαν χτες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, επιδρομές σε μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου, βάζοντας στο στόχαστρο (σύμφωνα με πληροφορίες του αραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια») θέσεις μαχητών της «Χεζμπολάχ» που φέρεται πως μετέφεραν βαλλιστικούς πυραύλους από τη Συρία στο Λίβανο.
Σύμφωνα με το δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», κατά τις επιδρομές των Ισραηλινών σκοτώθηκε «ένας αριθμός μαχητών της "Χεζμπολάχ"», κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης («Αλ Μανάρ»). Το «Αλ Μανάρ» διέψευσε μάλιστα τις επιδρομές των Ισραηλινών «στο έδαφος του Λιβάνου», επιβεβαιώνοντας μόνο ισχυρή παρουσία των εχθρικών αεροπορικών δυνάμεων έξω από τα ανατολικά σύνορα της χώρας. Αντίθετα, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ όχι μόνο επιβεβαίωσε τις επιδρομές αλλά έδωσε και γεωγραφικό στίγμα, λέγοντας πως θέατρο των επιδρομών ήταν το μεθοριακό χωριό αλ Νάμπι Σάιθ στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αρνήθηκε χτες στην πρωινή κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τη Γερμανίδα καγκελάριο στην Ιερουσαλήμ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο λέγοντας δηκτικά πως η «πολιτική του Ισραήλ δεν είναι θέμα συζήτησης με τους άλλους». Κατέληξε πάντως πως η κυβέρνησή του «παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ»...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014 δεν απέκλεισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανέφερε μάλιστα και στον Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Πεντάγωνο να ετοιμάζεται για μια πλήρη στρατιωτική απόσυρση, με δεδομένο ότι η «προσφορά» για παράταση που έκαναν οι ΗΠΑ στον Καρζάι ακόμα είναι «μπλοκαρισμένη» λόγω των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και ελιγμών στο ίδιο το Αφγανιστάν.
Στο μεταξύ, τις πρόσφατες επαφές με τους Ταλιμπάν «σκιάζουν» οι συνεχείς συγκρούσεις με τον κυβερνητικό στρατό. Από προχτές, έχουν χάσει τη ζωή τους εβδομήντα έξι ένοπλοι, ενώ τη Δευτέρα σκοτώθηκε το ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν στην περιοχή Σιρ Αγά.