ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

«Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της κατάρρευσης της διεθνούς τάξης», εκτίμησε ο Ρώσος Πρόεδρος

Ο Βλ. Πούτιν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Copyright 2018 The Associated

Ο Βλ. Πούτιν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
ΜΟΣΧΑ.--

Σε μια σειρά από διεθνή και εθνικά ζητήματα αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες. Περιγράφοντας την όξυνση των ανταγωνισμών παγκόσμια, προέβλεψε ότι «ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της κατάρρευσης της διεθνούς τάξης» και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου.

Απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, επανέλαβε πως «αν αμερικανικοί πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας τοποθετηθούν στην Ευρώπη, η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα». Ο ίδιος σημείωσε ότι στους «αναλυτές της Δύσης» υπάρχει μια συζήτηση για να μειωθεί το κατώτατο όριο χρήσης πυρηνικών όπλων. «Η μείωση του κατώτατου ορίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια πυρηνική καταστροφή», προειδοποίησε.

Οσον αφορά την «κούρσα» των εξοπλισμών, τη δικαιολόγησε λέγοντας πως η Ρωσία θέλει μόνο να διατηρήσει την ισορροπία της με νέα όπλα: «Διατηρούμε μόνο την ισορροπία, διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Πούτιν. Ακόμη, ερωτώμενος για τα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου, είπε ότι «η Ρωσία έχει τα περισσότερα απ' όλο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι μόνο τα αποθέματα της χερσονήσου Γιαμάλ είναι συνολικά 67 τρισ. κυβικά μέτρα. Ο όγκος των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας το 2018 θα σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 200 δισ. κυβικά μέτρα, είπε.

Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία

Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για το καθεστώς της Κριμαίας και τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, μετά και από το επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως εφόσον υπήρξε δημοψήφισμα στην Κριμαία, «δεν είναι βίαιη προσάρτηση». Για το μέλλον των 24 Ουκρανών ναυτών που συνελήφθησαν στα Στενά του Κερτς (25 Νοέμβρη) και ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους, ο Πούτιν είπε ότι «οι έρευνες είναι σε εξέλιξη» και η τύχη τους «θα καθοριστεί σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δίκης». Πάντως, επανέλαβε πως το περιστατικό ήταν «στημένη πρόκληση» από την ουκρανική πλευρά, η οποία «προσδοκούσε να υπάρξουν νεκροί και έχει λυπηθεί (σ.σ. η ουκρανική κυβέρνηση) που αυτό δεν συνέβη».

Για την Ανατολική Ουκρανία δήλωσε πως οι προσπάθειες επίλυσης πολιτικών προβλημάτων με στρατιωτικά μέσα «είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία επιδιώκει «ειρήνη και ευημερία σε όλη την Ουκρανία, ιδιαίτερα στο Ντονμπάς. Μας ενδιαφέρει, γιατί η Ουκρανία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους μας. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών Ουκρανίας - Ρωσίας, παρά τις προσπάθειες των σημερινών αρχών του Κιέβου, αυξάνεται, ιδιαίτερα το περασμένο έτος».

Σε ερώτηση, τέλος, για την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας, ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε «τουρκικό» το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σχολίασε: «Εκεί γίνονται οι διορισμοί, εκεί βρίσκονται τα χρήματα, που είναι το κύριο. Το βασικό κίνητρο του κ. Βαρθολομαίου ήταν να υπάγει στη δικαιοδοσία του την επικράτεια της Ουκρανίας και επιπλέον να αποκομίσει οφέλη από αυτό. Νομίζω ότι αυτό ήταν το κύριο κίνητρο, εκτός φυσικά από τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ατυπη Σύνοδος με πρωτοβουλία της Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Οι εταίροι της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να εργαστούν από κοινού για να υλοποιηθεί ο κοινός στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της σταθεροποίησης της ειρήνης και ασφάλειας και για να επενδύσουν στην περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία...». Τα παραπάνω σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι - σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν - μετά την άτυπη Σύνοδο ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και ΠΓΔΜ), που έγινε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της ΕΕ.

Η ίδια ανακοίνωση σημείωνε ότι οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων «εξέφρασαν την ισχυρότερη στήριξή (τους) για τη συμφωνία των Πρεσπών και για την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ακόμα δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας και συμφιλίωσης, απέχοντας από κάθε ενέργεια και δήλωση που δεν ευνοούν τα συνολικά συμφέροντα και τους στρατηγικούς στόχους στην περιοχή».

Πριν από τη συνάντηση, η Μογκερίνι είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο συναντήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο τελευταίος μάλιστα, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επανέλαβε την «πλήρη στήριξη της ΕΕ στη συνταγματική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί τελικά το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας», ενθαρρύνοντας παράλληλα τη «συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών».

Να σημειωθεί ότι, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας» και ότι «οι δυο χώρες θα αφήσουμε κληρονομιά στις νέες γενιές, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο». Τέλος, αναφερόμενος σε πρόταση για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον ίδιο και τον Ελληνα πρωθυπουργό, μίλησε για «μεγάλη τιμή και για τη χώρα μου και για τους φίλους μου τους Ελληνες... αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Στα Σκόπια

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ και οι οποίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη «μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά» και τον «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας» των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ. Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε και τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν θα τεθούν σε ισχύ αν και η Ελλάδα δεν κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές, στην οποία αναφέρεται ότι «τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσσοβο». Κατά τη συζήτηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντρέι Ζερνόφσκι τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή η χώρα αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, τη «Δημοκρατία του Κοσσόβου», αναδεικνύοντας πόσο επιταχύνονται οι διεργασίες και για την αναγνώριση του συγκεκριμένου προτεκτοράτου.

Από τις εργασίες της Επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Τη σκυτάλη τώρα παίρνει η Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται να συγκληθεί μάλλον στις 9 Γενάρη.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Απελάθηκε ο πρέσβης του Ιράν στα Τίρανα

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι ΗΠΑ

ΤΙΡΑΝΑ.--

Την απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών από τα Τίρανα ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, αποδίδοντάς τους «δραστηριότητες βλαπτικές για την (εθνική) ασφάλεια» της χώρας και μιλώντας για απόφαση που ελήφθη «έπειτα από διαβουλεύσεις με συμμαχικές χώρες», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Εντλίρα Πρέντι.

Ακολούθησε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπόλτον, ο οποίος, μιλώντας πιο συγκεκριμένα, είπε ότι «ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα μόλις απέλασε τον πρεσβευτή του Ιράν, για να στείλει το μήνυμα στους ηγέτες του Ιράν ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας από πλευράς τους δεν θα γίνει ανεκτή», ενώ πρόσθεσε: «Στέκουμε στο πλευρό του πρωθυπουργού Ράμα και του αλβανικού λαού καθώς αντιστέκονται στην επικίνδυνη συμπεριφορά του Ιράν στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την υφήλιο». Επίσης, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, χαιρέτισε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι αποτράπηκε «μια τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία».

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Μπαχάμ Γκασέμι, αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι «πρόκειται για εξέλιξη που αποσκοπεί στο να πλήξει τους δεσμούς του Ιράν με την Ευρώπη σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο... προφανώς είναι εξέλιξη που σημειώθηκε μετά από πίεση του Ισραήλ και της Αμερικής... Περιμένουμε ότι η Αλβανία θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της».

«Ψήνεται» νέα συνάντηση ΗΠΑ - Β. Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι μια δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να διεξαχθεί «λίγο μετά την Πρωτοχρονιά», δήλωσε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε πάντα για να εφαρμόσουμε τη δέσμευση του Προέδρου Κιμ για την αποπυρηνικοποίηση».

Στο μεταξύ, χτεσινή ανάλυση στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) σημείωνε ότι «τώρα είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν την ακριβή σημασία της "αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου" και πρέπει συγκεκριμένα να μελετήσουν γεωγραφία...». Και συνέχιζε: «Οταν μιλάμε για τη Χερσόνησο, μιλάμε για την επικράτεια της δικής μας δημοκρατίας και φυσικά όλη την περιοχή (της Νότιας Κορέας) όπου οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει τη δύναμη εισβολής τους, περιλαμβανομένων και πυρηνικών όπλων. Οταν μιλάμε για αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθεί καθετί που συνιστά πυρηνική απειλή, όχι μόνο από το Νότο και το Βορρά, αλλά και από περιοχές που γειτνιάζουν με τη Χερσόνησο...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ