Ενώ το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να στείλει επιπλέον 1.000 στρατιώτες
Copyright 2019 The Associated |
Οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας |
Επιπλέον 1.000 στρατιώτες για την καταστολή των μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού ζήτησε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, την ώρα που ήδη τα θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής πολλαπλασιάζονται.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το αίτημα για επιπλέον στρατιώτες στο Τέξας, οι οποίοι θα «βοηθήσουν» στη «διαχείριση» μαζικών αφίξεων νέων μεταναστών από το Μεξικό και των κέντρων κράτησης για ενήλικες και ασυνόδευτα παιδιά στις πόλεις Ντόνα και Τορνίγιο. Επίσης θα τοποθετηθούν σε διάφορες πύλες εισόδου στη χώρα και στα αεροδρόμια Ελ Πάσο και Λαρέντο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, 223.263 άνθρωποι συνελήφθησαν στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε από τον Οκτώβρη του 2018 έως τον Μάη του 2019, αύξηση 124% σε σχέση με πέρυσι.
Στο μεταξύ, ο (υπηρεσιακός) υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΑλίναν, προσπάθησε να υπερασπιστεί τη διαχείριση των μεταναστών στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, ενώ την περασμένη βδομάδα επιθεωρητές του υπουργείου είχαν συντάξει έκθεση αποκαλυπτική των φρικτών συνθηκών στα κέντρα κράτησης του Τέξας.
Ομολογώντας ουσιαστικά όλα όσα αναφέρονταν στην έκθεση, αναγνώρισε μια «κατάσταση υπέρβασης (σ.σ. των ορίων) με εκατοντάδες παιδιά να εισέρχονται καθημερινά» και γι' αυτό «ζητούμε χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες υγείας και ανθρώπινης φροντίδας, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος αριθμός κρεβατιών και τα παιδιά να μπορούν να μετακινηθούν σε δομές που θα είναι πιο προσιτές για τα ίδια», δήλωσε ο ΜακΑλίναν σε εκπομπή του «ABC News».
Αρνήθηκε ότι «τα παιδιά πεινάνε» και ότι δεν έχουν επαρκή παροχή νερού, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ντουζ. Οι δηλώσεις του ΜακΑλίναν έγιναν μετά από ρεπορτάζ της εφημερίδας «The New York Times» το Σάββατο, μεταξύ άλλων για «έξαρση της ψωρίασης, του έρπη ζωστήρα, αλλά και της ανεμοβλογιάς» στα παιδιά που κρατούνται. Επίσης, ότι η ηγεσία της υπηρεσίας συνοριακής ασφάλειας «γνώριζε για μήνες ότι δεν υπήρχαν αρκετά κρεβάτια, δεν είχαν πρόσβαση σε συνθήκες προσωπικής υγιεινής, ενώ μερικές φορές πεινούσαν».
Προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπίστηκε με τον πιο κυνικό τρόπο τη διαχείριση των μεταναστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες: «Πρώτα απ' όλα, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να εισέρχονται παράνομα στη χώρα, έτσι ώστε εμείς να πρέπει να νοιαστούμε γι' αυτούς μετά. Πρέπει να μας επιτραπεί να δώσουμε έμφαση πρώτα στους πολίτες των ΗΠΑ. Η Συνοριακή Ασφάλεια, αλλά και άλλες υπηρεσίες στην Επιβολή του Νόμου κάνουν μία ουσιαστική δουλειά», έγραψε.
Στην επιβεβαίωση ότι έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα νέος κύκλος διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την αντιπολίτευση στο Μπαρμπάδος της Καραϊβικής, προχώρησαν η νορβηγική κυβέρνηση, που έχει το ρόλο διαμεσολαβητή, και οι άλλες δύο πλευρές. Οι δύο τελευταίοι γύροι συναντήσεων αντιπροσωπειών της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων τους, που έγιναν μέσα στον Μάη, δεν είχαν κάποιο απτό αποτέλεσμα, αλλά άνοιξαν, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο κάποιου συμβιβασμού στο όνομα της «ειρήνης και της ευημερίας της χώρας».
Την Τρίτη ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος μίλησε για ατζέντα συζήτησης 6 σημείων, στα οποία περιλαμβάνονται οικονομικά, ανθρωπιστικά, πολιτιστικά και εκλογικά ζητήματα, ενώ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος γιατί «με καλή θέληση και χωρίς παρεμβατισμό από την πλευρά των ΗΠΑ μπορούν να προκύψουν συμφωνίες προς όφελος της Βενεζουέλας».
Από τη δική του πλευρά, ο Γκουαϊδό και η αντιπροσωπεία του θεωρεί ως «κόκκινες γραμμές» την «κατάργηση του σφετερισμού της εξουσίας από το καθεστώς Μαδούρο, μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες, δίκαιες και επαληθεύσιμες με διεθνείς παρατηρητές εκλογές», αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια διαδικασία παζαριού, όπου πιθανώς εξετάζεται το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών (κανονικά είναι να διεξαχθούν το 2024), με κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης να εμφανίζουν το σενάριο ο Ν. Μαδούρο να μην είναι υποψήφιος.
Πάντως, η συμμετοχή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει δημιουργήσει τριβές στην αντιπολίτευση, με κάποια στελέχη όπως ο Αντόνιο Λεντέσμα (πρώην δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Καράκας, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό καταδικασμένος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και στήριξη βίαιων διαδηλώσεων που οδήγησαν στο θάνατο αθώους ανθρώπους) να δηλώνουν αντίθετοι στον διάλογο. Ο Λεντέσμα χρησιμοποιεί επίσης την πρόσφατη δολοφονία του υποπλοιάρχου Ραφαέλ Ακόστα Αρεβάλο, ενώ ήταν κρατούμενος από τις αρχές, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 30 Απρίλη φέτος, για να τεκμηριώσει ότι είναι «θύμα της δικτατορίας». Βεβαίως η βενεζουελάνικη κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος, διέταξε έρευνα και στη συνέχεια συνέλαβε 2 στρατιωτικούς, που θα παραπεμφθούν σε δίκη και φέρονται να είναι οι υπεύθυνοι για το βασανισμό κρατουμένου που οδήγησε μέχρι το θάνατο.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφέρθηκε στην έκθεση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πρώην Προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, που βρέθηκε πρόσφατα σε επίσκεψη στη χώρα. Οπως σημείωσε, η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Ιούλη «είναι γεμάτη ψέματα, χειρισμούς, ανακριβή στοιχεία» και πρόσθεσε ότι αυτή η έκθεση υπαγορεύτηκε απευθείας από τις ΗΠΑ. Στην έκθεση αυτή, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε λαϊκές οργανώσεις στη Βενεζουέλα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις συνέπειες του εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού της χώρας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ενώ στα θύματα αναφέρονται μόνο αντικυβερνητικοί και κρύβεται ότι η αντιδραστική αντιπολίτευση με τις ομάδες κρούσης της ευθύνεται για το θάνατο, ακόμα και την πυρπόληση αθώων ανθρώπων, που είτε ήταν υποστηρικτές της κυβέρνησης είτε κριτίκαραν τις βίαιες ενέργειές της, όπως συνέβη το 2014 και το 2017.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την κυβερνητική πολιτική για το περιβάλλον και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή υπερασπίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως «η ισχυρή οικονομία και ο εύρωστος ενεργειακός τομέας» είναι προϋπόθεση για «ένα υγιές περιβάλλον».
Παράλληλα, μιλώντας προχτές για την «πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στις περιβαλλοντικές πολιτικές», ξεκαθάρισε ότι θα ασκούνται «φιλοπεριβαλλοντικές» πολιτικές στο βαθμό που δεν θίγονται η αμερικανική βιομηχανία και οι όμιλοι του κλάδου της Ενέργειας. «Οταν καινοτομούμε, παράγουμε και αναπτυσσόμαστε, είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε τεχνολογίες και διαδικασίες που βελτιώνουν το περιβάλλον, ενώ παράλληλα να τις παίρνουμε από ξένους ρυπαίνοντες και να τις επιστρέφουμε σε αμερικανικό έδαφος», υπογράμμισε.
Πρόταξε «την ανάπτυξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών», ένα πεδίο σφοδρού παγκόσμιου ανταγωνισμού και μεγάλης κερδοφορίας, στο οποίο οι ΗΠΑ πρωτοστατούν και διαγκωνίζονται με την Κίνα και άλλους.
Σκληρή κριτική άσκησε στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία «διεξήγαγε έναν αμείλικτο πόλεμο στην αμερικανική ενέργεια» και είχε συνυπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ επί Τραμπ. «Επιδίωκαν να τιμωρήσουν τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς και τους κατασκευαστές μας με αναποτελεσματικές παγκόσμιες συμφωνίες που επέτρεψαν στις χειρότερες ρυπογόνες χώρες του κόσμου (σ.σ. Κίνα κ.ά.) να συνεχίσουν τις πρακτικές τους», είπε ο Ντ. Τραμπ.
«Αυτά τα σχέδια δεν καθιστούσαν τον κόσμο καθαρότερο, απλώς έβγαζαν τους Αμερικανούς εκτός εργασίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αμερικανικές εταιρείες «αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την παραγωγή σε ξένες χώρες με χαμηλότερα πρότυπα». Επίσης οδήγησαν σε απρόσιτες τιμές το φυσικό αέριο και το ρεύμα. «Ξεκλειδώσαμε την αμερικανική Ενέργεια», συνέχισε ο Τραμπ, και «οι ΗΠΑ είναι πλέον "καθαρός εξαγωγέας" φυσικού αερίου. Εξάγουμε σε όλο τον κόσμο».
Ισχυρίστηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στις ΗΠΑ είναι έξι φορές χαμηλότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο και πως από το 2000, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των ΗΠΑ «έχουν μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο». «Ολοι όσοι έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού είναι πίσω από την Αμερική στη συνολική μείωση των εκπομπών ρύπων», είπε και κατέληξε: «Γι' αυτόν το λόγο αποχώρησα από την άδικη, αναποτελεσματική και πολύ, πολύ ακριβή Συμφωνία του Παρισιού».
Πάντως, μέχρι σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει επιστημονικές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς. Πίσω από την Κίνα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, ενώ είναι αλήθεια ότι οι εκπομπές των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Ενέργεια μειώθηκαν κατά 14% μεταξύ 2005 - 2017.