Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΡΑ ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟΥ
Νέες καταγγελίες για φρικτές συνθήκες κράτησης παιδιών και μεταναστών

Ενώ το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να στείλει επιπλέον 1.000 στρατιώτες

Οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας

Copyright 2019 The Associated

Οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιπλέον 1.000 στρατιώτες για την καταστολή των μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού ζήτησε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, την ώρα που ήδη τα θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής πολλαπλασιάζονται.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το αίτημα για επιπλέον στρατιώτες στο Τέξας, οι οποίοι θα «βοηθήσουν» στη «διαχείριση» μαζικών αφίξεων νέων μεταναστών από το Μεξικό και των κέντρων κράτησης για ενήλικες και ασυνόδευτα παιδιά στις πόλεις Ντόνα και Τορνίγιο. Επίσης θα τοποθετηθούν σε διάφορες πύλες εισόδου στη χώρα και στα αεροδρόμια Ελ Πάσο και Λαρέντο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, 223.263 άνθρωποι συνελήφθησαν στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε από τον Οκτώβρη του 2018 έως τον Μάη του 2019, αύξηση 124% σε σχέση με πέρυσι.

Στο μεταξύ, ο (υπηρεσιακός) υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΑλίναν, προσπάθησε να υπερασπιστεί τη διαχείριση των μεταναστών στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, ενώ την περασμένη βδομάδα επιθεωρητές του υπουργείου είχαν συντάξει έκθεση αποκαλυπτική των φρικτών συνθηκών στα κέντρα κράτησης του Τέξας.

Ομολογώντας ουσιαστικά όλα όσα αναφέρονταν στην έκθεση, αναγνώρισε μια «κατάσταση υπέρβασης (σ.σ. των ορίων) με εκατοντάδες παιδιά να εισέρχονται καθημερινά» και γι' αυτό «ζητούμε χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες υγείας και ανθρώπινης φροντίδας, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος αριθμός κρεβατιών και τα παιδιά να μπορούν να μετακινηθούν σε δομές που θα είναι πιο προσιτές για τα ίδια», δήλωσε ο ΜακΑλίναν σε εκπομπή του «ABC News».

Αρνήθηκε ότι «τα παιδιά πεινάνε» και ότι δεν έχουν επαρκή παροχή νερού, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ντουζ. Οι δηλώσεις του ΜακΑλίναν έγιναν μετά από ρεπορτάζ της εφημερίδας «The New York Times» το Σάββατο, μεταξύ άλλων για «έξαρση της ψωρίασης, του έρπη ζωστήρα, αλλά και της ανεμοβλογιάς» στα παιδιά που κρατούνται. Επίσης, ότι η ηγεσία της υπηρεσίας συνοριακής ασφάλειας «γνώριζε για μήνες ότι δεν υπήρχαν αρκετά κρεβάτια, δεν είχαν πρόσβαση σε συνθήκες προσωπικής υγιεινής, ενώ μερικές φορές πεινούσαν».

Προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπίστηκε με τον πιο κυνικό τρόπο τη διαχείριση των μεταναστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες: «Πρώτα απ' όλα, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να εισέρχονται παράνομα στη χώρα, έτσι ώστε εμείς να πρέπει να νοιαστούμε γι' αυτούς μετά. Πρέπει να μας επιτραπεί να δώσουμε έμφαση πρώτα στους πολίτες των ΗΠΑ. Η Συνοριακή Ασφάλεια, αλλά και άλλες υπηρεσίες στην Επιβολή του Νόμου κάνουν μία ουσιαστική δουλειά», έγραψε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ