Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Στην επιβεβαίωση ότι έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα νέος κύκλος διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την αντιπολίτευση στο Μπαρμπάδος της Καραϊβικής, προχώρησαν η νορβηγική κυβέρνηση, που έχει το ρόλο διαμεσολαβητή, και οι άλλες δύο πλευρές. Οι δύο τελευταίοι γύροι συναντήσεων αντιπροσωπειών της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων τους, που έγιναν μέσα στον Μάη, δεν είχαν κάποιο απτό αποτέλεσμα, αλλά άνοιξαν, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο κάποιου συμβιβασμού στο όνομα της «ειρήνης και της ευημερίας της χώρας».

Την Τρίτη ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος μίλησε για ατζέντα συζήτησης 6 σημείων, στα οποία περιλαμβάνονται οικονομικά, ανθρωπιστικά, πολιτιστικά και εκλογικά ζητήματα, ενώ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος γιατί «με καλή θέληση και χωρίς παρεμβατισμό από την πλευρά των ΗΠΑ μπορούν να προκύψουν συμφωνίες προς όφελος της Βενεζουέλας».

Από τη δική του πλευρά, ο Γκουαϊδό και η αντιπροσωπεία του θεωρεί ως «κόκκινες γραμμές» την «κατάργηση του σφετερισμού της εξουσίας από το καθεστώς Μαδούρο, μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες, δίκαιες και επαληθεύσιμες με διεθνείς παρατηρητές εκλογές», αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια διαδικασία παζαριού, όπου πιθανώς εξετάζεται το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών (κανονικά είναι να διεξαχθούν το 2024), με κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης να εμφανίζουν το σενάριο ο Ν. Μαδούρο να μην είναι υποψήφιος.

Πάντως, η συμμετοχή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει δημιουργήσει τριβές στην αντιπολίτευση, με κάποια στελέχη όπως ο Αντόνιο Λεντέσμα (πρώην δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Καράκας, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό καταδικασμένος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και στήριξη βίαιων διαδηλώσεων που οδήγησαν στο θάνατο αθώους ανθρώπους) να δηλώνουν αντίθετοι στον διάλογο. Ο Λεντέσμα χρησιμοποιεί επίσης την πρόσφατη δολοφονία του υποπλοιάρχου Ραφαέλ Ακόστα Αρεβάλο, ενώ ήταν κρατούμενος από τις αρχές, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 30 Απρίλη φέτος, για να τεκμηριώσει ότι είναι «θύμα της δικτατορίας». Βεβαίως η βενεζουελάνικη κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος, διέταξε έρευνα και στη συνέχεια συνέλαβε 2 στρατιωτικούς, που θα παραπεμφθούν σε δίκη και φέρονται να είναι οι υπεύθυνοι για το βασανισμό κρατουμένου που οδήγησε μέχρι το θάνατο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφέρθηκε στην έκθεση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πρώην Προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, που βρέθηκε πρόσφατα σε επίσκεψη στη χώρα. Οπως σημείωσε, η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Ιούλη «είναι γεμάτη ψέματα, χειρισμούς, ανακριβή στοιχεία» και πρόσθεσε ότι αυτή η έκθεση υπαγορεύτηκε απευθείας από τις ΗΠΑ. Στην έκθεση αυτή, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε λαϊκές οργανώσεις στη Βενεζουέλα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις συνέπειες του εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού της χώρας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ενώ στα θύματα αναφέρονται μόνο αντικυβερνητικοί και κρύβεται ότι η αντιδραστική αντιπολίτευση με τις ομάδες κρούσης της ευθύνεται για το θάνατο, ακόμα και την πυρπόληση αθώων ανθρώπων, που είτε ήταν υποστηρικτές της κυβέρνησης είτε κριτίκαραν τις βίαιες ενέργειές της, όπως συνέβη το 2014 και το 2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ