Καταγγελία - καταπέλτης του Θ. Ζδούκου, μέλους του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης
Ο Θ. Ζδούκος παραβρέθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μάρτη, προκειμένου να ακούσει, όπως εξηγεί, αυτοπροσώπως την πρόταση του Διαβαλκανικού Κέντρου. «Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε ότι υπήρχε η μίζα του ιδιωτικού κερδοσκοπικού τομέα μεταξύ γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που εισέπρατταν οι γιατροί, ακόμα και στο ΕΣΥ ή το ΙΚΑ. Το να τη διαφημίζει κανείς δημόσια μέσα σ' ένα αμφιθέατρο, φρονώ ότι είναι χυδαίο και εξοργιστικό», τονίζει σε επιστολή του ο συνδικαλιστής. «Δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι το ίδιο οικονομικά εύρωστοι με τους πολίτες της Αθήνας και επομένως δε συντρέχει λόγος οι τιμές να πέφτουν στην πόλη μας. Τέλος, μας κάλεσε όλους, ανεξάρτητα αν δουλεύουμε στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, να γίνουμε συνεργάτες του ιδρύματος κι επανέλαβε πράγματι ότι το 10% ισχύει. Διδάσκοντας νέα ήθη, είπε ότι αυτός προτιμάει να τα λέει ανοιχτά αντί να κρύβεται», επισημαίνει στην επιστολή του ο συνδικαλιστής.
«Ανέφερε ακόμη, συνεχίζει στην επιστολή του ο Θ. Ζδούκος, ότι το τηλεφωνικό νούμερο που διαθέτει το Διαβαλκανικό για τις επείγουσες κλήσεις ασθενοφόρων του, μπορεί να το διαθέσει για ενημέρωση αυτών που θα τηλεφωνούν για το ποιοι ιδιώτες γιατροί εφημερεύουν, κατευθύνοντας εκεί τους ασθενείς και βοηθώντας έτσι το "γιατρό της γειτονιάς". Εννοείται βέβαια ότι και αυτός με τη σειρά του, "εκτιμώντας τη βοήθεια μας, θα συστήσει το νοσοκομείο μας στους ασθενείς του". Για αυτό μάλιστα το θέμα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που εδώ και λίγα χρόνια έχει την ιδέα της 24ωρης εφημέρευσης κάποιων ιδιωτών σε κάθε γειτονιά».
Από όλα τα προηγούμενα προκύπτουν πελώρια ερωτήματα και ευθύνες, που αγγίζουν άμεσα πολλούς θεσμικούς φορείς της πόλης μας, τονίζει ο Θ. Ζδούκος.
«1. Πρώτα απ' όλα για τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που έχει στοιχειώδη και αυτονόητη υποχρέωση να παρέμβει, ώστε να μπει φραγμός στην προσπάθεια μαζικού εκμαυλισμού των συνειδήσεων των γιατρών της πόλης, αντί να κοπιάζει για τον καλύτερο συντονισμό του Διαβαλκανικού με τους ιδιώτες γιατρούς.
2. Για την πολιτεία και προσωπικά για τον υπουργό Υγείας, που ενώ διακηρύσσει όπου βρεθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι ασύδοτος και χωρίς αρχές, συστηματικά παραλείπει τη θέσπιση ενός πλαισίου λειτουργίας με στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας. Αντίθετα, πριμοδοτεί ανοιχτά την ασυδοσία, καθώς εισάγει τη λογική της ελεύθερης αγοράς και μέσα στο ΕΣΥ, με τα ιδιωτικά ιατρεία και το διαχωρισμό προμηθευτή - αγοραστή υπηρεσιών, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την επίσημη άλωση του ΕΣΥ από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αραγε είναι τυχαίο ότι στα εγκαίνια του Διαβαλκανικού έχουν παραβρεθεί επιφανείς παράγοντες του δημόσιου βίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υφυπουργό κα. Σπυράκη, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο υπουργείο Υγείας;
Είναι τυχαία η περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών στην ακριτική Ικαρία, την ίδια ώρα που ο Αποστολόπουλος "υιοθετούσε" υποκριτικά τον Αη Στράτη αφού είχε πάρει το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να εισβάλλει και στο Αιγαίο;
Είναι τυχαία η εγκατάλειψη του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία υλικής βάσης για την επέκταση του Διαβαλκανικού στο χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης;
3. Ερωτήματα προς όλους τους πολίτες που ανέχονται καθημερινά τη μετατροπή της υγείας μας σε εμπορεύσιμο είδος με τις πιο χυδαίες και αηδιαστικές μεθοδεύσεις.
4. Ερωτήματα προς τις δικαστικές αρχές της πόλης μας, που οφείλουν νομίζω να παρέμβουν αυτεπαγγέλτως, μετά τη δημοσίευση των παραπάνω...», επισημαίνει ο Θ. Ζδούκος.
Αιτία για αυτή την επικίνδυνη πολιτική είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης - και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας - να δώσει λύση στα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός της 7.9.1999 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Το πρώτο λάθος της κυβέρνησης ήταν η άρνησή της να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να μη δώσει τη δυνατότητα για αρνητικά σχόλια, αλλά και να επιδείξει ταχύτητα στην αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού. Ομως η ταχύτητα της αποκατάστασης ξεκίνησε - και προχωρά - με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα να μην αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του ΨΝΑ.
Εκτοτε ακολούθησαν και άλλες κοντόφθαλμες επιλογές, με αποτέλεσμα να οξυνθεί η κατάσταση: Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη χρήση των ανοιχτών ψυχιατρικών τμημάτων των γενικών νοσοκομείων για αναγκαστικές νοσηλείες - μια επιλογή που αντιβαίνει στη βασική φιλοσοφία των τμημάτων. Ακολούθησε «πλαφόν» στις εισαγωγές στα ανοιχτά τμήματα, ενώ τελευταία απάλλαξε το «Αιγινήτειο» για πέντε μέρες τη βδομάδα από γνωματεύσεις για τις εισαγωγές γενικά των ασθενών.
Η κατάληξη αυτής της απόφασης ήταν η σύλληψη δύο ψυχιάτρων του Γενικού Κρατικού Αθήνας στις 21.3.2001 με την κατηγορία της απείθειας σε εισαγγελική εντολή, να οδηγηθούν στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άφησε τελικά ελεύθερους και διέταξε προανάκριση για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί αδίκημα. Βέβαια, δοσοληψίες με τους εισαγγελείς είχαν ακόμα ψυχίατροι και στο «Σωτηρία» και στο Κρατικό της Νίκαιας.
Την επομένη της σύλληψης των δύο ψυχιάτρων του Κρατικού της Αθήνας, σε συνάντηση της υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη δόθηκε η υπόσχεση ότι θα επανέλθει το «Αιγινήτειο» στην προτέρα δραστηριότητά του. Ομως μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η κατάσταση θα κυλά με όλους τους κινδύνους μιας κοντόφθαλμης επιλογής.
Το σωματείο των εργαζομένων στο Κρατικό της Αθήνας με ανακοίνωσή του εκφράζει την «οργή και αγανάκτηση για τη σύλληψη των γιατρών του Ψυχιατρικού Τμήματος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Το σωματείο καταγγέλλει «το υπουργείο και την κυβέρνηση που τόσο καιρό τώρα αρνούνται να δώσουν λύση για την προστασία των ασθενών, του προσωπικού και του ιατρικού λειτουργήματος και έπρεπε να συλληφθούν οι συγκεκριμένοι ιατροί για να δικαιώσει κατόπιν το συγκεκριμένο αίτημα που εξέφραζε η ενέργειά τους, αφού υποσχέθηκε ότι θα άρει το μέτρο και δε θα ξαναέρθουν εισαγγελικές παραγγελίες για γνωμάτευση στα γενικά νοσοκομεία».
Τέλος, το ΔΣ του Συλλόγου καλεί όλες και όλους σ' ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης στον αυταρχισμό, την αναλγησία και την ποινικοποίηση της δουλιάς μας.
Σε αγωνιστικό αναβρασμό, διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, αλλά και τη διατήρηση της υποχρέωσης του κράτους για την παροχή δημόσιας δωρεάν υγείας - πρόνοιας για όλο το λαό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τους φορείς της πρόνοιας.
Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», του «Αγλαΐα Κυριακού», του «Ιπποκράτειου», του Δημοτικού Νοσοκομείου «Ελπίς», του ΠΙΚΠΑ, του «Αγίου Σάββα» και των φορέων της πρόνοιας πραγματοποιούν την ερχόμενη Πέμπτη 29 Μάρτη κοινές 4ωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Η προσυγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στις 9 π.μ. την Πέμπτη στο Πολεμικό Μουσείο.
Κοινά αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των νοσοκομείων, η σύνδεση του ανθυγιεινού με το ασφαλιστικό και η ένταξη των νοσηλευτικών επαγγελμάτων στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, με αύξηση των βασικών και του νοσοκομειακού επιδόματος, αλλά και ειδικά προβλήματα του κάθε χώρου.
Πέρα απ' την κοινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στους διάφορους χώρους έχουν προγραμματίσει και ξεχωριστές κινητοποιήσεις:
Σήμερα θα συγκεντρωθούν στις 9 π.μ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, την Τετάρτη στις 8 μ.μ επίσης στα Προπύλαια, την Πέμπτη θα συμμετάσχουν στην κοινή κινητοποίηση, πραγματοποιώντας προσυγκέντρωση στις 8.30 π.μ στο Μουσείο. Τέλος, την Παρασκευή θα συγκεντρωθούν στις 9 π.μ στη Χαριλάου Τρικούπη και από κει θα πορευτούν στο υπουργείο Υγείας.
Τετράωρες στάσεις εργασίας (από τις 8 π.μ - 12 μ. για την πρωινή βάρδια και από τις 12μ. - 4 μ.μ για την απογευματινή βάρδια) και συμμετοχή στην κοινή πορεία στο υπουργείο έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ).
Κηδεύτηκε χτες δημοσία δαπάνη στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών η Σοφία Μπεφόν, γιατρός του ΕΚΑΒ, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο, μαζί με τέσσερις ακόμα ανθρώπους, στην πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ.
Την άτυχη γυναίκα συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία της οι συγγενείς, αλλά και οι συνάδελφοί της γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ. Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας παραβρέθηκε η υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη.
Το μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κατέπεσε στις 14.1.2001 σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Σουνίου κατά τη διάρκεια πτήσης για τη μεταφορά σε νοσοκομείο της Αθήνας 75χρονου ασθενή από την Πάτμο που είχε υποστεί έμφραγμα.
Σε ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαίρει το πνεύμα αυτοθυσίας της άτυχης γυναίκας, επισημαίνοντας ότι «με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης και της επαγγελματικής ευσυνειδησίας, η Σ. Μπεφόν αψήφησε τον κίνδυνο και έδωσε τη ζωή της για να προσφέρει τις ιατρικές της υπηρεσίες στο συνάνθρωπό της».